Slovenija

112 evropskih poslancev glasovalo proti Bratuškovi, Cerar že išče novega kandidata

Bruselj, 08. 10. 2014 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Pristojna odbora Evropskega parlamenta sta kot neprimerno ocenila kandidaturo Alenke Bratušek. Za je glasovalo 13 poslancev, 112 pa jih je bilo proti. Bo Cerar Bruslju namesto Bratuškove zdaj predlagal Bulčevo?

Alenka Bratušek
Alenka Bratušek FOTO: Reuters

Danes zvečer sta odbora za energijo in okolje Evropskega parlamenta glasovala o usodi slovenske komisarske kandidatke za podpredsednico za energetsko unijo Alenke Bratušek. Pristojna odbora Evropskega parlamenta sta zavrnila kandidaturo Alenke Bratušek. Za je glasovalo 13 poslancev, 112 jih je bilo proti, dva pa sta se vzdržala.

Bratuškovo je želel predsednik prihodnje Evropske komisije Jean-Claude Juncker imenovati na položaj podpredsednice komisije, hkrati pa naj bi vodila resor za energetiko. Številni poslanci so njeno predstavitev ocenili kot zelo slabo.

Na začetku skupnega zasedanja obeh omenjenih odborov so poslanci liberalcev (Alde), katerih članica je tudi Bratuškova, sicer zahtevali njeno ponovno zaslišanje, a so ostali člani to odločno zavrnili in takoj prešli na glasovanje, ki je bilo prav tako odločno.

Cerar: Vlada mora takoj poiskati novega kandidata

Junckerjeva tiskovna predstavnica Natasha Bertaud je dejala, da za zdaj predsednik prihodnje komisije tega ne komentira. Po neuradnih informacijah je ravno Juncker vztrajal pri kandidaturi Bratuškove, tudi če ji odbora, ki sta jo zaslišala, podata negativno oceno. Zdaj morajo o tem glasovati še predsedniki političnih skupin v EP in, če tudi oni glasujejo proti njej, lahko Jucker kljub vseu vztraja pri sedanji ekipi in tvega glasovanje na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta.

Kmalu po tem, ko je bil znan izid glasovanja se je v Milanu odzval slovenski premier Miro Cerar, ki je dejal, da bo vlada morala takoj poiskati novega kandidata. O tej zadevi se bo posvetoval že nocoj, odločitev pa bo znana v prihodnjih dneh. Ko so ga vprašali, ali je morda v igri ministrica Violeta Bulc, kot se je to neuradno omenjalo, je dejal, da o imenih za zdaj ne želi govoriti.

Violeta Bulc
Violeta Bulc FOTO: Miro Majcen

Židan: Idealna bi bila Fajonova

Predsednik koalicijske stranke SD Dejan Židan pa je dejal, da bo vlada novega kandidata predvidoma obravnavala že jutri na redni seji. Sam meni, da bi bila idealna evropska komisarka zdajšnja evropska poslanka Tanja Fajon, ki prihaja iz njegove stranke. Takšnega mnenja naj bi bili po besedah Židana tudi člani EPP, kot tudi evropskih socialdemokratov (S&D).

Komentiral je tudi nepotrditev Bratuškove. Po njegovih besedah so se politične skupine v Evropskem parlamentu dogovorile in Bratuškovi dale "možnost častnega umika" od kandidature, a je ni izkoristila. "Tu ne gre za poraz Alenke Bratušek, pač pa za poraz prihodnjega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja," ugotavlja Židan. Juncker je namreč po mnenju predsedujočega SD vedel, da je Bratuškova kot premierka naredila veliko koristnih stvari, a da za položaj evropske komisarke v domači javnosti nima podpore, kar da bi Juncker moral upoštevati.

Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec se na dogajanje v zvezi z Bratuškovo danes ne odziva, vodja poslancev te stranke Franc Jurša pa meni, da bo Cerar želel predlagati svojega kandidata za komisarja in ne bo ostalo pri izbiri iz seznama, ki je bil poslan v Bruselj.

Na potezi slovenska vlada

Da je zdaj na potezi nova slovenska vlada, je po glasovanju dejal predsedujoči odboru za energijo Jerzy Buzek iz vrst desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP). Po njegovem mnenju bi bilo dobro, če bi slovenska vlada vzpostavila stik z Junckerjem in se dogovorila o resorju. Ne želimo, da bi menjavali preveč resorjev, je še izpostavil.

Sicer pa sta kandidata za člana nove Evropske komisije, Finec Jyrki Katainen in Španec Miguel Arias Canete, danes pred pristojnimi odbori dobila pozitivno oceno. Finec se poteguje za resor delovna mesta, rast, naložbe in konkurenčnost, Španec pa za podnebno ukrepanje in energijo.

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo zdaj, mora odgovoriti Slovenija, je dejal tudi evropski poslanec iz vrst evropskih socialistov Matthias Groote. Evropski socialisti vztrajajo, da Slovenija predlaga žensko, o imenih pa ni želel ugibati, češ da je to odločitev slovenske vlade.

Veliko stvari je še odprtih, ne samo v primeru slovenske kandidatke, tudi sicer, v naslednjih dneh se bodo še mešale karte, še nekaj dinamike bo tukaj v hiši, pa je komentiral evropski poslanec iz vrst evropskih liberalcev Ivo Vajgl.

Kot je znano, je že takoj po ponedeljkovi predstavitvi Bratuškove pred pristojnima odboroma završalo, saj so bili odzivi na njen nastop zelo kritični. Govorilo se je, da bodo poslanci Bratuškovo verjetno zavrnili, ne le kot podpredsednico za energetsko unijo, ampak sploh kot članico Evropske komisije, ali pa da bo odstopila sama. Bruseljski spletni bilten EUobserver je danes objavil, da bo Bratuškova edina v predlagani komisarski ekipi, ki jo bo parlament zavrnil.

Še pred glasovanjem je Cerar dejal, da je in da verjetno še bo imel veliko pogovorov v zvezi z Bratuškovo, vendar pa se o zadevi pred glasovanjem ni želel izrekati. Ona je namreč še vedno v situaciji, v kateri ne vemo, kako se bo parlament odločil glede nje, je dejal premier.

Kakšni so možni scenariji?

European Voice piše, da v primeru, če bi Bratuškovo zavrnili ali pa bi odstopila, obstajajo trije možni scenariji. Po prvem bi Bratuškovo nadomestila Tanja Fajon. Ker ta nima dovolj izkušenj, da bi lahko bila podpredsednica komisije, bi jo postavili za komisarko za promet. Slovak Maroš Šefčovič, ki so mu prvotno dodelili prometni resor, pa bi postal podpredsednik za energetsko unijo.

Po drugem scenariju bi Bratuškovo prav tako nadomestila Fajonova. Ta bi prevzela portfelje za izobraževanje, kulturo, mladino in državljanstvo. Madžar Tibor Navracsics bi prevzel prometni resor, Šefčoviču pa bi spet pripadla energetska unija.

Po tretjem scenariju pa bi Bratuškovo nadomestil Janez Potočnik, trenutni slovenski komisar. Potočnik bi prevzel mesto podpredsednika za evropsko unijo.

Voditelji političnih skupin šele prihodnji teden

V Alde so še pred glasovanjem o Bratuškovi zatrdili, da v primeru njene zavrnitve pričakujejo, da bo tudi nova kandidatka oziroma kandidat za njen položaj v Evropski komisiji liberalno politično usmerjen.

Sicer bi morali predsedniki političnih skupin o končnih odločitvah po prvih zaslišanjih kandidatov za komisarje odločati jutri, a naj bi bil sestanek preložen na prihodnji teden.

Nova komisija naj bi začela delati 1. novembra. Če bodo resni zapleti s kandidati in resorji, bodo zamude, povsem mogoče je, da v tem primeru nova ekipa ne bo začela delati pred marcem, izpostavljajo nekateri viri v svarilo parlamentu, naj ne pretirava z zahtevami.

Bratuškova: Nisem odstopila. Če bi dajala bolj konkretne odgovore, pa bi me verjetno kritizirali zaradi njih

Danes dopoldne je sicer evropski poslanec iz vrst Zelenih Bas Eickhout na Twitterju zapisal, da je Bratuškova umaknila svojo kandidaturo. Informacijo sta nato objavila tudi poslanec Michel Reimon in podpredsednica Evropskega parlamenta Ulrike Lunacek. A kmalu za tem jo je že zanikal Jakič, ki je na Twitterju zapisal: "Alenka Bratušek ni odstopila kot kandidatka za podpredsednico Evropske komisije! Nekdo dela zanimiv spin iz Bruslja."

Na informacijo se je odzvala tudi Bratuškova. "Nisem odstopila, čeprav priznam, da vsega tega ni več lahko prenašati," je zapisala. Dodala je, da so govorice o njenem odstopu izmišljotina in le nadaljevanje pritiska, ki se nad njeno kandidaturo izvaja že več kot mesec dni, posebej intenziven pa je v zadnjih dnevih. "Žal so gonilna sila teh pritiskov moji sonarodnjaki in sonarodnjakinje, ki upajo, da bodo po mojem padcu sami prišli do kandidature," je prepričana Bratuškova. 

Dodala je, da je bil njen nastop res usmerjen v načelne odgovore. "To je bila zavestna odločitev po mnogih posvetovanjih, tudi znotraj bruseljskih krogov. Če bi dajala bolj konkretne odgovore, pa bi me verjetno kritizirali zaradi njih," je zapisala. "Šli so tako daleč, da so kritizirali moje petje pesmi italijanskega delavskega gibanja, napisane leta 1908, kar naj bi dokazovalo mojo naklonjenost komunizmu," je spomnila in dodala, da so njeno "protievropskost" dokazovali s tem, da je "naredila vse, kar je v moji moči, da v Slovenijo ni prišla trojka".

"Tako nizko smo padli. Recept za mojo diskreditacijo je bil spisan v Sloveniji, kar je od vsega skupaj najbolj grenko spoznanje. Pa to zdaj ni preusmerjanje pozornosti ali zanikanje lastne odgovornosti, to je zgolj kruto dejstvo," je še zapisala Bratuškova.

Alenka Bratušek
Alenka Bratušek FOTO: Reuters

Jakič: Večje napake ni naredila

Svetovalec Bratuškove Roman Jakič je za oddajo 24UR ZVEČER dejal, da je njena predstavitev padla še pred zaslišanjem v Evrposkem parlamentu, saj si je za takšno glasovanje po njegovih besedah prizadevalo kar nekaj slovenskih politikov tako na levici, ko tudi na desnici. Zatrdil je, da je bilo politično lobiranje znotraj parlamenta izredno močno, za njim pa so stali konkretni posamezniki.

Povedal je, da se je o njeni predstavitvi pogovarjal z nekaterimi strokovnjaki s področja energetike, ki so mu dejali, da večjih napak ni naredila. Glede na to, da je govorila pred dvema odboroma, ki imata nasprotna stališča, so ji po Jakičevih besedah svetovali, naj govori bolj splošno. Celoten pogovor z Jakičem si oglejte v zgornjem videposnetku.

Izid glasovanja izključno posledica slabega nastopa

Evropska poslanka Romana Tomc (SDS) je v odzivu na glasovanje zapisala, da je izid izključno posledica slabe ponedeljkove predstavitve. "Večina kolegov, ne glede na politično pripadnost, jo je označila kot vsebinsko katastrofalno, njen odnos do poslancev pa vzvišen in aroganten. Pričakovanja pred njenim nastopom so bila velika, zato je bilo razočanje po nastopu toliko večje. Vsi so želeli čim manj težav pri potrjevanju komisije, zato bi korekten nastop pomenil veliko olajšanje in en korak naprej k potrditvi Junckerjevega predloga," je še zapisala.

Tomčeva dodaja, da je imela Bratuškova enkratno priložnost, ki pa je ni izkoristila. "Nasprotno, s svojo nekompetentnostjo je sebe in Slovenijo postavila v izjemno neprijeten položaj, Junckerja pa pred dejstvo, da bo moral iskati novega kandidata," še dodaja.

Franc Bogovič
Franc Bogovič FOTO: Miro Majcen

Predsednik SLS in evropski poslanec Franc Bogovič pa se je že prej odzval na besede Bratuškove, da že težko spremlja vse skupaj. Zapisal je, da je bilo zanj zelo mučno gledati predstavitev Bratuškove, "ki žal v ničemer ni zadostil osnovnim pričakovanjem, da bo kandidatka Bratuškova pokazala vsaj osnovno poznavanje kompleksne problematike evropske energetske, pa tudi okoljske politike ter da bi jasno predstavila vsaj osnovno vizijo prihodnje politike Evropske komisije na tem področju v okviru nove Energetske Unije". Po njegovih besedah se na takšna zaslišanja kandidati s svojimi poslanskimi skupinami pripravljajo več tednov.

"Od komisarskega kandidata ali kandidatke se pričakuje, da na zaslišanju v EP izkaže svoje kompetence, znanje in osebno verodostojnost ter kredibilnost in tudi vizijo za prihodnost svojega področja znotraj EU," je prepričan, pri tem pa dodaja, da je "izgovarjanje gospe Bratušek na to, da je bil njen neuspešen nastop na zaslišanju v Evropskem parlamentu le njena 'diskreditacija, spisana v Sloveniji', je žal še toliko bolj žalostno in pomilovanja vredno". Hkrati meni, da bi moral ta "fiasko" preprečiti že Cerar in Bruslju ponuditi drugega, strokovno bistveno bolj podkovanega kandidata.

Bi morali kandidate izbirati na volitvah?

Poslanec Združene levice Matej Vatovec je ocenil, da zavrnitev Bratuškove za Slovenijo ne pomeni nič hujšega, meni pa, da je to pokazalo, da je treba v Sloveniji spremeniti način predlaganja evropskih komisarjev. V stranki se zavzemajo za to, da bi volivci kandidata izbirali na volitvah, kar bi bilo bolj demokratično. Če bi kljub zavrnitvi Juncker vztrajal pri Brtuškovi, bi bil to po mnenju Vatovca še eden od "posmehov demokraciji še na širši evropski ravni".

Predsednica NSi Ljudmila Novak se veseli, da so v Evropskem parlamentu spregledali prozornost Bratuškove. Tako Novakova upa, da bo zdaj prisluhnili strokovnim kandidatom kot sta evropski poslanec Lojze Peterle in nekdanja evropska poslanka Romana Jordan.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4205)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

biggbrader
08. 10. 2014 20.24
+1
Kaj pa strica ? Krušna očeta, Milan in Danilo ?
piko2263
08. 10. 2014 20.24
+4
Počakajmo in spremljajmo, h komu se bo te dni odpravil Milan na obisk.
RožleX
08. 10. 2014 20.24
+1
No....a je blo tega treba...?
NotMe
08. 10. 2014 20.24
Sicer sramota za Slovenijo, ampak ji pa privoščim tole. Bi sicer bilo bolj elegantno za državo, če bi jo posadili cvirn trajbat v štartu, ampak takole so jo vsaj postavili na realna tla. Upam, ker njen ego še kar išče neke izgovore in prelaga krivdo na Slovenijo.
Obelixxx
08. 10. 2014 20.23
Če se je Brusel otresel zločinskega komunizma, zakaj se nebi še mi?
SKRIPT
08. 10. 2014 20.23
+1
ata smrk nobene škode ne bo če greš počasi spat, si že precej utrujen, mi pa od tvojih butastih komentarjev
kratkovidni
08. 10. 2014 20.23
in komu se bo opravičila in kak izplen vrnila...
Obelixxx
08. 10. 2014 20.23
Navadna svinjarija.
bincek84
08. 10. 2014 20.22
+2
Najbolj je kandidatura AB pomagala pri obiskanosti 24ur ,......4200 komentarjov!
GuzutiHrzantes
08. 10. 2014 20.23
ja rejting na Alexi raste ...kot zmešan...
black.
08. 10. 2014 20.22
+4
cel svet se nam smeji...12 glasov je dobila bivša prem.))) smo država na nivoju res
ante-fante
08. 10. 2014 20.23
Cel svet se nam je smejal že prej, ko smo dovolili kriminalcu zaporniku sedeti v parlamentu.:)
VolkBrenin
08. 10. 2014 20.22
+2
Kaj Fajonova ve o prometu....???
tonim69
08. 10. 2014 20.22
LLxx
08. 10. 2014 20.23
+1
GuzutiHrzantes
08. 10. 2014 20.24
vrtnar01
08. 10. 2014 20.22
-2
na tem forumu ste po večini komunisti,le da tega ne priznate ali se tega ne zavedate
Obelixxx
08. 10. 2014 20.24
tilo29
08. 10. 2014 20.22
+5
...to pač ni slovensko vaško gledališče, to je središče Evrope, kjer se z blefiranjem in nakladanjem ne pride daleč. Naj se Slovenija nekaj nauči iz te sramote...
DarthRevan
08. 10. 2014 20.22
+2
Slovenija se bo, Slovenci se bojo pa samo to naučili da se vse da dobit, samo da sosedu nož v hrbet zabiješ.
BULDOH
08. 10. 2014 20.21
Mi znamo-mi zmoremo..........
DarthMalgus
08. 10. 2014 20.23
Ata_Smrk
08. 10. 2014 20.21
+4
Baj baj alenca!
Ferdo Crni
08. 10. 2014 20.21
+1
Čakam na peticijo tistih 570 kvazi novinarjev, ki so v času predsedovanja slovenije EU-ju (JJ je bil premie) pisali komunistične pamflete na vse EU naslove, češ da v sloveniji vlada "fašizem". Torej eni mešajo svoje titoistične nazore s patriotizmom kar je podlaga nadaljnim blamažam v EU in tudi drugod po svetu.
Patrick72
08. 10. 2014 20.20
+11
Evropa je takoj spregledala, da je popolnoma nesposobna. 112 proti 13. Sramota od sramote.
SKRIPT
08. 10. 2014 20.20
+1
cobra 122, a nimaš za kaj drugega proslavljat, očitno ti peša družinsko življenje
lunica78
08. 10. 2014 20.24
Pametno, naj počaka da dobimo končno kompetentne ljudi na oblast. Se bojim, da je to prezgodaj.
Mb128
08. 10. 2014 20.20
Mislim, nisem za Bratouškovo. To, da se je nominirala sama je sporno iz moralnoetičnega. vidika. Ampak o tem da naj bi prepevala kumunistično pesem sedaj poroča že francoski Afp. Le kdo ji je to podtaknil, kje so dokazi za kaj takega?! A sedaj po tujini že sramotimo sami sebe?! Afp še poroča da je to težek udarec za Jukerja in da sedaj mora Slovenija predlagati novo kandidatko, ki naj bi bila iz vrst liberalcev tako, da Fajonova po vsej verjetnosti odpade. Prav tako (še) ni nobenega govora, da bi Slovenija dobila kak drug resor namesto energetike.
NiMiLahko
08. 10. 2014 20.19
+7
Fešta , bom nocoj pumpo obral in fešto naredil . Juhuhuuu