Slovenija

Prepoved paše in uporabe trave za krmo, seno in silažo, odsvetujejo tudi uživanje zelenjave in sadja

Vrhnika, 26. 05. 2017 06.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Uprava za varno hrano je predstavila rezultate analize vzorcev krme in solate po požaru v vrhniškem Kemisu. Vsi vzorci solate so skladni s predpisi, le en vzorec krme neposredno ob Kemisu ni, vsebuje namreč dioksine, zato so inšpektorji v okolici Kemisa začasno prepovedali pašo in uporabo trave za krmljenje, sena in silaže, prav tako odsvetujejo igro otrok na zemlji in travi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kemis objavil šriti strani dolg seznam odpadkov
    01:52
    Iz 24UR ZVEČER: Kemis objavil šriti strani dolg seznam odpadkov
  • Iz 24UR ZVEČER: Je država na tem izpitu padla?
    07:21
    Iz 24UR ZVEČER: Je država na tem izpitu padla?
  • Iz SVETA: Župan Vrhnike o tem, ali je Kemis še dobrodošel
    02:18
    Iz SVETA: Župan Vrhnike o tem, ali je Kemis še dobrodošel
  • Iz SVETA: Gasilci pri Pahorju
    01:05
    Iz SVETA: Gasilci pri Pahorju
  • Iz SVETA: Kaj je gorelo?
    02:11
    Iz SVETA: Kaj je gorelo?
  • Iz SVETA: Burna razprava
    01:34
    Iz SVETA: Burna razprava
  • Iz 24UR: V travi rakotvorni dioksini
    02:10
    Iz 24UR: V travi rakotvorni dioksini
  • Iz 24UR: Razjarjeni Vrhničani
    01:50
    Iz 24UR: Razjarjeni Vrhničani
  • Iz 24UR ZVEČER: Prekoračena meja dioksinov
    02:24
    Iz 24UR ZVEČER: Prekoračena meja dioksinov
  • Iz 24UR ZVEČER: Razburjeni Vrhničani
    04:17
    Iz 24UR ZVEČER: Razburjeni Vrhničani

Uprava za varno hrano je danes predstavila rezultate analize vzorcev krme in solate po požaru v vrhniškem Kemisu. Vsi vzorci solate so skladni s predpisi, le en vzorec krme neposredno ob Kemisu ni, zato so inšpektorji v okolici Kemisa začasno prepovedali pašo in uporabo trave za krmljenje, sena in silaže, so povedali na srečanju s Vrhničani.

Po prvih ugotovitvah Jerneja Drofenika z Uprave za varno hrano je na prizadetem območju sto kmetijskih gospodarstev, večina kmetijske proizvodnje se nanaša na živinorejo, tržnih pridelovalcev zelenjave in sadja pa je v okolici Vrhnike malo. Živali se na prizadetem območju napajajo iz javnega omrežja, na lokalni tržnici pa niso prodajali živil s prizadetega območja.

Ključni razlog, zakaj rezultatov analize ni bilo prej, je bilo pomanjkanje podatkov, kaj natančno je v Kemisu gorelo. Zato niso mogli vedeti, katera onesnaževala ali nevarne snovi iskati v odvzetih vzorcih. Kot je povedal Jernej Drofenik, so vzorčili travo, solato in zemljo na kmetijskih površinah na območju, kjer je šel dim ob požaru.

Uprava za varno hrano se je v aktivnosti vključila na lastno pobudo, in sicer zaradi sumov o možnem onesnaženju hrane in krme. Njene pristojnosti so sicer nadzor nad varnostjo hrane ter uporabo in varnostjo krme, ki se daje na trg.

Analizirali so pet vzorcev trave in dva vzorca solate, analiza petih vzorcev zemlje s kmetijskih površin pa še traja. Rezultati bodo znani v začetku prihodnjega tedna. Solato in travo je uprava za varno hrano vzorčila, ker sta to trenutno najbolj dostopna hrana in krma na prizadetem območju in ker imata vzorca glede na svojo maso največjo površino onesnaženja. Z analizo so v vzorcih hrane in krme iskali težke kovine, policiklične aromatske ogljikovodike, poliklorirane bifenile, diokside in furane ter pesticide.

Vzorec solate ob avtocesti je vseboval težke kovine pod mejno vrednostjo, dioksini in furani so sicer bili prisotni, a pod mejami, pesticidov pa niso našli. V vzorcu trave iz neposredne bližine pogorišča pa so našli nevarne dioksine in furane nad mejno vrednostjo. Inšpektorji so zato v okolici Kemisa, okoli neskladnega vzorca trave, v radiju 1600 metrov začasno prepovedali pašo in uporabo trave za krmljenje, sena in silaže. Dokler ne dobijo vseh rezultatov analiz, naj prebivalci sadja in zelenjave z vrtov na omenjenem območju ne uporabljajo.

Vsi ostali rezultati vzorcev trave pa so bili po do zdaj analiziranih parametrih skladni.

S požarom v Kemisu se še naprej ukvarja tudi policija.
S požarom v Kemisu se še naprej ukvarja tudi policija. FOTO: POP TV

Glede atrazina, ki je v Sloveniji prepovedan od leta 2003 in ki so ga našli v potoku Tojnica, je Drofenik pojasnil, da je posledica spiranja snovi z mesta požara v potok. Pri spremljanju pesticidov v hrani in krmi ga na upravi za varno hrano niso določili že več kot 10 let. Je pa zelo obstojen v okolju, zato ga še vedno lahko najdemo v podzemnih vodah. Če bi atrazin zagorel, ga ne bi našli, saj razpade pri temperaturi nad 200 stopinjami Celzija, temperatura pri požaru pa lahko sega tudi do 2000 stopinj. Po besedah Drofenika je atrazin "zelo neustrezen za vodno okolje", saj prehaja v sedimente in se lahko tam zadrži dlje časa. Pri sanaciji Tojnice bo tako po njegovem mnenju treba odstraniti sedimentno plast.

Dioksini pa so organska snov in niso topni v vodi, ampak v maščobah. "Problem je zato običajno večji pri krmi kot pa pri hrani. Če se živali prehranjujejo s tem, se te snovi akumulirajo v maščobno tkivo živali in se izločajo v mleko," je še opozoril Drofenik.

Viviana Golja z NIJZ je dejala, da bodo prisotnost doksinov najverjetneje našli tudi v drugih vzorcih, zato odsvetujejo tudi igro otrok na travi. Zrak in pitna voda pa sta v redu, je poudarila Goljatova. 

Joško Knez z Arsa je odprl perečo temo, namreč da Kemis očitno naj ne bi upošteval odločb iz okoljevarstvenega dovoljenja, saj je prišlo do izlitja strupenih snovi v podtalnico, do česar pa ne bi smelo priti, če bi podjetje striktno upoštevalo omenjeno dovoljenje.  Arso bo od Kemisa zahteval, da bo na lastne stroške saniral škodo, ki jo je požar povzročil okolju. Dejal je tudi, da ne ve, ali sploh obstaja požarni oziroma evakuacijski načrt, tega bi moralo imeti podjetje. 

Nevenka Žvokelj z Inšpektorata RS za okolje in prostor je dejala, da so inšpektorji v zadnjih petih letih v Kemisu opravili 47 pregledov. Izrekli so določena opozorila za odpravo nepravilnosti, niso pa se dotikali načrta za požarno varnost. Takoj po požaru so inšpektorji opravili nadzor na terenu in izdali ustno odločbo Kemisu. To se izda takrat, je opozorila Žvokljeva, ko so ogrožena življenja ljudi in živali. 

Protestni shod na Vrhniki
Protestni shod na Vrhniki FOTO: Damjan Žibert

Vrhničani ne zaupajo ugotovitvam o okoljskih vplivih požara v Kemisu

Občani Vrhnike ostajajo nezaupljivi do ugotovitev stroke o okoljskih vplivih nedavnega požara v podjetju Kemis. Temu je pritrdilo tudi srečanje občanov s predstavniki pristojnih služb. Iz občinstva je bilo slišati glasne očitke, da se država in stroka norčujeta iz občanov.

Predstavnikom Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), agencije za okolje, uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter inšpektorata za okolje in prostor ni uspelo pomiriti okoli 400 občanov, ki so se zbrali v vrhniškem Cankarjevem domu. Med razburjenimi občani je prevladalo stališče, da je bila predstavitev "navadna farsa".

Iz občinstva je bilo najpogosteje slišati očitek, da so pristojne službe vzorčile hrano in krmo na območju, ki ni bilo najbolj pod udarom dima s požarišča. Občani so zahtevali, naj se predvsem razišče "linija od Kemisa proti Vrhniki". Jezno so izražali nezadovoljstvo, da rezultati vzorčenja prihajajo z zamudo in da so 11. dan po požaru še vedno nepopolni.

Največ razburjenja je izzvalo vprašanja enega od občanov, zakaj ni bilo izvedeno vzorčenje na številnih zelenjavnih vrtičkih, ki so na prizadetem območju, ter kdo bi ga moral opraviti. Nihče od predstavnikov pristojnih službi ni ponudil odgovora, ampak so se zapletli v pogovor, kdo je pravzaprav odgovoren. Občinstvo se je odzvalo s slabo voljo in posmehom.

V odgovoru na vprašanje, zakaj rezultati vzorčenja prihajajo z zamikom, je predstavnik uprave za varno hrano Jernej Drofenik kritiko usmeril proti odgovornim za koordinacijo ukrepov ob izrednih dogodkih, kot je obsežen požar. Po njegovih besedah je nemogoče pričakovati, da bi za koordinacijo poskrbela uprava za varno hrano ali sorodne službe.

Več občanov je zahtevalo, naj vzorčenje zraka, vode in tal ter hrane in krme opravi ena od uglednih tujih ustanov. Zahtevo so utemeljili z besedami, da se država in domača stroko ne zavedata, da je požar v Kemisu povzročil ekološko katastrofo, ali pa se le sprenevedata, da tega ne vesta in "se delata norca iz ljudi".

Občani so brez izjeme znova zahtevali, naj se Kemisu prepove obratovanje na zdajšnji lokaciji. Glasne kritike so letele tudi na vodstvo vrhniške občine na čelu z županom Stojanom Jakinom. Zahtevali so, naj se pokliče na odgovornost tiste, ki bi morali na državni in lokalni ravni poskrbeti za koordinacijo zaščitnih ukrepov, a tega niso naredili.

Veliko slabe volje med občinstvom je izzvalo tudi dejstvo, da po njihovem mnenju nihče od sogovornikov iz pristojnih služb ni postregel s prepričljivim odgovor, do kod se razteza prizadeto območje. Vendarle pa je bilo slišati tudi nekaj pohval na račun stroke, ki se je po besedah ene od občank kljub izostanku koordinacije potrudila čim prej ugotoviti okoljske vplive požara.

Sicer so v vrhniškem podjetju za hranjenje in predelavo nevarnih odpadkov Kemis po navedbah vodstva podjetja na dan požara skladiščili 1402 ton odpadkov, od tega dobrih 948 ton nevarnih odpadkov. Od nevarnih odpadkov jih je zgorelo, ali pa jih je ogenj le oplazil, dobrih 456 ton. Med drugim so imeli v Kemisu skladiščeno tudi eno tono pesticidov.

Zaradi požara so lokalni prebivalci več dni tožili o dihalnih težavah, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa so ljudem zaradi onesnaženosti odsvetovali uživanje hrane z bližnjih vrtov in njiv. Pozneje se je izkazalo, da je bil najbolj onesnažen bližnji potok Tojnica. S požarom v Kemisu se še vedno ukvarja tudi policija, ki ugotavlja, zakaj je zagorelo.

Protestni shod na Vrhniki
Protestni shod na Vrhniki FOTO: Damjan Žibert

Rezultati Uprave za jedrsko varnost

Z rezultati je že postregla Uprava za jedrsko varnost, ki je včeraj opravila indikativne meritve, s katerimi bi ugotovili prisotnost radioaktivnih snovi na območju podjetja za predelavo kemičnih odpadkov. Meritve niso pokazale povišanih ravni sevanja. Ugotovili so tudi, da se podjetje sicer ne ukvarja z zbiranjem odpadnih kovin, v katerih se občasno pojavijo izgubljeni viri sevanja. Na vhodu v podjetje je nameščen monitor radioaktivnosti, s katerim preventivno pregledajo vse pošiljke. Razen v enem primeru do sedaj z njim niso odkrili radioaktivnih snovi. Omenjeno pošiljko so zavrnili, so navedli v upravi.

Mikrobiolog Gorazd Pretnar: našli so tudi stiren, prav pri tem lahko pride do samovžiga

Mikrobiolog in okoljski aktivist Gorazd Pretnar je pojasnil, da kratkotrajna izpostavljenost organskim topilom lahko povzroči akutne toksične učinke, dolgotrajna pa kronične okvare organizma, saj so organska topila lahko teratogena, mutagena ali kancerogena, torej so lahko izjemno nevarna za zdravje ljudi in drugih živih bitij.

Opozoril je, da fluorokloroogljikovodiki, HCFC, HFC vplivajo na ozon, medtem ko transformatorji in kondenzatorji vsebujejo PCB. Ta ostaja v zemlji za vedno, enako kot DDT, ki se je uporabljal v 60. letih prejšnjega stoletja, gre pa za obstojno rakotvorno onesnažilo.

V Kemisu so še enkrat poudarili, da vsi odpadki, ki so jih mediji označili kot zgorele, niso v celoti zgoreli, ampak je nekatere ogenj le oplazil.

Po Pretnarjevih navedbah so v potoku kot v zemlji našli organsko spojino stiren. "Z veliko verjetnostjo je mogoče sumiti, da je ravno ravnanje z stirenom vzrok požara," trdi. Stiren lahko namreč sčasoma postane nestabilen, kar pomeni, da se med drugim lahko tvorijo organski peroksidi, ki povzročijo samovžig.

Pretnar je na podlagi podatkov "še bolj prepričan, da bi, kot je praksa v svetu, morali ob požaru evakuirati vse prebivalce Vrhnike, ne samo zaradi previdnosti, ampak vedoč, da bo njihovo zdravje okvarjeno". Posledice bodo vidne z leti, vzročnost pa bo zabrisana, posledično pa bo škoda težko iztožljiva, je še dejal.

Podatki o preliminarnih rezultatih analiz vod Tojnice in Ljubljanice vzorčenih dne 22. maja

Aktivnosti UVHVVR v zvezi s požarom v podjetju Kemis

Zaradi požara se obeta izredna seja DZ

Poslanci SDS, skupine nepovezanih poslancev ter poslanca Andrej Čuš (Nep) in Roberto Battelli (IMNS) so podpisali zahtevo za sklic izredne seje DZ v zvezi s požarom v Kemisu. Menijo namreč, da so se pristojni na požar odzvali prepozno in neustrezno, javnost pa je bila pomanjkljivo obveščena.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Danijel Krivec (SDS), je požar v Kemisu, ki ga predlagatelji izredne seje označujejo za okoljsko katastrofo, znova pokazal na slabo pripravljenost ali celo nepripravljenost pristojnih služb na takšne dogodke. To po Krivčevih besedah v državljanih "upravičeno vzbuja nelagodje in strah".

Kljub temu, da je od požara minilo že več kot teden dni, javnost po Krivčevih besedah še vedno ne ve točno, kaj je zagorelo, kakšna je škoda na okoliških pridelkih in podtalnici ter kako naj se obnašajo okoliški prebivalci. "Država, občina Vrhnika in Kemis so padli na izpitu," je poudaril Krivec.

Ocenil je, da varnostni predpisi očitno ne dosegajo svojega namena. Po njegovih besedah je zatajila tudi komunikacija, ki je v takšnih primerih ključnega pomena.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (220)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kam_to_pelje
28. 05. 2017 11.49
glede na videno. Se vidi koliko je državi do zdravja in varnosti državljanov. Pristojne slućžbe so namenjene same sebi. prelaganje odgovornosti drug na drugega pa da naj ti zelo dobro pplačani odsebki zapustijo svoja delovna mesta in naj gredo na zavod za zaposlovanje. Saj niso sposobni opravljati dela in poslanstva ki jim je dano s to službo. Glede preiskav in pasivnostjo analiziranja kontaminacije zgolj na posamezne kemikalije je vse prej kot odgovorno. Tu se vidi kako se dela država norca iz ljudi. Za konec pa še kako bo sedaj direkrtor Kemisa in Gorenje odgovarjalo za nastale posledice. Ne mislim zgolj na podjetje oz. podjetji. pač pa odgovorne ljudi v Gorenju ki je lastnik kemisa in ljudi v kemisu. Prav tako pa kdo od zaposlenih bo sedaj za nastalo škodo odgovarjal v inšpekcijskih službah. saj za dogajanja so morali vedeti že od prej. Kajti v kemisu so po slišanem in videnem imelil s požari že prej težave. Skrajni čas je da ljudstvo vzame pravico v svoje roke in začne čistko v tej gnili in skorumpirani javni upravi. z ljudmi dejansko nima kaj opraviti. A njihov denar lepo izrablja za svoje igrice. Me pa čudi da se še niso oglasili politiki. Župan z levimi in desnimi političnimi opcijami prav tako tudi predsednik države. Tu se tudi vidi vrednost politikov ki jih nekateri tako opevate in zagovarjate. ko jih rabiš. Jih ni. Ko nbo čas volitev bodo vidni povsod in ves čas!!!!
696969696
27. 05. 2017 17.04
Nemogoče je ugotoviti koliko atrazina in bojnih strupov gre skozi dimnike naših kmetov....
Ramzess
27. 05. 2017 12.46
Morda bi pa le raje napisali krmne paše, da ne bi izgledalo kot da nekomu prepoved paše.
vomo
27. 05. 2017 12.35
+2
ja očitno, se bomo začeli izogibati vrhnike in te doline, ne pozabimo, da je Ljubljana zelo blizu in da nas trenutek ali novica v svetu lahko loči od poslovne katastrofe. saj gre enim samo za posel , mogoče osebni, ne pa za zdravje otrok! in vseh nas državljanov. zanima me, ali je ta javna uprav imela alarm in takoj začela nadzorovati še preostale podobne objekte po državi!!! S tem ne mislim takoj kaznovati podjetja in potencialne onesnežavalce, mislil sem, da jim je potrebno pomagati in svetovati, da če ne takoj pa v najkrašem času pripeljati do zelo visoke stopnje varnosti. Mislim, da je potrebno čim več pisati, se pogovarjati in začeti na dan z imeni, ker samo takrat se bodo zbudili in se začeli spreminjati na bolje. Teh ljudi ne moremo takoj označiti za nepotrebne, potrebno jih takoj prisiliti, da spremenijo odnos do dela, IN nas državljanov.
trdovrat
27. 05. 2017 17.04
"Teh ljudi ne moremo takoj označiti za nepotrebne", ne, moramo jih označiti za zelo škodljive!
Jak Tobim
27. 05. 2017 12.25
-1
tisoč svetovno najboljših analitikov ne more z analizo določiti vsega kar je v gošči po požaru. Tisoč in en dokaz imamo sedaj, da smo kot človeštvo zavozili, ko uporabljamo snovi o katerih vemo že vnaprej, da nas dolgoročno ubijajo, tisoč in en dokaz, da je tovrstna okoljska nesreča najprej posledica nas samih, ki mislimo da je plastenka v rumeni kanti za odvoz že skrb, ki ni več naša, tisoč in en dokaz imamo tudi, da je nemogoče najti strokovnjaka, ki bi imel sposobnost v trenutku tovrstne katastrofe prevzeti odgovornost za prevzem operativne glavne vloge na terenu in dajal reševalcem relevantne in nujno potrebne ukaze, tisoč in en dokaz, da živimo v okolju populizma, kjer so informacije senzacionalistične in razumne težko najdejo pot, tisoč in en dokaz, da je marsikateri strokovnjak pri nas nestrokoven in dosti govori, stvari pa ne razume (snov je nevarna ali ni, je rekla in ostala živa, kot nosečnost, si ali nisi je nadaljevala in se nobeden ni obregnil, da temu niti slučajno ni tako, da je to stvar toksikologije, ki govori o toksikokinetiki in toksikodinamiki, o načinu izpostavitve, dozi, učinku, ki je odvisen od živega bitja, njegove starosti, spola, genske predispozicije, splošnega stanja organizma, itd., itd.). tisoč in en dokaz imamo, da modernost, ki narekuje uničevanje ostankov okolja in živih bitij v njih pogubna tudi za tega, ki se postavlja nad vse, in to je človek, v izgubljenih iluzijah, da je vse okoli njega za njegovo pridi in se zabavaj prazno življenje - kar poglejte po uničenih centrih mest, kjer je 24 ur na dan zabaviščni park prebivalci pa vsi na obrobje mesta z vele avti, velikanskimi žari za piknike in ponovno, celonočnimi zabavami, ki jih potrošniška družba zagnano propagira do onemoglosti... nesreča ni streznila in ne bo nobenega. nastradala pa so predvsem živa bitja v potoku, ki so ga uničili gasilci, mimogrede. domači, ki so napadli ogenj z vodo po kemikalijah, ki jih z vodo ne bi smeli gasiti bi morali biti zadaj in preprečevati širjenje ognja, spredaj pa profesionalci s prahom. pa temu ni bilo tako. Ko pa so profesionalne ekipe prišle niso mogle naprej, ker so jih domačini tako zabloklirali, da so lahko samo še dovažali vodo tistim, ki ognja niti slučajno niso mogli ustrezno napadati - tudi naše nedotakljive heroje bo potrebno nujno postaviti pred odgovornost. bili so preslabi in lahko bi naredili nekaj malega več, predvsem pa ne bi pobili vse življenje v potoku, ki nikoli več ne bo saniran. Itd, Itd.
brkakle
27. 05. 2017 15.28
+1
Koliko po tvoje bi gasilci rabili za tak požar prahu. Ti jaz povem par 100 ton. Ugani koliko ima slovenija prahu na zalogi cca 10 ton. In kaj bi pol pogasili nič se pravi je voda edino gasilno sredstvo ki je na razpolago neomejenih količin. To da so gasilci uničili potok je pa močna oziroma sej ne veš kaj pišeš. Izak da ti ne razlagam kaj bi bilo če bi vse zgorelo se ti še sanja ne kaj bi šele potem bilo. Ti bi sigurno od delač opazoval med tem ko so fantje se izpostavili da so preprečili najhuje ampak to tudi ne veš in še marsikaj.
Krta?a 21
27. 05. 2017 11.54
+0
Na tablo je napisala: očistimo vrhiški z(rak). N je šel pa v šolo na izobraževanje....
ooResnicA
27. 05. 2017 10.20
+1
.....če bi privatniki pa gospodarstvo tako počasi reagiral bi bila Slowenija že davno kosovo2.....
dajno
27. 05. 2017 11.52
toxicox
27. 05. 2017 10.10
+2
kmetje morajo dobivati mesečno odškodnino od kemisa toliko časa dokler ne bo trava ok
dajno
27. 05. 2017 11.53
A ostali pa lahko kemisu plačujejo za izboljšanje stanja okolja?
Madeni
27. 05. 2017 09.35
+3
Tako kot smrdi, zaudarja po KRIMINALU..KEMIS..smrdi komplet LEVICA in cela ( Slovenska kvazi država )..Lenuh poleg lenuha, bedak zraven bedaka, lopov poleg lopova in BARABE VSE POVSOD..
trdovrat
27. 05. 2017 17.10
+1
Ja ti umetnik, desnica pa diši, posebno po tem ko si s takimi kot ti briše zadnjo plat! Le kako morete ljudje biti tako naivni, da verjamete, da se naši priganjalci in zajedalci skupnega dobrega delijo na levo in desno! " Po njih delih, jih boste torej spoznali", pravi evangelij! V naši solzni dolini, smo jih že kar nekaj! Pa nič ne kaže, da bo kdaj drugače! SMRT FAŠIZMU!
ferencz 1
27. 05. 2017 08.30
+2
Vrhniški bhopal!
bill234
27. 05. 2017 08.18
+8
Kaj pa ostala podjetja, tovarne, ki delajo, skladiščijo kemikalije?? če se je inšpektorski nadzor izvajal povsod, kot tale v kemisu, lahko samo čakamo kdaj bo eksplodiralo pri našemu sosedu. najboljše da se že zdaj preselim al kako? zahtevam kot državljan, da se izvedejo ukrepi tudi povsod drugod, ne da gre čez leto dni ta tematika v pozabo! Naj ljudje, ki so plačani zelo dobro za svoje delo to tudi vestno opravljajo.
ferencz 1
27. 05. 2017 08.10
+2
Čakam samo to, da Uroš Macerle ustanovi zeleno stranko in da po p.. temu kapitalističnemu gnoju od onasnežavanja!Takoj ga volim!
brkakle
27. 05. 2017 08.52
In kaj bo naredil z našimi odpadki ima strategijo načrt vizijo a samo točke nabera nad nezgodo
ferencz 1
27. 05. 2017 08.07
+7
Zakaj Kemis ni imel narejenih bazenov za te odpadke, ampak je vsa voda odšla v Tojnico in naprej v Ljubljanico. Ljubljančani boste kmalu pili strupen sirup, brez skrbi!
hotchilipoper
27. 05. 2017 08.36
brkakle
27. 05. 2017 08.48
Sej je imel bazene samo ne za takšne količine ker nobeden ne upošteva pri gradnji še požarno vodo oziroma načrtujejo samo izlitje manjše količine ne pa za požar kjer se plastični sodi stopijo in tako odteče par 100 kubikov + pomešana z požarno vodo.
dajno
27. 05. 2017 11.55
Pa najbolje bi bilo da tako skladišče naslednjič postavijo kar sredi blejskega jezera, jo ena atrakcija več, v primeru razlitja pa vse ostane v "bazenu". To je seveda čisti cinizem.
Jak Tobim
27. 05. 2017 12.27
požar je bil popolnoma neustrezno gašen.
Ramzess
27. 05. 2017 12.48
Gasilci pač, voda je najbolj in najhitreje dostopna. In bogve kakšne nove kemikalije so nastale ob tem mešanju kemikalij in vode.
brkakle
27. 05. 2017 15.23
Jamesblake drugič naj tebe prosijo za pomoč boš ti pokazal kako se gasi.
ferencz 1
27. 05. 2017 08.06
+7
Direktor Kemisa bi morali takoj zapreti, in ga držati v priporu, dokler ne pove kjej je dokumentacija in kaj vse so imeli v Kemisu. In mu na koncu dati kazen 10 do 20 let zapora! Bobincu pa 2 leti aresta, saj smo videli na slikah, da je odpiral tovarno!
Jak Tobim
27. 05. 2017 12.29
+1
direktor tudi slučajno nima pojma. to je tako, kot z vso dejavnostjo človeštva na planetu. legalnega je samo 40%, 60% vsega ostalega pa je črna zona.
ferencz 1
27. 05. 2017 08.05
+8
Ministrica najbolj skorumpiranega minisrsatva (dimnikarji, davek na avtomobile, razvlaževalci radiatorjev, itdddd) bi morala takoj odstopiti zaradi te okoljske katastrofe in ker njeni inšpektorji niso nič nadzirali!
dajno
27. 05. 2017 11.57
So so, samo tiste, ki doma skurijo kakšno suho bilko na vrtu in tiste, ki kurijo na trda goriva.
Jak Tobim
27. 05. 2017 12.31
ne nadzirajo niti dosti hujšega, to pa je črno-graditeljstvo, ki uničuje še kaj več kot le lokalno točko. 70% vseh gradenj v Sloveniji je zgrajenih na črno. dokumentacija se pridobi z nazaj. to počno vsi,
ferencz 1
27. 05. 2017 08.03
+3
A bodo Kemis preselili v Veleje, k Bobincu v Gorenje?
Diškor
26. 05. 2017 22.57
+26
Bravo, po 10 dneh odsvetujete, ko so se otroki že par dni igrali na tej zemlji, vsi odgovorni na DOB.
dajno
27. 05. 2017 11.58
Principat
26. 05. 2017 22.49
+7
kako zanimivo , da še ni TWITNIL ......to je le dokaz da ni tu baza
Bonsoir
26. 05. 2017 22.34
+19
Saj v Celju ni nič boljše. Imamo Cinkarno, ki je noče cela Evropa, saj pri proizvodnji Titanovega dioksida nastajajo rakotvorne snovi. Okoljevarstvenega dovoljenja nimajo, raje plačujejo kazen, uradniki lepo živijo, ljudje severovzhodno od tovarne (ker ponavadi piha jugozahodnik) pa nadpovprečno umirajo za rakom. In karavana gre dalje.
?asjeza
26. 05. 2017 22.16
+9
kemis odhaja iz vrhnike neuradni viri..........
mastaflash
26. 05. 2017 23.53
+19
odhaja ali ne, storil je kemicni napad nad civilstvom, naj odgovarja
dajno
27. 05. 2017 11.58