Janša 'zelo, zelo' razočaran

Ste razočarani? "Zelo, zelo!" Tako je na novinarsko vprašanje po izvolitvi Alenke Bratušek odgovoril dosedanji predsednik vlade Janez Janša. Njegova ekipa je doživela nezaupnico, a mora do izvolitve nove opravljati svoje delo. Ljudmila Novak sporoča: "Zmagati je vedno sladko, delati bo pa grenko."

Janez Janša - 3

Janez Janša (Foto: Miro Majcen)

Poslanci so s 55 glasovi za in 33 proti za mandatarko za sestavo vlade, prvo v Sloveniji, izglasovali Alenko Bratušek. Ekipa Janeza Janše je tako doživela nezaupnico in je torej razrešena, a mora svoje delo opravljati do izvolitve nove vlade.

Janšo so v državnem zboru ob prihodu iz dvorane pričakali novinarji. Na vprašanje, ali je razočaran, jim je odgovoril: "Zelo, zelo."

Na današnji maratonski izredni seji je Janša večkrat imel besedo. V prvem nagovoru poslancev je največ časa posvetil zanikanju očitkov protikorupcijske komisije, med razpravo pa je novonastajajočo vlado oziroma njeno predsednico Bratuškovo izzval, naj predstavijo svoj program. Bratuškova mu je odgovorila, da bo to lahko storila, šele ko bo o njem odločala koalicija.

Ljudmila Novak, predsednica NSi, ene od dveh strank, ki sta Bratuškovi odtegnili podporo, je novi mandatarki že čestitala in ji zaželela veliko sreče. Obenem jo je posvarila: "Zmagati je vedno sladko, delati bo pa grenko." Glede na danes izrečene izjave, še posebej predstavnikov Državljanske liste, se Novakova sprašuje, "ali bo ta vlada res dolgo zdržala".

Prvak stranke DeSUS Karl Erjavec, ki naj bi v novi vladi – pogajanja o njeni sestavi se začnejo že jutri – obdržal mesto zunanjega ministra, je dejal, da se začenja resno delo. "Jutri se začne resno delo. To so pogajanja glede koalicijske pogodbe in glede oblikovanja vlade."

Predsednik Državljanske liste Gregor Virant je po izvolitvi Alenke Bratušek dejal, da je najpomembnejše dejanje storjeno. Z razrešitvijo vlade Janeza Janše je po njegovih besedah politična agonija zaključena, to pa zdaj odpira pot v dve možni smeri. Ena je dogovor o novi koaliciji in vladi, druga pa, da bomo imeli spomladi volitve. Pogajanja za sestavo vlade se začno že v četrtek, takrat se bo tudi videlo, koliko so v Pozitivni Sloveniji pripravljeni na kompromise, je dejal. Njihova izhodišča so znana, je nadaljeval, v levosredinski koaliciji pa bo po njegovem mnenju manj težav z odpiranjem ideoloških tem, kar je bilo "tako značilno za Janševo vlado".

Predsednik SD Igor Lukšič in predsednik SLS Radovan Žerjav se na izvolitev Bratuškove še nista odzvala.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 1494
 
kitzbil 01.03.2013 18:17:09
janša tud mi smo bli že v agoniji, morbit bo zdej počas se kazalo na boljš
MIG21 02.03.2013 20:32:04
res je vesela slovenija da se je resila totga bolnika janse hehehehe
Več komentarjev