Slovenija

Bomba ostaja na dnu Piranskega zaliva, uničili jo bodo šele prihodnje leto

Piran, 03. 07. 2014 08.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Potem ko je slabo vreme preprečilo uničenje letalske bombe v slovenskem morju, so se zbrali strokovnjaki, da bi preučili situacijo. Odločili so se, da uničenje prestavijo na februar ali marec 2015, medtem pa bodo iskali alternativne možnosti odstranitve bombe.

Konec junija bi morali pripadniki civilne zaščite uničiti bombo iz 2. svetovne vojne, ki leži sredi Piranskega zaliva, a je zaradi slabih vremenskih razmer niso mogli in se odločili, da bodo počakali na boljše pogoje.

Sestanka so se udeležili predstavniki Morske biološke postaje Piran, Nacionalnega veterinarskega inštituta pri Veterinarski fakulteti, Zavoda RS za varstvo narave, Slovenskega društva za morske sesalce Morigenos , Ribogojnice Fonda, podjetja Orbipark, Direktorata za vode na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje in Uprave RS za zaščito in reševanje.

A po sestanku na pobudo namestnika generalnega direktorja Uprave za zaščito in reševanje Branka Dervodela, na katerem so želeli razjasniti situacijo v zvezi z uničenjem bombe, so se odločili, da to prestavijo na prihodnje leto. Bombo, ki leži na globini 21 metrov ob potopljenem vlačilcu Maona, nameravajo uničiti konec februarja ali v začetku marca, do takrat pa velja stroga prepoved približevanju bombi. V polmeru 700 metrov okoli nje ni dovoljeno potapljanje, v polmeru 400 metrov pa sidranje.

Na sestanku so se zmenili tudi, da bodo v vmesnem času raziskali, ali obstoja kakšna nova tehnološka možnost uničenja ali odstranitve bombe, da bodo dopolnili elaborat za uničenje z informacijami o tem, kako se širi udari val in zvok pod vodo ter kako to vpliva na morske živali in rastline. Poleg tega bodo še enkrat pregledali območje in preverili, ali je res v globini še najmanj eno neeksplodirano ubojno sredstvo.

Bomba bo na dnu morja še vsaj do konca februarja prihodnje leto.
Bomba bo na dnu morja še vsaj do konca februarja prihodnje leto. FOTO: Državna enota CZ za varstvo pred NUS
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VolkBrenin
04. 07. 2014 01.20
Ma kakšna odstranitev ...treba je še kako bombo dodat v smeri solin in jih potem vse skupaj aktivert , da nastane še en takšen zaliv kot je piranski ...še lepše do postojne ...bo več obale ...čez kako leto pa do lj. Tam naj naredijo potem veliko pristanišče in tisti delček tretjega tira do avstrije ..če teh bomb ni dovolj jih lahko tujci pripeljejo k nam na uničenje ...bo še biznis ...in potem bodo hrvati čez nekaj let lahko zahtevali ljubljanski zaliv in pristanišče ...če smo pa z morjem že pri ljubljani , bi ga lahko potegnili še do pod krvavca da bodo turisti ssmučali s hriba direkt na plažo ...
sboy
03. 07. 2014 14.18
+3
Pa bomo spet davkoplačevalci plačevali tisoče eur za uničenje oldtimerja.Kaj je težko enemu minerju splezat dol nastavit detonator izpraznit določen radij in bum.rešeno in poceni.Naši bojo pa doktorat napravli.
nesramnez
03. 07. 2014 13.24
+3
kakšno mešanje megle in trošenje denarja v prazno.
santamaura
03. 07. 2014 12.37
+5
No ja, če bi bili vsaj malo podjetni in inovativni, bi lahko bombo dvignili in jo pripeljali na Kongresni trg v Ljubljani, kjer bi v imenu kulture naredili koncert na katzerem bi nastopil Tom Jones, ki bi v živo zapel pesem: Sex bomb
santamaura
03. 07. 2014 11.05
+7
Malo bodo še počakali na arbitražo potem se bodo pa z bombo itak Hrvati ukvarjali
larbitron
03. 07. 2014 10.38
+5
Ne se zgovarjat na turiste. S pravo promocijo in ustreznim varovanjem bi uničenje lahko spremenil v prvovrstno turistično atrakcijo. Saj ne bo pokalo cele dneve, gre za enkratni dogodek, kot ognjemet. Že zadnjič ko je bilo predvideno uničenje se je na obali zbralo cel kup firbcev.
Slovenec-slovencu=pes
03. 07. 2014 10.20
+13
Saj drugačne rešitve sploh ni bilo za pričakovat. Še dobro, da se v parlamentu ne naredi delovna skupina, ki bo skrbela za odstranitev min. Sestankovali bodo tako vsak dan, pisali dnevnice, kosila spanje v hotelih ker bo potrebno oglede delat na licu mesta. Pa kaj v tej državi imamo še kaj pameti? Mino aktivirat na dnu je bedarija. Še tako malo življenja kar ga je v piranskem zalivu želimo uničiti? Mino je potrebno spraviti na površje. Kdor pravi da se ne da, je skregan z zdravo pametjo. In potem je potrebno to mino na obali uničiti. Če tega nismo sposobni sami, nam to tujci za nekaj deset tisoč € naredijo v enem mesecu. Tu je vkalkulirano vse. Elaborat za odstranitev mine, ogled mine, odstranitev ter uničenje mine. Naši bodo samo za sestankovanje porabili stokrat več. Slowenistan pač.
sc23
03. 07. 2014 10.14
+6
Strokovnjaki so bojijo, pa so zaradi "slabega vremena" to prestavli za eno leto.
24Ppkur
03. 07. 2014 10.13
+5
nič čudnega za nas, če bi bombo uničili sredi turistične sezone ...
ponedeljek1
03. 07. 2014 09.02
+4
Kaj pa, če je bomba na hrvaški strani?
24Ppkur
03. 07. 2014 10.11
+5
ni hrvaške strani v piranskem zalivu ... piranski zaliv je naš
mate08
03. 07. 2014 08.42
+1
Jaooooo, dve luknji se navrta na trup bombe (brez skrbi, za hlajenje skrbi morska voda) in morje bo rešilo težavo.................
Klampfman
03. 07. 2014 08.39
-1
Pa dobro no, a je to res tako pomembna novica, da moramo o njej non-stop brati?
blazter
03. 07. 2014 08.38
+3
Poklicat tiste ki so jo tja dali pa naj rešijo