Bodo sledile nove preiskave o brezplačnikih?

Namen izdajanja brezplačnikov je bil vplivanje na zadnje parlamentarne volitve. Prek diskvalifikacij političnih tekmecev so poskušali koristiti SDS. To so sklepi preiskovalne komisije, ki jih je potrdil tudi državni zbor.

Slovenski tednik

Slovenski tednik

Državni zbor je s 40 glasovi za in 24 proti potrdil sklepe preiskovalne komisije o brezplačnikih, s katerimi ugotavlja, da je bil namen izdajanja Ekspresa in Slovenskega tednika vplivanje na parlamentarne volitve leta 2008. Prav tako so poslanci sklenili, da se je z brezplačnikoma prek diskvalifikacij političnih tekmecev želelo koristiti stranki SDS.

Sprejet je tudi sklep, da je bil namen ustanovitve in izdajanja obeh časopisov prikriti (pred)volilno propagando oz. kampanjo ter sporno financiranje političnih strank. Prav tako je DZ s sklepom ugotovil, da se je šlo "v tem primeru izvajanja negativne politične kampanje" mimo veljavne zakonodaje. Državni zbor bo vso zbrano dokumentacijo posredoval pristojnim organom, od njih pa pričakuje tudi ustrezno ukrepanje.

Melita Župevc

Preiskovalno komisijo je vodila poslanka SD Melita Župevc. (Foto: Svet na Kanalu A)

V današnji obrazložitvi glasu v imenu poslanske skupine je poslanka SD in predsednica komisije, ki je preiskovala brezplačnike, Melita Župevc pojasnila, da predlagani sklepi povzemajo bistvene ugotovitve komisije. To je po njenih besedah dejstvo, da sta brezplačnika "vzniknila in poniknila v času pred in po volitvah" ter so bili del kampanje ene politične stranke. Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko pa je menil, da sklepi niso povezani z vsebino preiskave in da gre za "prvovrstno manipulacijo," saj, kot je dejal, je sedaj že nekdanja koalicija to komisijo imela za to, "da nekaj naprtijo SDS".

Parlamentarno preiskavo je DZ odredil v začetku marca 2010 na zahtevo 45 poslancev SD, Zares, LDS in DeSUS. Komisija je poročilo pripravila pred nekaj tedni, vendar javnosti ni dostopno, saj vsebuje podatke, ki so označeni s stopnjo tajnosti. Je pa predsednica komisije Melita Župevc dejala, da je ena končnih ugotovitev komisije tudi to, da sta bila brezplačnika del predvolilne kampanje SDS leta 2008.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 19
El Diablo 2013 13.10.2011 16:53:34
@enaneza

pa se ukvarjaj z INTEREUROPO, PALOMO, DRAVSKIMI, MERCATOR, ISTRABENZ...ko vam ne paše, se pa z nečem ne splača ukvarjat, ste pa 2 leti flozal o mastifih - s tem se je pa splačal ukvarjat tok časa.
Več komentarjev