Slovenija

Boj za Malo šolo

Ljubljana, 31. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ni še jasno, ali bodo v sredo začeli z rušenjem objekta Male šole na Metelkovi mesto. Inšpektor ima le še malo časa, da rušenje ustavi.

Mala šola na Metelkovi mesto (Foto: Dare Čekeliš)
Mala šola na Metelkovi mesto (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Inšpektorat za okolje in prostor je namreč izdal sklep, da bo v sredo, 1. junija začel z rušenjem objektov brez gradbenega dovoljenja na Metelkovi mesto. Prvi naj bi tako padel objekt Mala šola.

Mala šola je pomožni objekt / umetnina / spomenik leta 1997 zrušeni stavbi z imenom Šola. Projekt, ki ga je izvedla mednarodna rokodelska asociacija »Axt & Kelle« iz Nemčije, je nastal s pomočjo študentov Fakultete za arhitekturo, pod mentorstvom dr. Marte Gruev in vodstvom mag. arh. znan. Petra Gabrijelčiča. Notranje stene pomožnega objekta Mala šola sta poslikala slikarja Tina Drčar in Bine Skrt.


Tega bi morala, po odločbi inšpektorja, lastnica zemljišča Mestna občina Ljubljana odstraniti že leta 2002. Ker tega občina ni storila, objekta pa tudi ni legalizirala, se je inšpektorat tokrat odločil za rušenje.

Inšpektorat 'kaže zobe' na nepravem kraju

Rušenju nasprotujejo tako na MOL, kot seveda v AKC Metelkovi. Oboji so mnenja, da bo z morebitnim rušenjem še največ izgubili umetniki in obiskovalci Metelkove mesto

Kot je za 24ur.com povedal podžupan Mestne občine Ljubljana, Miloš Pavlica, je MOL na inšpektorat vložil zahtevo za odlog rušenja Male šole 27. maja, vendar pa je zahteva bila nepopolna in tako so še danes na inšpektorat poslali dopolnitve. Sicer pa se Pavlica z rušenjem Male šole oziroma objektov na Metelkovi ne strinja. "Glede na to, kar bi morali inšpektorji narediti v Ljubljani v zvezi s črnimi gradnjami, pa tega ne naredijo, je simbolično razkazovanje moči nad objektom, ki ga vzdržujejo kreativni ljudje, preprosto neumno," je dejal Pavlica.

Sicer na MOL pričakujejo pozitiven odgovor inšpektorata, saj naj bi bilo rušenje Male šole in objektov na Metelkovi mesto 'kratkovidno dejanje', saj objekt ni nevaren za okolico.

Na vprašanje ali bodo, če bo inšpektor zadržal rušenje, poskušali legalizirati objekt, je Pavlica odgovoril, da bodo in sicer kot umetniški objekt.

Z Inšpektorata so nam sporočili le, da je inšpektor Tomaž Miklavčič izdal odredbo za rušenje objekta, in da bo o morebitnem odlogu odločal po prejemu dopolnjene zahteve MOL, ki so jo že prejeli.

Notranjost Male šole (vir: www.metelkova.org)
Notranjost Male šole (vir: www.metelkova.org) FOTO:


Živi ščit pred Malo šolo?

"Časa pa je malo, morda samo še nekaj ur," pravi Andrej Morovič iz AKC Metelkova. Zato so se na Metelkovi organizirali po svoje.

Javnosti so tako danes še enkrat predstavili objekt Male šole, za jutri pa napovedali 'branjenje Male šole s svojimi telesi'. Tako pozivajo vse svobodomiselne, simpatizerje in zaveznike Metelkove, naj se v noči na sredo zberejo na Metelkovi, da bi zaščitili Malo šolo pred rušenjem. Ob tem obljubljajo tudi zanimiv program: glasba in filmi, turnir v namiznem tenisu, šahovske tekme, itd. Izredna Delavsko-punkerska univerza Mirovnega inštituta pa bo že v sredo ob 6-ih zjutraj pričela s predavanji.

Na vprašanje, ali bodo okoli Male šole postavili živi zid, je Morovič dejal, da bo to odvisno od tega, kako bodo pristopili rušitelji. "Če bodo postopali mehko, bomo tudi mi mehko odreagirali," je dejal Morovič in poudaril, da akcija nima nobenega namena eskalirati v izgrede ali kršenje javnega reda in miru. Osebno pa je prepričan, da do rušenja v sredo ne bo prišlo.

"Če pa že bo prišlo do rušenja objektov na Metelkovi, bo to dolgotrajen proces," pravi Morovič, ki trdi, da je pri inšpektorju Miklavčiču videl odločbe za rušenje še več objektov na Metelkovi mestu, čeprav na inšpektoratu to uradno zanikajo.

Prave strategije tudi po 12-ih letih ni

Menza pri koritu, Metelkova mesto
Menza pri koritu, Metelkova mesto FOTO: Dare Čekeliš


"Sicer pa ne mesto ne država po 12-ih letih nimata nobene prave strategije za AKC Metelkovo, " pravi Morovič. "Mesto pa ponavadi ukrepa takrat, ko se začne požar v medijih," še dodaja.

Kot pravijo na AKC Metelkova mesto, tiči 'izvorni greh ilegalnosti', ki jim jo oblasti vsa ta leta očitajo, prav v njihovem ilegalnem rušilnem aktu septembra 1993. Takat je država zrušila oziroma poškodovala stavbe tako, da jih legalno ni bilo mogoče več popraviti oziroma je, kot pravijo na Metelkovi s tem dejanjem bila AKC Metelkovi mestu de facto odvzeta možnost pridobitve dovoljenj, potrebnih za nemoteno delovanje.

Kljub izrednim razmeram in skoraj popolni prepuščenosti lastni iznajdljivosti in prostovoljnemu delu, se je v tem času AKC Metelkova mesto dobesedno dvignila iz ruševin.
Bogata lastna produkcija in enormno število gostovanj iz domovine in tujine so dobro dokumentirani in vsakomur na razpolago.

AKC Metelkova mesto je kulturno-socialni fenomen, ki je marsikje v svetu bolj znan od države, v kateri se nahaja.
Na Metelkovi vsak dan vidimo vodiče, ki skupinam tujih turistov razkazujejo epicenter ljubljanske kreativnosti in s tem polnijo mestni proračun.

"Delovanje AKC Metelkova mesto je bilo tudi v najtežjih razmerah vedno javno in transparentno, kar za delovanje javne uprave nikakor ne moremo trditi", je zapisano v sporočilu za javnost, ki so ga poslali z AKC Metelkova. In še: "Taktika pogajanj s figo v žepu je bila vsa ta leta njihova stalnica. »Razlogi« za diskreditacijo AKC Metelkova mesto so se neprestano spreminjali, namen je ostajal ves čas isti – rušenje in odprodaja golega zemljišča."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3