Slovenija

Bomo poslance izbirali s preferenčnim glasom?

Ljubljana, 16. 04. 2024 19.31 | Posodobljeno pred 13 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Člani odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo so z devetimi glasovi za in štirimi proti odločili, da je predlog za razpis posvetovalnega referenduma o uvedbi preferenčnega glasu za volitve poslancev primeren za nadaljnjo obravnavo. Predlog za razpis referenduma so v DZ marca vložili v Svobodi. Uvedba preferenčnega glasu je sicer zapisana tudi v koalicijski pogodbi.

Volilna skrinjica
Volilna skrinjica FOTO: AP

V Svobodi so predlog za razpis posvetovalnega referenduma o uvedbi preferenčnega glasu na parlamentarnih volitvah vložili, ker želijo, da imajo volivke in volivci odločilen vpliv na izbiro kandidata ali kandidatke, ki jih bo zastopal v DZ, je na današnji seji odbora v imenu predlagatelja izpostavila poslanka Svobode Lucija Tacer.

Trenutni sistem z volilnimi okraji in volilnimi enotami po njenem mnenju "dejansko vsili prebivalcem določenega okraja kandidata, ki kandidira za stranko". Ob tem je spomnila, da so koalicijske stranke uvedbo preferenčnega glasu na volitvah v DZ zapisale v svojo koalicijsko pogodbo. A ker je za spremembe volilne zakonodaje potrebna ustavna, torej dvotretjinska večina glasov poslancev, menijo, "da bo rezultat na tem referendumu pomembna popotnica za vse poslanke in poslance v tem DZ, da skupaj najdemo rešitev, ki jo bo izrazilo ljudstvo na tem referendumu".

Ob tem v Svobodi predlagajo tudi, da bi s tem volilne okraje in volilne enote ukinili oziroma ohranili le na administrativni ravni, izhaja iz referendumskega predloga. V njem pa so izpostavili še, da je ustavno sodišče decembra 2018 ugotovilo, da so območja volilnih okrajev neustrezna. Sodišče je v sodbi takrat še zapisalo, da je izbira volilnega sistema v pristojnosti zakonodajalca.

Referendumsko vprašanje bi se tako glasilo: Ali ste za to, da se za volitve poslank in poslancev v državni zbor Republike Slovenije uvede preferenčni glas, ki bo zagotovil odločilen vpliv volivcev na izbiro poslanca?

Zakonodajno-pravna služba DZ na podani predlog za referendum ni imela pripomb.

Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Jure Trbič je dejal, da vlada predlog za razpis posvetovalnega referenduma podpira. Predlagana ureditev bi po njihovem mnenju pomenila "doslednejšo izvedbo zahteve 80. člena ustave po odločilnem vplivu volivcev in volivk". Slednji bi tako glasovali po celotni listi oz. bi se uvedlo prednostni glas. Dodal je, da se takšno glasovanje pri nas že uporablja na evropskih in lokalnih volitvah. Volivcem je ta način glasovanja že poznan, meni Trbič, saj je bilo na zadnjih volitvah v evropski parlament leta 2019 kar 77 odstotkov glasov podanih preferenčno. Ob tem je dodal, da je bilo na to temo v zadnjih desetih letih že kar nekaj javnih posvetovanj, nazadnje lani jeseni, ko je takšen posvet organizirala vlada. Od leta 2013 pa je bilo v zakonodajni postopek vloženih že pet predlogov za uvedbo prednostnega glasu, je še dodal.

V razpravi sta predlogu nasprotovala poslanca SDS Anja Bah Žibert in Andrej Kosi. Slednji je izpostavil, da je uvedba prednostnega glasu glede na sodbo ustavnega sodišča ena od možnih rešitev, a ustavno sodišče njegove uvedbe ne nalaga, opozarja namreč le na velikost volilnih okrajev. Z uvedbo prednostnega glasu in ukinitvijo okrajev bi po njegovem mnenju izničili moč podeželja, pridobila bi le mesta, saj kandidat iz podeželja ne bi mogel zbrati toliko glasov kot nekdo v mestu. Prav tako bi izničili moč novim kandidatom, ki niso medijsko uveljavljeni ali izpostavljeni. Prav tako meni, da se morajo glede spremembe volilne zakonodaje poenotiti znotraj politike in šele potem vprašati ljudi, ali s takimi rešitvami strinjajo.

"Ker nimamo vsebine, ne vemo, kako bi sploh zakonodaja izgledala," je izpostavil tudi poslanec SD Damijan Zrim, ki je dodal, da bi naj ljudje "vedeli, o čem približno odločajo". Prav tako ne more zagotoviti, da bo zakon sprejet, ker za poprave volilne zakonodaje že v preteklosti ni bilo politične volje, glede na pogovore v DZ pa meni, da je tudi zdaj ne bo. Kljub temu pa so v SD predlog za referendum podprli, ker je "referendum najširša oblika demokracije".

"Danes se niti približno še ne pogovarjamo o tem, na kakšen način bi se ta preferenčni glas udejanjil," je izpostavila poslanka Svobode Janja Sluga. Zato je po njenem mnenju treba vprašati ljudi, kaj si o tem mislijo, in se potem lotiti načina uresničevanja. "Pri čemer nikjer ne piše, da ne bi mogli kasneje izvesti še kakšnega referenduma tudi o načinu uresničevanja," je dodala.

Bah Žibertova je izpostavila, da morajo volivci vedeti, o čem odločajo in kakšna bo teža njihove odločitve. Če bi imeli pred sabo zakon, bi natančno vedeli, kaj uvedba preferenčnega glasu pomeni. "Takšna vprašanja so pa zame metanje peska v oči, predvsem pa izigravanje volivk in volivcev," je dodala.

Kot je uvodoma pojasnila predsednica odbora Tereza Novak (Svoboda), mnenje odbora za kasnejše končno odločanje na seji DZ ni zavezujoče. Če bo DZ na seji sprejel sklep, da se razpiše posvetovalni referendum, bo odbor na eni izmed naslednjih sej oblikoval predlog odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o uvedbi preferenčnega glasu na državnozborskih volitvah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravkob
17. 04. 2024 13.39
-1
.... volivk in volilcev. Kar naprej to izkrivljanje jezika s strani politikov. kako si lahko dovolijo svoja prilizovanja ženskam vgrajevati v jezik?! Kvarimo jezik!
frenk707
17. 04. 2024 12.42
+3
klerojanšizem se ne bo nikoli prostovoljno odrekel volilnim okrajem , kjer so zanesljivo izvoljeni.
jozefStefan
17. 04. 2024 10.06
Vsak poslanec, ki bi želel sodelovati na volitvah, bi moral zbirati podpise. Vsak državljan-ka lahko odda samo 1 glas. Nato se 200 poslancev, ki so zbrali največ glasov uvrsti na volilno listo. Izvoli se 50 posameznikov. Tako bi vodili ljudi, ki bi želeli, da so tam kjer nam ponavadi ser... tisti , ki jih volilci izločimo.
zdravkob
17. 04. 2024 13.41
Kaj pa je zdaj ...ljan-ka? Imate težave s slovenščino!
Julijann
17. 04. 2024 09.10
-1
Že leta 1996 smo volivci odločali o volilnem sistemu. Udeležba na referendemu je bila ubogih 38%. Na voljo pa tri opcije, večinski volilni sistem, sistem sorazmerne zastopanosti strank, kombinacija prvih dveh. Največ glasov je dobil večinski sistem, US je šele po dveh letih odločilo, da je zmagal ta sistem in da je DZ dolžan voljo volivcev uzakonit. Pa se to ni zgodilo.DZ je namreč pred volitvami 2000 s spremembo Ustave uzakonil proporcionalni volilni sistem. Že takrat je leva vlada nogirala voljo volivcev in odločitev US! Zato ne razumem zakaj naj bi sedaj spet volivci odločali. Bo njihova volja sprejeta ali ne. Če je ta način sedaj tako dober, bi NSi brez problema primaknila svoje glasove .
mackon08
17. 04. 2024 08.26
+2
Bajbolj blesavi sedanji sistem je, da vidiš kandidate na plakatih pri cesti izvoljeni so pa čisto drugi. Narod misli oh naš domačin pa voli, samo voli čisto drugega.
mackon08
17. 04. 2024 08.20
+3
Končno nekaj pametnega, v parlamentu sedijo pojave, ki so dobile 200 glasov na volitvah. Ampak nobenega referrnduna tu ne rabimo, sprejet zakon pa je.
iskriv
17. 04. 2024 08.06
+2
Že dolgo nazaj se je želelo preiti na volilni sistem s preferenčnim ( prednostnim ) glasom in ukinitvijo volilnih okrajev , ki so postali valilnica enih in istih kandidatov , čeprav nezaželenih drugje in prav s to prakso je treba prekiniti in vzpostaviti sistem poslancev , ki jih izbere narod in ne stranka . Stranka lahko samo ponudi kandidate in volivci jih bomo s pomočjo prednostnega glasu sami izbrali !
mali.mato
17. 04. 2024 08.39
-2
Še bolj dolgo nazaj pa smo na referendumu izbrali dvokrožni večinski volilni sistem. Pa ste ga pozneje levičarji zminirali.
iskriv
17. 04. 2024 09.24
+1
Zato , ker desničarji , zlasti sektaši ne želite preferenčnega glasu in ukinitve volilnih okrajev , ker potem mnogi med vašimi favoriti ne bi bili nikoli izvoljeni !
adr33
16. 04. 2024 21.57
+0
Takoj za + elektronske volitve
natmat
16. 04. 2024 21.46
+1
Pravilno...da se karte malo premešajo...
4556
16. 04. 2024 21.24
+0
Če je svoboda nekaj predlagala to zagotovo ne bo dobro za narod in državo --vsaj takšni so do sedanje izkušnje -lopovi in kradljivci tem ni nič za zaupati.
anatomija
16. 04. 2024 21.19
+9
Me zanima koliko sedanjih posrancev bi dobili referenčni glas .
Betuul
16. 04. 2024 21.14
+1
Penzijone zvišat! A bo treba zato referendum! Ali bo šlo samo od sebe in pritisnt
realno1
16. 04. 2024 21.08
+4
"Prav tako bi izničili moč novim kandidatom, ki niso medijsko uveljavljeni ali izpostavljeni." pravi SDS. Stranka, kjer je največ poslancev z večdesetletnim stažem. Stranka, ki v izvoljive okraje plasira najbolj zveste kadre...
on39
16. 04. 2024 20.59
-1
se ne prizna palestine
anatomija
16. 04. 2024 21.15
+1
jank
16. 04. 2024 20.42
+9
Zakaj preferenčni glas lahko velja na evropskih volitvah, na državnih pa to naj ne bi veljalo. Zakaj ni bi imeli možnosti, da lahko glasujemo za konkretnega kandidata.
GAYPROPAGANDA
16. 04. 2024 20.35
+12
Andrej Kosi SDS "Prav tako meni, da se morajo glede spremembe volilne zakonodaje poenotiti znotraj politike in šele potem vprašati ljudi, ali s takimi rešitvami strinjajo."................V Sloveniji vlada ljudstvo, tako da naj se nas prvo vpraša in vi potem na podlagi rezultatov glasujete n tako kot želi ljudstvo!
jank
16. 04. 2024 20.40
+4
Odlično povzeto. Tudi jaz sem crkoval od smeha, ko sem ga poslušal.
Samo navijač
16. 04. 2024 20.27
+10
Prvo zmanjsat število poslancev vsaj za tretjino.
1918
16. 04. 2024 20.26
+0
če si v sloveniji želimo popolno centralizacijo, potem je odgovor da
jank
16. 04. 2024 20.21
+9
Tej varianti najbolj nasprotujejo v sekti SDS. S preferenčnim glasom bi se zmanjšala moč njihovega vsemogočnega pri določanja kandidatov in pa kot ruralci se počutijo ogrožene.
Nataša Gornjak
16. 04. 2024 20.08
-3
Sliši se lepo, da bodo volivci lahko izbirali konkretnega poslanca. Vendar to pomeni, da bodo izvoljeni predvsem tisti, ki se pojavljajo v medijih in iz Ljubljane, pa morda še iz Primorske. Z ukinitvijo okrajev bo velik del podeželja ostal brez svojih zastopnikov v parlamentu Že dalj časa opažamo, da predvsem Ljubljana in Obala napada podeželje in predvsem kmete. Kar nekaj zakonov, tudi protiustavnih , ki so uperjeni proti podeželju je bilo v zadnjem času sprejetih ( kot je v času Janševe vlade na državni proslavi nek razgrajač vpil , v tujem jeziku. " pojdite vi v vaše vasi, to mesto je naše !!!!!!!
jank
16. 04. 2024 20.18
+2
Ja, kako pa to naredijo npr. v Nemčiji, Franciji ali Italiji, kjer je volilna enota velikosti za pol Slovenije ali še več.