Slovenija

'Za Slovence, ki izgubijo službo, je običajno značilen občutek krivde ali silna jeza'

Ljubljana, 18. 10. 2016 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Mira Matković
Komentarji
135

Živimo v času, ko delavci čez noč ostanejo brez zaposlitve, ko je vse več negotovih oblik zaposlitve. Stalno iskanje službe in boj za preživetje vodi do permanentne stresne situacije. Kaj ta povzroči našemu telesu in psihi? "Ko iskalec neha biti aktiven, ko postane cinik, ko se zapre v svoj svet in je vse nesmiselno, je korak do dna ali brezizhodne depresije zelo kratek," pravi naša sogovornica Dodič Fikfakova.

Konec septembra je bilo na zavodu za zaposlovanje registriranih 95.125 brezposelnih. Najverjetneje je število še višje, saj niso vsi brezposelni tudi prijavljeni na zavodu.

Pred nami je torej 95.125 življenj. Vsak ima svojo zgodbo. V tej številki so ljudje, ki so že dolgotrajno brezposelni, so starejši ali pa iskalci prve zaposlitve. Nikomur ni lahko, saj je brezposelnost ena izmed najhujših izkušenj, s katero se lahko spopade polnoletna oseba, njene posledice pa na svoji koži čutijo tudi njeni družinski člani. Najhuje je seveda otrokom, ki so v celoti odvisni od staršev.

V slovenski raziskavi EHIS je leta 2014 približno 10 odstotkov vprašanih odgovorilo, da je v zadnjih 12 mesecih doživljalo tesnobo ali anksioznost, v letu 2007 pa je bilo takšnih le tri odstotke. Med njimi je bilo leta 2014 več žensk, več nižje izobraženih in brezposelnih v primerjavi z bolj izobraženimi in zaposlenimi, navajajo na NIJZ.

Biti nezaposlen je hudičevo težko: ne gre le za to, da je v tem obdobju oseba v nezavidljivem ekonomskem položaju, gre za to, da je z brezposelnostjo prizadeta celotna bit človeka in s tem tudi vseh tistih, ki so z njim v tesnem razmerju.

Finski raziskovalci so prišli do sklepa, da je stopnja umrljivosti v skupini ljudi, ki se je spopadala z brezposelnostjo, višja, kot pa v tisti skupini posameznikov, ki te težke življenjske izkušnje niso imeli. Ugotovili so tudi, da so rezultati drastično slabši pri moških. Prav tako so zaznali skokovit porast stopnje umrljivosti pri tistih osebah, ki so v obdobju treh let dvakrat ostale brez dela. V zadnjih primerih gre večinoma za zaposlitve za določen čas ali časovno omejene projekte.

Ena izmed britanskih raziskav je na primer pokazala, da je brezposelnost za človeka bolj uničujoča od kajenja, debelosti, prekomernega pitja in še nekaterih drugih dejavnikov.

In zakaj je tako?

Ljudje stanje brezposelnosti, izgube delovnega mesta ali neprestanega boja za podaljšanje pogodb za določen čas doživljajo različno, saj je njihov odziv odvisen tudi od njihovih osebnostnih lastnosti.

Na primer od tega, koliko ste stari in ali imate poskrbljeno za osnovne življenjske potrebe, ko se znajdete na trgu dela in brez finančnih sredstev. Če ste stari okoli dvajset let in še živite pri starših, s katerimi se dobro razumete ter vas med iskanjem prve zaposlitve ne bodo pustili lačnih in golih, je popolnoma drugače, kot pa če ste stari okoli 40 let, imate doma dva otroka, ki sta v vrtcu ali šoli, kredit za stanovanje ter nenadoma ostanete brez zaposlitve. Obema je hudo, o tem ni dvoma, toda učinek izgube dela je v drugem primeru bolj uničujoč, prizadene pa tudi mladoletnike, ki so odvisni od brezposelne osebe – tako finančno kot čustveno.

Stres in občutek krivde, ki razjedata

Številni posamezniki se znajdejo v hudi stiski.
Številni posamezniki se znajdejo v hudi stiski. FOTO: Thinkstock

Raziskovalci so ugotovili, da se brezposelni borijo s stresom, občutkom krivde, depresijo ... Nekaterim se način življenja obrne na glavo – številni se izgubijo v začaranem krogu slabe in nekvalitetne prehrane, premalo telesne aktivnosti, kajenja ter morda celo prekomernega pitja ali drogiranja. So nezadovoljni, znajdejo se v čustveni krizi, skozi katero se težko prebijajo. Večini se zgodi, da ne more poskrbeti zase, trpijo pa tudi družinski člani.

Zaradi slabšega zdravja se zmanjšuje tudi zaposljivost teh posameznikov, obremenjena je zdravstvena blagajna, dolgoročno so posledice za celotno družbo uničujoče.

Švedski strokovnjaki so ugotovili, da je v skupini brezposelnih več primerov povišanega holesterola, primerov raka in kardiovaskularnih bolezni, prav tako je bila stopnja samomorov in različnih nesreč višja. Skrb vzbujajoče pa je, da se ti vplivi nadaljujejo tudi po tem, ko oseba dobi zaposlitev. Pri nekaterih osebah, ki so bile že nekaj let uspešno zaposlene in zadovoljne s svojim življenjem, so raziskovalci odkrili še vedno prisotne posledice obdobja, ko so bile brez dela (težave z želodcem, srcem, krvnim pritiskom in podobno).

Tuji strokovnjaki so sicer ugotovili, da je nevarnost infarktov in kapi najbolj prisotna v prvem letu brezposelnosti. Z leti brezposelnosti in številom primerov izgube dela pa se grožnja še stopnjuje. Raziskovalci so sklenili, da so posledice brezposelnosti primerljive s posledicami kajenja, visokega krvnega pritiska in diabetesa.

Tuji strokovnjaki tako že leta opozarjajo, da bi se zdravstvenih težav, ki se pojavijo ob izgubi dela ali dolgotrajnem iskanju zaposlitve, morali lotiti na ravni države. Ti posamezniki bi morali imeti posebno oskrbo in država bi morala poskrbeti za to oskrbo, saj so posledice brezposelnosti uničujoče za družbo nasploh. Posamezniki bi morali imeti dostop do psihologov in psihiatrov, saj so pri njih zaznali višjo stopnjo ogroženosti zaradi samomorov in drugega destruktivnega vedenja.

Zaradi slabšega zdravja se zmanjšuje tudi zaposljivost teh posameznikov, obremenjena je zdravstvena blagajna, dolgoročno so posledice za celotno družbo uničujoče.

Kako je v Sloveniji?

Metoda Dodič Fikfak je predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa. Odgovorila nam je na nekaj vprašanj, s katerimi nam je pokazala, kakšne so razmere v naši državi.

Kakšne posledice imajo na naše zdravje oblike dela, kot so na primer – delo za določen čas, pogodbeno delo, delo prek s. p. in podobno? Gre namreč za negotove oblike zaposlitve.

Dodič Fikfakova nam odgovarja, da nekateri raziskovalci ugotavljajo, da gre za določeno skupino – predvsem mladih –, ki jim take oblike dela ustrezajo, saj jim nudijo več svobode, kot pa bi jim na primer stalna zaposlitev.

"Naše opažanje je, da je pri nas takih malo. Veliko več je takih, ki želijo stalno zaposlitev in gotovost," opozarja naša sogovornica, ki ob tem našteje posledice nestalnih zaposlitev.

Za Slovence, ki izgubijo službo, je običajno značilen občutek krivde (Sam sem bil kriv, da so me odpustili.) ali silna jeza (On je bil kriv. Ni hvaležen za toliko let, ki sem jih pustil v fabriki.). predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa Metoda Dodič Fikfak

"Stalno iskanje službe in boj za preživetje vodi do permanentne stresne situacije. Za stres pa vemo, da lahko povzroča povišan krvi tlak, sladkorno bolezen, bolezni gastrointestinalnega trakta, posebej rano na želodcu in dvanajstniku ter številne druge težave kot nespečnost, razdražljivost, nesposobnost koncentracije in predvsem depresivnost in strah. To pa so težave, ki same po sebi zmanjšujejo zaposljivost. Če pa je človek zaposlen, pa je slabo funkcionalen. Upam, da bomo v naslednjih parih letih te posledice dodobra raziskali. Ta skupina delavcev je namreč izjemno težko dostopna," nam je razložila Dodič Fikfakova.

'Pomanjkanje strategij in posledično amaterizem je naša rak rana'

Kakšno pa je njeno mnenje o odnosu države do skupine brezposelnih in tistih, ki so deležni negotovih oblik zaposlitve? Ali ima država sploh kakšno strategijo, s katero bi se lotila tega vprašanja? Kaj bi morali storiti na ravni države? Sama "vsekakor meni, da bi se lahko z obstoječimi resursi naredilo veliko več". "Pomanjkanje strategij in posledično amaterizem je naša rak rana," je dodala kritično.

Ko stopimo v začarani krog

Ob svetovnem dnevu duševnega zdravja, ki je bil na začetku tega meseca smo slišali, da so čakalne vrste na obravnavo pri kliničnem psihologu nevzdržne. Na prvi pregled boste čakali od šest do 14 mesecev, če boste potrebovali terapevtsko obravnavo, pa še dlje. Kako si lahko ljudje pomagajo sami oz. kako lahko pomagajo prijatelji in sorodniki? "Največja pomoč brezposelnemu je, da takoj dobi drugo delo, da se usposobi za aktivno iskanje zaposlitve, da se je pripravljen nenehno učiti in prilagajati. Skratka – da ohranja prožnost. Pri tem morajo biti institucije, in sicer vse od šol do zavodov za nudenje podpore in usposabljanje – enako prožne," pravi naša sogovornica.

"Ko iskalec neha biti aktiven, ko postane cinik, ko se zapre v svoj svet in je vse nesmiselno, je korak do dna ali brezizhodne depresije zelo kratek. Po mojem mnenju ni večje nesreče, kot mlad človek brez perspektive," opozarja in dodaja, da psihologi in psihiatri običajno nastopijo v tej točki. "Če je zelo hudo, potem človeka obravnava psihiater. Obiskuje ga kvečjemu enkrat na mesec. Do psihologov praktično ni plačanega dostopa. Brezposelni in izkoriščani prekarci pa nimajo denarja. Stopamo v začarani krog ..." opozarja Dodič Fikfakova.

Občutek krivde ali silne jeze

Ljudje potrebujejo podporo in delo. "Za Slovence, ki izgubijo službo, je običajno značilen občutek krivde (Sam sem bil kriv, da so me odpustili.) ali silna jeza (On je bil kriv. Ni hvaležen za toliko let, ki sem jih pustil v fabriki.)," opisuje.

"Občutke jeze in krivde lahko najprej premagamo, če smo drugje uspešni. Najhuje pa je, da jo prenašamo na svojce, soproga in otroke. Počasi lahko s svojo jezo postanemo obremenjujoči za svojce, v družino se naseli agresija, alkohol, jeza, nemoč. Vsekakor je največja pomoč tistemu, ki je izgubil službo, pogovor in aktivno iskanje rešitve. Predvsem pa zavedanje, da rešitev vedno obstaja, le poiskati jo je treba," svetuje naša sogovornica.

Zaradi brezposelnosti trpijo cele družine.
Zaradi brezposelnosti trpijo cele družine. FOTO: Thinkstock

Ali obstaja podatek o tem, koliko samomorov se zgodi v Sloveniji zaradi izgube dela ali dolgotrajne brezposelnosti? "Ne. Seveda takega podatka ni in ga ne bo tudi zato, ker gre za statistično "majhne" številke, ki se lahko povsem slučajno obnašajo. V letu 2009, ki je prvo leto krize, smo opazili več samomorov kot v letu prej, vendar bi bilo za to, da bi rekli z gotovostjo, da so bili ti samomori narejeni zaradi krize, v kateri so se znašli ljudje, potrebno narediti t.i. psihološko avtopsijo, kar so v času krize delali na primer v Franciji," odgovarja Dodič Fikfakova.

Širjenje egoizma

Stanje, ko je toliko negotovih oblik zaposlitve in brezposelnih, ki so prepuščeni sami sebi, je nevzdržno. Kaj si torej lahko obetamo v prihodnosti, če se na tem področju nič ne spremeni? Bo zdravstvena blagajna to sploh zdržala?

"Seveda je stanje nevzdržno in mislim, da bo morala politika k problemu depresij pristopiti drugače. Te nenehno rastejo, in sicer povsod po svetu, človeka hromijo in ga delajo nesposobnega za delo in ustvarjanje. Tako ni le v Sloveniji, pač pa širše v Evropi in svetu. Človek se sicer do določene mere adaptira, vendar se bojim, ker scenarija za tako situacijo ni. Vedno bolj se oddaljujemo od solidarnosti in humanosti, intenzivno izginja avtorefleksija in širi se egoizem," nas opozarja Dodič Fikfakova. 

Kaj kažejo slovenske raziskave?

Vidimo, da v tujini že dolga leta spremljajo uničujoče posledice brezposelnosti na zdravje ljudi. Kaj pa v Sloveniji? Ali obstajajo raziskave, ki bi pokazale, kaj se dogaja z vsemi tistimi, ki so brez zaposlitve, ki so izgubili zaposlitev ali pa so že dolgotrajno brezposelni? Kaj pa vsi tisti, ki delo sicer imajo, a so vsako leto prisiljeni v podpis pogodbe za določen čas?

Da bi raziskali, kaj se dogaja s posamezniki v tako kritičnih življenjskih trenutkih, so se strokovnjaki Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa povezali z 2000 delavci Mure. Spremljajo tako tiste, ki so bili odpuščeni, kot tiste, ki so odpuščanja preživeli in delajo naprej. Raziskava bo trajala kar nekaj let, so pa že izdelali prve analize njihovega zdravja ter tudi primerjavo s splošno populacijo. Trenutno strokovnjaki preverjajo tudi umrljivost izbrane skupine.

In kaj je pokazala raziskava? "Rezultati raziskave kažejo na slabo zdravstveno stanje ljudi, ki so bili leta 2009 izpostavljeni prestrukturiranju podjetja Mura. Že prisotne bolezni so se med prestrukturiranjem pogosto še poslabšale. Primerjava med različnimi skupinami delavcev kaže, da je zdravstveno stanje najslabše pri brezposelnih. Poraja se vprašanje o dolgoročnih posledicah za delavce in celotno skupnost, saj vemo, da se učinki prestrukturiranja na dolgi rok akumulirajo," je zapisano v ugotovitvah.

Sodelujoči v raziskavi so slabše ocenjevali svoje zdravje. Kar dve tretjini jih je svoje zdravje ocenilo kot slabo ali zadovoljivo, pogosteje pa so poročali tudi o boleznih, ki jih lahko povežemo s posledicami stresa: povišan krvni tlak, povišan holesterol v krvi, rana na želodcu ali dvanajsterniku, sladkorna bolezen in depresija. Bolezensko stanje pa se jim je med prestrukturiranje leta 2009 pogosto poslabšalo.

Še posebej izstopajo primeri depresije. "Za depresijo se je kadarkoli v življenju že zdravila četrtina (25,8 odstotka) naših anketirancev, med stečajem pa se je zdravstveno stanje poslabšalo slabi polovici obolelih za depresijo (48 odstotkov)," je zapisano v raziskavi.

Na slabo duševno zdravje anketirancev kaže tudi podatek, da jih je 13,9 odstotka že pomislilo na samomor, dve tretjini izmed njih se je o tem z nekom tudi pogovorilo, z osebnim zdravnikom ali kom drugim v zdravstvenem domu, s partnerjem ali sorodnikom, kar tretjina (32,9 odstotka posameznikov) pa tega ni zaupala nikomur. Polovica anketiranih (50,1 odstotka) je poročala, da nima nobenih pomembnih načrtov za prihodnost zase in za svojo družino. Vsi ti podatki kažejo na precejšen brezup, v katerem so se po stečaju znašli delavci Mure, dodajajo slovenski raziskovalci.

Vsaj malo upanja

Spodbuden podatek pa je, da imajo anketiranci dobre socialne vezi in da jih ima kar 95,4 odstotka nekoga, na kogar se lahko obrnejo po pomoč tako v čustvenih kot tudi finančnih težavah. Največkrat je to zakonec oz. partner, drugi član družine ali prijatelj. Kar 29,7 odstotka anketiranih je aktivno vključenih v katero izmed društev ali organizacij.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (135)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srecnii
18. 10. 2016 21.41
+15
Še nekaj besed o zavodu za zaposlovanje in svetovalkah, karkoli jim poveš vse obrnejo besede in te napadajo. Takega poniževanja kot smo ga določeni deležni na zavodu, ga nikjer ne doživiš. Hvala res zavodu Ljubljana/Vrhnika. Zaradi vašega "nasilja" se čez nekaj dni odjavil. Tudi brez vas lahko iščem delo.
mastablasta
20. 10. 2016 10.47
+5
oni hočejo da se odjaviš, ker potem ima slovenija nižjo registrirano brezposelnost.
ONniON
18. 10. 2016 20.06
+4
tudi stopnja revščine se je zelo povečala v času krize,iz 11,3 % v letu 2009 na 14,3 % v letu 2015, 14,5 % v letu 2013 in 2014, ja dobro nam gre, tudi to je posledica velikega poslabšanja in nerednih zaposlitev z slabo plačo
B?AN
18. 10. 2016 21.00
+3
B?AN
18. 10. 2016 21.02
-3
Proste Pahorja da vam plača vsak drugi petek brez dela.
Kollerik
18. 10. 2016 22.24
+3
bčan, se delaš ti tupega ali to res si? Kdo kaj je volil Pahorja, kaj???! Alo!!
mastablasta
20. 10. 2016 10.49
kakšne veze imajo levaki? v krizo nas je vrgel Janša z njegovimi posojili in mega posli. Janša je še več rednih oblik zaposlitve hotel odstranit (kar spomnite se veleumov in gospodarskih ministrov pod njegovo vlado, ki bi najraje večino prebivalstva nagnali na ulice. kakšne veze ima Pahor?
ONniON
18. 10. 2016 19.53
+4
stanje v deželi je najslabše po osamosvojitvi, samo poglejte statistične podatke o izseljevanju in revščini, o samozaposlovanju , pa vam bo marsikaj jasno kako super duper nam gre pa kako smo zadolženi,tako slabo še ni bilo, mladi smo pa primorani v negotove oblike zaposlitev
mastablasta
20. 10. 2016 10.51
te negotove oblike bi morali ali odstraniti ali pa urediti na način da je ustrezen. marsikje na zahodu je zaposlitev negotova, ampak skoraj vedno veš da lahko najdeš nekaj drugega, če le hočeš delat. tu pa imamo neplačila, dobesedno kraje zaposlenim in še kaj... in glavni problem je ker se nikomur nič resnejšega ne zgodi.
slovenskidelavec
18. 10. 2016 19.03
+16
Dragi moji dela ni razen pri privatnikih saj državna podjetja zaposlujejo po vezah in zato propadajo. Tam kjer lastnik direktno ne nadzira poslovanja vse propada. Tudi kadar so me odpustili sem odšel z ponosom, saj sem vedel da izgubljajo dobrega delavca, ki ga bodo teško nadomestili.Problem je v tem, da za zafurana podjetja nihče ne odgovarja, zafurana pa so ravno zato, ker so slabo kadrovali in niso prevzemali odgovornosti. Žal se to še vedno dogaja po 25 letih samostojnosti.
mastablasta
20. 10. 2016 10.52
ja to je to. samo to bi porihtali in bi po mojem večino stvari rešili.
korintos23
18. 10. 2016 17.59
+4
Bogu hvala za samostojno Slovenijo! Kako težko je bilo delavcem v Jugi, tega pa ne boste napisali!
Lojs501
18. 10. 2016 21.10
+0
tender_si
18. 10. 2016 16.14
+34
Moje lastne izkušnje: Kot tehnološki višek (nadomestil me je mlajši z nižjo izobrazbo in manj delovne dobe - po pravilih vse v nasprotju z dovoljenim) sem leta 11 izgubil službo. Na zavodu sem bil prijavljen toliko časa kolikor sem lahko bil, potem so me preprosto izbrisali iz evidence. Tako se statistika popravi na - "število brezposelnih se je v nekem obdobju zmanjšalo" Bil sem star 45 let in obljubljali so, da bo čez pet let, ko bom 50, takrat bom pa prišel v kategorijo tistih, ki jim bo zavod lahko pomagal - sedaj ko sem 50 se je meja premaknila na 55. Sem tudi veteran vojne za Slovenijo in tudi za veteranski dodatek se je ta meja premaknila na 55. (zaenkrat) Službe seveda so (vsak mesec od takrat napišem in pošljem povprečno 15 prošenj - že sploh ne vem več kaj naj še napišem. Trudim se delati vse in za vsakogar. Za vse sem dostopen od jutra do večera vsak dan. Hvalabogu sem poročen in mi žena pomaga kolikor kle lahko, vendar imava 3 odraščajoče otroke, ki kljub vsemu potrebujejo stvari, da se bo upam njihovo življenje vrtelo bolje. Odgovor - če ga dobiš je ponavadi - želimo vam veliko sreče pri iskanju zaposlitve. No povem vam, vsaj danes se od sreče ne da živeti. Dobil sem že delo z obljubo o zaposlitvi in 14 dni delal papirjev pa niso hoteli urediti. Drugi me je hotel swamo zato da sem prišel ob treh zjutraj in delal do popoldneva pri njemu, potem pa ni rekel niti hvala ali kaj drugega. Suženjsko delo še ni izumrlo in narediti preprosto ne moreš nič.
Kollerik
18. 10. 2016 17.06
+14
Alex000
18. 10. 2016 17.42
+9
pomlad14
18. 10. 2016 18.36
+7
Še mladi in zdravi, polni zanosa, energije, fizično, športno naravnani ne dobijo dela. Še lepe ženske, lepotice, ki jim misice ne sežejo do kolen, odklonijo in to za eno slabo plačano delo. Sramota, kam smo prišli.
srecnii
18. 10. 2016 19.59
+8
Mene so tud izbrisal preprosto, ker se nisem udeležil ene delavnice, ki je trajala 2 uri. Žal tako to dela zavod za zaposlovanje.
mastablasta
20. 10. 2016 10.54
draghci
18. 10. 2016 16.04
+20
Ena zelo preprostih rešitev za zaposlitev večjega števila ljudi so krajši delovni časi. Tako bi več naredil zadovoljen, spočit človek v krajšem času. Seveda bi ob tem nujno potrebovali manj pogoltne delodajalce (to seveda še daleč niso vsi, da ne bo pomote), pogoltno državo, ne samo slovenijo, ampak eu birokracijo, banke, svetovno banko, itd. Mislim, da našemu planetu ni več pomoči, žal
Kollerik
18. 10. 2016 17.05
+11
+++++. sicer dobra ideja, vendar ne za naše zarukane delodajalce. Žal. Sicer pa si narobe napisal. NAM ni pomoči, planet bo kot vedno, preživel. Ko pride tisti čas, se bo samo malce otresel in nas poslal zopet nazaj v kameno dobo. Slednje se je namreč že zgodilo. In ne samo enkrat.
draghci
18. 10. 2016 17.19
+2
Me prav zanima, kdo na zgornji komentar da minus? Naj se javi, naj napiše svoj status, zaposlitev in mesečni dohodek. Kolerika, ja nam ni pomoči, seveda, ampak mišljeno je v prenesenem pomenu, sem mislila, da je razumljivo.
Kitler
18. 10. 2016 15.24
+29
Narediti je treba konec vsiljevanju S.P.-jev s strani delodajalcev. Ljudje, obvezno prijavljajte takšna izigravanja.
mastablasta
20. 10. 2016 10.56
+1
to ali pa večja plačila, ki vključujejo prispevke + plačilo na avans.
Kollerik
18. 10. 2016 14.53
+4
Zakaj to jamranje? Saj smo hoteli imeti kapitalizem in sedaj ga imamo.
Jelen?ekRudolf
18. 10. 2016 14.57
-3
Mislis da bi bilo kaj drugace v socializmu
Kollerik
18. 10. 2016 14.58
+4
Delal sem tam in delam sedaj tu. Seveda bi bilo.
Kollerik
18. 10. 2016 17.03
+3
Ne vem zakaj minusi, vam resnica pač ni všeč. Nekaj takšnega, kot je napisal tender-si, ki preživlja današnjo kalvarijo, se v socializmu ne bi nikoli zgodilo.
dostojevski II
18. 10. 2016 13.57
-4
Recimo, da tudi vi čutite neki strah pred prihodnostjo, strah, da bo našim otrokom prvič doslej šlo slabše, kot je šlo nam. Kako veste, da to ni zgolj vaša osebna težava? Kaj če vendarle živimo v najboljšem od vseh mogočih svetov, kaj če bi tesnobni ljudje morali na jogo, ne na ulice?
dostojevski II
18. 10. 2016 13.57
+5
Dr. Zdravko Kobe: Nič nimam proti jogi, nekaterim dejansko pomaga. Toda človek je po svojem pojmu bitje, ki živi obče življenje. Tudi tisti, ki v središče osebne ekonomije postavijo skrb zase, zato praviloma ostanejo nezadovoljni. Poleg tega je v današnjih okoliščinah joga neučinkovito orodje. Ker nas je velika večina – tistih 99 odstotkov, ki nimamo neznanskega bogastva – na isti ladji in ker ta ladja očitno tone, je gola skrb zase neuspešna. Pozitivno mišljenje je tu brez moči.
tron3
18. 10. 2016 13.29
+7
Nč se sekirat, saj ne boste dobil penzjona, ker ne bo dnarja, ko boste šli v pokoj, hodiš v službo, da ti nekdo vsak mesec ukrade denarna sredstva, ki jih ti naj bi dobil nekoč!!!!
Eitipatapa
18. 10. 2016 13.23
+9
Jaz sem takšen kadar kot s.p. moram plačevati vsem možnim parazitom za vse tisto česar ne potrebujem pa sem z zakonom obvezen imeti. Kdo bi to razumel?
Skunk Works
18. 10. 2016 15.59
+1
težko razumeti...gozdarju še čelada poteče...ima rok trajanja...kje mi živimo...
Kollerik
18. 10. 2016 22.27
+1
važno, da ima vaša lopovska rkc več kot zadosti časa.... da, tu pač mi živimo, na žalost.....
Uporabnik8879
18. 10. 2016 13.13
-16
Kdaj bomo Slovenci sprejeli dejstvo, da je tudi delo na trgu, to vedo vsi v sosednjih državah. Tako je danes v tem globalnem sistemu. Če nekomu pač neko delo ne odgovarja, naj si poišče takega, ki mu bo. Nikjer ne piše, da ti je neko delovno mesto zagotovljeno do penzije, socializma ni več. Vsak pameten delodajalec bo pridnega delavca primerno nagradil, ker ga potrebuje in ne zato, ker ga ima rad. Vsak delavec mora v nekem procesu prispevati toliko, da poplača sebe, prispevke in da tudi delodajalcu še nekaj ostane, delodajalec je pa dolžan poskrbeti, da mu je to omogočeno.
gongash
18. 10. 2016 13.28
+20
res brezbrižen komentar . dobrega delodajalca, ki vlaga v svoje zaposlene in se dejansko ubada z njimi težko najdeš. pa če bi bilo dela potem nebi bilo 95.000+ brezposelnih.
lemur
18. 10. 2016 13.34
+9
Vsi niso sposobni taksne fleksibilnosti in vsak pametni delodajalec
gongash
18. 10. 2016 13.02
+14
končno en realen in zelo lepo napisan članek, ne pa mešanje megle in objavljanje prirejenih statistik s strani ninamedie, zavoda ali sursa.
srecnii
18. 10. 2016 12.54
+16
Me pa preseneča kam je izuhtela razlika v brezposelnosti v enem letu iz 120.000 na 95.000, so jih enostavno 25.000 izbrisal. Koliko je tistih, ki so izgubili delo, kakih 30.000.
gongash
18. 10. 2016 13.04
+10
1/4 nekaj se jih je zaposlilo , 2/4 izbrisali + 1/4 odhod v tujino. pa še na tisoče jih je, ki se uradno ne vodijo v evidenci, ker niso prijavljeni, za njhi je že to da folk brišejo velik uspeh, ne glede na to ali so se ljudje dejansko zaposlili ali ne.
gongash
18. 10. 2016 13.07
+4
firme propadajo, karierni sejem v cankarjevem domu, od 60 štantov, jih je bila polovica agencij in celo zavod je imel svoj štant. ostali so bili pa krka itd in bolj ali manj iskali IT-jevce, mogoče kje kašnega prodajalca itd.
srecnii
18. 10. 2016 13.08
+9
kaj pa tisti, ki so izgubili delo, teh je na tisoče.
srecnii
18. 10. 2016 12.52
+23
Izjava delodajalca: Delavci imajo vedno preveč pravic in premalo dolžnosti, ja super ne za 600 evrov neto se naj človek 24 dni ubija na del.mestu. Za 600 neto je treba delat in to ornk. V Avstriji talajo 1500 evrov za take delavce. Hvala lepa, raje v luft gledam in z eno roko brskam po Avstrijskih straneh o zaposlitvi, kot podpiram Slovenske barabe, fuj fej.
gongash
18. 10. 2016 13.10
+9
ja lepo jim ne nižat plače delavcev, potem, ko pa nihče ne kupuje njihovih produktov so pa celo začudeni zakaj se to dogaja.
scorpio50
18. 10. 2016 12.48
+36
Berem komentarje in mi ni jasno v kateri državi vi živite? V Sloveniji - naši ljubi deželi. ni problem samo služba-----------------ampak služba, plača VSAK mesec, plačani prispevki. V Sloveniji tega ni. Ali pa za izbrance. Za navadne državljane pravna država deluje edino če so oni komu dolžni.Sodni izterjevalci so nesramni, vzvišeni, tako kot sodišča in naša država. Ta država je za bogate, ne za navadne ljudi in ta država je sramota, sramota!
slayer2
18. 10. 2016 18.05
+3
platon26
18. 10. 2016 12.21
+32
Pred 40 leti ni bilo nobene depresije če so te odpustili si naredil 5 korakov čez cesto in si že imel novo službo! No ja spet bomo poslušali kako so nam milijarde dajali, nihče se pa ne vpraša zakaj nam danes nič ne dajo.... morda zato ker smo tako pomembni in vplivni HAHAHA.... e moji Slovencelji!
bertoolin
18. 10. 2016 12.33
-4
Ne razumem, kaj ti to pomaga leta 2016....Ja baje, da nam je pod Ilirskimi Provincami tudi kar dobro...
Castrum
18. 10. 2016 12.37
+2
Pred 40 leti tudi noben Nemec, Italijan, Španec, Američan itd, itd ni imel nobene težave dobiti službo. Drugi časi.
platon26
18. 10. 2016 12.41
+14
Ja res je drugi časi danes se je razpasel korporativni fašizem, ki ne želi konkurence in dela skupaj z državo in zanima jih samo profit! PRavo castrum končno si nekaj dojel hahaha
bertoolin
18. 10. 2016 12.42
-8
Castrum++++ Jugosi se pač ne morejo sprijazniti, da čas teče naprej in da je posledično globalna situacija drugačna...
platon26
18. 10. 2016 12.57
+7
Bertolin Saj sem ti napisal da se je spremenila, ravno taka je kot pred 2 svetovno vojno ko je fašizem romal po Evropi, čjudje brez vseh pravic in samo delo za korist posameznikov.... Celo mislim, da vem kdo si in če si ta "gospod" ki rad kaže vegeta znake in si "vodja" v globalnem "podjetju" potem itak vem da ti ni pomoči ker si spran z desnico in nikoli ne boš dojel zakaj je prišlo do povojnih pobojev v Jugi!
bertoolin
18. 10. 2016 13.16
-8
Jaz na stvari ne gledam črnobelo...Za razliko od tebe nisem spran ne z desnico ne z levico in ne živim za boljši včeraj. Zavedam se, da živimo leta 2016 in se pač moramo brez sanjanja soočiti z globalno situacijo...Vsekakor pa sem ZA demokracijo
platon26
18. 10. 2016 13.20
+11
No sej če si ta kar nisi zanikal potem tebi fašizem itak zelo paše, namreč v tem globalnem "podjetju" dobesedno obirate delovno silo, izkoriščate zakonodajo in tako naprej.... ti sploh ne veš kaj demokracija je!
bertoolin
18. 10. 2016 13.36
-11
Pa kaj je s teboj? A ti boš kar določal, kaj jaz čutim in mislim!?! To kar izvajaš je pač zelo fašistično...Ti kot pristaš totalitarizma pač ne noš predaval o demokraciji....Eni prav presenečate, očitno maloumje postaja vse bolj prisotno....Narobe svet
platon26
18. 10. 2016 13.42
+7
JAz nič ne odločam kaj ti misliš in čutiš. Kar pa še ne pomeni, da ne živiš v zmoti:) v Jugi je bilo več demokracije kot pa jo danes premore EU saj veš prepoved zbiranja ljudi, do referenduma se vse težje pride in tako naprej:) Pojdi delat.... aja sej res ti nič ne delaš pišeš med tem ko drugi v firmi garajo petke in svetke! No saj boste imeli kmalu kak "tim bilding" na račun delavcev:) tudi za take šiba raste nič bat!
bertoolin
18. 10. 2016 13.44
-5
Kollerik
18. 10. 2016 18.09
+2
Lojs501
18. 10. 2016 12.15
+56
Ko enkrat padeš v depresijo zaradi izgube službe in posledično eksistenčne negotovosti, te potem tudi služba če jo dobiš ne pozdravi več. V današnjem času, ko imamo tako razvito tehnologijo, bi si z lahkoto privoščili neke vrste socializem, da bi bilo poskrbljeno za vse. Denarja je več kot dovolj, samo apetiti nekaterih so nenasitni.
NiVseRes
18. 10. 2016 12.21
+12
lemur
18. 10. 2016 12.29
+7
Ne smes ga imenovati socializem, ker je demoniziran s strani elit. Je pa kar se meine tice neizbezen, ce elitan ne uspe prevlada skozi enoumje in ustrahovanje.
platon26
18. 10. 2016 12.15
+17
Kaj je Slovencelji a v kapitalističnem raju ne cveti vse in ne teče mleko v potokih???
Kollerik
18. 10. 2016 22.30
-2
Saj bo po njihovem menda prišel ta raj, pa med in mleko & vse, kar sodi zraven, samo da še izvršijo popolni možganski inženiring na celotni populaciji, odpadne "komuniste", "jugoslovanarje" in "levake" pa popolnoma izločijo....