Slovenija

DL: Pričakujemo takojšen dogovor o datumu predčasnih volitev

Ljubljana, 25. 04. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Zamrznjeni" Zoran Janković je za 84 glasov premagal Alenko Bratušek in znova postal predsednik Pozitivne Slovenije. Kaj to pomeni za Slovenijo? Vlada bo glede na napovedi in prve odzive skoraj gotovo razpadla. "Pogoji za delovanje koalicije niso več izpolnjeni," so sporočili iz DL. v DeSUS še molčijo.

Janković je Bratuškovo pozval, naj ostane na čelu vlade. Bratuškova naj bi si do tora vzela čas za razmislek, a še zdaleč ni vse odvisno od nje. Kakšne poteze bodo povlekli v DL, SD in DeSUS?
Janković je Bratuškovo pozval, naj ostane na čelu vlade. Bratuškova naj bi si do tora vzela čas za razmislek, a še zdaleč ni vse odvisno od nje. Kakšne poteze bodo povlekli v DL, SD in DeSUS? FOTO: Damjan Žibert
Pred enim letom je bil za oblikovanje vlade pogoj, da se Janković predsednikovanju stranke odpove. Pri tem sta vztrajala predvsem predsednik DL Gregor Virant in predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec.

Volilni kongres največje parlamentarne stranke Pozitivna Slovenija je končan, delegati so za predsednika stranke izvolili njenega ustanovitelja Zorana Jankovića. Kaj sledi? Izid glasovanja lahko precej vpliva na nadaljnji potek dogodkov v državi in povzroči tudi politično krizo. Ta se že kaže.

Državljanska lista (DL) je takoj po zaključku kongresa poslala kratko, a jasno sporočilo: "V Državljanski listi ocenjujemo, da z izvolitvijo Zorana Jankovića za predsednika Pozitivne Slovenije niso več izpolnjeni pogoji za delovanje koalicije. Pričakujemo takojšen dogovor o datumu predčasnih volitev."

Karl Erjavec (DeSUS) rezultata in tega, kaj to pomeni za vlado, še ni želel komentirati. Pogoj stranke, ki jo vodi, za vstop v koalicijo je sicer bil tak kot pri DL – da, če Janković ni predsednik PS, in ne, če je.

Kaj nas čaka?

Janković na kongresu - 1
Janković na kongresu - 1 FOTO: Damjan Žibert

Če bi zmagala Alenka Bratušek, večjih pretresov – vsaj po napovedih pred kongresom sodeč – ne bi bilo. Lahko bi se zgodilo, da bi poslansko skupino PS zapustili nekateri poslanci, ki so bolj naklonjeni Jankoviću, a vseeno bi verjetno vlada obstala do konca mandata.

A zmagal je Janković, kar stvari precej bolj zaplete. Bratuškovo je sicer pozval, naj kljub temu ostane na čelu vlade, a če izbere to možnost, bo požrla besedo in izgubila politično kredibilnost. Pred kongresom je namreč dejala, da bi bilo v primeru poraza neodgovorno vztrajati na mestu premierke. Bratuškova je sicer nekoč svoje besede že požrla. Spomnimo, da je napovedovala, da se z Jankovićem za vodenje stranke ne bo pomerila, a se je nazadnje spustila v to. 

Odločitev v torek?

Bratuškova si vzela nekaj dni za premislek in odločitev sporočila v torek, je povedal poslanec PS Peter Vilfan. Vodja poslancev PS Jani Möderndorfer pa je po kongresu v izjavi novinarjem dejal le: "Bil je plan A, na vrsti je plan B."

Bratuškova na Twitterju po porazu na kongresu PS.
Bratuškova na Twitterju po porazu na kongresu PS. FOTO: Twitter

Napeto čisto do konca

Odločitve delegatov na kongresu si skoraj nihče ni upal napovedovati. Dejstvo je, da je PS na zadnjih volitvah zmagal z Jankovićem na čelu. To je v teh dneh poudaril tudi sam, hkrati pa dodal, da stranka v času, ko jo je vodila Bratuškova, ni izpolnjevala svojega programa.

Kljub temu, da je imel Janković veliko podporo med člani, pa jo je nekaj že izgubil. Več vidnih članov in podpornikov stranke se je namreč izreklo proti njegovi kandidaturi. Eden takih je tudi Miran Goslar, njegov predhodnik na čelu Mercatorja in tudi sicer velik zagovornik, ki pravi, da je Janković padel na izpitu iz politike in bi se po njegovem mnenju moral iz nje umakniti. Tudi Jože Mencinger, ki je nosilec strankine liste na evropskih volitvah, meni, da bi moral Janković ostati na magistratu in se ne potegovati za predsednika stranke.

Nekateri vidni člani PS menijo, da bi se moral Janković umakniti, sam pa trdi, da je PS postala največja stranka v državnem zboru ravno z njim na čelu.
Nekateri vidni člani PS menijo, da bi se moral Janković umakniti, sam pa trdi, da je PS postala največja stranka v državnem zboru ravno z njim na čelu. FOTO: Miro Majcen

Po Bratuškovi Janša?

Janković je pred kongresom zatrdil, da so namigi, da bi po morebitnem odstopu Bratuškove zavladal predsednik SDS in prejšnji premier Janez Janša, le nesmiselno ustrahovanje.

Bralci si želijo nekoga tretjega

O tem, koga si želite na čelu Pozitivne Slovenije, smo vas spraševali tudi v anketi na našem portalu. Nanjo vas je odgovorilo več kot 20.000, največ glasov (več kot 6300) pa je dobila možnost, da bi to moral biti nekdo tretji. Sledil je odgovor vseeno mi je (več kot 5400), šele nato ste sodelujoči bralci izbrali Bratuškovo, na zadnjem mestu pa je Janković. A razlike niso zelo velike.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1548)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

speedball
26. 04. 2014 13.52
+1
tak je to baraba moraš bit pa vladaš svetu
zajebant2
26. 04. 2014 16.28
+0
slabo hladilnico so imeli,da se je odmrznil
srebrnibreg
26. 04. 2014 11.48
+5
Vem samo to, da ne PS in ne SDS ne smeta sestavljati vlade sedaj in v bodoče. Je pa dejstvo, da se naj odstranita oba obtožena s strani Klemenčiča ali pa nobeden.
kure bedne
26. 04. 2014 11.40
+3
Sedaj pa hitro na volitve in volit nove podrepnike.
sinhron
26. 04. 2014 10.37
+3
Bratovškova ne sme pojesti dane besede in mora brezpogojno odstopiti , da vlada pade in se razpiše datum volitev in to čimprej ( po ustavnem sodišču , bo to možno šele jeseni , ke so do takrat še cerkveni prazniki in dopusti ). Že v tem vmesnem času se bo pokazalo , kaj so naredili ti , ki so volili Jankoviča in s tem zrušili vlado , delnice bodo padle , obrestne mere bodo narsle , standard bo še bolj padel , skratka povzro čili so kolaps !
BULDOH
26. 04. 2014 10.07
+2
Bratuškova bo še počakala do torka, da vidi če bojo Janšo v ponedeljek oprostili-potem se bo odločila......
jako masi
26. 04. 2014 10.23
-2
Nima več kaj čakati.....Naj "ZGINE" čim prej.....Majn bo škode..!!!
Important notice
26. 04. 2014 10.30
-2
soba666
26. 04. 2014 10.42
+0
spet požrla dano besedo, spet rabi pomagače
bingo 1
26. 04. 2014 09.33
+3
Ker se gos Yankovič odmrzel,pač se bodo mogoče začele topiti sante ledu al pa zmrzavati------------------------------------------------------------------------------bingo x Ljubljana-----------------------------------------------------------------------------------
S600
26. 04. 2014 09.27
+1
moderator ne briši
S600
26. 04. 2014 09.26
+1
DL in DESUS nespos...... vi izstopite pa bo
Important notice
26. 04. 2014 10.31
+1
To pa ne bi. Jim je vseeno prelepo tam, kjer so!
prašekk
26. 04. 2014 08.57
+0
Bom pozneje pogledal, če se je že kaj zgodilo . Veselo se prepirajte dalje.
jako masi
26. 04. 2014 10.25
-1
Prevarantovec se poslavlja,,,,visoki standardi..Ja ljudstvo to odloča.....!
puspan
26. 04. 2014 08.51
+6
Komaj cakamo na drzavotvorno izjavo Viranta in predvsem Korlna. Vsaj za Korlija bi rekel, preden butne s kaksno , njemu ze tipicno izjavo, da njegov zep ni drzavna tvornost.
puspan
26. 04. 2014 09.07
+1
Na vesoljnem prostoru DL se vedno bolj pojavlja prihajajoca nova zvezda te perspektivne in nadvse hitro rastoce stranke, Katarina Hocevar. Kar poglejmo, kako hitro leze navzgor. Se pred nekaj casa je predavala Zokiju o kvaliteti solate iz njenega rastlinjaka, iz katerega ves pridelek izvaza na zelenjavne oddelke Merkatorjevih megacentrov.
prašekk
26. 04. 2014 08.43
-2
Da je Janković zmagal, ni ravno tragedija, je pa zelo neprimerno v danem trenutku, ko nam je vse šlo navzgor. Prav škoda je, da Alenki ni uspelo.
jako masi
26. 04. 2014 08.46
+2
prašek--------Zopet nisi imel sreče,,,Tvoja napovet in njena je NIČ----!
prašekk
26. 04. 2014 08.52
+2
prašekk
26. 04. 2014 08.42
+6
Če Alenka odstopi in upam da tudi bo, je ta vlada obglavljena. Ni več možne variante da deluje naprej. In na sledečih volitvah, upam, da PS ne prestopi volilnega praga. Janković je stranko ustanovil in pokopal s svojim egom.
jako masi
26. 04. 2014 08.48
-2
Lol če jankoviča NE BI bilo...tudi te "šivilje"nokoli NE BI bilo...Zgine naj čim prej koklja nesposobna,,,!
Netajkun
26. 04. 2014 09.01
+2
Ali ne dopuščaš možnosti , da so stranko ustanovili drugi in samo izkoristili njegovo ime , potem se mu pa za " višje cilje " načrtno odrekli . Toliko ga že poznam , da na take igrice ne bo pristal ( sam sigurno ne bi vstopil v politiko ) , po tisti " bianko zamrznitvi " je bil preveč užaljen ( besen ) . Skrivanje za imeni in hrbti drugih pač ni korektna in transparentna politika . Če se kdorkoli čuti " poklicanega " , naj vstopi s pozdravom in nasmehom , seveda skozi vhodna vrata ( kot se spodobi ) - potiho , potuhnjeno , skozi zadnje okno ? ta verjetno nima dobrih namenov .
DAEMONIUM
26. 04. 2014 08.24
+3
Virant je ze tako politicno mrtev za vse vecne case, tako da se nima kaj oglasati, sploh pa on da klice na volitve? Pa on je zadnji ki bi lahko na to pomislil saj ga bodo za vse vecne case odplaknile iz politicnega prizorisca!
prašekk
26. 04. 2014 08.39
+2
Bomo videli. Morda se pa prelevi v Feniksa .
Netajkun
26. 04. 2014 08.47
+7
Ne razburjaj se . Slovenija nujno potrebuje enotno in trdno koalicijo , brez pogojevanj in izsiljevanj . Kar je potrebno , naj se naredi ( po Čuferju - što se mora , nije teško ) . Drži pa , da bo s SD v vladi . . . skoraj nemogoče . Tudi DESUS ima hude zahteve . Ni mi še jasno , kdo , kdaj in kako . Je pa letalo stabilizirano , denarja je do konca leta dovolj ( tekoči primanjkljaj je pa vsekakor prevelik ) , nikamor se ne mudi . Premišljeno , v dogovoru z VSEMI strankami ( lahko tudi tehnična vlada ) , vsekakor pa " določenim krogom " jasno povedati , da sedaj ni čas za uveljavljanje lastnih interesov . V nasprotnem bomo čez nekaj let bosi in lačni , z ali brez EU , vsekakor pa brez državnega premoženja in z enormnimi dolgovi . Potem si pa lahko nekam vtaknemo suverenost in samostojnost , če smo ponosni reveži .
jako masi
26. 04. 2014 08.49
+0
prašekk
26. 04. 2014 08.54
+0
Netajkun .... Jaz nekako pričakujem , da bo Cerar presekal tole agonijo. Tudi Alenka bi se mu lahko pridružila.
jako masi
26. 04. 2014 10.30
+0
A bo že zopet "Prestopila"..........??????
slovenija981
26. 04. 2014 08.20
+3
ISKRENE ČESTITKE!
Netajkun
26. 04. 2014 07.55
+9
Zdaj bo začelo padati po Virantu ( da ruši vlado - stabilnost ) . To , da je Bratuškova rekla , da ne bo vodila vlade , če niti v lastni stranki ( pri poslancih jo seveda ima - stolčki so preveč mamljivi ) nima podpore , to se bo pa kar pozabilo .
prašekk
26. 04. 2014 08.12
+2
Upam da Alenka v torek odstopi !!!!! Morala bi že na kongresu.
BULDOH
26. 04. 2014 08.16
+2
Nič ne bo ti garantiram-se vidi, da nimaš pojma o politiki....
Netajkun
26. 04. 2014 08.34
+9
Bratuškova je s svojo izjavo ( zgoraj ) že odstopila . Torej , v torek verjetno še uradno potrdi .
jako masi
26. 04. 2014 08.51
-1
V Muri rabijo šiviljo,,,,a ona bo le tam lahko čistilka---!
AlienneilA
26. 04. 2014 07.52
+7
Kako ste lahko nekateri razočarani? A ga niste volili za župana ? in to kar 2x sedaj ga imejte še tu, čeprav sem mnenja, da je padec vlade skoraj namerna poteza kajti sedaj je prilika da se breme prenese na drugega in to bo večni krivec sds..
funi
26. 04. 2014 07.33
+14
Če večmiljardni dolg šteje za zmago,je treba ukinit vse ekonomske fakse
est
26. 04. 2014 07.28
+9
No ,da videmo sedaj odločno potezo predsednika DL-ja.
dr.dare
26. 04. 2014 07.24
-7
O kakšnem padcu vlade vi govorite? Virant lahko gre... mu nihče ne brani.... so drugi tu ki bodo vskočili... Ljudmila pozdravlja JJa ;)!!
jagermeister1
26. 04. 2014 07.26
+6
če Ljudmila vskoči v to vlado , bo s tem pokopala NSi............močno dvomim , da bo to naredila ! ! !
dr.dare
26. 04. 2014 07.27
-4
Nsi je ravno sedaj pokopan... niti v parlament ne pridejo če so volitve!!!
Levji
26. 04. 2014 07.24
+12
Pršel je čas, za prevetritev 22 letnega nepoštenega dela Slovenskih politikov, ki so skrbeli samo za svoje riti, skrb za državljane pa jim je bila postranska stvar. Mladi imajo vse možnosti, da prevzamejo državo v svoje roke in jo naredijo ugledno in pošteno, ki bo država vseh državljanov ki živijo v njej ne pa pokvarjene koruptivne elite.