Slovenija

'Gre za nesporazum'

Ljubljana, 13. 06. 2008 15.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Sindikati so opozorili, da je dogovor o direktivah o delovnem času sporen, saj bi se delovni čas iz 48 ur na teden podaljšal na 60 ali celo 65 ur.

Skladno s kompromisnim besedilom direktive lahko delovni teden traja več kot 48 ur ob spoštovanju potrebnih ukrepov za zagotovitev varovanja zdravja in varnosti delavcev. Obenem pa morajo članice, ki želijo to možnost izkoristiti, poskrbeti, da noben delodajalec od delavca ne zahteva, da dela več kot 48 ur v sedmih dneh, razen če prej ne pridobi soglasja delavca za opravljanje takšnega dela.

Dogovor o direktivah o delovnem času in začasnih delavcih, ki so ga v noči na torek dosegli ministri EU, pristojni za zaposlovanje, je največji dosežek slovenskega ministrstva za delo, družino in socialo v času slovenskega predsedovanja EU, je danes v Ljubljani ocenila ministrica Marjeta Cotman. S tem pa se ne strinjajo delavci in predstavniki sindikatov, saj bi se delovni čas iz 48 ur na teden podaljšal na 60 ali celo 65 ur.

Sindikati menijo, da dogovor poslabšuje položaj delavstva. "Vsebina direktive o delovnem času, kakršno so ministri EU sprejeli, je bila sprejeta mimo stališč Evropskega ekonomsko socialnega sveta, na slovenskem Ekonomsko socialnem svetu kot najvišjem organu socialnega partnerstva v naši državi pa ni bila niti predstavljena," opozarja predsednik Pergama Dušan Rebolj. Pergam zahteva, da se direktiva o delovnem času takoj uvrsti na sejo Evropsko socialnega sveta.

Izvršna sekretarka Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Metka Roksandićeva je na današnji tiskovni konferenci ocenila, da omenjeni politični dogovor ne rešuje problemov, ki se pojavljajo od leta 1993, ko je bila ta direktiva sprejeta in uveljavljena. "Ne rešuje problemov izjem ter aktivnega in neaktivnega dežurstva," je ocenila.

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je izrazil prepričanje, da so takšna določila nevarna za delavce, saj bi jih delodajalci lahko zlorabljali. Delavec je namreč po njegovem prepričanju ob iskanju zaposlitve v izrazito podrejenem položaju in če ne bi sprejel določbe v pogodbi o zaposlitvi o daljšem delavniku, po Semoličevih besedah obstaja realna možnost, da zaposlitve ne bi dobil.

Cotmanova je z dogovorom zadovoljna. Delavci in sindikati pa ne.
Cotmanova je z dogovorom zadovoljna. Delavci in sindikati pa ne. FOTO: Dare Čekeliš

Roksandićeva je prepričana, da politika ni dosledno sledila evropski socialni listini in določbi, da ima delavec pravico do omejenega delovnega časa. "Praviloma po direktivi ima, vendar s tolikimi izjemami, da se lahko ta čas podaljša na 60 ali celo 65 ur," je dodala.

Semolič je danes izrazil priznanje ministrici Cotmanovi, ki je vodila zasedanje ministrov EU pristojnih za zaposlovanje. Po njegovih besedah se je Cotmanova trudila, da bi se zaključila zgodba s sprejemanjem direktiv, ki se vleče že več let.

Cotmanova z dogovorom zadovoljna

Cotmanova zatrjuje, da gre za nesporazum in da se v Sloveniji ne bi nič spremenilo. S tema direktivama se naše stanje ne poslabšuje, izboljšujemo pa položaj evropskih delavcev, je še poudarila ministrica Cotmanova.

Dogovor je zelo pomemben korak za socialno zaščito in delavske pravice evropskih delavcev, hkrati pa bomo ohranili prožnost, ki jo potrebujejo podjetja, je povedala predsedujoča ponedeljkovemu zasedanju, ki se je zavleklo pozno v noč, Cotmanova.

Kot je pojasnila ministrica, dogovor o delovnem času v določenih vidikih spreminja že obstoječo direktivo, bistvo pa je omejitev pretiranega podaljševanja delovnega časa, ki ga omogoča sedanja direktiva, in prilagajanje delovnega časa potrebam delovnega procesa v soglasju s socialnimi partnerji. Najdaljši delovni teden je tako omejen na 48 ur, z možnimi nekaterimi izjemami, predvsem glede upoštevanja dežurstev. "Prav tako je v tej direktivi velik poudarek dan usklajevanju poklicnega in družinskega življenja. Direktiva tako na eni strani ohranja določeno mero prožnosti urejanja delovnega časa, na drugi strani pa zagotavlja varstvo pravic delavcev. Pomembno je, da je prožnost vezana na posvetovanje s socialnimi partnerji, pri najpomembnejših pravicah pa tudi na predhodno osebno soglasje delavca," je poudarila ministrica.

Kaj pa začasni delavci?

"Direktiva o začasnih delavcih pa bo v državah članicah EU povsem na novo uredila področje dela prek agencij za posredovanje dela oz. t.i. začasno delo, ki je danes v državah EU različno urejeno, v nekaterih pa doslej sploh ni bilo. Direktiva bo postavila minimalne standarde, ki jih bodo morale uveljaviti vse države članice," je še pojasnila ministrica. "Dogovor, ki je bil sprejet, vsebuje ključno ravnovesje med zagotavljanjem zaščite delavca in prožnostjo trga dela. Delavcem, zaposlenim prek agencije za začasno delo, se morajo od prvega dne zaposlitve zagotoviti enake pravice kot delavcu, zaposlenemu v podjetju uporabniku. Izjeme so možne le, če se o tem dogovorijo socialni partnerji," je pojasnila Cotmanova.

Evropski socialisti v Evropskem parlamentu sicer napovedujejo, da bodo glasovali proti dogovoru ministrov, vendar pa Cotmanove to ne skrbi. Dogovor s parlamentom bo sicer potreben, vendar pa, kot je poudarila, gre za "politični kompromis 27 držav", na podlagi katerega bodo direktive sploh prišle v parlament. "Doseči takšen kompromis je velik uspeh našega predsedovanja in to nam priznava vseh 27 držav," je poudarila Cotmanova.

"Če teh direktiv ne bi bilo, bi bila zaščita evropskih delavcev na dnu," je poudarila ministrica in izpostavila, da so bila pogajanja za zaprtimi vrati zelo težka. "Toda borila sem se z vsemi močmi in kolegom dala vedeti, da sem vedno na strani šibkih in da gre za moj osebni pogled na varstvo delavčevih pravic," je opisala potek pogajanj ministrica pred doseženim dogovorom.

Pri tem je pojasnila tudi, da direktivi za slovenske delavce ne bosta prinesli bistvenih sprememb, saj sta področji v Sloveniji že urejeni. Pravice začasnih delavcev so izenačene so pravicami delavcev v podjetjih uporabnikov, v zakonu o delovnih razmerjih pa je določeno največje možno število delovnih ur. Izjeme so možne zgolj v dežurstvu v zdravstvu, kjer pa to ureja zakon o zdravniški službi in zdravstveni dejavnosti. S tem direktivama se naše stanje ne poslabšuje, izboljšujemo pa položaj evropskih delavcev, je še poudarila ministrica Cotmanova.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
25. 11. 2008 16.45
Lahko da imamo dovolj stanovanj, saj imamo tudi avtomobilov dovolj, naj jih zdaj posojam tistim, ki so brez njega? Enako je s stanovanji! Če sem lastnik, ga bom pač posodil, če nočem, ga pa ne bom! Tudi denarja ne posojaš, če nočeš, pa žene, piše in gramofonski plošč tudi ne! Naj država stimulira oddajanje stanovanj, ukine davke na to, pa bo! A to pa ne?
like2play
25. 11. 2008 16.40
pajtlerblanka ! Napisala si da imamo dovolj stanovanj v Sloveniji ??? A reees ? Po kakšni ceni če smem ? Delam trdo po 10 ur na dan povprečno,imam nadpovprečno izobrazbo,imam popoldansko obrt za povrh vsega .... pa mi verjemi da mi ne znese za stanovanje oz z veliko odrekanja ga bom dočakal tam okoli svojega 45 tega leta ,o kreditu pa tudi ne bom govoril ker bi dobil komaj četrtino potrebnega zneska max. Toliko o tem.PIKA
Buena Vita
15. 06. 2008 08.11
killi-123 poglej,mogoče si po naravi pesimistično usmerjena(predvidevam da si ženska)kčerka je imela tri mala otroka,ko je njen mož doživel prometno nesrečo,konec sveta,obmolkneš,ker nimaš beseda,še dihat si ne upaš,kredite,hiša narejena -stolčeno-vse skupaj nič od nič,živijo v manjšem mestu imajo manj možnosti,pa ni po naravi pesimist,je optimist,slučaj je nanesel da je bil dosegljiv prostor v najem,odprla je trgovino,in nekaj let smo vsi pomagali koliko smo zmogli(zato je družina),IN SO SE IZVLEKLI. Mladi so v nekem čudnem položaju zato ker smo krivi mi -STARI-nekako smo si vas podredili,in si nočemo tega priznat,imamo vas za trofeje,ne moremo dojet da ste ptički ki morate odletet,pa saj slišiš vsak dan;;;Vse smo vam dali,vse naredili.Pa ni res,mi ne bomo v grob nič odnesli,vi pa od vsega tega kar imamo nimate dosti,res da vam dajemo komoditeto doma,vas postrežemo,vam kuhamo,vam peremo,kaj smo vam še dali?nabijamo vam glave da vse delamo za vas,pa sploh ni res,delamo zase,vam pa tega ne dovolimo-ne dovolimo vam da se osamosvojite,pa imamo dovolj stanovanj v Sloveniji,verjemi,samo kako bi pa dali iz rok vikend v katerem bi živel sin z družino,če pa smo ta vikend delali zase,poglej v tem so finte in življenje je ena sama finta,ko ga tako gledaš ti je mnogo lažje. poznam družine ki imajo po tri stanovanja v najemu,sin pa živi v socialnem-ena killi ki pa ima še verjetno otroka pa si mora belit glavo kje bo jutri spala,ker jo lahko najemodajalec postavi na cesto,in ko ta vlada skuša spravit pod kapo tak zakon ki bo to onemogočal,potem to vlado vsi kritizirajo da je usmerjena proti državljanom,kar ni res,postavlja temelje tam kjer bi že zdavnaj morali stati,da so lastništva opredeljena in znana,da se za njih plačuje ne pa okorišča,ker za to ker negdo okorišča je drug prikrajšan,in OMEJITEV SPLOH NI,SO SAMO V NAŠIH GLAVAH,KO SAMI SEBE OSVOBODIMO,NAM GRE VELIKO LAŽJE.
killi-123@hotmail.com
14. 06. 2008 19.50
pajtlerblanka, kako lahko mladi sedaj mislijo na družine ob vseh teh omejitvah in zakonih?
Buena Vita
14. 06. 2008 19.37
killi-123 jaz bi ga sprejela,ker vem da takemu ki se zna postavit v pravo luč lahko zaupam,mevže pa zaničujem,sama presodim človeka po stisku roke,in verjemi da sem imela velikokrat smolo z delavci,vedno mi je delodajalec zapustl to neljubo zadevo,in verjemi da niso delavci nobene cvetke ja,če mi rečeš kaj o otrocih,veš jih imam pet,in štiri vnučke,kaj misliš kako mi je bilo,včasih bi si bila solze vlekla z riti,delodajalec me je imel ker sem bila najboljša ponudba,ker sem vedela delo zorganizirat,ker je bilo narejeno stoprocentno,to pa traja leta,šele z leti dobiš renome,in takrat se zate pulijo,in ne gledajo koliko otrok imaš,začet pa je treba z dna
killi-123@hotmail.com
14. 06. 2008 18.46
pajtlerblanka,žal je tak ćas, da ženska ne dobi službe, brez podpisa o materinstvu. Tudi to je evropa,namreč to se dogaja tudi v Italiji in ostalih državah EU. Nonstop pišeš zahtevaj-zahtevaj, Bi ti sprejela nekoga ,ki zahteva? Ne v dandanašnjem času.
Buena Vita
14. 06. 2008 18.32
killi-123 menda živimo v Evropi,a ne?i, koliko je meni znano ,te ne more imeti noben delodajalec niti ene ure zaposlenega brez papirja,kjer ima delavčev podpis,če pa si tak da neveš se zase pogajat,kaj naj povem,poišči si pomoč,in se naj zate pogaja nekdo ki je vešč tega posla,ko pa greš v službo,zahtevaj pogodbo z urno postavko,pa te ne bo nihče okol prenašal,saj ure pa ja zna vsak pisat,kaj je tukaj tako spornega,obračat besede,ja to ves čas beremo,kaj kdo pove,je obrnjeno,in v čigavo korist,če se nagibam bolj na desno,potem mi pa povej zakaj levi obračate vse,zakaj tisto kar je v redu ne podprete,koga se bojite?MIRRA E SCUCHA OD 1971.LETA SEM SE POGAJALA ZA PLAČO PO URNI POSTAVKI,GLOBOKO V SOCIALIZMU,ČE NI DELODAJALCU PASALO,SEM ŠLA DRUGAM--VRATA SO POVSOD ODPRTA,ČE SI JIH NE ZAPREŠ SAM
killi-123@hotmail.com
14. 06. 2008 15.54
pajtlerblanka, "kot vidite vse obrnejo,sedaj pa se človek vpraša ali z nevednostjo,ali pokvarjenostjo" o pokvarjenosti(Vaši ali moji)bi se dalo debtirati. Predstavil sem samo svoj pogled na to temo.Menda to še ni pokvarjenost, razen seveda, če nimamo pravice do svojega mišljena. ČE bi bil sam v koži privatnika(kapitalista) zakaj bi plačeval nadure,če mi je ta zakon pisan na roko.
brencl
14. 06. 2008 10.47
Ja rokave bo treba zavihat.
jon212
14. 06. 2008 10.24
Zakaj bi pa delavci /beri sužnji kapitalistov/ imeli sploh kakšno urico za privatno življenje,saj ga ne potrebujejo.Skrajšati je potrebno nočni počitek in pridobili bi kakšno uro na teden za podaljšanje delovnega časa.
Buena Vita
14. 06. 2008 09.55
gospakatja kot vidite vse obrnejo,sedaj pa se človek vpraša ali z nevednostjo,ali pokvarjenostjo spet pa zaženejo vik in krik,ko zaposlijo tuije delavce,kako bo šele čez par let,ko tujci pridobijo pravice z dela in bivanja ha,ha,ha ,mar bodo socialni transferji višji,in stanovanja na bolšjem trgu?he,he matematka ni tolk težka,naj se mau potrudjo in seštejejo kak izkupiček nas čaka,,, in zakaj vse to?ker eden dela,trije simulirajo,in delodajalec bo vsekakor to videl,zato pa nagrada za nedelo ne bo dobra,nastrada pa ta priden,vzame se njemu, ne morem razumet,zakaj se pri nas tako težko odločijo ljudje računat,to po moje ni nekaj nemogočega,naj si vsak izračuna kaj je storil,koliko je naredil,potem pa naj govori,z argumenti Tferari tak ti povem,moja sestrična ima restavracijo,plača snažilko 5 evrov na uro ,misliš da je dobila koga z Slovenije,ne delavka je prišla z Hrvaške,sedaj še stanuje pri njej,kaj pa čez kako leto ,ko bo ta delavka zahtevala od države otroški,pa socialno za otroke,pa stanovanje,ker bo rekla da je samohranilka ženska se bo ločila zaradi interesov,in kaj praviš,da boš ti imel večjo plačo,,ne,ne,ne tebi in še komu bo vzeto in dato njej,in njej podobnim,in ti tujci bodo delali nekaj časa,mar se ne bodo prehitro naučili naših manir,ali jih že poznajo,in štejejo dneve ko bodo potegnili vodo na svoj mlin.kot sem že rekla,nikogar se ne sili delat,sam si izbiraš svojo pot,samo ne prelagaj svojega bremena na nikogar,nihče ni dolžan za nikogar skrbeti.možnosti so otprte za vsakogar enako, BREZ DELA NI JELA,IN VEDNO MANJ GA BO
killi-123@hotmail.com
14. 06. 2008 09.12
PrvoBorec,pozdrav kako kaj na tvojem koncu.
Prvo Borec
14. 06. 2008 09.02
Komaj jo pohvalimo, ga zopet poserje !!!
killi-123@hotmail.com
14. 06. 2008 08.29
gospakatja, zakaj bi delodajalec potem plačeval nadure, če lahko vnese v pogodbo klavzulo o povečanem št. ur. Če si za ,boš sprejet, drugače adio,a ne.
gospakatja
14. 06. 2008 08.21
pa saj to ni res! vsa določila v zvezi s prazničnim delom ostanejo v veljavi, le tisto, ki govori o maksimalnem tedenskem številu ur se spremeni. DOVOLJENIH je več nadur !!
killi-123@hotmail.com
14. 06. 2008 08.15
poglejmo to z drugimi očmi. Medicinske sestre,policaji,ter ostale stroke, ki delajo petek in svetek, so imele možnost plačila viška ur. S tem zakonom se jim ta možnost odvzame,delale bodo sobote in nedelje za isto plačilo . kdo bo pa delal med prazniki . Si lahko zamisliš ?
TFerarri
14. 06. 2008 08.06
Tale blanka pod mano je pa res........................... se bom zadržal za njen komentar.Tale njena pisana oslarija pa res spada v rubriko kretenizma. Delavca treba plačat pošteno za tisto kar dela, pol pa lahko od njega iščeš VEČ, če ne dosega normativa.Seveda normativi morajo biti realni ne pa pohlepni na meji suženjstva.
gospakatja
14. 06. 2008 08.00
socializma in pravljic je definitivno konec!"kdor ne dela , naj ne je" , pa je že staro slovensko reklo. zdaj se pa malo dajte v kožo tistega , ki zahteva delo : firma , ki komaj rine iz dneva v dan ( pa recimo, zaposluje 17 delacev ) dobi naročilo , ki mora biti izdobavljeno v zelo kratkem času. izdobava naročenega je tudi možnost za nova naročila, možnost za obstoj! in kaj naj delodajalec naredi? naj reče NE, PRI NAS NI NADUR! in pošjle 17 delavcev na sončenje ali naj zahteva od delavcev, naj delajo magari 19ur dnevno , samo da bo delo narejeno in da bodo lahko delali in preživeli - oni in firma.ljudje, sedaj smo na trgu, in trg je neizprosen. ali lahko narediš hitro in poceni ali pa bomo vzeli od tistega, ki ponudi nižjo ceno in hitrejšo izdobavo. ali si noter ali si zunaj! ali zmoreš ali pa odidi! jasno je, da se sindikati borijo za boljše pogoje dela- to je njihovo delo! saj tudi oni na pogajanjih ne pogledajo na uro, vstanejo in grejo. pogajajo se cele noči. torej tudi oni delajo "nadure"! tudi kirurg, ki ima pred seboj odprteda človeka ne pogleda na uro in odide! pa gasilec sredi gašenja tudi ne! ko je delo, ga narediš do konca ! problem nastopi, ko dela ni. in tega se je treba strahovito bati. in če bomo predragi in premalo fleksibilni , se bo zgodilo ravno to! dela ne bo!kaj pa takrat?
Buena Vita
14. 06. 2008 02.43
za boga---kaj ste prebrali zakaj sploh gre,ne gre za noben kretenizem ,pač pa za dežurstva,mnogo ljudi dela čez vikende,v poklicih ki to zahtevajo.in če si pet dni delal po osem ur plus nedelja 24 ur==znese 64 ur,in zakaj sedaj taka otresanja, KDAJ VAM BO KAPNILO V TE GLAVE DA V SLOVENIJI DELAVCEV PRIMANJKUJE,DELO PA IMA SVOJE ZAHTEVE,MORA BITI NAREJENO,MITOLOGIJE VEČ NI,DOBRIH VIL VEČ NI,TOREJ,ZA DELO JE TREBA POPRIJETI IN IN NAREDITI TAKRAT KO JE POTREBA,NE JUTRI,JUTRI ŽE VRAG VSE POBERE,DANES ,TA TRENUTEK MORA BITI NAREJENO.. KONČNO PA KDO VAS SILI DELAT,PRAV NIHČE,BODITE DOMA,VEDRITE,PA BOMO IMELI MIR PRED VAMI ,IN VI PRED NAMI---LINIJA LAŽJEGA OTPORA,VAM JE TA PAROLA KAJ ZNANA?
strogoff
13. 06. 2008 23.05
Jaz pa mislim, da je tale gospa ena zelo huda hinavka.