Slovenija

FOTO: Borut Pahor zaprisegel za drugi mandat: Rad bi bil dober predsednik. Predsednik vseh

Ljubljana, 22. 12. 2017 18.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Borut Pahor je slovesno zaprisegel kot predsednik Republike Slovenije. V inavguracijskem govoru je povedal, da bi rad bil predsednik vseh Slovenk in Slovencev. Po Milanu Kučanu je Pahor drugi predsednik samostojne Slovenije, ki mu je uspelo pridobiti drugi mandat.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Pahor bo zaprisegel kot predsednik
    01:31
    Iz SVETA: Pahor bo zaprisegel kot predsednik
  • Iz SVETA: Pahor bi bil rad predsednik vseh Slovencev
    03:07
    Iz SVETA: Pahor bi bil rad predsednik vseh Slovencev
  • Iz SVETA: Uradni začetek drugega Pahorjevega mandata
    01:03
    Iz SVETA: Uradni začetek drugega Pahorjevega mandata
  • Iz 24UR: Slovesna zaprisega predsednika
    01:42
    Iz 24UR: Slovesna zaprisega predsednika
  • Iz 24UR: Pahor zaprisegel kot predsednik Slovenije
    01:55
    Iz 24UR: Pahor zaprisegel kot predsednik Slovenije
  • Iz 24UR: Pahor začenja novih pet let na čelu republike
    01:11
    Iz 24UR: Pahor začenja novih pet let na čelu republike

Dan pred nastopom svojega drugega mandata je predsednik republike Borut Pahor zaprisegel na slavnostni seji DZ. "Rad bi bil dober predsednik. Predsednik vseh," je dejal v inavguracijskem nagovoru. V njem je med drugim ocenil, da se bo Slovenija v naslednjih letih osredotočala na spodbujanje gospodarstva, zagotavljanje varnosti in svojo vlogo v EU.

Kot temeljno vodilo svojih ravnanj je Pahor v nagovoru izpostavil, da Slovence veliko več povezuje kot razdvaja. "Naša sveta pravica in dolžnost je, da ustvarjamo vključujočo družbo, v kateri je prostor za vsakega, še tako različnega in drugačnega," je poudaril na slavnostni seji DZ, na kateri so obeležili tudi državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti.

Pahor sicer pravi, da ne poziva k enotnosti, saj zanjo ni zgodovinske nujnosti. "Toda v resnici ne vemo, kdaj bo zanjo spet nenadomestljiva potreba. Zato si kot predsednik republike dovolim pozvati k političnemu in vsakemu drugemu sodelovanju med nami," je poudaril. Kot je dodal, je morda v tem času in v teh razmerah minimalna definicija zaupanja in sodelovanja vzdržnost od sovražnega govora.

"Razklani smo šibki, enotni smo močni," je poudaril in spomnil na bratomorno vojno sredi prejšnjega stoletja. "Rane se še sedaj celijo. Potrebovali smo skoraj tričetrt stoletja, da smo dostojno pokopali pobite. Končno smo se znašli v času, ko o spravi vse manj govorimo in jo vse bolj živimo," je poudaril Pahor.

Borut Pahor se podpisuje v častno knjigo.
Borut Pahor se podpisuje v častno knjigo. FOTO: Aljoša Kravanja

Ob prevzemu novega mandata si Pahor, kot je dejal, dovoli misliti, da je bila podpora na volitvah precej povezana z njegovim dosedanjim trudom in delom. "Veliko tega bo zato ostalo tudi v novem mandatu naprej, nisem pa gluh in ravnodušen za pripombe. Skušal jih bom upoštevati," je napovedal.

V nagovoru je pozval tudi k strukturnim reformam za konkurenčno gospodarstvo in socialno solidarnost. Najboljša socialna politika je namreč po njegovih besedah najboljša gospodarska politika, zato je pozval k premišljenemu, a hitrejšemu in bolj ambicioznemu spreminjanju poslovnega okolja.

Poudaril je tudi potrebo po temeljitem miselnem preskoku v prid celostnega spodbujanja majhnih in velikih inovacij, ki bodo izboljšale kvaliteto našega življenja. Konec krize pa je po njegovih besedah prinesel priložnost, da marsikaj spremenimo ali naredimo na novo. "Ne vem, če se vsi dobro zavedamo, kakšno veliko odgovornost, toda tudi kakšno čudovito priložnost bo imela glede tega vlada, ki bo prisegla sredi prihodnjega leta in celotna slovenska politika, vključno z menoj," je poudaril.

Dotaknil se je tudi zunanje politike. Ta se po njegovih besedah začenja pri odnosih s sosednjimi državami. Glede arbitražnega sporazuma Pahor pričakuje, da bo Hrvaška odločitev sodišča spoštovala. Na nekatera pričakovanja z njihove strani, da bi po odločitvi tribunala zdaj iskali neko srednjo pot, odgovarja, da je bil arbitražni sporazum srednja pot in da je zdaj treba prehoditi to pot do konca.

Spregovoril je tudi o varnosti ter poudaril, da Slovenija potrebuje zelo posodobljen sistem zagotavljanja nacionalne varnosti.

V nagovoru pa je tudi obljubil, da se bo iskreno trudil, da bo "najboljši predsednik vsem državljankam in državljanom".

Pahor, ki je bil vnovič za predsednika izvoljen v drugem krogu predsedniških volitev 12. novembra, je zaprisegel v okviru današnje slavnostne seje DZ pred dnevom samostojnosti in enotnosti. Prisegel je, da bo spoštoval ustavni red, da bo ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije.

Seje so se poleg poslancev udeležili tudi visoki predstavniki države, predstavniki državnega sveta, političnega, družbenega in verskega življenja ter diplomatski zbor.

Po Milanu Kučanu je drugi predsednik v zgodovini samostojne Slovenije, ki mu je uspelo volivke in volivce prepričati, da mu podelijo drugi mandat. 

KOMENTARJI (218)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tamiflu
23. 12. 2017 09.15
+4
borči mi ne rabimo dobrega predsednika, temveč poštenega in objektivnega. odločitev o tem, ali si dober ali ne, pa prepusti nam in se ne hvali sam..
El Kapitano
23. 12. 2017 08.44
+4
Klovn plehkih besed in pobiralec mnenj iz tviterja ter ponavljalec kretenizmov iz svoje življenske zbirke “Vseh mojih 54 domislic Miška mala”. Funkcija in njegov domet je komentiranje reality šovov, skupaj z Angelco, bosta uravnotežila mnenja... Sramotar
bohinj je zakon
22. 12. 2017 22.54
+4
preživeli smo.......jutri je nov dan
nightifly
22. 12. 2017 22.43
+10
Zal mi je ,da ni nikoli spoznal , verjetno patudi ne srecal Doris Leuthard. In res tudi skoda ,da sef drzave kot v Svici ne opravlja mandata samo eno leto, obenem pa zaseda mesto vsaj enega ali dveh ministrstev. Predsedniska funkcija je v Sloveniji le okrasna , dajte temu cloveku se kaksno zadolzitev . Naj vprasa Doris za nasvet. V Svici je eksekutiva torej presedstvo in vlada sestavljeno iz sedem glav ,ministrov .ki imajo vsak po, 2 veji ,dva pa po 3. In vse laufa. Tudi parlament ne zaseda vsak dan , samo po potrebi. Ja, vem ,da se bo en kup ljudi razkurilo nad pisanjem , toda sam vedno iscem modele v Svetu ,ki prinasajo pozitivne stvari, se posebej, ce prinesejo preglednost, blagostanje .......
detect
22. 12. 2017 22.34
+8
za slovence noben predsednik ni nikoli dovolj dober.
artspl
22. 12. 2017 22.20
-5
Jaz pa vermemam, da je bil Pahor iskren, ko je rekel, da želi biti dober predsednik. Verjamem, da se bo bolj potrudil, kot doslej za ljudi, za njihov socilni položaj, za mlade, za delavce in za vse tiste ljudi, ki živijo na robu. Če bo drugače bom zelo razočarana.
janzzelj
22. 12. 2017 22.30
+4
Ali je Kučan stric iz ozadja? Smrk, smrk, cvil, cvil, bevsk, bevsk in pa mijav mijav... In ljudje dejansko volijo takega mehkužca??? :)))
kolbek460
22. 12. 2017 22.31
+12
Če nisi do sedaj v petih letih videla njegovo tekanje in sprenevedanje ,človeka brez kompasa in plehkih besed ,, ti ni pomoči ,,
nightifly
22. 12. 2017 22.14
+11
Predsednik ni zato,da bi bil vsec vsem ,levo in desno. Ta predsednikova premesa je zgresena . Predsednuk morabiti jeklen varuh ustave neke drzave . Najvisjega akta ene drzave ,kjer je shranjena volja vsega naroda. Ne samo volja . Zahteva naroda . Predsednik, spet ste ga vsekal mimo. Zelite biti vsec nekomu . To ni dobra navada . Taki so bili tudi nekateri vrhovniki leta 41,ko so se slinili okrog napacnih gospodarjev,celo tujih. Ravno zato mora sef drzave biti kot kapitan ,ki potone z barko vred. No , v tem primeru samo preneseno. Ne se bati, sef , v Ljublani ni morja povodnnih misk pa tudi ne .
nightifly
22. 12. 2017 22.08
+10
kolbek 22.12.2017 21:37 Dragi predsednik Borut ,obriši z čela žegnano vodo in dobro poglej okoli sebe ,,Poišči svojo ardečo knjižico in trikrat preberi na glas ,kaj v njej piše in uspelo ti bo ,ni dvoma ,,# # # # # # # # # # popolnoma strinjam z napisanim. To bi bilo v bistvu njeggovo ogledalo , pa se ne bo pogledal vanj ,ker je prevec zamegljeno.
nightangel
22. 12. 2017 22.01
+14
On ne bo nikoli predsednik vseh Slovencev,ga je premalo v hlačah.
komarec
22. 12. 2017 21.55
+15
Žal, moj nisi.
ssbobo
22. 12. 2017 21.47
-7
Kot prvo nalogo si naj zada ugotavljanje zakaj Miklavž med sprevodom po Lj ni imel nobenega krščanskega znaka na sebi...... ter kdo ali kaj je tko zaukazal.... ter naj se pozanima ali bo naslednje leto morebiti po Lj prijezdil z kamelo ter kakšnim razvidnim znakom muslinizacije z strani župana
nikajzadodat
22. 12. 2017 21.46
+5
G. Predsednik vse manzuretke in ostale plesacice te podpiramo. Edino pogresamo tiste tvoje lepe komentarje.
pieta
22. 12. 2017 21.43
+7
Bejži preko Kolpe k svoji prjatlci, kajti ma več ona od tebe kot naša domovina !!
kolbek460
22. 12. 2017 21.37
+7
Dragi predsednik Borut ,obriši z čela žegnano vodo in dobro poglej okoli sebe ,,Poišči svojo ardečo knjižico in trikrat preberi na glas ,kaj v njej piše in uspelo ti bo ,ni dvoma ,,
BUONcaffee
22. 12. 2017 21.22
+2
Plenkovič mu je čestital????
nnanna
22. 12. 2017 21.18
+9
zavedaj se, da je nemogoče biti predsednik vseh. ko pa skačeš iz desne na levo pa nisi predsednik nikomur!
Karantanija
22. 12. 2017 21.22
-1
Vsak predsednik je predsednik vseh,tistih, ki so ga volili in tudi tistih, ki ga niso volili. Tako je in to moramo spoštovati. Kdor udriha prosti svojemu predsedniku, udriha po državi. Kdorkoli bi bil, bil bil predsednik z napakami, ker takega, da bi bil vsem všeč, ni in ga ne bo. Lahko noč in lepe praznike želim!
BUONcaffee
22. 12. 2017 21.23
-1
pieta
22. 12. 2017 21.45
+3
Ne more bit precednik tistih, ki ga niso volili, ker ga nočejo za precednika !!!!moj ziher ni !!
Karantanija
22. 12. 2017 21.13
+6
Nekdo je zopet jezen, ga ni ne v DZ ne na proslavi ob dnevu samostojnosti. Verjetno bi bil rad slavnostni govornik, pa si bo naredil svojo proslavo.
mita1
22. 12. 2017 21.09
+9
Jaz bi pa rad ,da bi imeli pametnega,odgovornega in prevdarnega predsednika. To ti nisi in nikoli ne boš.Prodal si se kleru in kolaborantom za uresničitev tvojih mokrih sanj o lagodnem življenju na tujih žuljih. Ko vsaj škode ne bi delal,bi te kot parazita lažje prenašal .
den456
22. 12. 2017 21.20
-8
Kaj je levuhi, vas je Borut razočaral, ker ne slepo sledi navodilom vašega velikega vodje na kratkih nogah.
flisd
22. 12. 2017 21.01
+4
Kje si? Mala miška.
BUONcaffee
22. 12. 2017 20.58
+6
Kdo je Borut Pahor??????
Kollerik
22. 12. 2017 21.00
+1
Karantanija
22. 12. 2017 21.15
-2