Slovenija

VIDEO: Poglejte si, kakšno bo po novem zdravstveno nadomestilo glede na vašo plačo

Ljubljana, 19. 01. 2017 06.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je predstavila podrobnosti zdravstvene reforme. Za skrajševanje čakalnih vrst bo letos namenjenih dodatnih 20 milijonov evrov. Ukinja se dopolnilno zdravstveno zavarovanje, precej sprememb je tudi pri nadomestilu za bolniško odsotnost. Z vsemi ukrepi bo v blagajno do leta 2022 prišlo dodatnih 300 milijonov evrov. Koalicija je potrdila predlog zakona.

Več videovsebin
  • Ministrica za zdravje o novi zdravstveni reformi
    05:26
    Ministrica za zdravje o novi zdravstveni reformi
  • Kolar Celarčeva: Ukinjamo dopolnilno zdravstveno zavarovanje
    04:48
    Kolar Celarčeva: Ukinjamo dopolnilno zdravstveno zavarovanje
  • Iz SVETA: Kakšne spremembe se obetajo v zdravstvu?
    03:24
    Iz SVETA: Kakšne spremembe se obetajo v zdravstvu?
  • Iz 24UR ZVEČER: Ministrica o zdravstveni reformi
    09:42
    Iz 24UR ZVEČER: Ministrica o zdravstveni reformi
grafika
grafika FOTO: 24ur.com
Ukinja se dopolnilno zdravstveno zavarovanje, za skrajšanje čakalnih dob namenjajo dodatnih 20 milijonov evrov, v obvezno zavarovanje bodo vključene vse osebe v državi. Nadomestilo za bolniško odsotnost bo časovno omejeno.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je predstavila predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter načrt skrajševanja čakalnih dob. To so težko pričakovani ukrepi, ureditev zdravstvenega sistema pa prva od prioritet, o katerih bo vlada sicer razpravljala na popoldanskem posvetu.

Ministrica je najprej dejala, da smo po 24 letih vendarle dobili nov predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, ki bo zagotavljal stabilno financiranje. Vrh koalicije je podprl ključne rešitve, je dejala. Zakon je bil pripravljen s strateškimi cilji, profesionalno in v skladu z vsemi zakoni. 

Kaj prinaša predlog nove zdravstvene reforme si lahko preberete v tem dokumentu.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje se ukinja, precej sprememb pri nadomestilih za bolniško odsotnost

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje po besedah ministrice ukinjajo na način, "da se uvede obvezno zdravstveno nadomestilo, ki se bo plačevalo po solidarnostnem principu". Osnova za odmero bodo bruto dohodki, pri čemer bodo zavezanci razvrščeni v razrede. "Tako bo okoli 80 odstotkov prebivalcev plačevalo manj kot danes plačuje za dopolnilno zdravstveno zavarovanje," je povedala.

Uveljavljene pravice, ki jih uživamo sedaj, ne bodo zmanjšane, je obljubila ministrica. Realizirana bo ustavna določba o pravicah, te bodo določene v zakonu in ne v pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja, kot je bila to praksa do sedaj. Podrobneje bodo definirani postopki uveljavljanja omenjenih pravic. Država bo ukinila doplačila za pravice iz košarice obveznega zdravstvenega zavarovanja, pacienti za storitve ne bodo več doplačevali. 

Zakon bi moral biti na mizi že 12. decembra lani.
Zakon bi moral biti na mizi že 12. decembra lani. FOTO: Thinkstock

Ministrstvo za zdravje predlaga poenotenje bolniških nadomestil, ohranjeno pa bo stoodstotno kritje v primeru delovnih bolezni. Za ostale primere bo višina nadomestila 80 odstotkov osnove plače. Predlaga se tudi časovna omejitev pravice do denarnega nadomestila. "Smo edina država v Evropski uniji, ki ima neomejen čas trajanja bolniškega nadomestila", je dejala Kolar Celarčeva in dodala, da bodo postavljeni tudi minimalni zneski bolniške, saj danes spodnje meje namreč ni. Tudi maksimalni znesek bo določen. "Osebi, ki je bolna, je po določenem obdobju potrebno najti nek status, bodisi upokojitev ali prekvalifikacija na novo delovno mesto. Omejitev bolniške bo eno leto, z možnostjo 18 mesecev v dveh letih," je povedala ministrica. Minimalno nadomestilo bo 80 odstotkov minimalne plače, maksimalno pa 2,5-kratnik povprečne plače. 

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje se ukinja. Zavezanci bodo glede na dohodek padli v določen razred, večina bo plačevala manj, kot plačuje danes. Oseba z minimalno plačo bo plačevala na mesec približno 20 evrov. S tem razbremenjujemo tiste, ki so dohodkovno najšibkejši, pravi ministrica. Najvišji znesek bo 75 evrov, pri povprečni plači bodo ljudje plačevali okrog 27 evrov.

dohodkovni razredivišina nadomestila v EUR
do minimalne plače20
od minimalne do 75 % povprečne plače25
od 75 % PP do 100 % PP27
od 100 % PP do 200 % PP29
od 200 % PP do 300 % PP45
od 300 % PP do 500 % PP55
nad 500 % PP75

Znesek, nabran z zavarovanji, bo približno enak, kot je bil do zdaj. "Težili smo k temu", je dejala ministrica. Zavarovalnice, ki tržijo zavarovanje, bodo imele dovolj prostora, da z novim zakonom ne bodo oškodovane. 

Status Zavoda za zdravstveno zavarovanje bo nekoliko spremenjen

Nekoliko bo spremenjen organ upravljanja Zavoda za zdravstveno zavarovanje, v bodoče ga namreč ne bo več vodila skupščina, pač pa svet, sestavljen iz devetih članov. Zavod bo po navedbah ministrice moral narediti standardizacijo vseh stvari, ki jih plačuje. Prav tako bo vzpostavljen portal, kjer bodo javno vidne nabavne cene naročil, opreme in vsega ostalega, kar naročajo javni zdravstveni zavodi. 80.000 artiklov v višini 300 milijonov evrov bo tako na vpogled javnosti. 

Zdravnik
Zdravnik FOTO: Thinkstock

V obvezno zavarovanje bodo vključene vse osebe v državi

Ministrica je na konferenci še razložila, da bodo v obvezno zdravstveno zavarovanje vključene vse osebe v državi, tudi otroci. Omejili bodo zavarovanje partnerjev, saj smo edina država, ki širokogrudno opredeljuje vzdrževane družinske člane, je poudarila. Stalno mora posodabljati obračunske modele in cene plačevanja storitev. Uvajajo tudi pomemben element - merjenja kakovosti storitev. 

Program izvajanja zdravstvenih storitev bodo uvedli za najmanj dve leti, je obljubila ministrica. Zavod za zdravstveno zavarovanje bo dobil nalogo aktivnega kupca. Prispevki za delodajalce in delojemalce ostajajo enaki. Velika večina poenotenih stopenj bo bremenila državni proračun in ne fizičnih oseb, razen v izjemnih primerih.

Prispevne stopnje bodo poenotene, upokojenci dobijo posebno

Z ministrico za finance so se uskladili glede financiranja. Dosežen je bil konsenz pri vseh točkah. Zdravstveno blagajno bodo razbremenili stroškov pripravništva, sekundarija, znanstveno-raziskovalnega dela ter tako dobili potreben denar za zdravstveno blagajno.

Poenotili bodo 11 prispevnih stopenj, ki jih imamo danes, na dve in eno upokojensko. Izenačili bodo osnove z zakonom o invalidskem in pokojninskem zavarovanju. Uvedli bodo posebno prispevno stopnjo za upokojence, je dejala ministrica. Prispevek za upokojence plačuje državni proračun, z novim predlogom bo stopnja povečana na 6,56, še vedno bo plačnik država. Ker tudi aktualno stanje v zdravstvu, zlasti vse daljše čakalne vrste, kliče po spremembah, koalicija ministrico priganja k ukrepom.

Zakon letos še ne bo imel pozitivnih učinkov.
Zakon letos še ne bo imel pozitivnih učinkov. FOTO: Thinkstock

Za čakalne dobe letos dodatnih 20 milijonov evrov, konsenz s finančnim ministrstvom dosežen

Čakalne dobe za nenujne posege so realnost tudi v drugih državah, je dejala sekretarka Sandra Tušar. Večina programov, s katerimi smo poskušali skrajšati čakalne dobe, je bila uspešnih.

Velik problem ostaja revmatologija, tam so dogovorjeni, da bo vsak od specialistov naredil dve dodatni ambulanti na mesec. Povprečna čakalna doba se bo tako skrajšala z več kot 400 dni na okrog 300 dni.

Trenutno 40.000 ljudi čaka dlje, kot je dopustna doba. S programom skrajševanja čakalnih dob bodo naslovili vse, ki so na seznamu. Prvi pregledi bodo plačani, kot tudi diagnostične preiskave, na primer CT, rentgen in ultrazvok. Lani se je pokazalo, da ko so izvajalci dosegli 100 odstotno realizacijo programa, so se čakalne dobe podaljšale. Letos bodo plačane vse in cilj je, da do konca leta 2017 za resna obolenja ne bo več čakanja prek dopustnega časa.

Zakon letos še ne bo imel pozitivnih učinkov na zdravstveno blagajno, je dejala ministrica. S finančnim ministrstvom je dogovorjeno, da bodo s spremembo zakona po nujnem postopku zagotovili denar tako, da bodo plačali pripravništvo in s tem razbremenili zdravstveno blagajno za ustrezen znesek. "Intenzivno se dela tudi na sistemskih rešitvah," je dejala ministrica. Tu bo uveden poseben enoleten projekt, ki bo slonel na pogajanjih s sindikati. Uvedeno bo variabilno nagrajevanje, največ v višini 20 odstotkov, in sicer za preseganje načrtov dela.

Konkretnih rešitev za odpravo čakalnih vrst nismo dobili, čas se izteka, zato ministrico pozivamo k pripravi konkretnih predlogov. SD

 Koalicija predlog zakon podpira, v SD želijo konkretne rešitve za čakalne vrste

Koalicija je po besedah Kolar Celarčeve osnovni predlog podprla, si bo pa vzela še deset dni časa, da prouči posamezne člene. Zakon bi lahko tako šel v javno obravnavo 1. februarja.

V SD so se na ministričin predlog že odzvali. Zapisali so, da želijo še natančno opredelitev, kaj vse v košarico zdravstvenih storitev sodi. V danes predstavljenem predlogu novele zakona je vrsta odprtih vprašanj, ki jih bodo v stranki pregledali znotraj strokovne ekipe in podali pripombe. Opozorili so, da je bila za danes obljubljena predstavitev konkretnega programa za skrajševanja čakalnih vrst, vendar tega žal tega niso dobili. Čas skrajševanja čakalnih vrst se izteka, pravijo v SD, zato ponovno apelirajo na ministrico, da naj pripravi in poda konkretne predloge za reševanje te akutne problematike v slovenskem zdravstvu.

Predlog zdravstvene reforme
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1871)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
20. 01. 2017 13.28
+1
Glede na revščino v državi torej lahko proračun pričakuje manj denarja kakor doslej.... Kje se bo torej dobilo sredstva za odpravo zamud oz čakanja ?
Timy15
20. 01. 2017 11.39
+2
To kar Kolar Celarčeva imenuje konec dopolnilnega zavarovanja,je za nas z manjšimi prihodki živa mora.Mogoče je to posledica pladijata teh funkcionarjev.
Jimi1
20. 01. 2017 13.25
+1
Jaz praktično brez nekih dohodkov moram plačevati sedaj za osnovno in dodatno zavarovanje preko 60 EUR/mesec....
feren?ek
20. 01. 2017 11.20
+4
Naj raje angažirajo detektive da polovijo tiste igralce bolnišk in naj jih pošteno oglobijo pa bo bolj pošteno za vsaj tiste ki so res bolani....sam sem na bolniški pa veš koliko ljudi vidim k igrajo bolniške...glih poznam enega cel teden bolan potem pa na drsališču drsa ker se je začel v nedeljo počutiti dober...lp
ROMELS
20. 01. 2017 11.33
+10
To ni nič v primerjavi, kolikor pokradejo drugi zdravi osebki z raznimi dodatki na pripravljenost, raznimi pogodbami, potnimi stroški,nadurami?????????? itd, itd,,Ti bi kurjega tatu, veliko ribo pa božal?
nicor
21. 01. 2017 20.06
+1
ferenČe, je videl Igorčka igrati košarko
Darko32
20. 01. 2017 10.46
+5
V konkretnih predlogih je veliko nejasnosti in zavajanj. Pri omenjanju teh 20€ navedenih veliko nejasnosti in netočnosti. Ni pojasnjeno kako bo plačeval tisti, kateri recimo skrbi za brezposleno osebo in je sam zaposlen. Po podatkih imamo v Slvoeniji 250 000 takšnih oseb. Torej kaj je z plačilom na tem področju. Potem imamo priere, kjer so po podatkih Statističnega urada še brezposelni invalidi. KAko bodo ti plačevali ta denar. Kot smo sedaj blrali v tem forumu pri sogovornikih je veliko ljudi, kateri sploh niso mogli plačevati dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Kako je rešeno to področje. Prav tako ni rešeno področje, kjer zdravnik naredi invalida in kako se bo povvrnilo povzročeno škodo tem oškodovancem. Zato je teh 20€ kost za prevaro ljudi. Tudi sogovorniki so ugotovili, da glede na porcente sploh ne gre za solidarnost. ŽAL.
ROMELS
20. 01. 2017 10.45
+7
Tej reformi nasprotuje vsak , ki bo plačeval več. Čisto človeško.
Uporabnik113189
20. 01. 2017 10.49
-2
V tej "reformi" so v veliki manjšini, torej je politično pričakovati da bo sprejeta in všečna.
ROMELS
20. 01. 2017 10.52
+1
Klasik-Motiš se. Upokojenci bodo plačevali precej več.
Uporabnik113189
20. 01. 2017 11.01
+1
ROMELS
20. 01. 2017 11.27
+3
Saj vsi javnjaki dobivajo plačo iz proračuna. Od davkoplačevalcev.
prašek
20. 01. 2017 10.31
-1
Je pa dejstvo, da ima Milojka večje "kohones" kot pa njen največji kritik Tomaž Gantar !
prašek
20. 01. 2017 10.35
-5
In kot je slišati, so SDS-ovci proti tej reformi ! To pa meni pomeni, da je zelo dobra !
Uporabnik113189
20. 01. 2017 10.39
+4
Prav veliko "kohones" ne potrebuješ, če v sistem vržeš dodatnih pol milijarde ( po moji oceni) s klestenjem pravic , prerazporejanjem "tistega kar ne spada v zdravstvo" itd.. Skratka imaš dva korenčka, nižja cena za penzioniste, kjer je jasno da morajo nekaj storiti, in dodaten denar za zdravnike politično je to velik del populacije in precej verjetno da bodo sprejeli ugriznili za vabo. Kazen bo pa prišla pa "od zada" kot pravijo stari bohinjci, ker ni nobene revolucejve v sistemu. Ta ostaja star okostenel, slabo voden in tudi če spremljaš kakovost ki razpada to ne pomeni izboljšanja, le slabe podatke vsak dan.
Morana7
20. 01. 2017 10.42
+4
prašek vsak minister, ki je dejansko začel delati nekaj dobrega za ljudstvo (ne lobije) je odletel in to je dejstvo. Milojka še vedno greje svoj stolček in v izjavah najdeš komentarje v stilu, da so se močno trudili, da bi pripravili dober predlog za zavarovalnice!!! Kaj ti to pove? Meni pove, da nima pač nobenih "kohones"...
prašek
20. 01. 2017 10.43
-3
Kot je poudarila, se košarica pravic ne krči. “Uvajamo pregledno in natančno določeno košarico pravic in jih ne zmanjšujemo, ukinjamo doplačila pravic iz košarice obveznega zdravstvenega zavarovanja in za vsako pravico iz obveznega zdravstvenega zavarovanja je določen postopek njene uveljavitve.”
prašek
20. 01. 2017 10.45
+1
He, he, he, Morana ! V demokraciji mi je najbolj všečno dejstvo, da imamo lahko vsak svoje različno mišljenje ☺☺☺
Uporabnik113189
20. 01. 2017 10.46
+1
Itak, košarica pravic se ne krči, saj si že danes večino vsega doplačal. In to več kot je vredno. ( so pa pozabili to podrobnost omeniti)
Morana7
20. 01. 2017 11.09
+1
Prašek Itak vsak ima svoje mnenje in moje je, da gospa preskakuje korake, prvi bi namreč bil ustavit odtekanje. Ona pa ustvarja podlago za nove prilive. To je zame enako, kot bi vodovodno podjetje reševalo težavo porabnika, ki ima luknjo v cevi na ta način, da bi povečala pretok vode, da vsaj malo pride do uporabnika. Luknja v cevi se bo že uredila, oz. počakala, da pride kdo z jajčki in za začetek vzpostavi skupno javno naročanje za VSE direktno od proizvajalcev.
Darko32
20. 01. 2017 10.21
+1
KDOR JE VSAJ MALO UPORABIL MOZAK IN RAČUNALNIK TER IZRAČUNAL PREDLOGE VIDI, DA JE NAJBOLJ UDARILI PRAV TISTE Z NAJNIŽJIMI PLAČAMI v procentih. Torej so si spet tisti z višjimi plačami znižali plačevanje v procentih. Torej tukaj se lepo kaže po matematičnih izračunih, da so ta predlog pisali tisti, kateri so si hoteli preko tega povišati plače in to so zdravniki. Zato je potrebno nemudoma pred sprejetjem tudi rešiti odškodninsko odgovornost zdravnikov, kateri naredijo nekega bolnika za invalida in mu tako povzročijo škodo. To škodo pa po sedanjih zakonih morajo plačevati tudi sorodniki tega invalida. To je pokazal tudi predlog, kateri potrjuje, da so izračuni narejeni v procentih drugače za vsakega. Samo ta predlog pove kdo je delal in kako so si posamezniki preko tega naredili spet privilegije. Vse to pa ni cilj reševanja čakalnih vrst in zdravljenje ljudi ampak kako preslepiti ljudi in podjetja, da bodo še naprej plačevala tem barabam za nadaljevanje sistemske korupcije.
prašek
20. 01. 2017 10.24
+1
Tisti z najnižjimi plačami bodo sedaj plačevali 20 namesto 28€. To je zame pač manj ! A bi bil tako dober in nam predstavil tvojo matematiko, po kateri je 20€ več kot pa 28€ ?!? Lepo bi prosil !
Darko32
20. 01. 2017 10.44
+4
prašek V konkretnih predlogih je veliko nejasnosti in zavajanj. Pri omenjanju teh 20€ navedenih veliko nejasnosti in netočnosti. Ni pojasnjeno kako bo plačeval tisti, kateri recimo skrbi za brezposleno osebo in je sam zaposlen. Po podatkih imamo v Slvoeniji 250 000 takšnih oseb. Torej kaj je z plačilom na tem področju. Potem imamo priere, kjer so po podatkih Statističnega urada še brezposelni invalidi. KAko bodo ti plačevali ta denar. Kot smo sedaj blrali v tem forumu pri sogovornikih je veliko ljudi, kateri sploh niso mogli plačevati dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Kako je rešeno to področje. Prav tako ni rešeno področje, kjer zdravnik naredi invalida in kako se bo povvrnilo povzročeno škodo tem oškodovancem. Zato je teh 20€ kost za prevaro ljudi. Tudi sogovorniki so ugotovili, da glede na porcente sploh ne gre za solidarnost. ŽAL.
prašek
20. 01. 2017 10.14
-5
Dober dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
prašek
20. 01. 2017 10.15
-3
Spodaj sem opazil veliko izlivanja žolča po Milojki ! Jaz sem pa ponosen na njo ! Nisem verjel, da ji bo uspelo, pa me je prav veselo presenetila !
prašek
20. 01. 2017 10.16
-3
Če sem tole prav razumel, sedaj ne bom sploh nič več plačeval dodatno zavarovanje, plačeval mi ga bo proračun !
El Koronito
20. 01. 2017 10.19
-5
prašek
20. 01. 2017 10.19
-5
To pa pomeni 28 X 12 = 336€ na leto. Lepo je biti penzionist na sončni strani Alp !
prašek
20. 01. 2017 10.20
-4
Niet ..... Lep pozdrav tudi tebi. Vidim da si kot zvest "prisežnik" ZL proti tej reformi ! Jaz sem jo pa prav vesel !
Uporabnik113189
20. 01. 2017 10.21
+2
Prašek, torej se že veseliš dodatnega zadolževanja naše države, ker nekateri nikakor ne zmorejo živeti v okviru svojih zmožnosti. Milijarde za zdravstvo (izdatno povišane) so namreč nesramno velik del proračuna. Vse bolj se potrjuje moje spoznanje, da kot država ne bomo več dolgo trajali.
El Koronito
20. 01. 2017 10.23
+3
Sem vesel za upokojence, vendar pa moramo priznati, da korupcija, privatizacija in čakalne vrste v zdravstvu še vedno ostajajo.
prašek
20. 01. 2017 10.26
-4
Klasik ..... Za razliko od tebe, jaz vidim z finančno ministrico usklajeno reformo, ki je meni zelo všečna ! Sem še enkrat pogledal, pa nisem našel dodatnega zadolževanja ! Kje si ga pa ti našel ???
prašek
20. 01. 2017 10.27
-4
Niet ....... Gordijski vozel je samo Aleksander prerezal z enim udarcem ! Tale naš vozel je pa veliko hujši in Milojka se ga je dobro lotila !
El Koronito
20. 01. 2017 10.29
-2
Klasik obstajali bomo tako dolgo, dokler imajo kolonialistične države eu korist od nas. Poceni delovna sila, poceni naravna bogastva, voda ipd.
prašek
20. 01. 2017 10.29
-3
Niet ..... Da se čisto vse normalizira , bo preteklo še nekaj Save ! Ampak vsaka stvar se začne na začetku ! In začetek je tu !
Uporabnik113189
20. 01. 2017 10.30
+0
Neit, vse je matematika in interes. Pokojnine so postale nevzdržne, v vsakem primeru bi morali nekaj storiti, ker je tretjina upokojencev na Karitasu vsak dan. Hkrati so s tem poskrbeli za višjo kupno moč in višje priliv DDV iz trgovin in ta sloj državljanov ne more dlje kot 100 m od prebivališča, ker kupuje samo še mleko in kruh, torej ves denar kroži znotraj države. Ne trdim da je to znižanje slabo, vsekakor je dobro gre pa za korenček, da bi reformo sprejeli. Saj vendar nekaj moraš tudi ponuditi če hočeš kupčijo. Zgodbo bo plačal srednji sloj, ki bo ravnal pragmatično, odšel bo iz države..
El Koronito
20. 01. 2017 10.35
+1
Edino kar se je spremenilo je to, da so dodatno dajatev spremenili v obvezno in s tem odrezali zavarovalnice, ki bodo v obdobju dveh prehodnih let spet ponujale nadstandardno zavarovanje.
prašek
20. 01. 2017 10.39
-4
Po Predlogu Zakona, bodo v obvezno zavarovanje vključene vse osebe in vsi otroci v Sloveniji. Ministrica za zdravje je ob tem poudarila, da bo dopolnilno zavarovanje ukinjeno, nadomestna obdavčitev pa bo progresivna. “80 odstotkov prebivalstva bo na ta račun plačevalo manj,” je poudarila ministrica Milojka Kolar Celarc. Nov sistem bo temeljil na solidarnosti in bo osnovan glede na vse prihodke, ki jih ima posameznik. Prav tako se število prispevnih stopenj poenostavi na dve.
prašek
20. 01. 2017 10.40
-4
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pa bo po novem imel vlogo aktivnega kupca, s tem pa tudi odgovornost za postavitev minimalnega standarda kakovosti, zahtevanega pri plačilu zdravstvenih storitev. Upravljanje zavoda se bo spremenilo iz zdajšnjega sistema skupščine v poenostavljeno obliko sveta zavoda, kjer bodo imeli zavarovanci 5 predstavnikov in 4 delodajalci.
ROMELS
20. 01. 2017 10.43
+3
Medo-Narobe si razumel. Nisi ga plačeval ne prej in ga ne boš ne sedaj. Seveda, če si penzioner.
Uporabnik113189
20. 01. 2017 10.43
+0
Res je plačevali bomo manj, več bo obdavčenih, vozili pa se bomo z razpadajočo kripo, medtem ko je ponudba v Avstriji izjemno ugodna. Polovica državljanov bi takoj plačala več, če bi smela tja, ker ne verjamejo našim ( izraz cenzuriran). Množice se vozijo v Bosno, Hrvaško kot samoplačniki, čeprav so tam še hujši. Vse to samo zaradi nezaupanja in korupcije.
Z.I.Z.U.
20. 01. 2017 10.05
+2
Mislim da je najboljše da zapremo vse skup dol... piši kuči propalo.. očitno enostavno ni ljudi ki bi bili sposobni vodit državo... ni ljudi ki se nebi od vsake stvari še zraven plače okoriščali s korupcijo.. pa to ne nekaj malega.. če krademo.. karadimo na veliko.. kje je naše dno??
El Koronito
20. 01. 2017 09.58
+0
Poznam veliko ljudi, ki si dodatnega zavarovanja niso mogli privoščiti. Zdaj bodo v plačevanje PRISILJENI !!!
El Koronito
20. 01. 2017 10.01
+3
Tudi zavarovalnice ne bodo ostale brez dela. Ponujale bodo nadstandardno zavarovanje, ki ga boste spet prisiljeni plačevati, ker se vsak boji za svoje zdravje. Torej smo zdaj dobili dve obvezni zavarovanji in en dodatno.
El Koronito
20. 01. 2017 09.56
+1
Čakalne vrste ostajajo, zdravniške elite so dobile 45 mil. + 20 mil. dodatnih sredstev, milijoni še vedno izginjajo na privatnih računih lobistov, zdravnikov in onga hišnika iz UKC. Zdravnike še vedno vodita pohlep in želja po dodatnem zaslužku. TO NI NOBENA REFORMA. TO JE EN DREK.
estelle.r
20. 01. 2017 09.42
+19
Čakajte, a ni nobenega zmotil ta stavek "Osebi, ki je bolna, je po določenem obdobju potrebno najti nek status, bodisi upokojitev ali prekvalifikacija na novo delovno mesto. Omejitev bolniške bo eno leto, z možnostjo 18 mesecev v dveh letih," ???????????!!!!!!!!....................................... Torej, dobiš raka, si na bolniški 1 leto, ajd ciao - KAKŠEN STATUS IMAŠ?! Če citiram ministrico - NEK STATUS... Od kod bo ta bolnik dobil denar? Od česa bo živel? Torej namesto 80% od svoje plače na bolniški, bo sedaj na nuli, plečih svojcev ali v najboljšem primeru na socialni? Brez zamere, moj oče je pustil svoje zdravje v firmi kjer dela, v 30ih letih je šel prvič na daljšo bolniško in zdaj ga lahko po 1 leti dol vržejo in na socialko? Ker dobro vemo, da NE BO dobil status invalida, ampak samo, NEK status... noro!
feren?ek
20. 01. 2017 10.00
+2
Uporabnik113189
20. 01. 2017 10.06
-1
Najhitreje te bo pobralo, če ti ukinejo še bolniško, prej si životaril potem boš oa škripnil in s tem problem rešen. Je pa tako, vse se plača vse se vrača. V nekaj letih ( kako hitro gre čas) bodo tisti odločevalci postali toliko starejši da bodo že preizkušali na svoji koži recepte in rešitve za "boljši zdravstveni sistem". Da ne bi potem kdo jokal v medijih, ker ne bo milosti.
Uporabnik113189
20. 01. 2017 10.17
-1
Mimogrede lahko omenim da so določeni lastniki (rusi) precej drugače obnašajo od naše države..Če zboliš za rakom, ti celo dodajo še eno plačo, da boš čim prej okreval. Imajo čudno logiko, precej v sporu z našo ministrico, ki jo od vsega najbolj skrbi za "zdravje" slovencev. Bolj se mi zdi naših denarnic..
Uporabnik113189
20. 01. 2017 09.24
+1
Prvi vtis ni ravno najboljši po moje. Sicer je pocenitev plačila več kot dobrodošla, če bo to vzdržalo vsaj nekaj mesecev, dejstvo pa je, da bo zdravstveni sistem namesto 2,6 milijarde po novem požrl 3 milijarde. Pri tem so seveda oklestili mnogo pravic in si zagotovili še dodatne "prihranke". Po moji oceni gre za prevaro davkoplačevalcev in se ni v tej naši državi ničesar spremenilo. Ko bom videl pocenitev plačil in stroške za zdravstveni sistem nižje od 2,6 milijarde, pa brez čakalnih vrst brez klestenja pravic, potem gre za spremembe. V tem primeru pa gre karavana svojo pot, korupcija tudi..Skratka revolucije oziroma reforme ni, le pometanje določenih sledi korupcije pod preprogo. Pri tem naj omenim še otipljive zneske za razne zgodbe "ki ne spadajo v zdravstvo" , ki so jih iz vsote 3 milijard prenesli na druga pleča..
feren?ek
20. 01. 2017 09.41
+4
Ne niso oklestili davkoplačevalcev ampak boge in bolane ljudi.....ki že tako komaj živijo.
El Koronito
20. 01. 2017 09.48
-1
igy02
20. 01. 2017 09.17
+3
A po tej "reformi" pa bodo cene žilnih opornic, kolkov in podobno na svetovni tržni ceni? Dajte no. To ni nobena reforma. Milojka je pač morala nekaj pripraviti, saj ji je tekla voda v grlo. Če ne gledamo ideološko (ne levo in ne desno) je to ena polomija. Spet bo malo obdavčila bogatejše. In s tem bo skrajšala čakalne vrste? LOL
BOB-FL
20. 01. 2017 09.08
+12
Ministrica pravi:Smo edina država v Evropski uniji, ki ima neomejen čas trajanja bolniškega nadomestila; smo tudi edina država, bo plačevala 3x davek v zdravstveno blagajno na mesec , smo edina država ki mora dohodnino vračat če delaš v tujini, smo edini ki imamo dvojni davek na plače, smo edini ki imajo podjetja dvojni davek na dobiček,...
Tomvojo
20. 01. 2017 08.49
+3
Če prav razumem ne bom več plačeval 29€ Vzajemni in se mi bo penzija zvišala za ravno toliko. Ne verjamem da bo v praksi to držalo, drobnega tiska ne vidimo. Bodo na zavarovalnicah kaj naštudirali da temu ne bo tako.
feren?ek
20. 01. 2017 08.32
-2
Ok naj bo tako ampak slovenci povem vam če nas mislijo tako zasužnjiti naj nam potem vsaj ustrezno poštimajo bolniške sobe za tako plačilo naj nekaj tudi nudijo ne pa da bo ostalo vse tako kot je naj nam prvo povejo kaj bo za nas boljše za ta denar.vse vas vrtijo kot njim paše kdaj se bomo pa mi uprli tem njihovim muham!!!! kaj ker so oni rekli da bo tako tudi tako naj bo pa kaj še .....v bolnicah boste ležali pa na posteljah starih več kot 60let in ostali bomo reveži vsi tisti k bomo hudo zboleli....me zanima kako plačo imajo tej ljudje k si izmišljujejo take zakone....bi preživeli z 500evr za čez mesec!!!lepo vas prosim pustite ljudi pri miru že tako smo sami reveži.
razerznak
19. 01. 2017 22.56
-40
PRIVATIZIRAT ZDRAVSTVENI SEKTOR, NEPA NEKE SOCIALISTIČNE kot tole danes
BOB-FL
20. 01. 2017 09.17
+3
ecoliqua
19. 01. 2017 22.37
+102
Vrste so zaradi pohlepa in ne zaradi velikega stevila bolnih.
llluuullliii
19. 01. 2017 22.31
+1
75 eur je pa preveč. Ne bom toliko dal...
MNajram
20. 01. 2017 08.07
+10
Se pravi, da si vsaj na 500%PP. Jaz bi ti vzel 500€ na mesec !!! Prase
Shark51
20. 01. 2017 08.26
+5