Slovenija

V bolnišnicah odpovedujejo vse več operacij, Fides pa grozi z zaostritvijo stavke

Ljubljana, 10. 11. 2016 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zaradi zdravniške stavke so razmere na Ptuju na robu zloma, tudi drugje ni nič drugače, opozarja predsednik Fidesa Kuštrin, a pojasnjuje, da se bo stavka, če bodo sprejeli odločitev, ta še zaostrila. Pogajanja med vlado in sindikatom niso prinesla napredka.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Na Ptuju že primanjkuje zdravnikov
    02:24
    Iz SVETA: Na Ptuju že primanjkuje zdravnikov
  • Iz 24UR: Posledice stavke
    02:52
    Iz 24UR: Posledice stavke
Bolnišnica
Bolnišnica FOTO: Thinkstock

Vodstvo ptujske bolnišnice se je s sindikatom Fides in predstojniki oddelkov dogovorilo o delni omilitvi stavke, da zaradi pomanjkanja kadrov ne bi prišlo do popolnega kolapsa. Kot je ob sestanku povedal prvi mož Fidesa Konrad Kuštrin, so se tako odločili, ker se je pokazalo, da ta zavod ne prenese niti enotedenske stavke.

"Če bi naša vlada normalno funkcionirala, bi bila na Ptuju ministrica pred nami, saj bi morale kritične razmere v državi glede zdravstva bolj skrbeti njo kot sindikat," je bil kritičen Kuštrin in dodal, da so razmere pokazale, da je na Ptuju že tretji dan stavke nemogoče organizirati delo znotraj 40 ur. Če bi pri tem vztrajali, bi morali začeti v naslednjih dneh zapirati oddelke, v dveh tednih pa verjetno celo bolnišnico, je dodal.

Zdravniki imajo dve stavkovni zahtevi, in sicer sprejem standardov in normativov za zdravnike, ki so že opredeljeni v modri knjižici, ter spremembo plačnega sistema v javnem sektorju, po katerem bi med drugim lahko presegli 57. plačni razred, česar zdaj ne morejo. Njihove zahteve se očitno nanašajo tudi na izboljšanje osnovne plače.

Fides zato podpira dogovor med direktorjem bolnišnice Andrejem Levaničem in zdravniki, da bodo tam, kjer bi zaradi odsotnosti zdravnikov lahko resno trpelo zdravje ljudi, delali nekaj več. 

Sicer pa ptujska bolnišnica ni edina z velikimi težavami že po nekaj dneh stavke, saj do njih prihaja še v nekaterih manjših, kakršna je bolnišnica v Brežicah, kjer je zdravnikov še manj kot na Ptuju, pa tudi v takšnih, ki so kadrovske solidno zasedene, kot je Univerzitetni klinični center Maribor, kjer naj bi po Kuštrinovih informacijah izpadlo med 30 in 40 operacij. V mariborski bolnišnici takšnih podatkov niso potrdili in so zatrdili, da za zdaj zaradi stavke nimajo večjih težav.

Kako je v UKC Ljubljana? 

Milenko Stankovič z Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je povedal, da je na nekaterih oddelkih že zdaj težko organizirati in voditi delo v 40-urnem delovniku, na katerega so se sicer omejili zdravniki med stavko. Delo je najbolj oteženo na kadrovsko najbolj podhranjenih oddelkih. Kot je pojasnil, kadra primanjkuje zaradi zakonodaje, ki ni dovoljevala zaposlovanja, ko so se starejši zdravniki upokojevali, in zaradi odhodov mladih zdravnikov v tujino.

Na UKC Ljubljana zaradi zdravniške stavke odpadajo nenujni operacijski posegi, to je dnevno med 40 do 50 operacij, in nenujni ambulantni pregledi. Glede na pretekle izkušnje je po Stankovičevih besedah pričakovati tudi naval na urgenco, vendar tega še ni, večje težave pa pričakujejo ob koncu tedna. Ljubljanska urgenca je po Stankovičevih besedah že tako najbolj obremenjena v državi.

V UKC Ljubljana je zaradi stavke operacijska dejavnost zmanjšana za 30 odstotkov. V naslednjem tednu pa predvidevajo, da bo odpadlo kar polovico operacij, so sporočili iz UKC Ljubljana. Zaradi zaprtja desetih operacijskih dvoran so v povprečju na 70 odstotkih rednega obratovanja operacijskih dvoran: na ortopedski kliniki jih opravijo 75 odstotkov, na očesni kliniki in ORL po 67 odstotkov, na ginekološki kliniki pa 60 odstotkov.

Pri tem posebej izpostavljajo kirurško kliniko, kjer z 80 odstotki operacij še komaj zagotavljajo operativno obravnavo zakonsko predpisanih obveznih zdravstvenih obravnav. Delež pacientov, ki jih po zakonu morajo obravnavati, namreč na tej kliniki znaša 81 odstotkov, so navedli v UKC Ljubljana.

Pri tem so še pojasnili, da so ta teden anesteziologi delali tudi preko 40-urne tedenske omejitve, da so lahko varno oskrbeli vsa nujna stanja. Če bodo v naslednjem tednu upoštevali tedensko omejitev ur, pa tega ne bodo mogli več zagotoviti.

Težave tudi v novomeški bolnišnici

Težave zaradi stavke imajo tudi v Splošni bolnišnici Novo mest. Največje so se pokazale v kirurških strokah zaradi pomanjkanja anestezistov. Tako dnevno odpovejo deset operacij, ki bi jih moral bolnik prestati v splošni anesteziji.

V naslednjih dneh pričakujejo, da bo teh odpadlih operacij še več in v začetku naslednjega tedna bodo zdravniki opravljali le nujne operacije. ''Pred odpovedjo operacije bomo z vsakim čakajočim bolnikom opravili pogovor in po potrebi tudi pregled, da bi izključili možnost resnejšega poslabšanja zdravstvenega stanja,'' so sporočili iz novomeške bolnišnice.

Prav tako se težave pojavljajo na radiološkem oddelku, kjer bodo od ponedeljka naprej lahko opravljali le nujne preiskave.Manj alarmantno je stanje na področju internističnih strok, kjer do večjega odpovedovanja pregledov in preiskav v tem tednu še ne bo prišlo.

Brez napredka

Zdravniški sindikat Fides in vladna pogajalska skupina sta popoldne nadaljevala pogajanja o zahtevah zdravnikov, ki že tretji dan stavkajo. Ocene obeh strani o napredku pri dogovorih so različne, zdi pa se, da bistvenega napredka ni bilo.

Kot je po pogajanjih dejala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, je vladna pogajalska skupina zdravnikom danes predstavila nekatere svoje nove predloge, predvsem v delu, ki se nanaša na nagrajevanje preko variabilnega dela plače. Po predlogu vlade omenjeni del ne bi bil odvisen samo od števila pacientov, ki jih obravnava zdravnik, pač pa tudi od kakovosti.

Glede zahteve sindikata za dvig zgornjega, 57. plačnega razreda za zdravnike je po besedah ministrice pogajalska skupina, tudi po pogovorih znotraj vlade, predlagala "nov tekst, in sicer da bo predlagan poseben zakon o dvigu zgornje meje napredovanj, vendar ne samo za zdravnike, ampak tudi za vse druge primerljive poklice". Ta zakon naj bi vlada po besedah ministrice v DZ vložila najpozneje do konca leta.

A ta rok za zdravnike po besedah ministrice ni zadovoljiv, "zato bomo v tem delu pogovore znotraj vlade nadaljevali".
Po besedah predsednika Fidesa Konrada Kuštrina so se danes z vladno stranjo dogovorili "zelo malo ali nič", zato po njegovem z zamrznitvijo stavke "ta trenutek kaže zelo slabo".

Bodo še zaostrili stavko?

Medtem se v sindikatu odločajo o zaostritvi stavke. Na današnjem zboru zdravnikov v UKC Ljubljana je Fides dobil soglasno podporo za zaostritev stavke, ki se je sicer začela v torek. Če bo jutri glavni odbor sindikata Fides sprejel odločitev o zaostritvi zdravniške stavke, se bo ta po besedah predsednika Fidesa začela v ponedeljek.

Pobude za zaostritev prihajajo skoraj od povsod, čeprav so menili, da bodo z mehko obliko stavke lahko vztrajali vsaj še dva tedna, je povedal Kuštrin in dodal, da ima občutek, da bo glavni stavkovni odbor odločitev za zaostritev stavke sprejel brez težav. Izpostavil je še, da je glas UKC Ljubljana kot največje zdravstvene institucije za Fides zelo pomemben.

Odbor zdravnikov v UKC Ljubljana
Odbor zdravnikov v UKC Ljubljana FOTO: Fides

V primeru zaostritve stavke bodo s prihodnjim tednom v zdravstvenih ustanovah opravljali le še tiste storitve, ki so za zdravnike v času stavke opredeljene z zakonom. To pomeni, da bodo obravnavali le nujne bolnike, nosečnice, otroke in starostnike ter izvajali operacije bolnikov z rakom. Ne bodo pa opravljali nenujnih pregledov ali posegov.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (542)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapljač1
12. 11. 2016 19.55
Zdravniki Grozijo z napadom na življenje in telo, zdravje državljanov. Smešnica, da ta ",velika usta" ne sedijo že v " kehi". To je terorizem malo drugače.
Janez Nasrase
11. 11. 2016 15.13
+1
Svojci, ki imate bolne sorodnike, pa dobro opazujte njihovo stanje. Če se kateremu zaradi opustitve zdravljenja stanje občutno poslabša ali npr. zaradi prestavitve operacije celo umre, se ne pustite odpraviti s klasičnim 'storili smo vse, kar... blablabla', ampak zadevo prijavite policiji zaradi suma povzročitve smrti zaradi malomarnega zdravljenja (direktno odgovornega zdravnika) in suma napeljevanja k temu (Kuštrina). Ker so dovolj mastno plačani, da ne bi rabili stalno delati sranja.
Brainkiller
11. 11. 2016 12.44
+0
niti centa jim ne bi dvignil plače, vozijo se z avtomobili za 100000 jurjev, tisti ki so prim itd imajo svoje jahte in hiše na morju itd.....od 8ur dela, dejansko delajo 5 ur, ostalo vsi vemo kako hvatajo krivine.....so nestrokovni v primerjavi s tujino, kot je nekdo napisal imamo na št. prebivalcev enako zdravnikov kot veliko bolj razvite države in tam ni čakalnih dob, pri nas, nepopisljive.......odnos zdravnikov do zaposlenih (sester, tehnikov, še nižjih delavcev) za umret,...ko gredo delati v avstrijo, švico, nemčijo, mislite da se tam obnašajo tako........ne upajo, ker takoj vedo kje so jim vrata, pri nas pa te zdravnik ima za najbolj nepismenega in nesposobnega delavca, sploh če si srednja sestra ali še manj. Izjava enega specialista, ko so prejšnjič stavkali, da so sestre dobre za kahle nositi, a brez njih ne morejo narediti čisto nič, popolnoma nič.............. Mene bi bilo sram, če bil po izobrazbi zdravnik, ker slabo luč mečejo na našo državo, in tudi na nekaj posameznikov, ki se res trudijo in s srcem pomagajo ljudem, bi naredil krivico, če bi rekel da taki ne obstajajo, vendar povem vam da zelo malo je takšnih, žal................ Včasih je bil dober zdravnik povprečno premožen človek, amoak vsaj status je imel in bil je spoštovan, danes so bogati in to tisti starejši zelo bogati, spoštovani pa vse manj.in zakaj, sami veste ko greste k njim ko ste res bolani............ ŠE ENKRAT, SRAM JE LAHKO FIDES IN VSE POSAMEZNE ZDRAVNIKE, DA IMAJO OB TEH PLAČAH ZAHTEVKE PO ŠE VIŠJIH PLAČAH, A SREDNJA SESTRA Z NOČNIMI IN DEŽURSTVI, DOBI KOMAJ 1000€ IN TO TISTA KI IMA DELOVNO DOBO, ZAČETNIK DOBI 750 S 20 PLAČNIM RAZREDOM, KJE SO LJUDJE V KUHINJI, LJUDJE VZDRŽEVALCI, LJUDJE V PRALNICAH, MOBILNA SLUŽBA, STREŽNICE, BOLNIČARKE ITD.....TI LJUDJE SO ENAKO JAVNI USLUŽBENCI IN DOBIJO TAKO NIZKO PLAČO, DA JIM DRŽAVA PRI PLAČI NAKAŽE RAZLIKO DA DOSEŽEJO MINIMALNO SLOVENSKO PLAČO.................. TILE BOGOVI ALI PADLI ANGELI V BELEM PA NE MOREJO PREŽIVETI Z TISOŠI € PLAČE IN ENI JAMRAJO DA NE BODO PREŽIVELI S 1800€ PENZIJE ZATO ŠE DELAJO HONORARNO, SE SPLOH ZAVEDATE LJUDJE, KAKŠNE SVINJARIJE SE DOGAJO V ZDRAVSTVU, TISTI KO TAM DELATE VESTE, DRUGI PA POL STVARI NE VESTE.................... Nek novinar bi moral pod krinko priti za nekaj mesecev dečati v zdravstvo in bi cela SLO videla kaj se tam dogaja......LP
+0
Čestitam zdravniški zbornici in sindikatu zdravnikov za brez preokorno moralno in etično držo do državljanov Slovenije . Ko polovico bolnikov pestri pomakanje, ONI zahtevajo večje plače. To je v celoti cilj združbe zbrane okoli sindikata. Bolniki se bodo že znašli , mi rabimo ve denarja in pika
+1
+1
Za bolnike ni važno saj imam prijatelja pogrebnika , pa še tu pade kakšen €
Janez Nasrase
11. 11. 2016 11.52
+1
Na pokopališču se ob dnevu mrtvih srečata dva zdravnika, eden pravi: "O, pozdravljen, kolega, je treba narediti inventuro, kajne?"
+1
Če ne daste dnarja , boste pa .......ha gha ha
resort
11. 11. 2016 10.56
+0
Pravijo, da primanjkuje anestezistov. Razumljivo, če vodi štrajk anestezist.
Ajmomali
11. 11. 2016 11.03
+0
PRAVILNO - da ne bi slučajno prišlo do nepredvidenih zapletov.
mallonge
11. 11. 2016 10.15
+1
Ukinit ministrstvo. Anarhijo imamo lahko brez njega. Cerar, pa naj gre nazaj osnovnim šolam krast in predavat etiko.
sinhron
11. 11. 2016 10.59
+0
Ajmomali
11. 11. 2016 11.04
+0
andro69
11. 11. 2016 10.12
+6
Stavkati bi morali pacienti ne pa zdravniki....
Ajmomali
11. 11. 2016 11.04
-1
murinar
11. 11. 2016 10.10
+2
Navadna izsiljevanja! Koliko pa imajo dopusta?
Ajmomali
11. 11. 2016 11.05
-1
murinar
11. 11. 2016 10.06
+3
Navadna - MAFIJA
RealniOptimist
11. 11. 2016 09.49
+11
V našem naselju imamo nekaj zdravnikov, sosedov. Pa če tudi jih ne poznaš, jih ni težko najti. Hiše so top urejene, pred hišami pa tak avtopark, kot da si na kakšnem mednarodenm salonu lukusznih vozil. Toliko o njihovem skromnem plačilu.
sinhron
11. 11. 2016 09.40
+7
Beli " bogovi " ali " angeli smrti " kakor želi te jih poimenovati želijo si tudi s plačami nad vse Slovence , želijo imeti celo višje plače kot predsednik vlade in države , pa so državni uslužbenci ! Menim , da jim je vse skupaj malo ušlo izpod vajeti zaradi domišljavosti velikega anesteziologa Koštrina ! , ki sedaj ne more več nazaj , ker je pregloboko zabredel in s sabo potegnil celotno zdravstvo !
RealniOptimist
11. 11. 2016 09.24
+13
Za nas v gospodarstvu NI - plačanega dežurstva - če je potrebno iti v firmo, pač greš (dobiš ure v plus, ne plačila) - vodilni kader in vzdrževalci nimajo 40 urnega delavnika. Dokler delo ali posel ni opravljen, se ne gre domov. - mi ne moremo štrajkati, ker te itak nihče ne bi poslušal, eventuelno letiš iz službe. - zelo redki so dobro plačani, povprečje je pa krepko nižje od teh gospodov v zdravstvu Ko pa se naročim pri zdravniku za pregled, pa kljub dogovorjenem terminu, potem še 4 ure čakam. lp
Brainkiller
11. 11. 2016 12.24
Janez Nasrase
11. 11. 2016 09.03
+11
Absolutno so 5x preplačana nočna dežurstva, ker gospod v 80 % vso noč sladko prespi, pa še ženinega smrčanja mu ni treba prenašati. Če ima pa kakšen pacient ponoči kakšen napad, se sestra kar trese od strahu, ko gre gospoda zbudit. To plačilo so izsilili s štrajkom pred cca. 15 leti, tega natezanja se še spomnim. To je treba zmanjšati na prejšnjo raven, pa bo takoj več za zdravnike, ki res več delajo.
Explainator
11. 11. 2016 08.49
+13
Tem zdravnikom nebi dal niti evra več..edino kar rabi naše zdravstvo pod nujno je boljša oprema in prostori, to je pa vse. Zdravniku ki mu kaj ne paše, naj se čimprej pobere iz slovenije. Zdravstvenim delavcev bi edinim dvignil plače pa zaradi stanja v sloveniji tudi to ne gre. Tako pač je, vse ostalo je izsiljevanje! Vsak mesec dam dodatnih 30€ za dodatno zdravstveno zavarovanje, a vsakič ko grem na kak pregled, je samoplačniški in vedno je 60€, kot da bi bil ta znesek nekako dogovorjen. Drugače bi me za časa čakanja že zdavnej pobralo. Tole isiljevanje glede plač z stavkami bi moralo biti kaznivo. Dajte mi en teden moči, kot jo imajo ti šefi v zdravstvu in s parimi ukrepi bi naredil tako štalo, da bi pol podgan zbežalo s te ladje v hipu. To da ti zdravnik predlaga, da se popoldan oglasiš pri njemu samoplačniško, to je direktno za v zapor!
zibertmi
11. 11. 2016 08.41
+5
kdor lahko izsiljuje v tej državi bo izsiljeval.splošni zdravniki,vsaj v trbovljah,nikoli ne delajo 40 ur na teden .dežurstva imajo verjetno vsi plačana,ne tako kot v gospodarstvu,ko ti še zasluženega med tednom ne plačajo kaj šele naddelanik.in v šolstvo je isto,če ne še slabše.zgled imajo pa v parlamentu,kjer je veliko stolov praznih za visoko plačo
Janez Nasrase
10. 11. 2016 22.20
+36
V samostojni Sloveniji pa so prvi stavkali zdravniki in zobozdravniki v sindikatu Fides, ki so decembra 1993 zahtevali sklenitev kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike. Taisti zdravniki in zobozdravniki so bili v začetku leta 1994 še vedno nezadovoljni, zato so 10. in 11. januarja spet stavkali. 14. decembra pa so uprizorili še opozorilno stavko za izboljšanje socialnoekonomskega položaja zdravnikov in zobozdravnikov. In tako naprej gušijo ta obubožani narod vsaki dve leti in se izgleda to ne bo nikoli končalo, ker država po dveh tednih stavke vedno popusti in izkašlja nekaj denarja. Zato so pa danes najbolje plačani segment javnega sektorja. Stavke kompletnega javnega sektorja bi bilo treba prepovedati, komur kaj ni prav, pa naj gre služit privat.
ggzz
10. 11. 2016 22.16
-7
oa kako to, saj imamo na oblasti najbolj kompetentne, prave levičarje, ki vse vedo in znajo? saj ni jaše nikjer blizu.
3lan
10. 11. 2016 22.09
+28
"Med zdravniki so različne interesne skupnosti, velika večina želi delati dobro za normalno plačilo. So posamezniki, ki počnejo kriminal, so psihopati, ki gredo preko trupel do cilja, to smo videli." To je samo delček intervjuja, ki ga je imel dr. Erik Brecelj za Svet24 pred dvemi leti. Moj poklon dr. Breclju!