Slovenija

Bodo v SDS sprožili postopek proti predsedniku?

Ljubljana, 09. 12. 2009 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odlikovanje Tomaža Ertla še buri duhove, dejanje so obsodili tudi nekateri znotraj Zveze veteranov vojne za Slovenijo, v SDS pa naj bi razmišljali o postopku ustavne obtožbe predsednika Türka.

Tomaž Ertl
Tomaž Ertl FOTO: POP TV

Odlikovanje Tomaža Ertla s srebrnim redom za zasluge, ki ga podeljuje predsednik republike, še vedno buri duhove. Potem ko so svoje proteste izrazile nekatere stranke in posamezniki znotraj organizacij, je svet stranke SDS sprejel sklep, s katerim nalaga vodstvu stranke in poslanski skupini, da uporabita vsa demokratična sredstva za uveljavljanje načel demokratičnosti, pravne države in spoštovanja človekovih pravic. Poslanski skupini pa je svet stranke predlagal tudi, da odpre javno razpravo na to temo. Po poročanju Dela naj bi v SDS preučili možnost, da bi zaradi odlikovanja Tomažu Ertlu sprožili celo postopek ustavne obtožbe predsednika republike Danila Türka.

Oglasili so se tudi iz Evropske ljudske stranke in del Zveze veteranov vojne za Slovenijo

Na odlikovanje se je odzvala tudi poslanska skupina Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu. Vodja poslanske skupine EPP Joseph Daul je dejal, da stranka obžaluje "podelitev odlikovanja nekdanjemu načelniku tajne službe v Sloveniji, kar je podobno, kot če bi odlikovali nekdanjega vodjo Stasija v Vzhodni Nemčiji“.

Predsednik republike Danilo Türk
Predsednik republike Danilo Türk FOTO: Blaž Garbajs

Okoli 20 članov Zveze veteranov vojne za Slovenijo pa so na predsednika zveze Janeza Pajerja naslovili vprašanje, kateri organ zveze oziroma kateri veterani in veteranke so podprli odlikovanje Ertla. Kot so dejali, namreč nikjer ni videti takšne odločitve, zato menijo, da gre za osebno odločitev predsednika zveze. Zato so predsednika zveze pozvali, naj na spletni strani objavi sporočilo in obrazložitev, kateri organ zveze je sprejemal stališče, da zveza odlikovanje Ertla podpira, oziroma kdo vse v zvezi je odlikovanje Ertla podprl. Med podpisniki izjave so na primer Janko Požežnik, Milan Beričič, Karl Čebular, Karel Drofenik, Igor Logar, Dragutin Mate, Sonja Ramšak

Spomnimo, da je predsednik Türk za zasluge v času akcije Sever s srebrnim redom za zasluge odlikoval Tomaža Ertla, ki je v času priprav na preprečitev t. i. mitinga resnice leta 1989 vodil republiški sekretariat za notranje zadeve in akcijo Sever. Odlikovanje je naletelo na številna nasprotovanja in proteste, v SDS so zaradi tega predsednika republike tudi pozvali k odstopu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vandal2
18. 12. 2009 02.36
lol! Bravo slovenija je prva drzava, ki je zacela odlikovati teroriste! Dajte se zacet verske islamske fanatike odlikovati... Prava demokracija! tudi istospolnost je postala naravni zakon, ki je postal veljaven v 1 letu kljub miljonih let evolucije cloveka... iz komunisticnih ust v bozja usesa... tore naslednja poteza vlade bo verjetno uzakonitev seriatskega prava...! Saj ima vsak pravico, da izrazi svoje mnenje !!!! Zivimo v svobodni in demokraticni drzavi... Uvedimo torej tudi seriatsko pravo, za uboge nase muslimane.
Andrej Penko
10. 12. 2009 11.51
pha levi strpni do drugače mislečih... ja do homoseksualce, izbrisanih pa islamistov. Do ostalih pa nikakor ne. Večina "levo" usmerjenih v Sloveniji sramota za levičarje v EU in drugod. Vsaj za tiste ki znajo sami kaj mislit, ne pa da so trobilo nekoga od zgoraj. Če bi bili v drugih časih, bi za takšne neumnosti predsednik kar kmalu šel proč. Ali pa v kakšni drugi demokratični državi.
Slovencek1
10. 12. 2009 10.48
kozarnik : TAKO JE ampak SDS-ovcemje vsem skupno le to, da imajo spomin kot zlata ribica....za določene zadeve.... Tudi moj foter je bil mesec dni na dolžnosti pa ni od daleč SDS-ovc, baj de vej fantje...en pripnite si vseh epolet!
Slovencek1
10. 12. 2009 10.46
mega.fido narejenega je veliko, ampak kaj bi našteval ko pa so tvoji receptorji nastavljeni tako pristransko da prepoznavaš izključno modro in rumeno barvo, razum deluje pa po svoje....Brez veze ampak priporočam za začetek da kako dnevnoinformativno odddajo pogledaš in naredi primerjavo before in after...bi ti znalo kaniti....kaj vse je bilo in bo narejeno....Predvsem ni bilo napak ali zmot ali pa kar kriminalnih dejanj gospoda Patrije....
hendikep
09. 12. 2009 23.55
sodeč po nekaterih to državo je ustvaro sds in njegovo visočenstvo JJ ostalo ljudstvo pa je doma sedelo in se brigalo zase tisti ki so bili na barikada in prvi bojni liniji so po njihovem bili nujno zlo kar bi njegovo visočanstvo to opravilo tudi brez njih ponjihovo bi vse nas kar smo živeli vprejšnjem sistemu in kateri smo svojim delom indelom naši starši in to državo zgradili bi nas trebalo odstraniti zlo žalosno da so danes najglasneši tisti ki tej državi nič niso dali ampak od nje lepo živijo če im je prej bilo lepše kje so živeli zakaj tam tudi niso ostali očito da im tudi tamo ni šlo po njihovem pa so prišli nazaj zdaj pljujejo po vsem in povsakem.
halojekdodoma
09. 12. 2009 20.19
ah ta demos, niso bli sposobni vlade vodt, ker so se zaradi pohlepa pokregali Lp
Buena Vita
09. 12. 2009 20.08
DEJMO VLADA,TROŠITE -KOLIKO ŠE
Buena Vita
09. 12. 2009 20.07
HA,HA,HA POTRATNOST PA TAKA,,,4 045 € ZA VEČERJO --TO SO KREBSOVE GOSPE IZDATKI POŠTENJA IN ŠPARANJA
Buena Vita
09. 12. 2009 20.02
ŠKODA KER NI MED ŽIVIMI BOŽA ŠPRAJCA LAHKO PA SI ZA KURIZIOTO POGLEDATE NJEGOV FILM FELIX
Buena Vita
09. 12. 2009 19.48
JANŠA IN DEMOS STA GLAVNA KRIVCA ZA VSE GRDOBIJE KI SE NAM DOGAJAJO,KER NISO IZVEDLI LUSTRACIJO--LUSTRACIJA BI REŠILA SLOVENIJO POGROMOV IN SRAMOTE---ŽIVELI BI V DEŽELICI POD ALPAMI,V NAŠEM RAJU IN NAŠIH LEPOTAH,BREZ SRAMOT
Buena Vita
09. 12. 2009 19.45
KOLIKO SO ZBRISALI
bema1201
09. 12. 2009 19.43
Na žalost smo ostali oaza komunizma Evropi. Imamo predsednika, ki se je leta 1991skrival in bil proti osamosvojitvi, danes pa odlikuje ljudi, ki so naredili veliko gorja.Velika napaka, da se leta 1991 ni odstranilo vse , ki so bili vodilni CKZS. To nas bo teplo dokler ne bo vse te pobrala Matilda.
6-5
09. 12. 2009 19.18
Zdaj ena vpije: HOČEMO IN ZASLUŽIMO SI BOLJŠEGA Zakaj ne vpije: HOČEM IN ZASLUŽIM SI BOLJŠEGA Dobila ga bo Sicer ga ne rabi, ker jo ne grabi. mekekeseskomentarji
hrcekmuri
09. 12. 2009 19.09
saj so tudi neki generali zahtevali penzije,mogoce jih tudi imajo. ce ima nekdo neko drzavno odlikovanje mu dobra penzija ne uide
Buena Vita
09. 12. 2009 19.07
kozarc 1 in kje so tista podjetja kaj niso v kapitalističnih rokah komunistov-uničena si se v šoli učil osnovne temelje marxizma in leninizma--veš,zdi se da smo se vsi,žal pa ta rdeči ste ti uk po svoje jemali
Buena Vita
09. 12. 2009 19.03
kozarc 1 jes eni ste hodili na morje in državo zadolževali,za hrista svetega ,priznajte si že enkrat ,trošili ste,,,zaslužili pa ne in ravno zaradi potratnostio je državo vzel vrag,in taisti še vedno na veliko trošijo tuj žuljav dohodek,niso pa še vedno za svoje ugodje nič pripravljeni storit ,le trošit ,trošit
Buena Vita
09. 12. 2009 18.58
še ena neetična odločitev turka jeah,komunisti pač od komunista ne pričakuj dobrega
komarec
09. 12. 2009 18.57
mega.fido 09.12.2009, 14:03 8 kozarnik Ertl je samo preprečil miting zato, da ne bi bilo odstavljeno partijsko vodstvo. Ne pa da bi Slovenija postala demokracija. Takratno vodstvo pa če tudi partijsko je na miren način sestopilo z oblasti in se pridružilo ideji o osamosvojitvi. Znova trdim, da v vojni za Slovenijo smo sodelovali tud tisti, ki nismo simpatizerji SDS. Da se je Slovenija osamosvojila na dokaj miren nači in z minimalnimi žrtvami, je velika zasluga tudi takih ljudi kot je bil Janez Drnovšek. Kdo se je pa pogajal s takratno JLA? Edini je bil, ki ga je JLA rešpektirala, ker je bil prepameten za njih in tudi za Janšo. Če bi se takrat pogajal SDS bi bilo v Sloveniji veliko več žrtev, ker JLA ni marala Janše.
dolzvlado115
09. 12. 2009 18.47
bo zdaj odlikoval še ljudmiline vzornike.
komarec
09. 12. 2009 18.40
mega.fido 09.12.2009, 14:08 6 Slovencek1 No me pa zanima kaj ste pa levuharji naredili. NIČ. Pri vas so samo pomembni prebrisani in homoseksulaci. Za kaj druzga pa vam ni mar oz. niste sposobni za kaj drugega. Poleg prebrisanih in homoseksualcev nas levuharje zanimajo še pedofili, ki prihajajo z vaše strani. Tudi pri vas je duša črna glede na to kako razmišljate. Ko se nimate s čim pohvaliti blatite druge. Lastite si nekatere stvari kot so osamosvojitev in demokracija. Te stvari niso samo vaša zasluga to vam mora biti jasno, za to so zaslužni tudi tisti, ki drugače razmišljajo kot vi. Strpnost do drugače mislečih ni vaša odlika, žal.