Slovenija

Borut Mahnič: Američani želijo poseben sporazum

Ljubljana, 02. 06. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

<slika_1>O posvetu med slovenskimi in ameriškimi pravnimi strokovnjaki glede Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) in predlagani sklenitvi sporazuma o neizročanju ameriških državljanov temu sodišču smo se pogovarjali z Borutom Mahničem, državnim podsekretarjem na Ministrstvu za zunanje zadeve.

Kaj konkretno so Američani hoteli? So postavili kakšne pogoje?

Američani so predstavili svoje videnje za sklenitev sporazuma o neizročanju svojih državljanov mednarodnemu kazenskemu sodišču. Pogojev danes niso postavljali.

Se pravi, nič novega? Tisto, kar smo že slišali?

Ne, nič novega.

Minister Rupel je že dejal, da Slovenija ne bo podpisala sporazuma o neizročanju. Da bo sledila smernica Evropske unije. Se kljub temu lahko ponovi Vilenska deklaracija? Izkušnje so slabe.

Mislim, da ni sporno, da bo Slovenija sledila smernicam Evropske unije. Temu se ne ugovarja, to je sprejeta politika, tako stališče ministrstva kot tudi vlade.

Kaj pa stranke?

Mislim, da temu tudi stranke ne ugovarjajo.

In kakšno je stališče Evropske unije?

Evropska unija je sprejela nekaj smernic do tega vprašanja, ki so konkretne. Vseh ne morem zdaj navajati.

Kaj pa tiste, najbolj izpostavljene?

Ena najbolj očitnih je, da sporazum tak, kot je, kakršnega so ga predložili Američani, ne bi bil v skladu s statutom.

In nobena članica EU ga doslej še ni podpisala?

Ne, nobena članica ga še ni podpisala.

Očitno je, da na primer Makedonijo in Bosno in Hercegovino Združene države postavljajo pred dejstvo, da sporazum podpišejo, če ne, naj ne bi dobili finančne pomoči. Položaja Slovenije ne gre izenačevat ... ali pač?

Danes to ni bil predmet pogovora. Drugače pa smo seznanjeni s tem ameriškim zakonom, ki določa, da bi tiste države, ki ne bi podpisale sporazuma, izgubile pomoč na vojaškem področju.

Do kdaj naj bi podpisali? Je to prvi julij?

Od prvega julija bi se ta ukrep začel izvajati, vendar pa se sporazum lahko podpiše tudi pozneje. To ni nikakršen končni rok.

Članice Nata so izvzete?

Da, članice Nata so izvzete.

Menda v ministrstvu iščete neko konvencijo o neizročanju ameriških državljanov, ki jo je podpisala še Kraljevina Jugoslavija. Je to lahko pravna podlaga oziroma ali je konvencija še veljavna?

To je res. Tudi danes smo govorili o tem. Gre za konvencijo iz leta 1901, ki se po načelu nasledstva držav še vedno uporablja, tudi med Slovenijo in ZDA. Kar se nas tiče je, bi to lahko bila rešitev tudi v konkretnem primeru.

Kaj pa za ZDA?

Američani seveda želijo skleniti poseben sporazum, kakršnega so tudi predlagali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3