Slovenija

'Bolj si izobražen, manj primernih delovnih mest je na voljo!'

Ljubljana, 28. 06. 2012 14.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
544

Mladi dandanes živijo v velikih skrbeh. Kljub visoki izobrazbi ne najdejo službe, če jo, so plače majhne, delovne pogodbe so le za določen čas, o lastnem stanovanju pa lahko le sanjajo, opozarjajo v sindikatu Mladi plus.

Goran Lukič, samostojni svetovalec ZSSS za socialno področje
Goran Lukič, samostojni svetovalec ZSSS za socialno področje FOTO: Blaž Garbajs

"Bolj si izobražen, manj primernih delovnih mest te čaka!" bi lahko v enem stavku povzeli podatke, s katerimi je danes postregel Goran Lukič, samostojni svetovalec ZSSS za socialno področje. "Danes je na zavodu za zaposlovanje nekaj več kot 600 prostih delovnih mest, od tega je za diplomante vseh bolonjskih stopenj na voljo le 9 mest, za osebe z doktorsko izobrazbo pa ni trenutno niti enega prostega delovnega mesta v Sloveniji," je začel današnjo novinarsko konferenco, na kateri so sindikati javnosti predstavili najbolj pereče probleme mladih in možne smernice za njihovo reševanje.

V štirih letih se je število brezposelnih 'mladih učenjakov' podvojilo

Iz leta v leto je več mladih, ki si po opravljenem študiju neuspešno iščejo zaposlitev. Od leta 2008 do danes se je število brezposelnih mladih dvignilo na 24.000. Še posebej je negativen skok opazen v starostni skupini med 25 in 29 leti, kjer se je število registriranih brezposelnih povečalo za skoraj 6.000. "Število visoko izobraženih mladih na zavodu za zaposlovanje se povečuje. Samo od leta 2008 do danes se je njihovo število podvojilo in trenutno znaša okoli 9.500 oseb," je dejala sekretarka sindikata Mladi plus Darja Cerovšek in dodala, da veliko težavo mladim, ki si po končanem šolanju iščejo zaposlitev, predstavlja zahteva delodajalcev po vsaj treh letih delovnih izkušenj.

Veliko oviro za mlade pri vstopu na trg dela predstavlja tudi priznavanje delovnih izkušenj. Po zadnjih razpoložljivih podatkih se za sedmo stopnjo izobrazbe zahteva tri leta delovnih izkušenj.
Veliko oviro za mlade pri vstopu na trg dela predstavlja tudi priznavanje delovnih izkušenj. Po zadnjih razpoložljivih podatkih se za sedmo stopnjo izobrazbe zahteva tri leta delovnih izkušenj. FOTO: Thinkstock

Velika težava je tudi to, da so mladim povečini na voljo le kratka atipična pogodbena razmerja, ki v bistvu pomenijo dodatno izključevanje iz sistemov socialnega zavarovanja, saj so le-ti močno pogojeni z dolžino zaposlitve, še pravi. Prav pri mladih se razmerje med zaposlitvami za nedoločen in določen čas vse bolj premika v smer zaposlitev za določen čas. Tako se je med letoma 2005 in 2010 število ljudi, starih do 24 let, zaposlenih za nedoločen čas znižalo s 30.000 na 21.000.

Po besedah sindikata ima krajšanje pogodb o zaposlitvi tudi dolgoročne posledice, kar se najbolj vidi v pokojninski blagajni. Od leta 2002 do 2011 se je namreč število zavarovancev v starosti od 15 do 29 let zmanjšalo za 25 odstotkov. Pri zavarovancih v starostnih razredih od 20 do 24 let, od 25 do 29 in od 30 do 34 let se je skrajšala tudi povprečna pokojninska doba, in sicer za 4 mesece, 1 leto in 6 mesecev ter 2 leti in 7 mesecev.

Denarnica
Denarnica FOTO: Thinkstock

Sindikat predlaga uvedbo pripravništev

Kot je pojasnil Lukič, na področju zaposlovanja sindikati predlagajo vzpostavitev nacionalnega sistema pripravništva. To bi moralo biti ustrezno plačano in zagotavljati ustrezno socialno varnost. Poleg tega predlagajo tudi dodatno obdavčitev zaposlitev za določen čas, implementacijo evropske garancije za mlade brezposelne, ki vsaki mladi osebi v štirih mesecih po koncu zaposlovanja zagotavlja službo, pripravništvo ali nadaljnje zaposlovanje. Ob vsem tem še dodajajo, da bi bilo dobro, če bi priznavali tudi neformalna znanja in izkušnje.

Nakup stanovanja za mlade "misija nemogoče"

Čeprav je v Sloveniji trenutno praznih približno 100.000 stanovanj, imajo mladi vedno večje težave z nakupom stanovanja. "Banke kreditno sposobnost povezujejo z zaposlitvijo za nedoločen delovni čas, ki pa je za mlade skoraj povsem nedosegljiva," opozarja Cerovškova in dodaja, da je položaj še dodatno poslabšala ukinitev subvencij za reševanje stanovanjskega vprašanja mladih družin. Kot je dodal Lukič, sindikati na področju reševanja stanovanjske problematike med drugim predlagajo uvedbo davka na prazna stanovanja in uvedbo davčnih ugodnosti za investitorje, ki v stanovanjskih novogradnjah zgradijo določen delež neprofitnih stanovanj.

Svoje predloge bodo vladi predstavili v kratkem. "Upam, da nam bodo odgovorne institucije tokrat prisluhnile. Prva priložnost bo že jutri, ko bo potekala seja ekonomsko-socialnega sveta, na kateri bo obravnavana tudi točka, v kateri je problematika zaposlovanja mladih. Predstavili bomo vse te probleme ter tudi konkretne predloge. Vsi upamo, da bo to odskočna deska za naprej. Upamo, da se ne bomo znova le ponavljali in grdo gledali," je na koncu še pojasnil Lukič.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (544)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

freya_h
01. 07. 2012 17.07
+3
Sama imam tri srednje šole in sicer ekonomsko gimnazijo, zdravstveno šolo in kozmetično šolo. V zdravstvu sem delala 4 leta, nato sem zanosila. Med porodniško mi je pogodoba potekla in seveda mi jo kasneje niso obnovili, ker imam otroka, kar so tudi povedali. Pošiljam prošnje že 8 mesecev in dela ne dobim. Tudi za čistilko sem poslala prošnjo, pa so rekli ne. Potem pa poslušam pametnjakoviče, kako službe so, samo ljudje nočejo delat. Še tri leta in adijo Slovenija.
ill_be_back
03. 07. 2012 11.17
+1
refoschk
29. 06. 2012 17.20
+4
Imam končana 2 faksa, službe ni in si na trenutke zaželim da bi takoj po osnovni šoli šel raje za kuharja, natakarja, polagalca keramičnih ploščic ali pečarja....
ill_be_back
03. 07. 2012 11.09
+2
majazmaja2
26. 02. 2013 15.48
+1
Ran von Pasji
29. 06. 2012 15.47
+12
Pa res živim v deželi ignorantov... Da je kozlarija masovno rinit v gimnazije in masovno študirat, "navadni" ljudje vemo že 20 let. Ker pa so delavci sramotno, pravzaprav žaljivo nizko plačani, se je izoblikoval trend študija za vsako ceno, ker edino diploma zagotavlja možnost višjega plačilnega razreda. In tako imamo maso precej neuporabnih in med njimi tud kr nekaj precej nekvalitetnih diplomantov, zmanjkuje nam pa dejanskih delavcev s poklici. V gostinstvu dela večinoma že povsem neizobražen kader, večinoma študenti in tud dijaki, posledica je precej nekvalitetna postrežba, za voznika v mednarodnem transportu zadostuje "C" in "E" kategorija in en "levi" izpit za NPK, potem pa se dogajajo nespoštovanje (nepoznavanje in izigravanje) predpisov, pa masakri na cestah, res dobrega avtomehanika lahko z lučjo iščeš, da ne govorim o splošni strokovni usposobljenosti gradbenih delavcev, pol se pa vseliš v novo stanovanje in začneš odpravljati gradbeno šlamparijo, čistilke so dno našega delavskega življa in javna stranišča so še zmer kraj, kamor se z odporom odpraviš, če se da zdržat, pa raj ne, kaj se dogaja pri pripravi hrane in kdo vse dela v gostinskih kuhinjah tud raj skor ne vem, verjetno bi mi marsikaj neprijetno pokvarilo apetit... Ampak glavno, da smo nacija, z verjetno največjim procentom diplomirancev glede na populacijo. in še nekaj je abotno - izoblikovali smo termine delavec in uslužbenec! Se pravi, da je biti delavec nekaj tretjerazrednega, neizobraženega!, jaz pa se sprašujem kaj uslužbenci pravzaprav počnejo, če torej ne delajo, ker niso delavci???
Majda Božnar
29. 06. 2012 13.04
+8
Kaj naj rečem? Če bi bili na vrhu drugačni ljudje, ki bi jim bilo mar za Slovenijo in narod, potem bi se sčasoma rešile vse težave, Vsak dan lahko poslušamo, kje bi imeli možnost v razvoju in zaposlitvah ( včerajšnje novice - prihodnost avtomobilske tehnike - elektro motorji). Se sploh kdo potrudi, da bi zgrabili priliko? Imamo zakone, ki ovirajo gospodarsko rast, pa vlado, ki se obremenjuje s proslavami in maščevanji, pa poslanci, ki si tega mesta ne zaslužijo. Dokler bomo sprejemali dejstvo, da ne potrebujemo napredka in pametnih ljudi, boste volili to, kar vam je na razpolago. Zakaj se torej pritožujete?
jutranjisij
29. 06. 2012 12.28
+4
Zahtevnost pridobljene formalne izobrazbe je od leta 1991 padla za nekje 2. stopnji. Zelo redke so izjeme (na primer medicina), kjer se to ni zgodilo. Sicer pa, kam s toliko elitnimi diplomanti družboslovja, pedagoških fakultet, ekonomije, socialnega dela...? En inženir na deset družboslovcev, res sijajna prihodnost.
Jimi1
29. 06. 2012 13.09
+6
Res sijajna, ker ta inžiner težje dobi delo od družboslovcev....
Spetsnaz
29. 06. 2012 11.31
+4
Nekaj mi ne gre v mojo bučo !! Zakaj ta mlad, visokoizobrazen kader , ne ustanovi svojega podjetja in nam vsem pokaze svoje znanje, mladostno zagnanost, inovativnost ter delovno vnemo???????????????
santamaura
29. 06. 2012 11.49
+4
Ker pa mamica tako dobro govejo juhco skuha
Jimi1
29. 06. 2012 13.17
+8
S 4000 EUR pomoči naj po tvojem en mlad inženir ustanovi podjetje, si razvije izdelke, najde trg zanje, jih začne konkurenčno proizvajati, pa še prostore in del. silo najame... hkrati ko podjetja, ki vse to že imajo utečeno iz boljših časov dnevno propadajo.
sheeptoken
29. 06. 2012 13.50
+1
Venture capital ? Zelo malo uspešnih podjetij je začelo z svojim denarjem...
alkimistos
13. 05. 2013 11.35
+1
jaz sem ustanovil podjetje tako da sem vlagal trdo prigaran denar BREZ!!!! vsake pomoči države... In ne nimam faxa.. imam srednjo šolo ter trmo in delavnost.. Dopusta nisem videl že 6 let... tok o tem..
santamaura
29. 06. 2012 11.24
+11
Oglas: Kot lastnik svinjaka bi zelo rad zaposlil doktorja znanosti, a kaj ,ko se mi pa prašiči smilijo.
Spetsnaz
29. 06. 2012 11.28
+1
sheeptoken
29. 06. 2012 10.23
+2
Glavni problem v tem da ni zaposlitve, je da število delovnih mest v Sloveniji sploh ne narašča. Ni novih podjetij, stara gredo v stečaj, ostanejo nam razna državna podjetja, kot npr Adria, ki poslujejo že celoten obstoj z izgubo, in vsake par let dobijo dokapitalizacijo. Če bi slovenski šolski sistem promoviral inovacijo, zakonodaja pa jo omogočala, grem stavit, da bi slej ko prej kdo izumil nekaj novega, predvsem pa znal to prodajati (neuporabni ekonomisti?), in bum nova delovna mesta. Zakaj mi nimamo Googla, Microsofta, itd... ? Ker nismo sposobni ? Močno dvomim. Dokler pa samo premetavamo ljudi po teh omejenih kapacitetah, brez da bi ustvarjali nekaj novega, se pa stanje lahko samo še poslabša. In ko se bo naenkrat zrušila pokojninska bilanca z pomanjkanjem delovnih mest, takrat bo šele kriza. Upajmo da ta dan ne pride
jezni_jezek
29. 06. 2012 08.49
+11
če imaš VEZ dobiš službo takoj :) pa ni važno kako šolo imaš
mamaMilka
29. 06. 2012 09.42
+14
potem pa uvedimo novo študijsko smer . vezo-logija...veda o pridobivanju vez
ill_be_back
03. 07. 2012 11.11
+1
sploh šole ne rabiš, ker si jo v takem položaju lahko kupiš (češ bo mi že očka kupil diplomo, magisterij, doktorat kaj pač želiš)
henrikosmi
29. 06. 2012 08.24
+1
imamo cel kup nekvalitetnih višjih in visokih šol, ki umetno dvigujejo nivo 'izobrazbe'. problem je tudi v neustreznih študijskih smereh. npr. (kvazi)ekonomistov imamo toliko, da bi pokrili potrebe EU.
mamaMilka
29. 06. 2012 09.33
+5
to, pa tudi to, da prihajajo s faxov večinoma napihnjenci, ki ne razumejo, da diploma ni nekaj s čemer hodiš okol in držiš v rokah pred obrazom, ampak moraš najprej pokazat sebe, diplomo imaš pa za podporo
Kunar
29. 06. 2012 16.17
+2
najbolj se ti splača bit asistent na fakulteti
k8i
29. 06. 2012 08.16
+6
Povečale so se dajatve za študentska dela, s katerimi mladi, ki sicer pač ne bi dobili zaposlitve, dobijo vsaj nek dohodek. Zakaj ne bi na račun tega uvedli določenih ugodnosti za delodajalce, ki mladim ponudijo prvo zaposlitev, na primer 2 leti dajatev, izenačenih s tistimi na študentskem servisu? Po dveh letih večina delodajalcel ne bo šla v odpuščanje in uvajanje novih ljudi.
tantadruj1
29. 06. 2012 08.26
+11
jaz pa mislim, da bi moral, študent biti študent, dijak dijak, zaposleni zaposlen, in upokojenec upokojenec. danes so pa vsi vse. študenti kvazi zaposleni, zaposleni kvazi brezposelni, tisti,ki bi morali biti že v penziji so še delavci, penzionisti lahko odpirajo s.p. je... sploh ni čudno, da je tako kot je. naravni tok generacij sploh ne obstaja več.
antislovencelj
29. 06. 2012 09.28
+3
tantadruj sej naravnga toka generacij ne more več bit ker starši študentov ne morejo plačevat vseh stroškov študentov, pokojnine pa so tud tok mizerne, da vsak upokojenc k je še kokr tok pri moči dela zravn da lh čez mesec preživi.
tri dva 1
29. 06. 2012 07.59
+4
ja valda da ni dela k vs je tok. Tehnični faksi ala strojništvo, elektro so mal težki za narest.
tantadruj1
29. 06. 2012 08.28
+4
tudi ko imaš 2 tehnična, nimaš z rožcami postlano. potem si pa "preveč" izobražen. preverjeno iz prve roke. v bistvu vse moraš vedet, sam nič štekat. a štekaš? :)
Tonček Balonček
29. 06. 2012 15.13
Ne nakladajte, v razvitem svetu, kjer se precej gibam, zahtevne profesionalne naloge delajo pač sposobni ljudje, uvoženi iz tujine, Vzhoda, Slovani izd., domači poštenjaki pa pač mešetarijo in kasirajo, Slovenci si mislijo isto, žal pa nismo mi Američani, kjer vsa strokovna in zahtevnma dela opravljajo "nerazviti", domači pametnjakoviči so le šefi!
Tonček Balonček
29. 06. 2012 07.59
-1
Šoel so brez zveze. Meni je vseeno, če mi zob puli zobozravnik ali kovač, da ima el prakso. Podobno je tudi s kirurgi, piloti in še skom, da je le tisti, ki vodi mašo ob nedeljah posvečen in ima končano Teološko fakulteto in da ni kak priučen mežnar!
antislovencelj
29. 06. 2012 09.29
+3
mastablasta
29. 06. 2012 07.59
+0
hja tule majo eno leto pripravništvo pa dobiš 30% manj od osnovne plače za izobrazbo.= izkoriščanje
sheeptoken
29. 06. 2012 08.34
+3
fotosi
29. 06. 2012 07.58
-5
Ha,ha, vsi bi kr neki študirali in se zaposlili v javni upravi, popoldne pa še za sebe malo pofušali...konec je tega....
User771747
29. 06. 2012 07.14
-1
Baje da je v medicini dovolj služb, če pa grete študirat neko ekonomijo pa se ne čudite da ne dobite službe. Raje doma 4 leta firmo odprite in se "praktično" naučte kar se bi v šoli. Oziroma več, v taki šoli se spi
Tonček Balonček
29. 06. 2012 07.56
+5
NAjveč prostih delovnih mest objavlja RKC, duhovnikov res veliko manjka! Na Teološki fakulteti je nekajkrat več profesorjev in docentov kakor pa novomašnikov. Seeveda vse financiramo davkoplačevalci,, tudi rdečkarji! Zakaj minusi, samo podatke navajam.
CKKPJ_Milko
29. 06. 2012 11.26
+2
Kumrovška šola je naredila kadra za nadaljnih 3000 let......
Tonček Balonček
29. 06. 2012 15.10
+1
AJ, celo aktualni predsednik jo je končal, po zvezah sevdea!
Sputnik
29. 06. 2012 06.47
+16
meni pa doma non stop pravijo uči se uči se... sej je vredu samo ki me noben ne nauči dela. samo tistih formul in načinov kako kaj rešit po že določenih oblikah. da bi pa dopuščali lastno razmišljanje pa ne. imamo šolski sistem ki ne dovoli uporabljat svojo glavo se pravi nas perejo. ta država nima prihodnosti. ob prvi priložnosti se od vas poslavljam
krpa007
29. 06. 2012 03.42
+1
Danes lahko uspeš samo če si VIP [VEZE I POZNANSTVA]. Konec koncev če si prizadeven in ne obupaš, kar je skoraj nemogoče, pa lahko tudi po končanem faksu delaš čisto x delo od svoje izobrazbe in mogoče tam uspeš. Najhuje je vreči puško v koruzo in čakati na 2K €, ki jih boš v štartu dobil. Ja, malomorgen. Drgače pa ne zapravljajte svoj potencial. Idi v druge države delat, avstrija, nemčija tam se delavec ceni. Jaz po končanem faksu ne mislim sedeti križem rok. Prva priložnost, ko se pojavi za tujino je zagrabim ko zmešan. Ne pa da tu v prelepi Sloveniji gnijem na plečih staršev. IDI V SVET, MUČI SE KOT SO SE NAŠI STARŠI!!
reno
29. 06. 2012 06.35
+3
Tisti v tujini te bodo pa v tej krizi z odprtimi rokami čakali.
sheeptoken
29. 06. 2012 08.12
+0
Kunar
29. 06. 2012 16.20
oh pa še kak nas majo radi v avstriji...mi imamo srednje strokovno izobraževanje medtem ko oni same gimnazije
Sed23
29. 06. 2012 00.46
+22
Katastrofa mladi živijo pr tastarih do 30.leta pol se odselijo pa delajo leto dve pa spet zavod/sociala pa spet pr atiju pa mami.. uglavnem use gre v pm ...Ni smisla več
CKKPJ_Milko
29. 06. 2012 11.28
-4
Ja ...zelo "težko" je hkrati biti v "lajfu" in si zrihtat lastno življenje... najbolj preprosto je jokati.....
mariabologna
03. 07. 2012 11.17
+1
Potem pa tipčki samo iščejo mlade babe s službo, lastnim stanovanjem in očetovimi zvezami, nastaja kasta sodobnih moških kurtizan, za lepoticami se nobeden več ne ozira..., danes si moža kupiš, ne osvojiš!
Dino25
29. 06. 2012 00.24
+7
Vsi ti komentarji so smešni. Res je da je teh faxov preveč se pravi okoljevarstveniki, ekonomisti, novinarji,... in teh arbitur pa nevem česa vsega, da ne omenjam višjih šol, ki pišejo oglase da so zagotovljena kakovostna predavanja pa dobra služba na podlagi diplome... s tem se strinjam, ker so programi katastrofa. Kar se pa tiče strojništva, elektro faxov pa informatike se pa ne strinjam, da ni dela pa da se ne rabjo, ker strojnik neki ustvari če ti ustvariš izdelek ga lahk prodaš pa narediš še enga spet prodaš... kaj pa ekonomisti in novinarji tu ni dobička. Tudi kulturnikov NE rabimo, novinarjev pa raznih pisarniških frikov teh je dost. Nekateri tut omenjate oslarije, da se z visoko izobrazbo danes ne da več nikamor, to ni res. Res pa ne morte pričakovat, da boste iz faxa dobili takoj visok položaj v neki firmi, najprej boste moral pri najnižjem začet potem pa lahko napredujete pri tem napredovanju pa diploma pomaga, takoj si lahko plačan za par razredov več in to je to. Pa na pametne faxe se je treba vpisovat, tisto kar se v SLO rabi
sheeptoken
29. 06. 2012 08.14
+2
Aja, od ekonomije ni dobička ? Cela gospodarska kriza je nastala zaradi tega ker je od ekonomije še kako dobiček. Poglej malo večje investicijske firme po svetu. Ali plače njihovih CEOjev....
mamaMilka
29. 06. 2012 09.03
+4
ja, sam tok kolikor je ekonomistov v SLo/prebivalca ni v nikjer na svetu....pa to sploh niso pravi ekonomisti ampak ene poslovne vede, pa ne vem kaj še vse.... vsi ne morjo bit CEO-ji....baje jih 1000 na leto diplomira ?!? Ne me narobe razumet, nimam nič proti ekonomistom, tudi sama imam 7.stopnjo iz narodnega gospodarstva (diplomirala v 90-tih), ampak moja izobrazba je zdaj s poplavo ekonomistov, poslovnežev, diplomiranih managerjev (karkoliježeto)...totalno razvrednotena... če nekomu rečeš, da si končal ekonomski fax, se ti samo reži v glavo
sheeptoken
29. 06. 2012 10.10
+5
Kot študent EF mi je zelo jasno, da je večina nesposobnih, namotiviranih, in veliko prelahko opravljajo izpite, v končni fazi pa zaradi načina študija v praksi ne znajo narediti nič. Na splošno bi moral izobraževalni sistem delati bolj na kvaliteti kot kvantiteti.
Kunar
29. 06. 2012 16.22
tudi tehnični faksi so že tako nizko prišli da četudi si vesten študent na koncu ugotoviš v službi da nimaš pojma kak se kaj dela ker so te zastarele stvari učili