Slovenija

Bolezen modrikastega jezika ogroža Štajersko in Prekmurje

Ljubljana, 17. 11. 2014 15.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja, da je v Madžarskem kraju, ki ne leži daleč stran od meje s Slovenijo izbruhnila bolezen modrikastega jezika. Ta zdaj ogroža praktično celotno Prekmurje in del Štajerske. Omenjenea uprava je izdala opozorilo za ti dve regiji.

Krava
Krava FOTO: Reuters

Na Madžarskem se je pojavila bolezen modrikastega jezika, ki prizadene govedo, drobnico in srnjad. Pojavila se je v kraju Gödre, ki je od Slovenije oddaljen 120 kilometrov, to pa pomeni, da 150-kilometrsko območje okrog pojava bolezni sega tudi v Slovenije. Zato uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (Vurs) opozarja rejce drobnice in goveda na območju izpostav Murske Sobote in Ptuja, naj bodo pozorni na morebitne klinične znake bolezni.

Bolezen ni nevarna za ljudi. Prav tako za bolezen modrikastega jezika niso dovzetni konji in prašiči.

Vurs pojasnjuje, da so ogrožene tri občine na območju izpostave Ptuj in 18 občin na območju izpostave Murska Sobota. Na teh območjih je 423 gospodarstev z drobnico (4095 glav živine), od tega je 986 glav drobnice na območju izpostave Ptuj in 3127 glav drobnice na območju izpostave Murska Sobota. Hkrati je na teh območjih tudi 1508 gospodarstev z govedom (227.898 glav živine). Na območju izpostave Ptuj je 9672 glav govedi, na območju izpostave Murska Sobota pa 18.226 glav govedi.

Živali s tega območja lahko gredo v zakol, če ne kažejo znakov bolezni in so jih razkužili. Ker večina rejcev z ogroženega območja vozi govedo v zakol v Avstrijo, je uprava že zaprosila avstrijsko stran za dovoljenje, da razkužene živali še vedno lahko vozijo k njim v zakol.

Doslej bolezen modrikastega jezika v Sloveniji še ni bila prisotna. Je pa direktorica uprave za varno hrano Vida Čadonič Špelič na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudarila, da se bo treba naučiti živeti s to boleznijo, saj je izkoreninjenje dolgotrajno. "Očitno se bolezen tudi zaradi podnebnih sprememb pojavlja tudi v naši bližini," je Čadonič Špeličeva, ki je upala, da bo ta čas že dovolj hladno ozračje, da se ta bolezen tudi letos ne bi pojavila v Sloveniji.

Za bolezen je značilna povišana telesna temperatura živali, slabo počutje, apatičnost, temu pa sledijo razjede v ustni sluznici ter na roževini. Najbolj tipičen znak bolezni je modrikavost jezika, je pojasnila vodja sektorja za zdravje in dobrobit živali na upravi Breda Hrovatin. Rejcem priporoča, naj živali še bolj pozorno opazujejo. Ob tem je dodala, da pri sevu, ki se sedaj širi po Evropi, še ne poročajo o poginu živali.

Letošnja jesen je namreč s toplim vremenom poskrbela, da se bolezen zelo hitro širi v vzhodnem delu Evrope. Bolezen so pred kratkim odkrili na Hrvaškem, imajo jo v Romuniji, Bolgariji in na Madžarskem.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mikeTHEbike
17. 11. 2014 22.16
+1
Hehege...modr jezik
kakafonijaprava
17. 11. 2014 18.06
+1
Zakaj se3 ne da komenitrat starmana. 27 septembra je v Intervjuju b, Korelič podal naslednjp izjavo:_ Danijel Starman je bil zelo grob, tako kot sem napisal. Dejal mi je: Petnajst let ste bili pri koritu in ste dovolj nakradli, sedaj smo na vrsti mi. Moj sin marko bo postal predsednik nadzornikov, moj drugi sin mora dobiti lokacijo in tavbno pravico za postavitev obrata za predelavo odpadih olj in jaz (torej Danijel) bom prevzel zastostvo v Luki.. Toliko o naših osamosvojiteljih, belih in rdečih, privatizacija se nadaljuje, zastrupljanje s stra ZDa tudi!
kakafonijaprava
17. 11. 2014 18.03
+1
Kokica.ta čadežka
suki1
17. 11. 2014 18.00
-1
še prašičke zrihtajo kot so kravce pa so do kraja zaklali tole kuro od zlovenije!!! in se lahko počasi začnemo odločati pod kom nam bo bolje !!!
24uric
17. 11. 2014 16.14
+6
ta čadoničeve pa ni najbolj brihtna
mimic
17. 11. 2014 16.08
+11
ospen 500, ene tri dni počitka, pa čajček, pa bo kravca zdrava kot riba polna aluminija!