Slovenija

Ciljno preverjanje bo dovoljeno med vrhuncem turistične sezone, a pod pogojem, da varnost ne bo ogrožena

Bruselj, 18. 05. 2017 08.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Evropska komisija je pripravila dodatna navodila za izvajanje sistematičnega nadzora na zunanjih mejah EU, ki naj bi zagotovila učinkovitejši in bolj tekoč nadzor na slovensko-hrvaški meji. Slovenija in Hrvaška naj usklajeno izvajata ciljni nadzor v konicah in ob določenih dneh v času turistične sezone, zagotovita naj kadrovske okrepitve, stalno naj komunicirata in se usklajujeta.

Evropska komisija je pripravila dodatna navodila za izvajanje sistematičnega nadzora na zunanjih mejah, ki naj bi zagotovila učinkovitejši nadzor tudi na slovensko-hrvaški meji.

V operativnih smernicah navaja, naj Slovenija od vstopa Hrvaške v schengenski informacijski sistem 27. junija izvaja sistematični nadzor pri vstopu v državo, pri izstopu pa ciljnega, Hrvaška pa obratno, je razvidno iz osnutka gradiva komisije. Navaja tudi, naj državi usklajeno izvajata ciljni nadzor v konicah in ob določenih dneh v času turistične sezone, naj zagotovita kadrovske okrepitve na višku turistične sezone ter naj stalno komunicirata in se usklajujeta.

Med velikonočnimi prazniki se je pokazala razsežnost problema sistematičnega nadzora na mejah.
Med velikonočnimi prazniki se je pokazala razsežnost problema sistematičnega nadzora na mejah. FOTO: POP TV

Šefic: Nič novega, te dodatne smernice ne bodo preprečile čakalnih vrst

Te štiri smernice Evropske komisije dejansko ne uvajajo nič novega, dajejo le določene napotke, kako še bolj učinkovito in tekoče izvajati nadzor na zunanji schengenski meji, je poudaril državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. 

Komisija je po njegovih besedah "absolutno poudarila", da je sistematični nadzor po uredbi popolnoma jasno opredeljen in da ga morajo vse članice dosledno izvajati, pri čemer je tudi jasno opredeljeno, kdaj in pod kakšnimi pogoji so mogoča odstopanja. Pri tem je posebej poudarjen višek turistične sezone, ki je pri v Sloveniji od konca junija do začetka septembra, in takrat je smiseln prehod na ciljni nadzor, a seveda pod pogojem, da ocene tveganj pokažejo, da varnost ne bo ogrožena, je izpostavil Šefic.

Te dodatne smernice po navedbah državnega sekretarja ne bodo preprečile čakalnih vrst, ki so vselej bile in bodo še naprej, bodo pa storili vse, da bi bile čim krajše, a ne na račun varnosti.

Na vprašanje, kako je mogoče v kontekstu teh smernic razumeti aprilski dogovor Slovenije, Hrvaške in Evropske komisije, da je mogoče ob več kot 15-minutnem zastoju preiti s sistematičnega na ciljni nadzor, Šefic odgovarja, da je bilo to pomembno politično sporočilo. "Nedvomno je šlo za pomembno politično sporočilo, iz katerega lahko razberemo, da je s strani Evropske komisije in dveh članic prepoznano, da je ta meja resnično zelo obremenjena ter da je treba nekaj storiti za bolj tekoč pretok," je povedal Šefic. A v praksi se ta dogovor očitno ne bo izvajal, je mogoče razumeti iz dodatnih smernic komisije in besed slovenskega državnega sekretarja.

Šefic poudarja tudi, da pri iskanju rešitev za težave na slovensko-hrvaški meji ne gre za nikakršne dvostranske dogovore, temveč za navodila komisije, varuhinje evropskih pogodb, kako naj se izvaja evropska zakonodaja.

Prehod na ciljni nadzor je smiseln zlasti na višku turistične sezone, a le pod pogojem, da varnost ne bo ogrožena, je poudaril državni sekretar Boštjan Šefic.
Prehod na ciljni nadzor je smiseln zlasti na višku turistične sezone, a le pod pogojem, da varnost ne bo ogrožena, je poudaril državni sekretar Boštjan Šefic. FOTO: POP TV

Vse omenjeno je državni sekretar poudaril po tristranskem sestanku z evropskim komisarjem za migracije Dimitrisom Avramopulosom in hrvaškim državnim sekretarjem Robertom Kopalom.

Kopal je danes v Bruslju poudaril, da se tri strani dogovarjajo o izvedbi aprilskega političnega dogovora. Rezultate je ocenil kot zelo dobre in izrazil pričakovanje, da se bo dogovor ob podpori Slovenije resnično spoštoval. Hrvaški državni sekretar pa je še pojasnil, da obstaja osnutek dokumenta, ki še ni končan. Do konca tega meseca pričakuje usklajeno mnenje o tem, kako doseči, kar so se aprila dogovorili Cerar, hrvaški premier Andrej Plenković ter predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Šefic je imel sicer v Bruslju še niz dvostranskih srečanj - z Madžarsko, Avstrijo, Češko, Dansko, Poljsko in Slovaško, ki so bila osredotočena na vprašanja, povezana z začasnim nadzorom na notranjih schengenskih mejah. Slovenija je na teh sestankih po njegovih besedah jasno predstavljala stališče, da ni razloga za nadzor na njeni meji z Avstrijo, od katere pričakuje pojasnila o argumentih, s katerimi nadzor utemeljuje.

Na vprašanje, ali pričakuje, da bo ta nadzor ostal tudi po šestih mesecih, za kolikor je bil nazadnje podaljšan, Šefic odgovarja, da ne želi ugibati o tem in da je šest mesecev razmeroma dolga doba, varnostno okolje pa je izjemno dinamično, kar nikakor ni floskula, temveč dejstvo. K temu je dodal, da je sicer vedno optimist in da je zmeren optimist tudi v tem primeru.

Tanja Fajon: Ta pravila so neživljenjska 

Evropska poslanka Tanja Fajon je omenila, da je bila 7. aprila tudi sama med tisoči prizadetimi potniki, ki so po pet ur in več čakali na izstop iz Slovenije na Hrvaško. "Kaos, na katerega smo stalno opozarjali, se je zgodil. Na nezmožnost sistematičnih pregledov vseh potnikov smo v pogajanjih opozarjali s kolegi v parlamentu, je opozarjala moja država Slovenija, je opozarjala stroka."

V situaciji, ko ima dve milijonska Slovenija obenem neutemeljeno kontrolo tudi na meji z Avstrijo in Italijo, se upravičeno sprašujemo, ali Schengen sploh še deluje, ali je evropska politika za zagotavljanje varnosti in upravljanje z migracijami sploh na pravi poti? Ali ima komisija sploh še razum in moč odločanja ali je podlegla interesom posameznih držav, se je vprašala Fajonova. 

Fajonova je zapisala, da so sprejeli ukrep, ki je neživljenjski in nepremišljen, brez ustrezne študije, ki bi preverila učinke vpliva na promet, škodo v gospodarstvu in turizmu. "Razumem in strinjam se, da je na prvem mestu varnost naših državljanov. Podpiram vse smiselne in premišljene ukrepe, ki to tudi zagotavljajo. Zadnji ukrep to ni. Kar smo naredili z nesorazmerno prenovo zakonika, je žal zgolj dokaz brezglave in nedelujoče evropske politike."

Slovensko-hrvaško kopensko mejo vsak konec tedna prečka na tisoče turistov, ki gredo na hrvaško obalo, je dejala Fajonova. "V zadnjih tednih smo bili priča zaostreni politični retoriki na obeh straneh meje, medsebojnemu obtoževanju in tudi nemoči mejnih organov, ki so bili prepuščeni sami sebi. To ni evropska politika, ki bi vlivala zaupanje ljudem," je bila ostra.

Od komisarja pričakuje odgovor, ali bodo v schengenski zakonik tudi formalno vključili usmerjeno preverjanje potnikov, kadar je čakalna doba daljša od 15 minut. "Pričakujem, da boste ukrepali. Sicer bom kot pogajalka v drugih ključnih dosjejih na področju migracij in varnosti nove ukrepe sprejemala z veliko večjo mero zadržanosti," je zaključila.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mariomandzukic
19. 05. 2017 12.41
-4
slovenci ste zeleli mal ponagajat,kazat misice,.,.ampak smo vas hitr spustili na na realna tla,tko kot vedno
Mungos2
19. 05. 2017 12.51
+3
Slovenščina ti ni ravno vrlina, morda bi ti nemščina bolje ustrezala !!!!!
srebrnibreg
19. 05. 2017 21.36
+2
Eh ubogi mario ti si sam v sebe zatreskan. Kaj ste vi koga spustili na zemljo. Imate srečo, da smo se vas usmilili drugače bi vam propadla turistična sezona pa bi se vam država do jeseni zrušila.
dipe
19. 05. 2017 11.15
-2
Koliko žolči pri Slo. brezdelneži, zgubidančki,,murinarji,,ni čudn da je Slo. morje tko zasrano Ne hodite dalj od Jorasa da ne zaserete celi Jadran.Jast grem v Zadar, nobenih problemov.Adio ,,muribarji,, bog vas nima rad.
Mungos2
19. 05. 2017 12.28
+2
Draža
19. 05. 2017 12.45
+4
Cel jadran je vedno mrzel in umazan,ne samo slovenski del.
TOX6
19. 05. 2017 09.25
+1
Najbolj banalno ,da je vsa fama okoli čakalnoh vrst zaradi pisarniških dvorskih norččkov, ki ob petkoh že med šihtom ne morejo koristit dopusta, ampak ga zapravljajo v vrstsh. Celo fajonka je potožila da je čakala 5 ur na meji. Ampak kura ima iz bruslja letalo recimo do tenerifou 5ur.Ampak tam je v "tujini" na hr je pa "doma"????
HorstWiesel
19. 05. 2017 08.58
-1
Dokler jih Italija, država EU, uvaža direkt iz Libiji, iz Italije pa migranti lahko potujejo kamor želijo, tudi v Avstrijo, je kakršnakoli kontrola na slo-hr meji brez haska. Če v Sloveniji nočmo imeti migrantov in potencialnih teroristov, bi blo treba narest stroge kontrole pri vstopu v Slovenijo iz Italije in Avstrije.
HorstWiesel
19. 05. 2017 08.43
+2
Glede na to, koliko je migrantov in potencionalnih teroristov po državah severno od nas, bi bilo smiselno uvest strogo kontrolo na meji z Avstrijo v smeri proti Sloveniji. Samo na Dunaju npr. je več potencialnih teroristov, kot ima Slovenija vseh migrantov skupaj. Aja, pa đamij tut.
Tir1
18. 05. 2017 22.54
+1
Zakaj sploh delajo izjeme. Naj se preveri vsakega, že zato, ker gre na Hrvaško - pa naj opravijo še zdravniški pregled, da se ugotovi, če je s temi ljudmi, ki dopustujejo na Hrvaškem, vse v redu.
Mungos2
19. 05. 2017 12.29
+1
brezveze13
18. 05. 2017 20.12
+5
kakšne probleme ima ta EU sedaj se bojijo da bo kateri od teh možnih teroristov odšel nazaj v svoj rodni kraj zato lahko poskrbijo bilo kje vsak v svoji državi in naj nadzorujejo vstop ne izstop iz šengena
dipe
18. 05. 2017 20.02
+2
spet ne bo nć z Piranskim zalivom
TOX6
18. 05. 2017 18.52
+2
Edino kaf je ta vlada in njeni harlekini v pisarnah opravila z odliko JE zadolževanje- samo letos s ZA 5 MILIJARD€€€
korintos23
18. 05. 2017 18.47
+7
Na izstopu nič, na vstopu pa ohoho!
peT99
18. 05. 2017 18.35
+7
Avstrijci trenutno izvajajo zelo mehko kontrolo, to ve vsak, ki je prečkal mejo. Za 6mesečno podaljšanje so zaprosili, ker nameravajo kontrolo zaostriti. Naša zunanja politika se pa temu čudi ? Imam občutek kot da so na težkih drogah, resno.
peT99
18. 05. 2017 18.32
+7
po domače: "ko bo Hrvaška rekla da je kontrola v njihovo škodo, bomo prekinili" ? A JE NAŠA VLADA NORMALNA '?
peT99
18. 05. 2017 18.33
+5
Nobena vlada ni bila oh in sploh, sam ta trenutno je pa totalno brez hrbtenice, Hrvaška nas žejne vozi čez ocean sladke vode. Hvala.
nemski_ovcar
18. 05. 2017 18.17
+5
kaka trapasta argumentacija, kot da bi punca rekel : lahko sekava, samo da ti ne bo prišlo.
Mungos2
18. 05. 2017 15.25
+18
Pa kaj jokajo ? Vsakega, ki gre na Hrvaško rentgensko pregledati in 24 urno opazovanje živcev, pa še vsak 100€ za slovenski turizem !!!
dipe
18. 05. 2017 13.54
-8
Gdo pa rabi razne ,,murinarje,, zgubedane, brezdelneže.Zadnjič mi je en možakar z Pulja reko,,Kekec paštetarje prenašamo samo zaradi Mojc. To je edino dobrega k prihaja z dežele.
srebrnibreg
18. 05. 2017 14.55
+16
Vaše Marice pa itak srbi trajbajo kar ostane pa slovenci.
ROMELS
18. 05. 2017 13.19
+4
Da bi poslanci iskali rešitve????????????? Kaki osli.
tron3
18. 05. 2017 13.05
+5
Vzrok navijanja za EU je znan nekaterih na strani tej, zadolževanje in zadolževanje, kajti, ne bo za plače v JS in za pokojnine zadnje 3 mesece v letu. Po včerajšnji zadolžitvi 2 milijardi evrčkov, pa je Cerarju in druščini zmanka denarnih sredstev že za 4 mesece v letu.
Transformerji
18. 05. 2017 12.20
+11
Poglejmo migrantsko-politično zakulisje: Angela je poskrbela, da je Nemčija prenasičena z migranti, nasičena z migranti je tudi Avstrija. Tih dogovor - Avstrijci naj imajo poostren nadzor na svoji meji, Slovenci pa tudi. Zakaj bi nakladali - tujcev ne potrebujemo več! Turisti in tranzitni potniki naj pa v dobro vseh potrpijo!
HorstWiesel
18. 05. 2017 12.23
+5
Hja, zakaj pa se potem te znanstvenike še kar uvaža v EU?
vertex
18. 05. 2017 12.33
+3
nasičena? nemci so objavili da trenutno potrebujejo se 1 milijon ljudi
mackon08
18. 05. 2017 22.42
+4
Ja 1 milijon delavcev, ki ne bodo lenuhi kot oni, ki bi samo fina dela delali.
Zverina56
18. 05. 2017 12.16
+7
ne zastopim zakaj za vraga bi morali sploh poslušati Bruselj, pa to je ja leglo zla in skrompiranih politikov!!!!!! edino pravilno da Madžarska, Poljska in Danska delajo tako kot se njim zdi prav in niso neke ovce Bruseljskemu sistemu vodenja Evrope!!!!!!!
Zverina56
18. 05. 2017 12.17
+5
Vsaka država bi se morala sama odločiti kako bo nadzarovala meje!!!!!
Zverina56
18. 05. 2017 12.28
+17
za Italijo je pa itak jasn da so pa največji krivci za to da se vso to sranje dogaja po Evropi, ker sploh ne nadzorujejo svojih meja, še več...uvažajo te migrante v evropo kot vroče žemljice in jih spuščajo naprej po Evropi :) torej dokler bo Italija delovala tako kot deluje predlagam da vsaka evropska država dela po svojem sistemu, ker tale Bruselj je sam za odstrel!!!! a kr minuse boste talal, ja kok ste pa vi fajn :D mal si poglejte kako deluje Evropski parlament v Bruslju, kako poslanci v Bruslju, ko že imajo pisan dopust, se kljub temu pridejo čekirat v Evropski parlament da povleče še več dnarja v svoj žep :D pa to ni samo eden tak, takih je še preveč, tako da Bruselj JE leglo skrompiranih poslancev!!!!! zdej mi pa lohk talate minuse zafrustriranci in nastavljalci ritk Bruseljskemu sistemu :D
Adolph
18. 05. 2017 12.11
+3
Politiki,ki imajo sedaj velik gobec,morajo sami iti regulirat promet na mejo in se ne javljati samo z multi kulti . . . .