Slovenija

Bosanski ministri proti bojkotu

Sarajevo, 17. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bosanski ministri so izrazili nezadovoljstvo s soglasjem njihove vlade o bojkotu nekaterih slovenskih izdelkov. Prepričani so, da bi ukrep uničil gospodarsko sodelovanje s Slovenijo.

Mesar v Palermu pregleduje meso
Mesar v Palermu pregleduje meso FOTO: Reuters

Dopisnik radia 24 ur Edin Krehić je povedal, da je slovenski veleposlanik v BiH Tadej Labernik ogorčen nad potezo vlade federacije. Primerjal jo je z Miloševićem, ki je pred leti želel bojkotirati slovenske izdelke, ker se ni strinjal s slovensko politiko. Dokumente, ki navajajo, da so denar iz sarajevske podružnične banke poslali v Ljubljano, je Labernik označil za lažne.

Srečanje zunanjega ministra BiH in slovenskega veleposlanika

Zunanji minister BiH Zlatko Lagumdžija se je danes v Sarajevu na svojo željo srečal z veleposlanikom Republike Slovenije v BiH Tadejem Labernikom in se zavzel, da bi našli rešitev, s katero bi spoštovali temeljne pravice varčevalcev, to pa je predvsem izplačilo njihovih deviznih vlog. Na srečanju so tudi sklenili, da morajo najti način za uravnoteženje trgovinske menjave.

Veleposlanik Labernik zanikal svoje izjave

Minister Lagumdžija je izrazil zaskrbljenost ob izjavi veleposlanika Labernika, ki je v pogovoru za dnevnik Oslobođenje dejal, da ga stališča vlade Federacije BiH spominjajo na stališča obtoženega za vojne zločine Slobodana Miloševića. Izjavo slovenskega veleposlanika, "da bo Slovenija vprašanje deviznih vlog reševala z novo vlado BiH", je Lagumdžija ocenil kot nesprejemljivo in kot vmešavanje v notranje zadeve BiH. Vprašanja, kot so devizne vloge, bo vsaka vlada BiH reševala izključno v interesu BiH in njenih državljanov, je dejal Lagumdžija.

Veleposlanik Labernik je poudaril, da ne stoji za naslovom članka v današnji izdaji Oslobođenje, in dodal, da gre pri tem za svobodne novinarske interpretacije.

Prenagljene izjave samo škodijo obema državama

Na srečanju je bilo poudarjeno, da prenagljene izjave, s katerekoli strani, ne bodo doprinesle k reševanju odprtih vprašanj med državama. Odprta vprašanja je mogoče rešiti ob medsebojnem spoštovanju in v skladu z mednarodnimi standardi. V tej luči četrtkov obisk slovenskega predsednika v BiH daje upanje za konstruktivni dialog med dvema prijateljskima državama, so še sporočili iz urada tiskovnega predstavnika zunanjega ministrstva BiH.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja