Slovenija

Bomo povečali gospodarsko prisotnost na Kosovu?

Priština, 21. 12. 2009 12.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Türk se je med obiskom v Prištini zavzel za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama, pohvalil pa je tudi nedavno izvedbo tamkajšnjih lokalnih volitev.

Danilo Türk in Fatmir Sejdiju
Danilo Türk in Fatmir Sejdiju FOTO: Reuters

Predsednik Danilo Türk se je danes v Prištini zavzel za krepitev mednarodnega sodelovanja za povečevanje razvojnih priložnosti na Kosovu. Okrepiti je treba predvsem gospodarsko sodelovanje, k čemur bo prispeval tudi dananšnji obisk z močno gospodarsko delegacijo, je poudaril Türk po srečanju s predsednikom Kosova Fatmirjem Sejdiujem.

Türk je ocenil, da se na Kosovu kažejo pozitivni obeti za prihodnost, kar dokazuje tudi članstvo Kosova v Mednarodnem denarnem skladu (IMF) in Svetovni banki od julija naprej. Po njegovem mnenju pa Kosovo potrebuje več mednarodnega sodelovanja, predvsem na gospodarskem področju, zato ga na delovnem obisku v Prištini spremlja tudi močna gospodarska delegacija, v kateri so predstavniki približno 60 podjetij.

Po srečanju s kosovskim kolegom je Türk pohvalil tudi izvedbo lokalnih volitev na Kosovu v minulih tednih. Izpostavil je da so bile to prve volitve, ki so jih izvedli v samostojnem Kosovu in to brez mednarodne pomoči, le ob nadzoru mednarodnih opazovalcev. Volitve so uspele, ohrabrujoče pa je tudi sodelovanje srbske manjšine, je še ocenil Türk.

Slovenija bo še naprej podpirala varnost in stabilnost

Poudaril je še, da bo Slovenija še naprej podpirala varnost in stabilnost v regiji. V ta namen ima na Kosovu v okviru mednarodnih sil Kfor tudi 386 vojakov, je še poudaril slovenski predsednik in opozoril, da mora mednarodna skupnost na Kosovu ostati.

V luči vizumske liberalizacije za tri države Zahodnega Balkana pa se je Türk zavzel tudi, da bi morali biti vizumi za vstop v EU odpravljeni v celotni regiji. "Pravica do svobode gibanja je ena temeljnih človekovih pravic," je opozoril Türk in izpostavil, da je odprava vizumov pomembna pot za zagotovitev te pravice. "To moramo doseči za vse države v regiji," je dejal Türk in pojasnil, da je to stališče, za katerega se bo Slovenija zavzemala tudi v prihodnje.

Kosovski predsednik pa se je na drugi strani Sloveniji zahvalil za vso podporo, tudi na mednarodni ravni. Hvaležnost je izrazil predvsem zaradi podpore ob osamosvajanju, ko je, kot je izpostavil, Slovenija pomembno pripomogla k pojasnjevanju, zakaj ima Kosovo pravico do osamosvojitve.

Slovenski predsednik se je nato srečal tudi s predsednikom parlamenta Kosova Jakupom Krasniqijem in premierjem Hashimom Thacijem.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

domremy
22. 12. 2009 13.54
Remington, na lastne oči sem videla to čudovito infrastrukturo in razvoj na Kosovem. Sira je v bureku le za vzorec, zato pa tudi stane 30 centov. Folk si gradi 5- nadstropne vile brez fasade za cel klan in še malo zraven, a ko se spusti mrak, so mesta zaradi redukcije elektrike zavita v egiptovsko temo. Da o neurejeni kanalizaciji IN GORAH SMETI OB CESTAH sploh ne govorim. Gospodinja stopi iz hiše in strese vsebino smetnjaka kar po pobočju navzdol. Klateški psi v tropih blodijo naokoli. Res je sicer, da so hladilniki znamke Gorenje statusni simbol. Ampak 90% mednarodnih finančnih injekcij gre za podkupovanje lokalnih poglavarjev in mafijcev. Nenazadnje to velja tudi za kosovkega premierja. Celo ozemlje je tranzitno območje za biznis z drogo in preprodajanjem otrok - kar vprašaj ambasadorko Unicefa Vito Mavrič, kaj je odkrila tam doli! Ljudje tam doli si zaslužijo svobodo in mir. Tudi delavni so in pridni, ampak prej bodo morali obračunati z naraščajočim kriminalom, ki je edini smiseln način življenja za neuko mladino, ker je brezposelnost več kot 70% odstotna. Kosovo je svojo samostojnost plačalo s prodajo rudnin Američanom, ki itak nikomur nič ne podarijo zastonj. Kosovo ima glede državotvornosti malodane isti status kot Abhazija ali Turška republika Severni Ciper - v očeh mednarodnega prava nezakonit. Rešitev za to situacijo je v izobraževanju neuke in polpismene populacije. Osebno vidim velik potencial v recikliranju plastične svinjarije, ki je je Kosovo prepolno. Ampak ob umiku mednarodne skupnosti bo vsak biznis postal tvegano početje, če ne boš hotel plačati procenta od dobička tamkajšnji mafiji. Občutek imam, da si od tam doma ali da imaš vsaj sorodnike tam dol, tako da prosim ne prodajaj leporečnih puhlic, kako je vse na Kosovem super in krasno le zato, ker so postali napol samostojni tudi na papirju.
bron
21. 12. 2009 21.05
DA NI KAKEGA DANILČETA OBISKAL SPOTOMA.
bron
21. 12. 2009 21.03
JE IMEL MEDALJO OD STARE KAHLE DNO ZA VSAK SLUČAJ.
REMINGTON
21. 12. 2009 19.52
Kako sem vesel da ene tukaj tolk moti vse kar je povezano s DRŽAVO KOSOVO. Takim bi priporočil da grejo dol in se sami prepričajo kako je dejansko LEPO. Razvoj je v polnem teku. Infrastruktura se gradi 100/uro, energetika je tudi v fazi priprave. Kosovarji dobro vedo kaj in kam hočejo ter zato uporabljajo vsa raspoložljiva sredstva. Tukaj ne vidim nič spornega. Zaradi tega je cccc fovšarija na mestu in naj bo kar naprej, to itak une dol zanima kot lanski sneg. Oni gledajo naprej in ne nazaj. Vsak dobronameren politik ali gospodarstvenik je iz srca DOBRODOŠEL IN SPOŠTOVAN celo več kot domačini kar je tudi njihova tradicija. Vse kar paše pod Made in Slovenija je bolj spoštovano kot tukaj doma. Tisti Slovenci ki že delajo biznis dol že vedo kako v resnici je eni ustvarjajo tržišče prek katere že ali bodo pokrili tudi 4.000.000 Albansko tržišče pa še kaj druzga. Celo Srbi imajo največji trnutni IZVOZ v sosednji DRŽAVI KOSOVO.
hot125
21. 12. 2009 18.25
Turk bo verjetno, če bo šlo tako naprej, lahko obiskoval samo še balkan in bivše neuvrščene, v demokratskih državah verjetno ne bo preveč zaželjen.
dolejo
21. 12. 2009 15.57
Edini otipljivi rezultat bo milijon Albancev v Sloveniji in čez 50 let še ena šip.tarska država pod Alpami.
porka.malorka
21. 12. 2009 15.28
Gospodarska prisotnost na kosovu hahahahhahahhaha kaj jim pa bomo prodajali. Edino telekomunikacije. Saj za drugo nimajo denarja
bre11
21. 12. 2009 14.53
pomembna partinerica to kosovo kaj bi brez sladoleda kebaba in siptarov v grabnih
bre11
21. 12. 2009 14.52
kosovo kaj je to aja narko drzava ki so jo priznale hlapcevske drzave po vodstvom zda
ciaobella
21. 12. 2009 14.27
Turk je ENA SAMA KOMEDIJA !
mamica55***
21. 12. 2009 14.27
Admin, a nej se ti opravčim !!!
Tonček Balonček
21. 12. 2009 14.26
A Gaspari bi bil pa v redu?
mamica55***
21. 12. 2009 14.25
Sem napisala, da je verjetno za vsak slučaj medalje s sabo vzel, pa me je admin odstranu !
mamica55***
21. 12. 2009 14.12
Mende ima ja medalje s sabo, za vsak slučaj !!!
blokirani
21. 12. 2009 14.05
Tale turek pa izbira same banana države za svoje obiske. Slabšega predsednika še nismo imeli.
Buena Vita
21. 12. 2009 14.04
PAHOR NAJ NOSI ZA NJIM LAVOR ČESNA,
ciaobella
21. 12. 2009 13.55
Res perspektiva za SLO gospodarstvo...kolikor vem je Srbija finančno močnejša in 5x večja po številu prebivalstva...in SLO priznava kvazi državo, ki nikoli ne bo članica EU...????
deloholik
21. 12. 2009 13.13
bravo Turk...sedaj ko si se po neumnosti skregal z Merklovo bomo pač povečali izvoz na Kosovo...jao jao..
krutirealizem
21. 12. 2009 13.13
Ma kakšna hvala glede demokratične izvedbe volitev...žal slovenska javnost ni informirana o priznanju bivšega pripadnika tajne službe OVK o eliminaciji (beri odstrelih) političnih nasprotnikov stranke Hashima Thaqija, ki je sedaj t.i. premier t.i. neodvisne države Kosovo. In tako t.i. državo, s takim t.i. premierjem podpira naš predsednik? Sramota oz. bullshit (selektivna) propaganda!
deloholik
21. 12. 2009 13.13
bravo Turk...sedaj ko si se po neumnosti skregal z Meklovo bomo pač povečali izvoz na Kosovo...jao jao..