Slovenija

Koalicija iz predloga črtala učenje materinščine

Ljubljana, 06. 03. 2024 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zakonu o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje SFRJ, ki ga obravnava DZ, se obeta podpora. SDS in NSi ga sicer ne podpirata, a za njim stoji celotna koalicija. So pa v koaliciji predlagali črtanje njihovega na odboru sprejetega dopolnila o učenju maternega jezika in kulture v šolah.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Matej T. Vatovec in poslanec Nove Slovenije Aleksander Reberšek
    09:50
    Iz 24UR ZVEČER: Matej T. Vatovec in poslanec Nove Slovenije Aleksander Reberšek
  • Iz 24UR ZVEČER: Zakon o kulturnih pravicah
    02:58
    Iz 24UR ZVEČER: Zakon o kulturnih pravicah
  • Iz 24UR: Zakon o uresničevanju kulturnih pravic
    03:04
    Iz 24UR: Zakon o uresničevanju kulturnih pravic
  • Iz SVETA: Uresničevanje kulturnih pravic
    04:34
    Iz SVETA: Uresničevanje kulturnih pravic

Koalicijski predlog zakona po pojasnilu predlagatelja Mateja Tašnerja Vatovca (Levica) formalizira dve stvari, ki sicer že obstajata, a želijo zakoličiti njun obstoj. Kot je pojasnil, gre za prenos sredstev iz javnega sklada za kulturne dejavnosti, ki so že zdaj zagotovljena za dejavnosti pripadnikov teh narodov, na ministrstvo za kulturo. Prav tako pa po predlogu svet za vprašanja pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje SFRJ postaja stalno posvetovalno telo vlade. "Gre za majhen korak naprej, majhen simbolni korak k zavezam, ki jih je ta država z osamosvojitvijo z vsemi plebiscitarnimi dokumenti dala tudi kot obljubo vsem tistim, ki so takrat živeli na tem območju," je pojasnil poslanec.

Sandra Gazinkovski (Svoboda) je v predstavitvi stališč poslanskih skupin opozorila, da narodi nekdanje SFRJ že skoraj tri desetletja čakajo na zakonodajno pravno ureditev kulturnih pravic, za kar do danes ni bilo politične volje. "Temelj kulturnih pravic je načelo, da lahko vsakdo svobodno izraža pripadnost svojemu narodu, goji ter izraža svojo kulturo, uporablja svoj jezik in pisavo. Kulturne pravice so tako sklop človekovih pravic pripadnikov skupin, ki jih povezujejo skupna vera, narodnost, etična in jezikovna pripadnost," je dejala.

Slika je simbolična.
Slika je simbolična. FOTO: Bobo

Jonas Žnidaršič (SD) je opomnil, da je Slovenija po osamosvojitvi leta 1991 prevzela odgovornost za varovanje pravic narodnih skupnosti, ki so živele na njenem ozemlju. "Albanci, Bošnjaki, Črnogorci, Hrvati, Makedonci in Srbi si že več kot 20 let neuspešno prizadevajo in se borijo za priznanje statusa manjšin in ureditev kulturnih pravic. V 21. stoletju je končno prišlo do tega, da bomo prenehali z ignoranco in zakonsko uredili kulturne pravice teh narodnih skupnosti," je dejal.

Tudi Tatjana Greif (Levica) je poudarila, da je skrajni čas, da skupno zgodovinsko in kulturno sobivanje "prepoznamo skozi preplet tega našega skupnega sveta in časa, ki ga živimo, brez negativnih predznakov nacionalizma, ksenofobije, predsodkov ali strahov". Kot je dejala, je temeljni cilj zakona vzpostaviti pravno osnovo za uresničitev zavez iz deklaracije o položaju narodnih skupnosti nekdanje SFRJ v Sloveniji iz leta 2011.

Opozicija: Zakon ni potreben

V poslanski skupini SDS pa po besedah Alenke Jeraj menijo, da zakon ni potreben. "Vsi predstavniki teh narodnih skupnosti namreč že sedaj prejemajo finančna sredstva, da lahko izvajajo svoje kulturne programe prek Javnega sklada za kulturne dejavnosti. Prav tako posvetovalno telo vlade, ki opravlja naloge, povsem primerljive nalogam sveta, predlaganim s tem predlogom zakona, že deluje," je dejala. Dodala je, da je na to opozorila tudi zakonodajno-pravna služba DZ.

Zakona ne podpirajo udi v NSi. Aleksander Reberšek je poudaril našo odgovornost, da ohranimo in spoštujemo, kar so naši predniki v boju za slovenski narod in jezik dosegli. "Žal pa stoletni trud naših prednikov vlada Roberta Goloba uničuje in s tem uničuje tudi naš jezik in našo državo. Za nabiranje poceni političnih točk uničujete našo kulturo, naš jezik in naš narod," je poudaril. Poslanec je spomnil, da so vložili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu zakona.

V NSi so predlagali dopolnila, s katerimi bi po Reberškovih besedah črtali vse člene, ki so v nasprotju z ustavo. Koalicija pa je vložila predlog dopolnila, s katerim bi med drugim črtali v obravnavi na odboru sprejeto dopolnilo. Gre za določbo, ki ministrstvu za vzgojo in izobraževanje nalaga, da otrokom pripadnikov narodov nekdanje SFRJ omogoči učenje maternega jezika in kulture v osnovnih in srednjih šolah.

Pri tem so poslanci iz koalicije zanikali, da bi omenjeno dopolnilo, katerega umik zdaj predlagajo, pomenilo, da bi morali učitelji v šolah učiti denimo albansko, ampak da bi ta jezik ponudili tistim, ki to želijo. Sara Žibrat (Svoboda) je NSi očitala, da potrebuje mobilizacijo za evropske volitve in grozi z referendumom o tem zakonu, s tem pa je po njenih besedah na nek način izsilila, da so ta sporni člen umaknili.

Jožef Horvat (NSi) je navedbe zavrnil in poudaril, da predlagani zakon "ni utemeljen v slovenski ustavi in bo prej ali slej tako ali drugače romal na ustavno sodišče in ljudi pognal na referendum". Ustava namreč zagotavlja posebno varstvo in pravice avtohtone italijanske in madžarske narodne skupnosti ter posebne pravice romske skupnosti, za zakonsko urejanje posebnih pravic drugih narodnih skupnosti pa v ustavi ni podlage, je pojasnil.

Tašner Vatovec je bil kritičen do Reberškovih navedb in je poudaril, da je to, da morajo ljudje, ki živijo v Sloveniji, prevzeti običaje in kulturo, "v sodobni državi 21. stoletja skregano z vsemi temelji človekovih pravic". "Vsak človek na tem svetu ima pravico, da izraža svojo narodno pripadnost, svojo kulturo in svojo identiteto," je poudaril.

Več koalicijskih poslancev je izpostavilo, da se z zakonskim predlogom izpolnjuje politična zaveza iz deklaracije o položaju narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ v Sloveniji iz leta 2011. "Ne moremo seveda uiti dejstvu, da v Sloveniji živi približno 11 odstotkov ljudi, ki predstavljajo narodnosti bivše skupne države," je ob tem dodala Andreja Rajbenšu (Svoboda). Jerajeva pa je odvrnila, da nimajo nobenih težav s temi ljudmi, ki živijo v Sloveniji, s katerimi normalno sodelujejo, ker so "del naše skupnosti, gre pa za to, ali jim priznamo status narodne manjšine".

DZ bo o predlogih dopolnil glasoval v četrtek.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (482)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zoran pušenjak
07. 03. 2024 11.17
+3
Pa kdo je volil te pajace.
zoran pušenjak
07. 03. 2024 11.15
+3
Izdajalci Slovenije in slovenskega naroda
Balki36
07. 03. 2024 10.45
+2
To pomeni da bodo te manjsine imele dela proste dni za vse svoje kulturne in verske praznike....in po zakonu tudi za nase....mi pa samo za nase.....bolano...pa ro
Balki36
07. 03. 2024 10.45
+1
Mrežca PK
07. 03. 2024 10.01
apage
07. 03. 2024 09.49
+6
Mislim, pa kakšen človek moraš biti, da podpiraš to vlado. Oni bi radi omogočili tujcem, pretežno iz Kosova, Bosne, Črne gore, Makedonije, da imajo pravico zahtevati, da jim država Slovenija, ministrstvo omogoči in plača z našim denarjem učne ure za njihov materni jezik. Mislim haloo!? Kot, da bi jaz v Bosni zahteval od Bosne, da me uči Slovenščino in to na njihove stroške državljanov. Pa kdo je tu nor? Ta koalicija bo zapisana kot ena najslabših v zgodovini Slovenije. Ljudje, z glavo na volitve, ne kar v medijih preberete...
mario49
07. 03. 2024 10.12
+3
Se popolnoma strinjam z napisanim,ker le kje v svetu imajo manjšinski pripadniki toliko "nekih pravic kot to zahtevajo v Zloveniji"? Sli se v Nemčiji,v šolah tudi učijo turškega jezika, ali pa " bošnjaškega in drugih,ali pa je tam "nemški materin jezik obvezen za vse,ki v tej državi živijo "? Gre isključno za izredno poceni nabiranje "nekih kao političnih točk" za "ZLO politikante,ki se jim nikoli ni dalo in se jim še vedno neda delati"!!!!!
jesen?ica
07. 03. 2024 08.28
+4
in prodaje slovensko ozemlje..
jesen?ica
07. 03. 2024 08.28
+5
Levica besno išče svoje volilce
zmago56
06. 03. 2024 21.38
+7
Našim levičarjem domovina ne pomeni nič, ti bi še lastne matere prodali, da bi na oblasti ostali. Računali si, da si bodo s tem zakonom glasove priseljencev kupili, a so se ušteli. Ugotovili so, da tega zakona večina priseljencev ne podpira in na dodatne glasove ne morejo računati in jim populizem tokrat ne koristi, zato so ta člen zakona tudi umaknili.
Model 007
06. 03. 2024 20.54
+11
Vedno poslušam o pravicah nekih skupin in vedno se mi postavi vprašanje - KDO BO PA POSKRBEL ZA MOJE PRAVICE? Občutek imam, da imam kot Slovenski državljan le dolžnost plačevati davke s katerimi lahko vlada (sedanja vlada je na tem področju še posebaj dejavna) plača in zagotovi vse več pravic manjšinam, tujcem, migrantom, romom (ti si kot občani iz okolice NM velikrat kar sami postrežejo in vzamejo pravico v svoje roke).
fljfo
06. 03. 2024 20.53
+9
Brez besed...Kam nas bodo tej pripeljali?
Petur
06. 03. 2024 20.31
+12
v Sloveniji je mađarska italijanska in romska manjšina...nobenega drugega se ne more priznavati v takem smislu..
P1800
06. 03. 2024 20.39
+6
Ta tretja ni manjšina ampak je tretirana kot skupnost posebne vrste, kot drugje v svetu, podobno kot imajo Jenkiji in Kengruji domorodce
P1800
06. 03. 2024 20.30
+10
Nekdo je prišel na tuje (naše) z lastnim razlogom, verjetno ni agent poslan, razlog je v večini primerov socialne narave torej mu lastna država ni uspela zagotoviti eksistence, praktično vsi so z vzhodnih delov nekdanje skupne države.Kje je sedaj problem?, verjetno čisto na začetku njegove "avanture", kjer manjka nek uraden obrazec , kakšne so njegove obveznosti, če postane rezident Slovenije, če ne podpiše ni avanture in takšnih in podobnih razprav.V tem našem "disco klubu" bi že vsak, ki prestopi vrata rad svojo glasbo vrtel."E Bato ne može tako", konc
Tomen
06. 03. 2024 20.24
+15
Mislim, da Jankovič vleče niti od zadaj. Ne govorim na pamet to je izjavil g. Lukšič SD,bi pa kr verjel. Groza...!!!!
peresni
06. 03. 2024 20.15
-22
Spranoglavci z desne ne poznajo osnovnih temeljev demokracije....predlog, razprava in izboljšave, dopolnitve. Pri njih je 30 let samo ena sveta in pravilna direktiva enega vodje, enega naroda, ene paradržave. In s takimi človeškimi ribicami se moramo tu malo hecati in dopisovati, da kak tujec ne bi mislil, da je že to stanje duha v tej družbi.🤣
Misika1967
06. 03. 2024 20.10
+27
Adijo vlada,tu ste sli cez vse meje.
St. Gallen
06. 03. 2024 20.06
-22
v Svici so stirje uradni jeziki , ne jamrati no
rob3rt
06. 03. 2024 20.36
+15
JApajaDAja
06. 03. 2024 20.03
+23
kot kaže bodo krajevne table kmalu v velikosti jumbo plakatov,da bodo vsi prišleki vedeli in predvsem razumeli, da so v slo več kot dobrodošli..le vztrajni morajo biti v svojih zahtevah :)...ej Slo, moja dežela.kam, kam......še?
Mekenzi
06. 03. 2024 19.58
+15
😭😭😭😭
Žabec
06. 03. 2024 19.52
+27
Uničevalci identitete slovenskega naroda! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni! Ne rečem, da rabimo enega takega, kot ga bodo dobili Američani (America first), ampak malo več narodnega ponosa bi pa vseeno pričakoval od ljudi, ki vsaj navidezno podpirajo narodno osvobodilni boj.
peresni
06. 03. 2024 20.16
-15
Tebi se res že povsem rola....kdaj je napad na parlament?
junij66
06. 03. 2024 19.49
+22
Trgovina lidl. Lani jeseni. Na blagajni je bila gospa kupec iz Italije. Poklepetala je par besed v italijanskem jeziku z blagajničarko. Ko je gospa odšla sta bila na vrsti par iz kosova. Ker jih ni blagajničarka pozdravila v njihovem jeziku sta klicala policijo in podala pritožbo v trgovini. Kraj dogajanja Nova Gorica.