Slovenija

Boste odslej hodili po zdravje v tujino?

Ljubljana, 06. 11. 2013 17.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po novem se bo bolnik na podlagi napotnice svojega zdravnika zdravil ali pa šel na pregled v tujino, tudi če bi lahko v Sloveniji prišel do iste storitve v zakonsko določenem roku. Spreminja se najnižja prispevna stopnja za samostojne podjetnike, prispevki pa se bodo plačevali tudi od avtorskih pogodb.

Veljati je začela novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki prenaša določbe evropske direktive o čezmejnem zdravstvenem varstvu v slovenski pravni red, določa način razporejanja dobičkov prostovoljnih zavarovalnic ter za nekatere kategorije povišuje obvezno zdravstveno zavarovanje.

Evropska direktiva o čezmejnem zdravstvenem varstvu na novo celovito ureja možnost, da se bo bolnik na podlagi napotnice svojega zdravnika zdravil ali pa šel na pregled v tujino, tudi če bi lahko v Sloveniji prišel do iste storitve v zakonsko določenem roku. V takšnem primeru bo moral bolnik sam kriti stroške zdravstvene storitve v tujini, nato pa od zdravstvenih zavarovalnic terjati denar nazaj. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) mu bo povrnil le znesek v višini, ki bi jo za takšno storitev krilo obvezno zdravstveno zavarovanje oz. dejanski znesek, če je v tujini storitev cenejša. Potnih in drugih stroškov pa v takih primerih zdravstvena zavarovalnica ne bo krila.

Zdravnik
Zdravnik FOTO: Thinkstock

Bodo pa pri takšnih pregledih omejitve, če bo v zdravstveno storitev vključena visoka tehnološka oz. draga medicinska oprema ali pa če se bo bolnik zdravil v bolnišnici. V teh primerih bo zavarovanec moral dobiti predhodno soglasje zavoda, če bo želel povrnitev stroškov. Zavarovanec si bo tudi moral sam urediti pregled v tujini.

Direktiva pa v ničemer ne spreminja določb glede zdravljenja bolnikov v tujini, če so možnosti zdravljenja v Sloveniji izčrpane ali pa če so na preiskavo oz. poseg v Sloveniji morali predolgo čakati. To so imeli na voljo že v preteklosti in bo tako ostalo tudi v prihodnje. V takšnih primerih imajo bolniki krito celotno zdravljenje v tujini, pa tudi potne in druge stroške.

Novela zakona posega tudi v višino prispevkov za nekatere kategorije zavarovancev, a se bo to začelo uporabljati 1. februarja prihodnje leto. Tako spreminja najnižjo prispevno stopnjo za samostojne podjetnike, za katere se bo minimalni prispevek povišal s 105 na dobrih 123 evrov mesečno.

Prispevki za obvezno zdravstveno zavarovanje se bodo po novem plačevali tudi od avtorskih pogodb in drugih pogodb civilnega prava, in sicer v višini 6,36 odstotka. Spreminja se višina prispevka za tiste zavarovance, ki si ga sami plačujejo. Ta se bo povišal s 14,17 evra na 22,72 evra.

V skladu z določbami zakona bodo morale prostovoljne zdravstvene zavarovalnice do 30. junija 2014 v celoti nameniti dosedanje neporabljene dobičke za izvajanje dopolnilnega zavarovanja.

Najpogostejša vprašanja in odgovore o uveljavljanju zdravstvenih storitev v tujini si lahko preberete tukaj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

klldmoll
06. 11. 2013 21.34
+2
FAKIN ŠIT, bi rekel Soprano, FAKIN ŠIT !! .........
231koak
06. 11. 2013 20.20
+5
enkrat mi je doktor rekel "medicina je tako napredovala, da nobeden ni več zdrav" dandanes tudi umsko več noben
takje
06. 11. 2013 19.38
+6
Naš zdravstveni sistem je narejen za zdrave. Vse funkcionira brezhibno, dokler ti nič ne manjka. Čakalne vrste so nemogoče, če pa si samoplačnik, si takoj na vrsti, pa še napotnico moraš dati. Vsi medicinski posegi so seveda uspešni in brez zapletov (bp po njihovem), ker so to nezmotljivi roboti, ki lahko delajo in dežurajo tudo tri dni skupaj. Tisti, ki niso zdravi, nimajo poznanstva in denarja, so pri nas obsojeni na žaro!!
periot22
06. 11. 2013 21.10
+2
Ajmomali
06. 11. 2013 19.19
+3
Še en dokaz, da naša vlada skrbi samo za najpremožnejše. Medtem, ko bo moral mali človek iti v samoplačniško ambulanto doma in mu ne bo nihče povrnil stroškov, bodo bogatuni odhajali na zdravljenje in specialistične preglede v tujino in naša zdravstvena zavarovalnica jim bo ustrezni del vračala................... ČE TO NI ŠE ENA GOLJUFIJA ???
roaddogg
06. 11. 2013 18.33
+4
Z veseljem, sam še prej mi skenslite vse obv. zdravstvene in dodatno zdravstvene položnce...