Slovenija

Nova gripa: Prva žrtev pri nas, a verjetno ne zadnja

Ljubljana, 03. 11. 2009 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ženska z novo gripo, ki so jo v petek sprejeli na ljubljansko infekcijsko kliniko, je umrla. V noči s ponedeljka na torek so sprejeli še tri starejše osebe, vse kronične bolnike, ki naj bi tudi imele novo gripo.

Cepljenje proti novi gripi se je začelo tudi v Sloveniji.
Cepljenje proti novi gripi se je začelo tudi v Sloveniji. FOTO: Blaž Garbajs
Doslej so v Sloveniji zaradi nove gripe v bolnišnico sprejeli devet bolnikov. Vsaj pet so jih že izpustili v domačo oskrbo.

Bolnica, ki so jo v petek zaradi zapletov pri novi gripi sprejeli na kliniki za infekcijske bolezni in vročična stanja v Ljubljani, je danes umrla. "Njeno stanje se je danes slabšalo, kljub intenzivnemu zdravljenju. Umrla je ob 12.30. Vzrok smrti je bil zaplet osnovne bolezni ob dokazani okužbi z novo gripo," je povedal lečeči zdravnik Matjaž Jereb.

Na infekcijsko kliniko sprejeli še tri bolnike

Danes ponoči so sprejeli še tri osebe srednjih let, vse kronične bolnike, ki naj bi imeli prav tako novo gripo. Sum z okužbo z virusom H1N1 pri njih še ni potrjen, je dejal predstojnik infekcijske klinike Franc Strle. Vnovič je pojasnil, da so pri novi gripi najbolj ogroženi bolniki s kroničnimi pljučnimi boleznimi, bolniki s prizadetostjo srca oziroma tisti, ki težko dihajo, in tisti, ki jim noge otekajo in so srčni bolniki. Ogroženi so tudi bolniki z metabolnimi boleznimi, najbolj pogosta je sladkorna bolezen, bolniki s kroničnimi jetrnimi boleznimi, s slabim delovanjem ledvic in ljudje, ki imajo nekatere nevrološke bolezni.

Seznam cepilnih centrov po Sloveniji ...

Na vprašanje, ali bo sedaj sledil večji naval bolnih k zdravniku, je odgovoril, da navodila ostajajo taka kot pred prvim smrtnim primerom zaradi nove gripe. Smrtni primer v tem smislu zato po njegovih besedah ne spremeni ničesar in tudi ne bo edini. Tisti bolniki, ki imajo blago bolezen, ter tisti, ki nimajo osnovnih bolezni in imajo znake gripe, naj ostanejo v domači oskrbi. Bolniki, ki imajo osnovne bolezni in dobijo znake gripe, pa naj čim prej pokličejo svojega zdravnika in se posvetujejo. Nujno je treba do zdravnika takrat, ko pride do zapletov, denimo, ko bolnik težko diha ali ima motnje zavesti, opozarja predstojnik infekcijske klinike.

Obenem meni, da je sedaj pričakovati večje zanimanje za cepljenje proti novi gripi, pri čemer opozarja, da je tudi zanimanje za cepljenje proti sezonski gripi zelo majhno. Zanimanje za sezonsko gripo je po njegovih besedah takšno kot običajno. Denimo v Španiji, Italiji in Nemčiji se proti sezonski gripi cepi od 20 do 30 odstotkov ljudi, kar je od dva- ali trikrat več kot pri nas. Protivirusna zdravila so sicer po Strletovih besedah še vedno pomemben steber obravnave bolnikov. Glede na to, da je večina primerov bolezni blagih, se pri blagih oblikah bolezni protivirusnih zdravil ne uporablja. Pri vseh, ki imajo gripo in so v skupini s povečanim tveganjem za zaplete, pa je, kot pravi, smiselno s protivirusnim zdravilom zdraviti tudi, če bolezen ni tako težka.

Eržen z zdravstvenega ministrstva upa, da smrti ne bo več

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Ivan Eržen obžaluje smrt bolnice. "Upali smo, da se pri nas to ne bo zgodilo, a očitno je bila osnovna bolezen bolnice taka, da jo je okužba z novo gripo premagala." Upa, da novih smrti zaradi nove gripe v Sloveniji ne bo več. Ob tem je znova opomnil prebivalstvo na upoštevanje preventivnih priporočil za zmanjšanje možnosti širjenja okužbe.

Umrla je bila kronična bolnica

Pokojno bolnico so prejšnji četrtek sprejeli na običajen oddelek klinike, v manj kot 24 urah pa so jo premestili na oddelek intenzivne terapije. Upokojenka, stara od 50 do 60 let, ni mogla sama dihati, zato so jo umetno mehansko predihavali. Že prej je bila kronična bolnica z eno od osnovnih bolezni, ki povečujejo tveganje za težak potek gripe. Ni bila cepljena niti proti sezonski niti proti novi gripi. Ni znano, ali se je okužila v Sloveniji ali v tujini.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (186)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kris-Tina Urbancic
08. 12. 2009 09.58
zanima me ali so stranski učinki pri cepljenju za novo gripo drugačni pri kroničnih bolnikih..sprašujem za očeta ki ima hudo sladkorno bolezen,astmo-bronhitis,težave z krvnim tlakom....ali je v tem primeru dobro se cepiti ali ne? namreč do sedaj se ni nikoi cepil in tudi nikoli zbolel za kakšno tako bolezen...ali gre ukaj za resnejše zadeve in ali se lahko kaj zaplete??? prosim kogarkoli za kak nasvet in odgovor, ki se spozna na te zadeve.lp
Mrs.AnahiDiva
20. 11. 2009 20.38
rok18488
05. 11. 2009 03.30
leteca: potem hočeš reči, da je prašičja gripa smrtno nevarna za povprečnega človeka in da se moramo vsi nujno cepiti? in potem jaz nimam pojma??? živo srebro povzroča (med veliko različnimi škodljivimi posledicami) nevrološke poškodbe in je poleg urana nabolj strupena snov človeku. živo srebro pravzaprav v nikakršni meri sploh ni primerno za naše telo. bi se rada cepila? IZVOLI jaz....če že zbolim za to gripo bom raje poležal doma za en teden z lekadolom in veliko čaja, pa vsaj živega srebra v sebi ne bom imel
galiot
04. 11. 2009 16.24
NA VSAK NAČIN HOČETE PRODATI NEKO CEPIVO,ČEPRAV SE VE,DA JE VIRUS IZMIŠLJEN.NA RAČUN NEKE LAŽI BI NEKA FERMACEVTSKA DRUŽBA DOBRO ZASLUŽILA.TO JE NEZASLIŠANO.
Nr.1
04. 11. 2009 09.25
Poznam človeka, ki je zadel sedmico na lotu. Ne poznam pa nikogar, ki bi imel "novo gripo". ????
fap
04. 11. 2009 07.55
Nehajte z hujskanjem! Ne delajte panike !!!!! PANIČARJI
Nelonen
04. 11. 2009 07.13
Nehejte zdraharji, itak je imela ženska drugo bolezen, gripa je bila samo pika na I. Ker je pa zdej posel s cepljenjem lepo zalaufal že v štartu, ste verjetno vsi skupaj zelo veseli. Fuj fej kapitalisti
kubo
04. 11. 2009 03.43
zlocinci......
islampizde
04. 11. 2009 03.30
Druga verzija pa je sinteticno cepivo, ki ga vbrizgajo direktno v kri/tkivo. To lahko vsebuje razlicne kemikalije, tudi nam nevarne, vendar ni vse brez razloga, Npr. nekaterim gre kolicina svinca v nos, svinec je kot magnet za jetra, in ce zdravilo spravimo v jetra prakticno lahko ubijemo ves virus, ki je v obtoku, svinec je v topni obliki in ga v casu do 6 mesecev izlulamo ven. Zivo srebro, ista poteza, vendar ne gre v jetra toliko kolikor gre za kostni mozeg, kjer je lahko virus usoden za marsikoga, ker nase telo proizvede prevec protiteles naenkrat. Za vsako skledo je pokrov in vse sestavine, ki nam jih vbrizgajo bodo odsle iz telesa, vedno pa obstajajo ljudje z extremnimi alergijami ali drugimi bolezni, kjer je lahko cepivo usodno, vendar statisticno dalec stran od stevila umrlih, ki jih gripa lahko povzroci..
islampizde
04. 11. 2009 03.23
rok18488: Ti se raje pozanimaj kaj vsebuje cepivo, ker je vec kot ocitno da pojma nimas. Za ostale, obstajata dva cepiva, en je oslabljena verzija virusa brez aditivov in se jo vbrizha/vdihne skozi nos, prvi dan ali dva se pocutis kot da si okuzen z navadno gripo, po tem je spet normalno, telo je razvilo protitelesa in ta so lahko v telesu tudi do dve leti, odvisno od posameznika, slabosti tega zdravila so da lahko okuzis svoje bliznje nehote in pa da je treba v nekaterih primerih iti se po eno dozo, ker telo ne razvije dovolj protiteles od enkrat. Cepivo se imenuje LAIV, drugace pa imamo na voljo 11 cepiv. Tko da se pozanimajte o vseh in katere imate na voljo pri nas, ker nekatera cepiv, ki so na voljo na Japonskem so pri nas prepovedana in pd.
rok18488
04. 11. 2009 01.08
ZDRAVILO VSEBUJE ŽIVO SREBRO IN NAMREČ VEČ, KOT JE DOVOLJENA MERA. imate youtube, pozanimajte se (tudi napotki do uradnih dokumentov, ki vsebujejo sestavine zdravila)
Dr.Rugelj
04. 11. 2009 01.08
..zanesljiv znak , da se oboleli za prašičjo gripo je ta , da se vam bodo začele cediti sline po pomijah,...:)))
mac4_m
03. 11. 2009 23.55
in izumljajo viruse podobno kot recesije. In to po obdobju ropanja z uvedbo eura...
mac4_m
03. 11. 2009 23.51
nekaj kroničnih bolnikov okuženih ravno ob nabavi cepiva. Človek bi rekel, da so jih prišparali in namerno okužili v trenutku prodaje cepiva... In to cepiva, ki se je pojavilo praktično preden je nastal novi virus... Človek se sprašuje, kako zelo bolani primerki vodijo ta svet in v katero od katastrof ga vodijo...
Maja Bukovac
03. 11. 2009 23.51
več jih zboli, več jih umre! s cepljenjem se da omejit pandemijo. Brez farmacije in cepiv bi bli pa verjetno še vedno nazaj pri kugi, črnih kozah in ostalih nalezljivih, smrtonosnih boleznih, ki smo jih na ta način uspešno iztrebl. Usak zase je lahko pametn, sm ko enkrt fašeš kej tazga si želiš da bi bil cepljen, believe me!
D-ATAsysXtreme
03. 11. 2009 23.51
Helianthus... Jaz predlagam da na vsakih 10 objav ti svojo prilepiš, ker strah, ki ga povzročajo s temi informacijami o gripi bo pokončal več ljudi, kot gripa sama!
mac4_m
03. 11. 2009 23.50
zdej je samo vprašanje. Ali novi vladarji sveta, ki brišejo mejo, ustvarjajo evropska in druga cesarstva, nameravajo ljudi pobiti z virusom ali cepivom..
kleopatra-1
03. 11. 2009 23.47
in še vedno ni podatka o tem, koliko jih je lani umrlo za "navadno" gripo. nehajte že delati paniko med ljudmi, farmacevtska industrija že tako služi na naivnosti in nepoučenosti ljudi, 90% zdravil, ki jih proda, ljudje v resnici sploh ne potrebujemo
yoyomasta
03. 11. 2009 23.39
nimam kesa da se cepm:D rajs grem na pir stem 7 ewri:D drgac pa sozalje...lp
Helianthus
03. 11. 2009 23.17
Danes smo na faksu preračunavali statistiko koliko objav je bilo za novo gripo na eno osebo in koliko za tuberkulozo,ki se vrača v naša življenja, slednja je mnogo bolj nevarna a še vseeno je zadeva takšna... Nova gripa 8671 člankov na enega umrlega za H1N1 ( smrtnih primerov po celem svetu je 62.) Tuberkuloza 651.230 smrti in ( 0,1 članek na 1 umrlo osebo)...Potem pa se lahko človek zamisli kako močna je medijska manipulacija!!