Slovenija

Gledališke presežke tudi letos nagradili z Borštnikovim prstanom

Maribor, 23. 10. 2011 20.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Veliko nagrado letošnjega gledališkega festivala Borštnikovo srečanje za najboljšo uprizoritev si je po mnenju strokovne žirije zaslužil Bartleby, pisar v režiji Miloša Lolića in izvedbi Mini teatra Ljubljana.

Strokovno žirijo so sestavljali Melita Forstnerič Hajnšek, Amelia Kraigher, Katarina Pejović, Thomas Irmer in njen predsednik Marko Peljhan. O letošnjih nagrajencih so se odločili v soboto zvečer po zadnji tekmovalni predstavi 46. Borštnikovega srečanja. Nagrade so izbrancem podelili na sklepni slovesnosti v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Tokratna podelitev prstanov za dosežke na gledališkem področju bo že 46.
Tokratna podelitev prstanov za dosežke na gledališkem področju bo že 46. FOTO: Jani Dolinšek

Medtem ko lani velike nagrade za najboljšo uprizoritev sploh niso podelili, ker naj nobena od predstav ne bi bila dovolj "prebojna in inovativna", je žirijo letos očitno prepričala predstava Bartleby, pisar v režiji Miloša Lolića in izvedbi Mini teatra Ljubljana. Ta predstava si je prislužila tudi nagrado za adaptacijo besedila, pod katero se je podpisal Miloš Lolić, in nagrado za oblikovanje zvoka Luke Ivanovića.

Prav tako je v njej zaigral Igor Samobor, ki letos prejme Borštnikovo nagrado za najboljšo moško igro. Poleg vloge Bartlebyja je žirijo prepričal še z vlogami Shylocka v uprizoritvi Beneški trgovec in Neznanca v uprizoritvi V Damask.

Nagrado za najboljšo žensko igro so podelili Janji Majzelj za vlogo Zlodeja v Pohujšanju v dolini Šentflorjanski v izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča. Iz slednje prihajata tudi Barbara Pavlin in Empera3zz, ki sta prejela nagrado za oblikovanje maske.

Borštnikovo nagrado za mlado igralko je prejela Viktorija Bencik za vlogo Žene v uprizoritvi Hudič babji v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega. Za to predstavo je tudi nagrada za scenografijo, ki jo je dobil Henrik Ahr.

Boršnikova nagrajenca Igorja Samoborja in Marka Mandića lahko spremljate v nanizanki Na terapiji, od ponedeljka do petka na POP BRIO.

Najboljšo režijo je pokazal Eduard Miler v uprizoritvi Beneški trgovec v izvedbi Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana. Borštnikova nagrada po presoji žirije pa je bila dodeljena Liferantom v režiji Mihe Nemca ter izvedbi Gledališča Glej in Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, je še presodila strokovna žirija.

Na nocojšnji slovesnosti so izročili tudi Borštnikov prstan za življenjsko delo, ki ga je letos prejela igralka Milada Kalezić. To je izbrala posebna žirija v sestavi Aleša Jana, Mateje Koležnik, Toneta Partljiča, Alje Predan in Milene Zupančič.

Nagrado Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije za najboljšo uprizoritev sezone 2010/2011 pa je prejel solo performans Mandićstroj v produkciji Vie Negative, ki je nastal po zamisli izvajalca Marka Mandića in režiserja Bojana Jablanovca.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
24. 10. 2011 22.43
A ti prstani niso eklatanten primer korupcije?
Tonček Balonček
24. 10. 2011 22.38
Pri ans een 20 odstotkov igralcev prejme boršnikov prstan!Tudi v filmski umetnosti je nagrad več kot posnamejo filmov. TA obsedenost z nagradami je že prav smešna! Te ljudi je treba stalno hvaliti, povzdigovati in trepljati, kot kakšne pse, ki jih dresiramo!
porka.malorka
24. 10. 2011 09.41
Mene zanima kdo to plača. Sami sebi si dajejo nagrade. ggggr