Slovenija

Cerar prepričan, da se razmere s Hrvaško ne zaostrujejo: V primeru, da bi imeli ribiči kakšno škodo, bo to krila država

Ljubljana, 30. 01. 2018 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

"Zelo sem presenečen tudi nad diplomatsko noto, saj slovenski ribiči lovijo v slovenskem morju. Mislim, da so hrvaške poteze narejene bolj za potrebe hrvaške javnosti in notranje politike," je na novoletnem sprejemu diplomatskega zbora ocenil Erjavec in zagotovil, da bodo storili vse, da zavarujejo slovenske ribiče in državljane. Premier Cerar pa je dejal, da bi v primeru, da bi ribiči imeli kakšno škodo, to krila država.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kazni z obeh strani
    03:05
    Iz 24UR: Kazni z obeh strani
  • Iz 24UR: Vztrajnost in potrpežljivost
    02:46
    Iz 24UR: Vztrajnost in potrpežljivost
  • Iz SVETA: Pahor o tem, da se Slovenija ne bo odrekla arbitražni razsodbi
    00:32
    Iz SVETA: Pahor o tem, da se Slovenija ne bo odrekla arbitražni razsodbi
  • Iz SVETA: Andrej Plenković: Ribiči kazni ne bodo plačali
    00:12
    Iz SVETA: Andrej Plenković: Ribiči kazni ne bodo plačali
  • Iz 24UR ZVEČER: Pravo je na naši strani, ribiči se nimajo česa bati
    05:33
    Iz 24UR ZVEČER: Pravo je na naši strani, ribiči se nimajo česa bati

Na tradicionalnem novoletnem sprejemu diplomatskega zbora na Brdu pri Kranju je bila ena osrednjih tem implementacija arbitražne razsodbe glede meje s Hrvaško.

Predsednik republike Borut Pahor je dejal, da se Slovenija odločitvi arbitražnega sodišča ne more in ne misli odreči, saj ni nobenih ne pravnih in ne dejanskih razlogov za to. "Gre za vprašanje vladavine prava v evropski skupnosti. Gre za precedens. Gre za to, ali naj odnosi v sedanji in bodoči Evropi temeljijo na pravu," je dejal. 

"Ta hip ni videti skorajšnje sporazumne uveljavitve sodbe arbitražnega sodišča," je dejal Pahor, ki se mu v teh okoliščinah zdi pomemben vztrajen dialog med visokimi predstavniki Slovenije in Hrvaške na vseh ravneh, da se kljub zapletu ob uveljavitvi ohranja sicer dobre meddržavne in mednarodne odnose. "V času do polne implementacije bo potrebno skozi ta dialog razviti neko formulo sožitja, ki bo omogočala dobro medsosedsko sodelovanje," je prepričan.

Hkrati se mu zdi potrebna večja aktivnost Evropske komisije. "EU je botrovala temu sporazumu in ima tudi politično odgovornost, da se spoštuje," je dejal Pahor, ki si veliko obeta od morebitnega pogovora predsednika Evropske komisije z obema premierjema.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je izpostavil, da slovenski ribiči lovijo v slovenskem morju in zato ni nobene pravne podlage, da bi hrvaške oblasti našim ribičem pošiljale globe. "Zelo sem presenečen tudi nad diplomatsko noto, saj slovenski ribiči lovijo v slovenskem morju. Mislim, da so hrvaške poteze narejene bolj za potrebe hrvaške javnosti in notranje politike," je ocenil in zagotovil, da bodo storili vse, da zavarujejo slovenske ribiče in državljane.

"Pravo je na naši strani in nobenega razloga ni za nervozo. Vidimo pa, da je hrvaška stran zelo nervozna," je dejal Erjavec in spomnil, da če bo hrvaška stran vztrajala pri nespoštovanju meje, bo Slovenija preko tožbe na evropsko sodišče uveljavila svoje interese, torej uveljavitev arbitražne razsodbe.

"Hrvaška se zaveda, da smo na diplomatskem terenu dobili to bitko. Podcenjevali so svoj izstop iz arbitražnega postopka in se znašli v slepi ulici, zato želijo arbitražno sodbo zapakirati v nek pravni okvir, kjer bi imeli priložnost nekega spodobnega političnega izhoda. Vendar Slovenija v to ne more iti, kajti prevečkrat, ko smo se s hrvaško stranjo dogovarjali, smo bili okoli prenešeni," je še izpostavil.

Napetost v Piranskem zalivu se znova stopnjuje.
Napetost v Piranskem zalivu se znova stopnjuje. FOTO: Bralec

Premier Miro Cerar je povedal, da se je Slovenija na izvajanje razsodbe zelo dobro pripravila in jo uveljavlja v delu, v katerem sodelovanje Hrvaške ni nujno potrebno. "To počnemo na način, ki ne povzroča incidentov in napetosti," je izpostavil in dodal, da bo Slovenija dosledno vztrajala pri uresničitvi sodbe.

Tudi on meni, da Hrvaška v tem delu morja nima nobene pristojnosti, da bi izvajala kakršnekoli ukrepe proti našim ribičem. V primeru, da bi ribiči imeli kakšno škodo, bi to krila država, je zatrdil. Prav tako bo država nosila morebitne stroške zaradi sankcioniranja s strani Hrvaške. Sam je sicer prepričan, da trenutno dogajanje ne predstavlja posebnega zaostrovanja razmer med državami, saj gre zadeve, ki jih je bilo mogoče pričakovati.

Hrvaška veleposlanica v Sloveniji Vesna Terzić dogajanja ni želela komentirati, je pa podporo spoštovanju arbitražne sodbe kot mednarodnega pravnega akta ponovil nemški veleposlanik v Sloveniji Klaus Riedel. ZDA medtem ostajajo pri svojem stališču, da v tem sporu izrecno ne podpirajo nobene od držav.

'Nobena stran ne bi smela pošiljati kazni, morali bi se pogovarjati'

Medtem je hrvaški ribič Diego Makovac, ki je skupaj s soprogo prejel 13 plačilnih nalogov zaradi ribarjenja v slovenskem morju, danes znova poudaril, da kazni ne nameravata plačati. Po njegovem mnenju gre za politične igrice. "Moje osebno mnenje je, da niti Hrvaška ne bi smela pošiljati kazni slovenskim ribičem, nobena stran ne bi smela pošiljati kazni, pač pa bi se morali usesti in se pogovoriti ter tako rešiti problem," je dejal za hrvaški N1. 

Diego Makovac meni, da nobena stran ne bi smela pisati kazni.
Diego Makovac meni, da nobena stran ne bi smela pisati kazni. FOTO: dnevnik.hr

Makovac pričakuje odziv hrvaške vlade in policije. Kaj se bo dogajalo v nadaljevanju, je težko napovedati, a meni, da hrvaška vlada ne bo plačala kazni, temveč zgolj poslala pritožbo. Slovenska stran je poudarila, da vkolikor kazni ne bodo plačane, bi lahko imeli hrvaški državljani, ki so jim izdali plačilne naloge, težave pri vstopu v našo državo. "Nikoli nisem bil v zaporu in ne bi niti rad bil," je na to odvrnil Makovac. 

Razmere v Piranskem zalivu so se znova zaostrile, potem ko je Slovenija na naslove hrvaških ribičev poslala 14 plačilnih nalogov za skupaj 7000 evrov kazni. Od tega sta 13 plačilnih nalogov dobila savudrijski ribič Diego Makovec in njegova soproga ter enega njun kolega Ezio Kocijančić.

Hrvaška policija je nato poslala prvih 11 kazni tudi slovenskim ribičem. "Žal nam je, da je slovenska stran s pošiljanjem kazni prekršila dogovor o izogibanju incidentov. Da bi zaščitili naše ozemlje, smo prisiljeni odgovoriti z enakim ukrepom," je ob tem dejala hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić.

Plenković: Hrvaški ribiči slovenskih kazni ne bodo plačali

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes v Zagrebu dejal, da hrvaški ribiči ne bodo plačali kazni, ki jih bodo dobili iz Slovenije zaradi kršitve meje. Pojasnil je, da bodo našli pravne mehanizme za pomoč hrvaškim ribičem, da bi izpodbijali slovenske plačilne naloge. Napovedal je tudi, da bodo z enakimi ukrepi odgovorili proti slovenskim ribičem.

Plenković je izrazil obžalovanje, ker "Slovenija nadaljuje z nesprejemljivo politiko implementacije procesa arbitraže, iz katerega je Hrvaška izstopila, in arbitražne sodbe, ki je Hrvaška ne priznava".

"Upoštevaje mednarodno pravo je nemogoče enostransko izvajati arbitražno odločbo, kar lahko vprašate tudi slovenske mednarodne pravnike," je dejal Plenković novinarjem po današnjem omizju o energetiki v Zagrebu. Poudaril je, da je pošiljanje slovenskih plačilnih nalogov hrvaškim ribičem "globoko zgrešeno".

"To so enostranske poteze. Mi smo bili, kot resna država, ves čas pripravljeni na odgovor in bomo odgovorili. Torej, hrvaška policija bo z enakimi ukrepi odgovorila na kršitev hrvaškega ozemlja s strani slovenskih ribičev, da bi jasno pokazali, da je naše sporočilo trdno," je dejal predsednik hrvaške vlade.

Hrvaški minister za pravosodje Dražen Bošnjaković (HDZ) je v ponedeljek dejal, da bo hrvaško pravosodno ministrstvo zagotovilo pravno pomoč hrvaškim ribičem, ki bodo dobili slovenske plačilne naloge zaradi kršitve meje. Napovedal je pravočasne pritožbe na slovenske kazni in poudaril, da kazni ne bo treba plačati niti ribičem niti hrvaški vladi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (923)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
31. 01. 2018 12.26
+1
CMERO JE PREPRIČAN V VSE SAMO V POKONČNO DRŽO IN V VEČ KOT UPRAVIČEN KOMFLIKT S TEMI ČEZ KOLPO NE . CERAR, ČE BOŠ SE NEKAJ ČASA NA OBLASTI BODO KMALU HRVATI NAMAKALI TRNKE IN METALI VRŠE V LJUBLJANICO IN TI BOŠ TIHO KOT POKAKANA MIŠKA. PREPUSTI LJUDEM VAJETI , KI IMAJO HRBTENICO! SKRAJNI ČAS, DA ZAPUSTIŠ TA POLOŽAJ IN NAJ GA DOBI V ROKE POKONČEN SLOVENEC NE MEVŽA!
Frane Šajn
31. 01. 2018 12.30
+0
KAJ VAM NI DOVOLJ ODMAZDE OD CIMOSA IN MAGNE KANILO V ŽEPE BREZ DNA , ŠE DRUGI TIR POLIŽITE PA GREMO. PA ŠE NEKAJ PARKLJE STRAN OD LUKE KOPER TA LUKA JE NAŠA PRIMORSKA TI JE JASNO!!!
Frane Šajn
31. 01. 2018 12.36
+0
ČE NAS SPRAVITE NA OBRATE TI POVEM , DA BOSTE TI IN VAŠI POSRANI NASTAVLJENI V LUKO TEKLI IN KAKALI OB ENEM ČEZ ČRNI KAL
Adolph
31. 01. 2018 10.00
+0
Vas vladar se spet razmetava z denarjem,ki mu ne prepada. . . . . . .
funi
31. 01. 2018 08.47
+0
Odškodnino naj plača Rjavc z svojimi nepremišljenimi izjavami in komisarja iz prisluškovalne afere,samo tile trije so glavni krivci propadlega programa ,ne pa SLO davkoplačevalci. Podprite moj predlog,dajmo ga v državni zbor uzakonit .
Castrum
31. 01. 2018 09.07
+2
A ti res misliš, da bi rvati spoštovali arbitražno odločitev, če ne bi bilo prisluškovalne afere? Ma niti pod razno ne bi, bi že dobili kakšen drugi izgovor. Še nikoli in nikdar se niso držali dogovora. Ne z nami, ne z nikomer. Pač tak narod!
Frane Šajn
31. 01. 2018 12.27
+2
FUNI TAKIH STRAHOPETCEV KOT TI IMAMO ZA IZVOZ!
Frane Šajn
31. 01. 2018 12.27
+1
CASTRUM PUSTI TE STRAHOMERJE STRAH JIH JE SVOJE SENCE!
macro
31. 01. 2018 08.35
+2
Hrvaški ribiči ne bodo plačali. Ne njihova vlada, naša pa našim bo in istočasno priznala to kar Hrvati smatrajo pod črto za mejo. Briljantno.
wolfterier
31. 01. 2018 09.55
+3
Obe vlade naj plačujejo,ker je hrvaških ribičev veliko več,bomo imeli dobiček.Vsaj nekje,ane...
Frane Šajn
31. 01. 2018 12.32
+1
MACRO ČE JE ČLOVEK PREŽET S STRAHOM POČNE NERAZUMNE REČI. NJEGA OBLIVA VSAK DAN HLADNA ZONA KO SE ZBUDI , NI DEDCA V NJEM NITI ZA NA REZINO KRUHA NAMAZAT!
t555
31. 01. 2018 08.30
+6
Cerar naj poskrbi za implementacijo meje, pa bodo avtomatsko vse hrvaške kazni nične in obratno: vsi hrvaški ribiči bodo morali plačati. Se vidi, da je Cerar celo življenje prisesan na državne jasli, zato ne razume, da denar iz proračuna ne prileti z neba.
Timy15
31. 01. 2018 08.17
+4
Cerar trdi,da se razmere s Hrvaško ne zaostrujejo,gladijo pa se tudi ne,daleč od tega.
Kajtimar
31. 01. 2018 08.09
+1
ne, hrvaške kazni so zob za zob in so maščevalne narave. kažejo primitivizem vlade.
Belibog
30. 01. 2018 22.58
+45
Cmero izjavlja, finančno pokrije država, se prav mi, lahko je z drugim po koprivah mahat, naj s svojim če ga ima.
kaktusar1
30. 01. 2018 22.59
-28
Diškor
30. 01. 2018 22.55
+35
Rok za uveljavitev je potekel Decembra, vse je zdaj protizakonito, sicer cmero to obvlada saj je dr. samo prava sigurno ne, mogoče metanja kahel v fasade.
ZRD
30. 01. 2018 22.49
+30
Ok, a ni rok za impletacijo abritraže potekel decembra ? Kaj zdaj ta klovn naše vlade spet jamra ?
Igor33
30. 01. 2018 22.47
+6
...kot resna država, pravi Plenkovič...,ha, ha. Banana država....
povanpireni
31. 01. 2018 09.49
+3
resne državi Palestina egal Slovenija !!!!!!!!!!!!!!
osnovna šola
30. 01. 2018 22.39
+24
Krila bo država. Kdo pa je država?
fljfo
30. 01. 2018 22.40
-1
kapljač1
30. 01. 2018 22.38
+18
Oziroma si moramo izmislit nekaj, kjer nas Hrvaška ne bo mogla kopirat. Recimo, če zapremo mejo proti Hrvaški.. Lahko Hrvati zaprejo mejo proti Sloveniji.. Odlično, mi ostanemo odprti na Zahodu , Hrvati pa hermetično zaprti na Balkanu
krmeki
30. 01. 2018 22.35
+10
Samo mirno. Na svetu ni sodišča, ki bi potrdil hrvaške kazni, tako da se naši ribiči nimajo kaj za bati.
kapljač1
30. 01. 2018 22.34
+5
Prevečkrat Cerar te kaj preseneti. Prevečkrat si presenečen. Pa kaj ti delajo službe, da niso sproti obveščen kaj dogaja???
cratos
31. 01. 2018 09.33
+1
Cerar je kar naprej presenečen.To je bilo od Hrvatov za pričakovati ! Osebno v Hrvaški državi ne vidim nobenega prijateljstva . Žal se s Hrvati ne da nič zmenit ,to kaže sama zgodovina.
genius2013
30. 01. 2018 22.31
+11
Zakaj bi se mi sekirali, če vi Hrvati tiščite glavo v pesek glede arbitraže..mi vas ne želimo v schengnu niti v OECD in dlje kod bo tako bolje za nas.. K sreči tudi vaše prebivalstvo ni pametnejše od vaših političarjev in podpirate zaviranje razvoja države..Srbija vas prehiteva po desni in kmalu boste najbolj zaostali od držav bivše juge.. Kakšen narod verjame, da za njih ne veljajo nobena pravila sveta?? k sreči samo sebi pljujejo v skledo in zaostajajo zaradi lastne neumnosti..za 5 rib in 3 školjke se bojujejo bolj kod za vstop v OECD, kje je tu zdrav razum..
DAEMONIUM
30. 01. 2018 22.51
+1
Srbi panjih res neverjetno dohitevajo, ce bo ta njuhov Vucic naprej tako delal bodo se nas dohiteli. Vceraj se je samo mimogrede ustavil pri Erdoganu in turki ze vlagajo 30 milionov eur v Kraljevu za za 2500 del mest. Pri nas pa celi halo za tisto Magno in 300 del mest.Vucic pa cisto sam, brez delegacij in Turki ze vlagajo. V letu 2017 je Srbija samo s Turcijo imela vec kot milijardo eur trgovine, kje ao potem se Rusija, Kitajska, Nemcija, Avstrija, Italija..
DAEMONIUM
30. 01. 2018 22.31
-1
Oj levakarji, je vasa veternica ze zapustila vaso potapljajoco ladjo? Mislim na prestop Modendorferja k Sarcu? Verjetno bo v ta osmo sel v njegovo stranko?
fljfo
30. 01. 2018 22.40
+4
Saj že vsi vedo, da se formira LDS 5.0...Začuda so privrženci SMC, kljub temu, da Cerarja neznansko hvalijo, že začeli navijaati za,Šarca....Si opazil tudi ti ta fenomen?
loso
30. 01. 2018 22.24
+0
ZAKAJ NISO DALI IZJAV ZJUTRAJ?KER SO ŠE SPALI,MALO KASNEJE PA KAFETKALI- KO SMO MI BILI ŽE NA DELAVNIH MESTIH...
DAEMONIUM
30. 01. 2018 22.24
+0
Ti ribici so tipicni slovenceljni. Samo ga malo po usesih klempnes pa podvije rep med noge in za sveto obljubi da ne bo sel vec cez svojo polovico, kot da so kdaj hodili? Sedaj pa bodo goljufali ces kaksen grozoviti izpad dohodka so imeli ker niso mogli cez. Po drugi strani pa kar nalovijo kvalitetnejsega itak prodajo v Trstu za slovenceljne pa so dobri morski smetarji oz nagravzni cipljil, ki se najraje prehranjujejo z organskimi odpadki.
loso
30. 01. 2018 22.22
-1
KO KAM BO DOPIZDLO SE NAS NAJ PAZIJO...,NEKDO SE BO 1X NAŠEL IN NAS ZDRUŽIL,POTEM NE BO VEČ POCENI KOSIL IN KAFETKANJA V PARLAMENTU!VSI SE BEREMO,NE BODO NAS VEČ DOLGO IMELI ZA BEDAKE...,NAVADNO IN POSLUŠNO RAJO!LAHKO IMAMO 3 FAKSE-TI SO NEZAMENLJIVI IN NAM ŽE DOLGO KROJIJO ŽIVLJENJE!