Slovenija

Boj zoper IS: Slovenija ne bo sedela križem rok, a kakšne so sploh naše možnosti?

Ljubljana, 25. 09. 2014 11.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
263

Kalifat predstavlja neposredno nevarnost Evropi, zato bo pri boju zoper skrajneže IS sodelovala tudi Slovenija, pravi zunanje ministrstvo. Kakšne so naše možnosti? Bomo na območje posredovali vojaško opremo? Kakšna je naša vloga v skupnem boju? Nekateri odgovori so že znani.

Letala ameriške vojske - 4
Letala ameriške vojske - 4 FOTO: Reuters

Vojaški napori zoper skrajneže Islamske države se stopnjujejo. V tretji noči od pričetka zračnih napadov so ZDA ob podpori Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov napadle naftne rafinerije v Siriji. Vse bolj aktivne postajajo tudi ostale države. Avstralija je že dober teden nazaj poslala svoje zračne enote in vojake, šest letal F-16 je na krizna žarišča poslala Nizozemska, v pripravljenosti na sodelovanje je Turčija, vojaško pomoč pa je Iračanom zdaj potrdila tudi Velika Britanija. Glede na to, da se je tudi Slovenija znašla med državami, ki so del mednarodne koalicije proti IS, državljani upravičeno pričakujemo odgovor na vprašanje, kaj mednarodna skupnost pričakuje od nas in kako bomo ukrepali?

MZZ: Slovenija je zgrožena nad poboji, kalifat predstavlja neposredno nevarnost Evropi

Na zunanjem ministrstvu so nam pojasnili, da se Slovenija skozi aktivnosti v EU in Natu od vsega začetka šteje med države, ki izražajo svojo močno zaskrbljenost nad nasilnim širjenjem nadzora ozemlja v Iraku in Siriji s strani IS. "Tako kot vse evropske države je tudi Slovenija zgrožena nad poboji in kršitvami človekovih pravic IS in ostalih terorističnih formacij nad pripadniki verskih ter etničnih manjšin v regiji. Vzpostavitev islamskega kalifata v Iraku in Siriji ter izvoz skrajnega islamizma, na katerem temelji, predstavlja neposredno nevarnost Evropi in globalnemu svetu," pravijo. Zaradi naštetega torej tudi mi ne bomo sedeli križem rok, a naše možnosti so omejene, pravijo. O vključenosti v koalicijo proti IS in našemu sodelovanju bo sicer Vlada Republike Slovenije razpravljala danes.

Zadnja vaja urjenja ostrostrelcev v Gotenici - 20
Zadnja vaja urjenja ostrostrelcev v Gotenici - 20 FOTO: Miro Majcen

Slovenija že preprečuje rekrutacijo teroristov, lahko bi nudila tudi humanitarno pomoč

Na naše vprašanje, kako lahko naša država s skromno vojsko pravzaprav pomaga, so odgovorili, da pri aktivnostih zoper mednarodni terorizem in IS ne gre zgolj za vojaško dimenzijo, ampak za širok nabor aktivnosti, ki jih prepoznavajo sklepi OZN, EU ali Nata ter nedavne pariške konference o miru in varnosti v Iraku. Med aktivnosti spada na primer obsodba mednarodnega terorizma ali pa preprečevanje financiranja terorizma. Pomembna aktivnost, ki jo ob včerajšnjem zasegu orožja dvema slovenskima državljanoma očitno Slovenija že izvaja, je tudi zaustavljanje rekrutiranja in dotoka teroristov. Svojo vlogo pa bi lahko opravili tudi s pomočjo pri reševanju humanitarne krize, pravijo.

Letala ameriške vojske - 1
Letala ameriške vojske - 1 FOTO: Reuters

Aktualni vojaški napadi mednarodnih sil so sicer odziv na prošnjo iraške vlade, ki se sama ne more zoperstaviti IS. Pri teh Slovenija ne sodeluje v nobenem pogledu, pravijo na ministrstvu. Glede ponedeljkovega napada, ki so ga vodile ZDA na cilje v Siriji, pa pravijo, da je bila to odločitev ZDA in njenih zaveznic.

Kot še pred današnjo sejo vlade pravijo na ministrstvu, so možnosti za konkretni prispevek Slovenije omejene, v vsakem primeru pa bodo morebitne odločitve "v skladu z mednarodnim pravom, s slovenskim pravnim redom in že sprejetimi strateškimi dokumenti, ki odzivanje na področju boja proti terorizmu obravnavajo skozi integrirano nacionalno in mednarodno resorno sodelovanje".

Analitiki: IS ni mogoče premagati zgolj z zračnimi napadi

Tuji analitiki sicer pravijo, da bi lahko države, ki ne premorejo obsežne vojske in uporabljajo starejšo vojaško opremo, konkretno iraški vojski pomagale z vojaškimi oblačili in dobavo orožja. Predvidevajo, da bodo pritiski ZDA k večji udeleženosti ostalih zaveznic v vojni vse večji, še posebej v primeru, če se bodo zračni napadi izkazali za neučinkovite. V Iraku so ob vse močnejši Islamski državi ogroženi ameriški geostrateški interesi, pravijo in dodajajo, da se Američani nikakor ne bodo sprijaznili s situacijo, v kateri bi IS prevzela nadzor nad nafto.

Menijo, da je IS nemogoče premagati z zračnimi napadi in da bi bila potrebna kopenska ofenziva. V takem primeru bi morale ZDA zbrati koalicijo, ki bi bila pripravljena poslati vojake na krizna žarišča.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (263)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jurkos
26. 09. 2014 07.13
-1
Dejmo spet zbirat podpise še proti temu...
Jurkos
26. 09. 2014 07.04
+0
A nam grozijo, a so nam kaj nrdili...neeeeeeee... za kaj pole sploh moremo kaj naredit... Smo mi slučajno AMERIKANCI? AMERIKANCI sprejemajo odločitve namesto naših al kaj? Pa kaj smo mi že owvce vsi?
Harigast
26. 09. 2014 14.56
+1
Malo si oglej zemljevid ISISA-Slovenija na njem spada pod kalifat.
opazovalec_
26. 09. 2014 06.57
+0
To kaj so ZDA zakuhale naj same rešujejo! Kaj pa smo do sedaj imeli mi z IS? ZDA kuhajo največ sovraštva na svetu, saj jim potem cveti industrija z orožjem!!!! Svet pa slepo verjame njihovi medijski propagandi!!! Terorizem izvira iz maščevanja zaradi kratenja pravic in zatiranja določenih skupin!!! A naj sedaj ščitimo tiste, ki so prvi začeli na TUJI zemlji delati zdrahe in krasti tuja naravna bogastva!! Nazadnje pa ravno ti posredno oborožujejo teroriste in tam pobijajo civiliste seveda v plemenitem imenu "boja proti terorizmu" !! Sedaj bi radi še v imenu Evrope preganjali "terorizem" in tako preusmerili terorizem na nas!!
ONniON
25. 09. 2014 23.07
+0
slovenia je postala članica zveze nato leta 2004 , če nebi bili v natu nas bi obravnavali drugače
totalka
25. 09. 2014 23.00
-5
Edini terorist na svetu je Amerika
to sem pa jaz
29. 09. 2014 23.49
-2
je pa vsekakor glavni krivec da obstajajo. in glede na to da je bil 11. september režija ameriških organov in da so potem to podtaknili teroristom, (dokazov je več kot preveč) so v bistvu oni teroristi. Seveda ne običajni američani, temveč njihovi tajkuni ki širijo svoj poslovni svet tja kjer ga prej niso mogli.
totalka
25. 09. 2014 22.55
-1
Naj naše pravosodje in kriminalisti raje spravijo naše teroriste v zapor ala Janša,Bavčar,Zidar,Kordež,Senica,Kresalka......(celavrsta menađerjev in podjetnikov leta jih je) toti so pravi teroristi ki so vrgli Slovenijo za 50 let nazaj in so in ogrožajo naš obstoj ne pa tile ubožci!!! Zaradi naštetitih je marsikatera družina šla v ubup in pogubo
lnterReflections
25. 09. 2014 21.25
+2
Kaj imajo skupnega ZDA in nacistična Nemčija? Obojnim je cilj zavzeti cel svet. Hitler je zažgal Bundestag in za to obtožil komunistične teroriste, da bi lahko uvedel totalitarizem in napadel ostale države Evrope, ki jim grozi komunizem. ZDA pa so sami napadli dvojčka 11. septembra 2002, za to pa obtožili islamske teroriste, da so lahko uvedli Domovinski zakon (Patriot act), kjer lahko svoje državljane priprejo za nedoločen čas, če sumijo, da je terorist in okupirajo Bližnji vzhod zaradi nafte. V osebnih izkaznicah in potnih listih imajo IFRD čipe, s katerimi lahko nadzorujejo vsakega državljana kjerkoli po svetu potuje. Razlikujejo se pa le v tem, da ZDA ko okupirajo kako državo, ne vsiljujejo vere, nacionalosti in jezika, ampak samo to, da se morajo v šolah učiti drugi jezik angleščino. Prej ko bodo to svetovljani dojeli, bolje bo za nas.
Milan Novak
25. 09. 2014 20.10
+14
Nujni ukrepi: veto na gradnjo džamije. Uvedba obveznega služenja vojaškega roka in predmeta državljanska vzgoja v šolah. Uvedba orožnih vaj in tako dalje. V Sloveniji ni bilo nikoli islama in ga tudi nikoli ne bo.
lnterReflections
25. 09. 2014 21.35
+4
Za tiste par Bosancev in Albancev, ki imajo islam za svojo religijo, se malo kdo sekira.
kure bedne
25. 09. 2014 19.53
+2
Ko bojo pri nas napsadli IS bomo takoj v boj poslali vse Pilatuse in oba helikopterja ter seveda Falcona, katerega bomo oborožili z strojnico AK 47. Zmaga je naša.
Paskakvali
25. 09. 2014 20.08
+0
Pa na našega heroja osamosvojitve ne pozabit...........on sam bo tiste mudžahedine razmetal kot tornado.........
Milan Novak
25. 09. 2014 20.12
+3
On ziher nebi jokal, zakaj smo na seznamu koalicije.
volek
25. 09. 2014 18.33
+1
Teroristi v SLO so tisti dim. Imeli bomo EBOLO iz Meke. Samo, da naši iz NPU.ja tega ne doumejo, višja matematika pač.
Krta?a 21
25. 09. 2014 18.05
-2
Sem vedel da bo prislo do take propagande. Je pa to se mila oblika. Za enkrat ne morejo skrit da gre za placance....
Ka pa mislis
25. 09. 2014 16.39
-4
Mi cakamo, da ko bo isis pred porazom, bomo mi uleteli in ustavili kavbojce.
zvit kot presta
25. 09. 2014 16.17
+8
Dokler slovenska policija ne bo spravila za zapahe domačih islamskih teroristov /npr. Skubic/, se nima kaj siliti v neko koalicijo za na Bližnji vzhod.
zvit kot presta
25. 09. 2014 16.24
+6
Na Slovenski policiji pravijo, da so novačenje naših državljanov zaznala že lani. In kaj so naredili. NIČ, tip se je šel v vmesnem času pa borit za islamiste v Sirijo in sigurno nekaj ljudi pobil. Samo za to, ker imamo slabo policijo.
Thruma
25. 09. 2014 19.14
+4
Ja je pa že lažje za cesto stat in gledati kdo telefonari med vožnjo. Pa še donosno je.
Mex Meksmi
25. 09. 2014 15.49
+4
Če bi se islamisti borili proti globalizaciji, bogatenju posameznikom in ne za verske cilje, bi se jim pridružilo 90% svetovnega lprebivalstva
Die einemaister
25. 09. 2014 16.15
-1
ja samo amerika je dala jim drugačne ukaze, pardon CIA
Entropy
25. 09. 2014 15.45
-12
Propagandna mašina vam pere možgane vi pa nasedate!!!!
Te vidim
25. 09. 2014 17.14
+0
to sem pa jaz
29. 09. 2014 23.51
bmoto
25. 09. 2014 15.44
+20
vse jih spakirat na vlak pa na jug ,pa čeprav nas bo potem samo 800000 Slovencev ,se bi komu zgodila krivica??- zagotovo- ,komu se pa godi krivica ko te "ninđe"uveljavljajo svojo voljo in "kao"svoje pravice? (zdaj pa "ajde bračo" minuse)
napakaa
25. 09. 2014 15.41
-2
to je laž,, slovenija sploh ni zgrožena na tujimi poboji saj še domačine z težka prebavlja
antiXfashizmXeuXgso
25. 09. 2014 15.43
-1
Nikiiy
25. 09. 2014 15.16
+5
To so pobral iz morja pri Lampeduzi..sami ISLAMISTI ni drugih..
antiXfashizmXeuXgso
25. 09. 2014 15.14
-15
Jest zaenkrat ne vidim nobene nevarnosti za evropo. Ni šans da jo napadejo. Edino kar lahko naredijo je kaka teroristična akcija, katere so pa bile tudi že prej, pred pojavom isisa.
Sara Rebek
25. 09. 2014 15.22
+0
Ja sedaj ko je koalicija pod vodstvom američanov šla v akcijo bo tudi v evropi več napadov.
glava2
25. 09. 2014 15.11
-3
ma kaj bojo tej naši vikend vojaki ???