Slovenija

Boris Pahor neomajan pri 103 letih: že to, da ima nekdo parlament v svojih rokah, je lahko fašizem

Ljubljana, 26. 08. 2016 15.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Boris Pahor, slovenski pisatelj in mislec pri svojih 103 letih ostaja čil, zdrav in brez dlake na jeziku. "Svoje misli bom ponavljal, dokler bom zmogel!" je dejal ob predstavitvi svoje nove knjige v ljubljanskem Konzorciju. V njej govori o pomenu dialoga in ohranja optimizem. Če smo klonirali ovco, lahko tudi uredimo ta svet, pravi.

Boris Pahor, slovenski pisatelj in mislec
Boris Pahor, slovenski pisatelj in mislec FOTO: POP TV

26. avgusta leta 1913 se je v Trstu rodil slovenski pisatelj in mislec Boris Pahor. Čeprav danes praznuje svoj 103. rojstni dan, ostaja čil, zdrav in brez dlake na jeziku. V ljubljanskem Konzorciju, kjer je jubilej proslavil ob predstavitvi novega literarnega dela, je tako pred obiskovalci znova glasno dejal, da je tudi v sedanji družbi mogoče prepoznati fašizem. Ta se po njegovih besedah rojeva tam, kjer nekdo svojo nacijo hvali preko meja poštenega. Po drugi strani pa je v razmislek podal izjavo: "Že to, da imamo namesto prave demokracije na vladi, parlament, ki ga ima v rokah voditelj neke stranke, in da ima ta vpliv na parlament na tak ali drugačen način, je lahko fašizem.” Brez obotavljanja je ponovil tudi, da sta narava in Bog eno in isto, da se v tej miselnosti pridružuje Spinozi po drugi strani pa tudi Albertu Einsteinu, ki je rekel, da je globoko religiozen zato, ker se vsak dan klanja pred skrivnostjo eksistence. "Svoje misli bom ponavljal, dokler bom zmogel!" je še vedno neomajan.

Boris Pahor vztraja pri pomenu resnice, svobode in nacionalne zavesti

Ob rojstnem dnevu je bil sicer pisatelj v Konzorciju sprejet odprtih rok, prejel je velik aplavz. Predsednik uprave Založbe Mladinska knjiga Peter Tomšič je uvodoma povedal, da je Pahorjev dialog oster kontrapunk misli in vprašanj o človeštvu in bodočnosti ter zahteva zahtevne sogovornike, ki vztrajajo pri svojem, a se znajo pogovarjati. Pisatelj in mislec vztraja na svojih absolutnih točkah, ki so resnica, svoboda in nacionalna zavest.

Pahor upanje prepoznava v svetu, ki bo v ospredje postavil človeka in partikularnost na vseh področjih, se uprl vojnam, barbarizmom ter težnjam k prevladi in hkrati v ospredje postavil "zdravo nacionalno zavest", ki ne bo škodila drugemu.

Boris Pahor
Boris Pahor FOTO: Mia Media

Pahor: Če smo klonirali ovco, lahko tudi uredimo ta svet

Med drugim Pahor podpira idejo Stephana Hessla in Edgarja Morina o ustanovitvi etičnega parlamenta in jo prenaša na svet. Če bi se na svetovni ravni v imenu dialoga srečali politični gospodarji, gospodarstveniki, predstavniki različnih veroizpovedi, pisatelji in drugi misleci, bi dialog po njegovih besedah lahko uspel. Pritrditve in kakšen nasmeh je izvabila izjava, da si lahko človek, če je izumil mobilne telefone in kloniral ovco, lahko izmisli tudi, kako je treba drugače urediti stvari na svetu.

Predvsem zadnji zapisi v knjigi V imenu dialoga so nastali na Pahorjev pisalni stroj, ki ne deluje več kot bi mogel in tudi spusti kakšno črko, kar je zahtevalo marljivost zaposlenih na založbi. Urednik Zdravko Duša je povedal, da je zgradba dela podobna načinu, kako Pahor v živo podaja svoje misli - kot zmes dnevniških zapisov, navedb starejšega datuma, citatov iz knjig ter dopisovanj.

V prvem delu je objavljen dnevnik, ki je leta 2005 mesec dni izhajal v Delovi Sobotni prilogi, v drugem pa so besedila, ki so nastala od leta 2013 do danes in se zdijo Pahorju zelo pomembna. Med njimi je dopisovanje z Igorjem Omerzo, ki po njegovih besedah priča o tem, da je Udba nadzorovala Edvarda Kocbeka.

Prav tako je Pahor izpostavil zapis ob govoru, ki ga je imel aprila letos v Evropskem parlamentu. V njem se je sprva posvetil vprašanju t.i. rdečih trikotnikov, ki jih je pisatelj predstavil tudi v istoimenski knjigi. Gre za politične zapornike iz taborišč, kot so Dachau, Buchenwald, Dora, Mauthausen in Bergen Belsen, na katere se po njegovih besedah od dnevu spomina na žrtve holokavsta pozablja.

Cerar: Jubilant Pahor je humanist, večni mladenič in zagovornik ljubezni

Premier Miro Cerar je pisatelja Borisa Pahorja, ki ga je povabil na slavnostno kosilo, nagovoril z besedami, da je velik humanist, večni mladenič ter zagovornik ljubezni. Ob tem je navedel njegovo misel: "Ne pomaga nobena ekonomija, nobena stranka, ne leva ne desna, samo ljubezen še velja!" Jubilantu je voščil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Cerar je izpostavil še Pahorjev trikratni ne fašizmu, nacizmu in komunizmu ter trikratni da življenju, svobodi in človeškemu dostojanstvu.

Poudaril je, da je ponosen, da imamo tako velikega človeka, kar upa, da lahko izreče v imenu vseh Slovencev. V voščilu mu je želel še veliko iskrivosti in se zahvalil za njegov prispevek k slovenstvu in človečnosti.

Pahor je dejal, da je bil presenečen nad Cerarjevim povabilom na kosilo, saj "še nikoli ni pohvalil nobene vlade, ne parlamenta". Obenem je poudaril, da ni vajen diplomatskih govorov, zato ker vedno rad iskreno pove tisto, kar misli. V tem okviru je Cerarja pozval, naj si prizadeva za "drugi tir od Pirana do Divače".

Opozoril je še na premajhno nacionalno zavest Slovencev, ki jo po njegovem mnenju neupravičeno zamenjujemo z nacionalizmom. A ljubezen do naroda nima ničesar skupnega z lastnim hvalisanjem na račun drugega, je poudaril.

Cerarju je dejal, da ve, da pri svojem delu ni svoboden in da se ne more bojevati s silami, ki mu ukazujejo, obenem pa je čestital slovenski državi in Slovencem želel veliko modrega razmišljanja in poguma.

Slavnostnega kosila v Vili Podrožnik so se poleg jubilanta in Cerarja med drugim udeležili ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, predstavniki vodstva založbe Mladinske knjige, pri kateri je izšla Pahorjeva knjiga V imenu dialoga, urednik knjige Zdravko Duša, politik Jože Školč in voditeljica Darja Zgonc.

Akademiku Pahorju je v čestitki voščil tudi predsednik republike Borut Pahor. Zapisal je: "Sprejmite, prosim, moje najbolj prisrčne in iskrene čestitke ob Vašem osebnem jubileju," in mu želel obilo zdravja in iskrivosti, s katero navdihuje Slovence.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (167)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
28. 08. 2016 14.04
+0
Škoda, ker je pozabil povedati še nekaj - vrnite naše vojake z ruske meje domov - tam nimajo kaj iskati, tam ni njihova domovina.
Kollerik
28. 08. 2016 17.20
+1
Transformerji
28. 08. 2016 12.40
+1
Ali v s. Ameriki še živijo, po rodu - čistokrvni domačini?
Transformerji
28. 08. 2016 12.47
+2
... ki jih je Kolumb imenoval za Indijance? Vrsta čistokrvnih Slovencev je vedno bolj redka ......
Uporabnik443897
28. 08. 2016 10.50
+2
Grem stavit da levičarji s figo v žepu čestitajo Pahorju za 103 obletnico. Škoda da njega nismo izvolili ko je bil pred 25 leti še pri močeh, sedaj Slovenija ne bi bila tako GNILA !!!
sinhron
28. 08. 2016 13.07
+2
Pravi Slovenci znamo spoštovati poštenost , odkritost , pomoč v slabem , sovražimo pa neizmerno hinavščino , podpihovanje laži , potvarjanje , hujskanje , blatenje itd. , kar je pri nas v domeni nekako 10% ljudi , ki ne morejo , ne znajo ali ne smejo iz tega primeža !
Uporabnik443897
28. 08. 2016 13.29
+3
Se tvoj odgovor nanaša name ali na splošno, Jaz nisem blatil nikogar, resniaca da so nam Slovenski politiki zafurali državo tako levi kot desni je pa RESNICA !!!
sinhron
28. 08. 2016 13.42
+1
RAFAELUS2 preberi si tudi spodnji moj komentar na tvoje izvajanje pa ti bo jasno !!!
Uporabnik443897
28. 08. 2016 17.52
Sem vprašal kateri del ozemlja je Janez Janša PODARIL Hrvato, prosim za odgovor ?
PošteniSlovenec
28. 08. 2016 09.07
+4
Menim da je gospod Boris Pahor s svojo pokončno držo, naprednimi idejami in zrelim razmišljanjem enostavno nedoumljiv povprečnemu slovenskemu državljanu, torej večini prebivalstva ki zaradi hlapčevske kulture in lopovskih navad svoje ideale, vsakodnevne skrbi in limitirane ambicije raje rešujemo ob ponosnih domoljubnih voditeljih tipa Zoran Jankovič, Ivan Zidar, Boris Popovič, Igor Bavčar, Franc Kangler, Janez Janša in Hilda Tovšak. Gospod Boris Pahor je preveč kompliciran in zahteven za naš slovenski um, kulturo in navade, mi raje izberemo takšne kot smo sami ki pa so bolj hitri, spretni in učinkoviti.
murinar
28. 08. 2016 09.01
+7
Pravi sin Slovenske matere !
zajfa
27. 08. 2016 22.27
+3
Boris Pahor je car. Star je čez 100 let in lahko pove (javno in zasebno) kar si misli. Za razliko od 99% politikov in 70% državljanov RS.
Mich Diam
27. 08. 2016 21.19
+0
Vse bi dal, da bi bil ta Gospod predsednik RS in ne ta samovšečnež, ki je sedaj!
FoglofffTunekkk
27. 08. 2016 17.23
+2
Boris Pahor neomajan pri 103 letih: že to, da ima nekdo parlament v svojih rokah, je lahko fašizem !!!... Čujte, to je verjetno mislo na Janeza Janšo, haa?... On v fparlamentu že od leta 1991...pa iz zaporniške celice je hodo v parlament!?!?... Je to toti fašizem na kerega je mislo Pahor?...Samo fprašam !!!
zajfa
27. 08. 2016 22.25
+2
Čim je Janša na oblasti ima parlament v rokah. Ko pa druga stran na polno ustrahuje narod tajno in javno že več kot 70 let in se vsem tresejo hlače do te mere, da imajo pravilne odločitve v imenu stricev že v genih, na autopilotu, a to je pa demokracija? Bolje Janša z jajci, kot na drugi strani prestrašeni "pravoverci", ki jim je treba stalno polniti baterije s strahom pred izgubo službe, pred izgubo življenja, rednim dohodkom, možgani pa na off.
Kollerik
28. 08. 2016 08.41
-2
Uporabnik443897
28. 08. 2016 10.53
-1
TunekkFoggll - Mislil je Kučana, Janez Janša je domoljub, vsaj to bi lahko o njemu VEDEL !!!
Uporabnik443897
28. 08. 2016 10.53
+0
TunekkFoggll - Mislil je Kučana, Janez Janša je domoljub, vsaj to bi lahko o njemu VEDEL !!!
sinhron
28. 08. 2016 13.02
+0
Če bi bil Janša domoljub ne bi podaril del Slovenskega ozemlja Hrvatom v zameno za nemoteno prekupčevanje z orožjem , ne bi zmerjal Slovencev , ki niso za njegovo stvar itd .: upam , da ni to že preveč zate !
Uporabnik443897
28. 08. 2016 15.17
Lahko poveš kateri del zemlje je podaril Hrvatom, tega pa res ne vem. Kolikor vem je tedaj ko so Hrvati prestavili mejni prehod k nam, želel s vojsko to preprečiti in mu Bavčar in ostali levičarji noso DOVOLILI !!!
Uporabnik443897
28. 08. 2016 15.17
-1
Lahko poveš kateri del zemlje je podaril Hrvatom, tega pa res ne vem. Kolikor vem je tedaj ko so Hrvati prestavili mejni prehod k nam, želel s vojsko to preprečiti in mu Bavčar in ostali levičarji noso DOVOLILI !!!
Mejduš
27. 08. 2016 15.57
+4
Če na stra leta mu komaj dovolili da kaj pove to je že veliki dakaz da so vlade delale veliko krevico.
križnagorc
27. 08. 2016 12.20
+5
Slaba napoved za g. Brgleza.
proletarec1
27. 08. 2016 08.26
+8
BORIS PAHOR IMA PRI 103 H LETIH, VEČ V GLAVI, KAKOR CERAR.
alenka.NN
27. 08. 2016 21.56
+2
Ja bo držalo, pa tud enkrat več let ima,...... drugače pa vse spoštovanje gospodu za rojstni dan in pri vseh njegovih modrostih, v bodoče pričakujem malo manj negativnosti v njegovih besedah !
murinar
28. 08. 2016 09.02
+0
rde?kar
26. 08. 2016 22.21
+4
Rdeči mu že s Cmerotom vred podplate ližejo.
Kollerik
27. 08. 2016 18.51
+0
Medek, daj ne otresaj že teh svojih bolh. Živel socializem :))
Skunk Works
26. 08. 2016 22.14
-2
Sedaj ste pa slišali, kar JJ že en čas govori...In to iz ust enega najeminentnejših slovencev.....
piljan
26. 08. 2016 22.29
+8
Brez dvoma je tukaj mislil tudi na dohtarja komunista ivana.
rjavookisan
27. 08. 2016 12.01
-1
Kollerik
27. 08. 2016 19.05
+1
felix58
27. 08. 2016 21.44
+1
na Vaača je mislo ja, na koga drugega pa naj misli
EMINENT
26. 08. 2016 21.51
-2
Že to, da ima nekdo parlament v svojih rokah je lahko fašizem. Gospod Pahor, a to isto ne more bit tudi komunizem? Verjetno da ja, ampak komunizem je naš in tu ni nobenega problema ali kako?
Bojan-F
26. 08. 2016 21.30
+6
Pri meni bo kmalu jutri ... zadnji cas, da grem na salso. Kubansko, da nebi bilo dvomov!
BlokiranZaradi24urFašizma
26. 08. 2016 21.31
-3
Upam da s punco. Bachata je preveč fina. Salsa je za pravega moškega. Samo ne se zvijat. Moški mora biti statičen. Punca pa naj pleza po tebi.
Bojan-F
27. 08. 2016 12.28
+3
Prezivel! Drugi dan vikenda me caka se ena salsa night. Bachata? Vidim, da si insider. Bila je tudi bachata a dominikanska, ta prava! In se ene dve kizombi. Punca? Malo prestar sem za to ... samo dame od 25 do 55.
nis9x
26. 08. 2016 21.21
-3
Bil je čas ko je Joško Joras izvajal prevale v Dragonjo,ko so bratje podobnik vodili množice na mejni prehod,Ko je Janša damo čakal na povod za akcijo na meji.Rabili smo takrat modro hladno in trezno glavo da vsaj malo umiri tisto histerijo.In oglasil se je tudi naš slavljenec.Po tistem me ne bo nihče več prepričal da so stari ljudje tudi modri pa tudi da ima današnji slavljenec daleč preveliko ceno.
Bojan-F
26. 08. 2016 21.07
+9
Levi fasist? Kot dresirani dobermani. Dokler tega izraza Jansa dr. Janez ni zaukazal uporabljati, ga nobeden niti ni opazil.
MrKritik77 .
26. 08. 2016 21.11
+5
Levi fa.sist je oksimoron. Saj ne da bi mislil, da bo kakšen desničar to razumel. :-)
fljfo
26. 08. 2016 21.12
-2
srebrnibreg
26. 08. 2016 21.13
+3
Bojan- in temu je takoj začel slediti fljfo. Potem nam pa taji, da ni sektaš.
BlokiranZaradi24urFašizma
26. 08. 2016 21.14
+2
To ti je kot "desni komunist" :) Ali pa Demokratična Republika Jugoslavija. Ali pa da je Papež pravi levičar.
piljan
26. 08. 2016 21.20
+0
Ali pa,da dohtar ivan ni zagrizen komunist,ampak demokrat.
fljfo
26. 08. 2016 21.21
-2
Seveda je komunist, zato ga Slovenci ne maramo
EMINENT
26. 08. 2016 22.18
+10
fiifi je čisto zmeden! Janšo komunista Slovenci ne maramo, Kučana komunista Slovenci obožujemo! Razumi ti to slovensko zabitost!
wolfterier
27. 08. 2016 09.39
+5
Mussolini in Dolfe sta bila LEVIČARJA,ateista,socijalista,nasilneža,Nacionalsocijalisti so imeli rdečo fano,Benito je bil komunist,preden je ustanovil svojo stranko.Ali res nihče ne pozna zgodovine ali ste sami lažnivci...
Bojan-F
27. 08. 2016 13.02
+9
... recimo kot moj predhodnik. Mussolini Benito je pri 33 letih zapustil Socialisticno stranko Italije (zaradi protiintervencionizma v WW1) in presedlal v nacionalisticne vode. Ali pa Hitler Adolf ... "nacional socializem je tisto, kar bi lahko bil marksizem, ce bi prekinil svoje absurdne vezi z demokracijo".
wolfterier
27. 08. 2016 15.57
+6
Ko je Benito izstopil iz partije,je Lenin obžaloval in dejal,da so izgubili dobrega tovariša...
Kollerik
27. 08. 2016 18.35
-4
Nismo lažnivci, le ti imaš hude, izredno resne probleme z razumevanjem stvari.
wolfterier
28. 08. 2016 09.20
+3
wolfterier
28. 08. 2016 10.53
+0
Dejstva so dejstva,kdo je prej napadel Finsko,Nemci ali Rusi,kdo je torej začel 2.SV....čudno razumevanje,ane !
wolfterier
28. 08. 2016 10.57
+2
Tudi Japonci so napadli Kitajsko in Korejo prej kot Nemci Poljsko...ampak 2.SV so začeli Nemci,ane. Tako so pač sklenili zavezniki,ker so se bali Stalina bolj kot Hitlerja,ane,čudno razumevanje nespornih zgodovinskih dejstev !!!
Kollerik
28. 08. 2016 14.15
-1
Wolfi, a ti to mene zajebahvaš? Finsko so napadli Sovjeti in ne samo rusi! Začetek druge svetovne vojne se po celem svetu beleži z napadom nacistov na Poljsko, ne glede na Japonce itd... Svečkarji spadate h klanu revizorjev zgodovine in ste nesporni podporniki izdajalcev slovenskega ljudstva, malarjevih hlapcev. Ste odpadniki komunistov, ki ste v srži prevzeli nekatere njihove (najslabše) značilnosti in kot taki ne zmorete biti boljši, kot ste.
wolfterier
28. 08. 2016 16.52
+1
Kolera,torej ste res lažnivci...Poljsko so napadli tudi Sovjeti,ane...
wolfterier
28. 08. 2016 16.53
Kollerik
28. 08. 2016 17.23
-1
wolfi... ti si skregan z zgodovinopisjem, ne jaz... torej je to tvoj problem... :))
wolfterier
29. 08. 2016 10.19
+1
Kaj od tega,kar sem napisal ni resnično,Kolerik,daj,razsvetli me !
fljfo
26. 08. 2016 20.55
+5
Kaj ima kradljiva Brenčićka iskati pri tako častitljivem gospodu!?!?!
srebrnibreg
26. 08. 2016 21.07
+1
fljfo
26. 08. 2016 21.08
-4
Kot prvo je to čista laž, kot drugo pa kaj ima to veze s kradljivo ministrico?
seljakback
26. 08. 2016 20.50
+1
svet še nikoli ni bilo tako blizu jedrske vojne, tudi na vrhuncu konflikta Sovjetske zveze in Združenih držav Amerike, pravi nekdanji ameriški sekretar za obrambo William Perry v Dallas Morning News.
BlokiranZaradi24urFašizma
26. 08. 2016 20.52
+1
So jim turki sunili tistih 20 jedrskih konic v Turčiji?! Pa saj je logično. Jedrska bomba ni nekaj kar nebi mogel izdelat nekdo ki ima denar. Ni to neka tehnologija ki jo zmore samo peščica. Prej ali slej bo počilo.
srebrnibreg
26. 08. 2016 21.04
+7
Kdo je prvi v svetovni zgodovini vrgel atomsko bombo?
BlokiranZaradi24urFašizma
26. 08. 2016 21.06
-2
Tisti ki jo je prvi razvil. Če bi jo prvi razvili Rusi, Angleži ali Nemci ali Izrael, ali Japonci, bi jo vrgli oni. Pa ne zbriši spet svojega posta ko izpadeš intelektualno inferioren v debati z mano. Z mano se pač intelektualno ne moreš kosat. Tudi s prevarami ne.
Bojan-F
26. 08. 2016 21.08
+2
srebrnibreg
26. 08. 2016 21.09
+0
Blesso- ne laži in ne opravičuj dejanje svojih kavbojev. Glede brisanja posta se pa obrni na admina. Ne vem zakaj je tisti post zbrisal saj po mojem mnenju nisem nič žaljivega napisal. S tabo sem pa intelektualno inferioren, ko že samo z malim prstom na nogi razmišljam. Pa še enkrat tu. Zakaj rabiš pod dvema nickoma pisati?
fljfo
26. 08. 2016 21.10
-2
Ja Bojan, Srebrnemu tej plusi veliko pomenijo...Mogoče je plačan več, če ima več plusov kot minusov
srebrnibreg
26. 08. 2016 21.13
+0
Srebrni ni sektaš, da bi si moral ponarejati pluse, da bi tako bolj pametno izpadel.
BlokiranZaradi24urFašizma
26. 08. 2016 21.13
-1
Če bi posrebrenikič bil funkcionalno pismen, bi si že davno vgradil en mali programček, s pomočjo katerega si lahko da neskončno plusov. Ki mu toliko pomenijo
fljfo
26. 08. 2016 21.14
-1
Kako ne? A nimamo levih sektašev in desnih sektašev...Sprijazni se, tako se reče maloumju na desni ali levi strani
Uporabnik113189
26. 08. 2016 21.17
+1
seljak, res slabo kaže, ker sta oba kandidata za predsednika slaba možnost, torej bo prevladal največji pesjan (pomeni da bo Pentagon prva violina, tam ni ni kaj prida zmernosti).
Kollerik
27. 08. 2016 18.36
+5
Če bi jaz bil na mestu američanov leta 45, bi prav tako odvrgel obe bombi. Ta strahotni ukrep je bil v osnovi pravilen in potreben.
wolfterier
28. 08. 2016 09.23
+2
Kollerik
28. 08. 2016 17.24
+0
Torej te ISIS ne moti? Se mi je kar zdelo.... :))
wolfterier
29. 08. 2016 16.18
+1
Govora je o 2.SV, če nisi opazil,ISIS' bi pa že zdavnaj lahko zbrisali brez atomske,če ne bi bili Evropolitiki navadni seronje,nje...
mallonge
26. 08. 2016 20.45
+3
To je povedal Cerarju in je mislil na Brgleza. Aktualen komentar.
fljfo
26. 08. 2016 20.47
+4