Slovenija

Bohinjskemu županu solastniški delež v gostišču in ovadba

Bohinjska Bistrica, 22. 11. 2013 10.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bohinjski občinski svetniki so sprejeli predlog župana Franca Kramarja in njegove žene, da se jima prizna solastniški delež za dolgoletna vlaganja v gostišče, ki ga imata v najemu od občine. Skupina svetnikov je nato ovadila župana in podžupana.

Bohinjski občinski svetniki so v četrtek zvečer po burni razpravi sprejeli predlog župana Franca Kramarja oziroma njegove žene, da se jima prizna solastniški delež za 25-letna vlaganja v gostišče, ki ga imata v najemu od občine. Skupina svetnikov pa je zaradi spornega aneksa k najemni pogodbi zoper župana in podžupana vložila kazensko ovadbo.

Župan Franc Kramar
Župan Franc Kramar FOTO: Miro Majcen

Bohinjski občinski svetniki so že konec septembra razpravljali o predlogu župana Franca Kramarja in njegove žene Aleksandre, da bi 25-letna vlaganja v gostišče ob Bohinjskem jezeru pretvorila v 52-odstotni lastniški delež na nepremičnini. Po cenitvi je namreč gostišče vredno 230.000 evrov, brez vlaganj pa bi bilo vredno 110.000 evrov. Zakonca Kramar bi plačala tudi del odškodnine denacionalizacijski upravičenki.

Vendar je Kramar takrat umaknil svoj predlog o priznanju solastniškega deleža, saj so nekateri svetniki, kot je poudaril, zoper njega sprožili pravi medijski linč. Ob tem je župan, ki meni, da posamezne svetnike v napadu zoper njega vodijo revanšizem in nevoščljivost, napovedal, da bo priznanje solastniškega deleža, ki mu pripada, dosegel po pravni poti.

Pred včerajšnjo sejo se je Kramar vendarle premislil in sklenil še enkrat po politični poti priti do priznanja solastništva, "da občina ne bi imela nepotrebnih pravnih stroškov". Občinski svetniki so obravnavali podani predlog in ga po skoraj dvourni razpravi tudi sprejeli. Glasovanje je bilo poimensko, sklep pa izglasovan z osmimi glasovi za, petimi proti in tremi vzdržanimi.

Razprava o predlogu je bila burna, čeprav je občinska pravnica pojasnila, da gre le za pravno vprašanje, zakoncema Kramar pa solastniški delež pripada v skladu z aneksom k najemni pogodbi, ki je bil sprejet leta 2010. Prav aneks je najbolj razburil nekatere svetnike, ki so opozorili na sum korupcije pri podpisovanju aneksa.

Štirje svetniki vložili ovadbo

Štirje bohinjski svetniki na čelu z nekdanjim podžupanom Antonom Urhom so v četrtek na okrožno državno tožilstvo v Kranju podali kazensko ovadbo zoper župana in podžupana Jožeta Sodjo. Slednjemu v ovadbi očitajo kaznivo dejanje zlorabe položaja ali uradnih pravic, Kramarju pa napeljevanje h kaznivemu dejanju.

Kramar naj bi tako leta 2010 napeljal Sodjo, da je zlorabil svoj položaj in podpisal aneks k najemni pogodbi, ki bi zakoncema omogočil pridobitev protipravne premoženjske koristi v obliki podaljšanja najemne pogodbe, povračila stroškov investicij vlaganj v nepremičnino in pridobitve solastniškega deleža.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cardinal
06. 07. 2020 16.14
+1
Gostišče na elitni lokaciji po obnovi vredno 250.000 Eur? Pred obnovo 110.000 EUR? :) Če bo postal lastnik, bo pa v dveh mesecih vrednosti dodana še ena ničla :) Prosto po SAB :)
velesperun
23. 11. 2013 11.05
+5
Klasičen slovenski župoan, ki si je nafilal svoje žepe, al preko posredniak kateremu je dal posel za gradnjo ceste al pa tko! Ukiniti takoj teh 120 občin!
windischer01
23. 11. 2013 12.39
+1
bohinj ni med novonastalimi občinami. Zaradi svoje velikosti bo še naprej samostojna občina. Drugače pa, kakšno stvar si preberi preden posplošuješ.
Terezinka
26. 11. 2013 11.09
+3
Tu ni kaj brati. Dejstvo je kot na dlani. Gospod župan je skupaj s svojo gospo imel v najemu lokal in brez vnaprejšnjega soglasja vanj vlagal, da je bolje posloval, potem pa je hotel zato, ker je delal kar je pač hotel, je želel na osnovui tega postati lastnik in to brez licitacije ali nakupa kot je to normalno v normalnem svetu. Zato je tudi podpiral podobnega gospoda pri lastninjenju črne gradnje. Če bi gospod Kuzmič uspel bi bilo njegovo dejanje še bolj " normalno". Z njegovim gledanjem je že dovolj, da v najetem objektu posluješ in ga vzdržuješ in postal boš lastnik. Dvomim, da bi se z takim gledanjem strinjali lastniki, ki nepremičnine oddajajo v najem
srebrnibreg
22. 11. 2013 19.06
+2
Kolikor mi je znano je ta možak kar zelo čislan s strani Bohinjcev.
obiskovalecsmetisca
23. 11. 2013 09.07
+0
....hja...to je pa tko kt v lublan!!....kdor ima koristi...............................ga pač čisla...............................
windischer01
22. 11. 2013 18.18
+2
haha na smeh mi gre, ko večina uporabnikov tukaj sploh ne o podrobnostih in takoj nasede namigovanju o korupciji. Dejte ne, resno, ni vsega v članku. Preden obtožujete, poiščite o čem je sploh govora in kakšne so okoliščine. Članki na 24ur so valda napisani na način, ki pritegnejo pozornost, in najbolje se to stori s "šokantnimi" in "slabonamernimi" novicami.
obiskovalecsmetisca
23. 11. 2013 09.06
+0
obiskovalecsmetisca
22. 11. 2013 16.40
+2
....to je po moje še edini lokal,ki neposredno v bohinju res *lavfa*,da se reče......v sezoni je vedno tako poln,da zraven ne prideš....pa naj bo letna ali zimska!!
wolfterier
22. 11. 2013 17.48
+5
Zato jo pa hoče olastninit.Nekaterim res ni nikoli dovolj...požeruhi.
obiskovalecsmetisca
22. 11. 2013 16.34
+2
......sem že zadnjič napisal ,da tale kramar skrbi izključno za svojo rit....zato pa je bilo toliko leporečenja o njegovih bohinjcih pred žarometi,ko so onemu revežu rušili kočico;moji bohinjci,pošteni bohinjci......jp...očitno so nekateri bohinjci res eni kekci....kaj to pomeni pa tako vedo!!
JE-BI-GA
22. 11. 2013 15.42
+7
Barabe se igrajo z občinskim imetjem. Pred zid in javni linč, kaj jim niso dovolj plače za nedelo, da še žerejo kruh nam krajanom.
Uporabnik8879
22. 11. 2013 17.25
+1
To verjetno leti na izbrano skupino opozicijskih svetnikov..ja res je ...igrajo se z občinskim premoženjem in to tistim, ki skozi 25 letno uporabo ni izgubilo na vrednosti, čeprav vsezkozi tudi najemnino dobivalo. Poleg tega se je pa z vlaganjem najemnice podvojila vrednost osnovne vrednosti...Ja s tem se igrajo, tu ti dam prav...
wolfterier
22. 11. 2013 17.49
+3
Uporabnik8879
22. 11. 2013 21.54
+2
Ne wolf nisem, že leta pa spremljam ma TV seje občinskega sveta (tudi, ko je bil v prispevku omenjeni svetnik še podžupan) in si zato lahko tudi ustvarim svoje mnenje....poznam pa tudi kar nekaj Bohincev, ki tudi marsikaj vedo, vendar tisto kar vedo, so subjektivna mnenja in jih je treba vzeti z rezervo, na moje vpliva predvsem tisto, kar je tudi dokazljivo in kar sem sam ob spremljanju sej na TV sam slišal in videl..
who?
09. 01. 2014 08.12
Dej dej, una od SD je dobila pred blokom svoj rondo brez vsakega razpisa(sej je legitimno, ker ni tako visok znesek, da lahko župan sam odredi nalog), še rože za rondo so šle iz občinskega denarja, zdaj pa za vsak drek zanj roko dvigne. Nobene morale nima, pameti še manj. Tist svetnik iz češnjice-nobenmu ni jasno kako se preživlja njegov s.p. Tip ne dela nič, pa super živi. Sem pa tja kaj za občino pošmugla, pa je. SNS-ovc ma tko al tko kratko pamet-z vsem se strinja kar župan reče-pove pa tko kr nekaj brez veze. Župan skos poziva na korektne odnose med sejo, pa non stop tiste, ki so na drugi strani pika z neprimernimi opazkami. Med sejo piha, sope in vzdihuje, zavija z očmi, samo čakam, kdaj po začel vpit. Zjutraj pa tko al tko pri cukiju vse pove lokalnim kofetarjem, ki takoj ko on odide začnejo s šimfanjem čez njega. Kar se pa lokala tiče...haloo! V Urško(njegov drugi lokal) tudi non stop vlaga. A bo tudi v Kulturnem domu postal solastnik? Eni imajo v najemu stanovanja od občine. Bodo tudi oni lahko postali solastniki? Saj nekateri veliko vlagajo-saj občina ne.
who?
09. 01. 2014 08.14
+1
Pa še to! Na komunali se obračajo veliki denarji. Kadar koli opozicija želi številke, župan skoči v luft. Kaj mu tam kapne v žep, je neznanka, ampak se bo s časom tudi to pokazalo. Sami tipi s sojimi podjetji so gor zaposleni, prodajajo svoje usluge, železo in druge žlahtne kovine se prodajajo na črno...Župan pa stran gleda.
M_teorija
22. 11. 2013 14.51
+7
Samo naj še tako kot uni iz komende reče, da je to običajna praksa!?
mackon08
22. 11. 2013 14.51
+15
Zato pa so župani proti ukinitvam občin, ker tu se lahko največ krade. Če bi ta objekt imel v najemu navadni najemnik mu nikoli občinski svetniki priznali lastniški delež. Župan pa tile svetniki so navadni lopovi.
Uporabnik8879
22. 11. 2013 17.40
+4
Mackon..ima ga "navadni najemnik"...takrat njen mož ni bil župan, niti svetnik. Za župana so ga izvolili Bohinjci, ker ga poznajo kot vestnega in poštenega Bohinca, ki je marsikaj dobrega za Bohince naredil, pri tem tudi malo na škodo svojega zdravja. Ker je tak kot sem napisal, se tudi trdno drži že nekaj mandatov na tej funkciji, ker ga spoštujejo in mu zaupajo. A bi se moral ob izvolitvi ločiti, da bi žena lahko še naprej uspešno furala lokal. Če je karkoli v postopkih narobe bodo to ugotavljali pristojni organi, zagotovo pa nismo mi tisti strokovnjaki, ki bi o tem sodili, pa tudi svetniki niso pravniki, preizkovalci in tožilci. ZPa še to, za besedo lopov moraš imeti dokaze, v tem primeru pa vidim le skrbno in dobro gospodarjenje z občinskim premoženjem...sorry no
Fer1
22. 11. 2013 13.28
+11
Pa ta res ni slaba - vzameš lokal v najem, nekaj vlagaš in pol je del kar tvoj. Ni slabo.
Uporabnik8879
22. 11. 2013 14.03
+2
Fer1 ..nepremičnina je bila po cenitvi pred 25 leti vredna toliko kolikor bi bil delež občine v lastniškemu razmerju, dodatna vrednost je vlaganje najemnice..torej občina nič ne izgubi, prejemala je najemnino in tako ni negospodarno ravnala. Torej je samo delež vlaganj tisto, kar je nekaterim sporno. Pravično je, da se ta vlaganja priznajo in tako je občinski svet včeraj tudi izglasoval. Torej je zaradi poravnave v denacionalizacijskem postopku, tudi te stroške potrebno poravnati v razmerju bodočega solastništva, ko bo to tudi pravno urejeno. Tu ni nič spornega, samo poštena računica je. Kaj torej občina izgublja ?
M_teorija
22. 11. 2013 14.39
+8
V občino je baje tud nekaj vlagal. Po tej logiki bi mu lahko dali kar celo občino!?
mackon08
22. 11. 2013 14.42
-4
mackon08
22. 11. 2013 14.43
mackon08
22. 11. 2013 14.44
+2
puspan
22. 11. 2013 13.16
+4
Slovenceljska nevoscljivost ne pozna meja. Se najbolj pa me moti, da to zgrazanje izhaja od ljudi, ki z lokalnim zivljenjem nimajo absolutno nobene zveze. Ljudje, ki niste s tega konca, delajte red raje tam, kjer vam vlada Zokiceva zdruzba in imate dreka, da cezenj ne vidite, ceprav vas financno se vedno, ali zopet zalaga cela Slovenija.
Ševednonaskradejo
22. 11. 2013 13.38
+1
Se ne strinjam. Še posebej, ker gre za SUPER TOP lokacijo tik ob jezeru...
puspan
22. 11. 2013 13.40
-1
santamaura
22. 11. 2013 13.59
+1
Kar se tiče dreka pa lahko ugotovimo, da je v Sloveniji še vedno več vreden tisti iz Ljubljane, kot pa tisti od avtohtone krave cike, ki nam poleg dreka daje še mleko sir in goveji golaž
santamaura
22. 11. 2013 12.22
+4
To je pa lepo ejga: Vzameš gostilno v najem, nekaj let malo kšeftaš, pol si pa lastnik, pa še baba je meua del, da ni buva sitna, Sam, da ti to rata morš bt župan, ne pa navaden državljan
Uporabnik8879
22. 11. 2013 13.00
+1
Motiš se..vzela je v najem propadajoči objekt, ga obnovila, uredila infrastrukturo, komunalno opremila in seveda, kot praviš z njim kšeftala. Takratna KS s tem ni imela nobenih stroškov, objekt je pa pridobil za 100 % na vrednosti. Zakaj pa se je denacionalizacijska upravičenk sploh pogodila o nadomestilu, ja zato, ker bi morala priznati vrednost preteklih vlaganj, ki pa niso bila vlaganja občine ampak najemnice....govoriti in obsojati kar tja v en dan, zato da obsojamo, je najslabše kar lahko delamo..
santamaura
22. 11. 2013 13.20
+2
tomyslo - Kdo pa tukaj koga obsoja. Tukaj so samo asociacije. Je pa res, da se dotaknejo tistih, ki nam prodajajo parfume, da ne bi vohali, ko nekaj smrdi
Uporabnik8879
22. 11. 2013 13.28
+1
ja vsak skoz svoja očala vidi in ocenjuje po tistem kar mu paše, da svoje vn butne...tu bodo odigrla vlogo dejstva in dokumenti in ne fovšaritnost in nagajanje ..
santamaura
22. 11. 2013 13.40
+3
tomyslo - Ampak veš kaj si pa jaz mislim - Bohinj je tako lep biser narave, da je skrajni čas, da si snamemo tista butasta očala, ki so nam vsem zameglila pogled
Uporabnik8879
22. 11. 2013 14.57
-1
Se strinjam in prepričan sem, da Kramar dela v tej smeri že vseskozi...če bi ne bilo polen, bi bilo marsikaj že pošlihtano. Glede na sorazmerno skromen občinski proračun je ogromno novega zgrajeno in tudi sama podoba Bohinja se spreminja na bolje, vendar tudi tu ne gre lahko z okostnjaki iz omare. Še takrat, ko naj bi nekaj uredili po pošteni in pravični poti, se zatakne. Včerajšnja razpava je med vrsticami pokazala pri kom se zatakne in zakaj....Na treh sejah že eden od svetnikov stalno ponavlja potrebo po razpisu za novo najemniško razmerje, pa kot poznavalec prav dobro ve, da razpis pravno ni možen, dokler traja obstoječe najemniško razmerje, ki pa kakor izgleda, brez sodne odločbe ne bo zaključeno ali podaljšano. Vse to se izpostavlja, tudi kazenska ovadba, samo zato, da se prikaže kako je po krivdi župana na občini vse narobe. To se mi zdi nehigiensko, vendar je pač politično po istem kopitu, kot smo imeli priliko videti razprave tudi v našem parlamentu. Prav v vsakem sporu izgubita obe stranki, samo v zmernem in argumentiranem razgovoru lahko obe stranki tudi pridobita. Tega pa na žalost pri nas manjka in večina jih samo gleda kje bo kdo bolj pameten, všečen pri somišljenikih, pri tem pa pozabljajo, kaj vse so sami storili ali niso v preteklosti storili, da je stanje tako kot je.
wolfterier
22. 11. 2013 17.54
+3
Naj bo še tako priljubljen,ko poseže po javni lastnini,je lopov.Pre
wolfterier
22. 11. 2013 17.55
+2
Preveč je tega v Sloveniji,imajo plače,pa hočejo še posebne nagrade.Dost je....
windischer01
22. 11. 2013 12.18
+0
zanimivo kako subjektivnost članka vpliva na komentarje uporabnikov, sploh tistih, ki ne vedo natančno o čem se gre. Če je kdo sploh gledal včerajšnjo sejo, bi lahko takoj razumel, da gre predvsem za nevoščljivost, kar se je odražalo tudi v obnašanju 4-ih izmed 5-ih, ki so bili proti. Posebej bi izpostavil svetnico, hkrati nestalno obiskovalko Cuki-ja, ki se je za mizo obnašala kot *.
Uporabnik8879
22. 11. 2013 12.39
+1
V "barako" izpred 25 let je bilo vloženo ogromno sredstev najemnice, tudi nekajkrat je objekt zalilo jezero, pa občina ni plačala niti eura za obnovo....Prav je, da se prizna pretekla vlaganja, saj če bi ne bilo najemnice in njenega moža, danes tam nebi bilo ničesar, parcelo bi pa denacionalizacijska upravičenka že prodajala na trgu. Bila bi še ena neizkoriščena priložnost za gospodarstvo, kot je kar nekaj primerov razpadajočih nekoč elitnih objektov. Politika se je spravila na enega najpoštenejših Bohincev, ki je v svojih mandatih naredil za Bohinj daleč največ, kot vsi pred njim. Bohinci to vedo in mu zaupajo, pa naj se tistih nekaj političnih svetnikov "pridušajo" ali pa ne..Škoda je le ta, da bo moralo sodišče ugotavljati resnico, ki bo na koncu v korist najemnice in samo dodaten strošek za občino in to samo zaradi metanja polen pod noge. Prav zanima me, če bi bilo tudi v primeru, da bi bil objekt tak kot pred 25 leti sploh koga interes o tem razpravljat. Danes, ko je to nekaj vredno predvsem po zaslugi najemnice, se pa marsikomu sveti.
Ševednonaskradejo
22. 11. 2013 13.45
+5
Tomy, sodišče mora razsoditi v skladu z zakonodajo. Po slovenski zakonodaji velja, da kdor vlaga v tujo nepremičnino, je upravičen do vračila vloženih sredstev, ne pa do solastniškega deleža. Takšna je slovenska zakonodaja, ne pa »slovenska nevoščljivost«.
sir. Oliver
22. 11. 2013 12.00
+5
SEJ NE MOREŠ VERJETI
M_teorija
22. 11. 2013 11.53
+4
Ejga, če mu to vspe, lohka še titscga, k so mu porušvi za deu najame!?
aghr
22. 11. 2013 11.52
+11
Samo v Bohinju kar rušijo črne gradnje malih ljudi, namesto da bi najprej politični kriminalni hobotnici rušili črne gradnje. Eno leto jih ne bojo rušili, potem pa spet Jakliču in podobnim zadnjim, najprej pa navadnim državljanom.
Pika Mika
22. 11. 2013 11.45
+2
Jest pa mal ljubosumna ratam vsake toliko na te naše politike... Verjetno zato, ker si žepe s čokolado filajo... :))))
felix58
22. 11. 2013 11.40
+6
pa kaki ste to gorenjci...stirajte ga v močvaro, če ne bo dober za ministranta oz. ministra pa bo poslanec
jakomasi
22. 11. 2013 11.27
+2
Sem si mislil že takrat,ko se je ispostavil za tisto rušenje,,-da bo to odslužil z kakšno ovadbo..---in glej lešinarji so že na delo.----V tej LOPOVSKI državi moraš boti kimavec eliti,,,drugače te pospravijo in te utišajo,---pravna država.---????
kameltrajbar
22. 11. 2013 11.35
+7
..županska mafia...ti pa še podpiraš???
Vogtar Ogt
22. 11. 2013 11.42
+0
Daj ne bluzi. Kakšna mafija? A misliš, da je gostišče po vsaki poplavi jezera popravljala občina? Saj bi Kramarja požrli...
kameltrajbar
22. 11. 2013 11.43
+2
wolfterier
22. 11. 2013 18.00
+2
Meni so po poplavi pomagali gasilci.A bojo zdaj lastniki moje hiše...Bog pomagaj...
deathbite
22. 11. 2013 11.06
+27
Že več kot 30 let plačujem, pri registraciji avta, cestnino! Zahtevam vsaj 30km avtoceste. Najraje proti Primorski...
Terezinka
22. 11. 2013 11.09
+9
To je približno tako, tudi deleže za vzdrževanje bolnic, šol in davkarije naj nam dajo
jakomasi
22. 11. 2013 11.19
+0
Se pravi,,da smo nekako po vajinih komentarjih,,-----oškodovani in spadamo med ""odpisane"".....??????????????????
deathbite
22. 11. 2013 11.28
+4
...ma ne, midva se sam mal hecava....oškodovani?!...kje pa!