Slovenija

'Ko so poslanci glasovali zanjo, so pravzaprav glasovali za podaljšanje svojega mandata'

Ljubljana, 28. 02. 2013 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

O izvolitvi Bratuškove za mandatarko ni bilo dvoma, saj je ona "pot za razrešitev ključnega vprašanja, torej kako se rešiti Janše," je prepričan politični analitik Miheljak. Makarovič pravi, da ji manjka politična vizija, ekonomista Damijan in Lahovnik pa napovedujeta, da se nova vlada ne bo obdržala več kot leto dni.

O izvolitvi Alenke Bratušek za mandatarko za sestavo nove vlade ni bilo nobenega dvoma, je dejal politični analitik in predavatelj na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani Vlado Miheljak. "Bratuškova je namreč pot za razrešitev ključnega vprašanja, torej kako se rešiti Janeza Janše," je dejal.

"Bilo bi veliko presenečenje, če bi se zgodilo drugače. S tem, ko so poslanci glasovali za njeno postavitev, so pravzaprav glasovali tudi za podaljšanje svojega poslanskega mandata. Nič niso izgubili s tem, ko so jo potrdili. Vsaka druga možnost bi bile neposredno predčasne volitve," je pojasnil.

Bratuškova je bila včeraj izvoljena s 55 glasovi za in 33 proti.
Bratuškova je bila včeraj izvoljena s 55 glasovi za in 33 proti. FOTO: Miro Majcen

Odgovor na vprašanje, ali bo lahko sestavila vlado, je odvisen od tega, kako se bo lotila sestavljanja, meni. "Če se bodo tam nagnetli predsedniki strank, ne strokovnjaki, javnost temu ne bo naklonjena in bo imela slabo startno osnovo. Če pa jih ne bo upoštevala, ne bo dobila podpore. Tako da je zanjo precej zapleten položaj," je dejal.

Predčasne volitve so po Miheljakovih besedah imperativ, ki ga večinsko zahteva javnost. Vprašanje pa je, kdaj naj bodo, pravi. "To bo še trd oreh," je poudaril.

Ob vprašanju, kaj se bo zdaj zgodilo s stranko SDS, Miheljak pravi, da "najbrž nič posebnega". "Ta stranka ima zelo stabilno volilno telo. Nobena stranka nima tega. To so bolj verniki kot volivci in vera ne razpade kar tako," je dejal. "Bolj kot bo kaotična situacija, manjša bo volilna udeležba. Manjša kot bo volilna udeležba, večji bo uspeh Janše, ker to na njegove volivce ne bo vplivalo," je poudaril.

Makarovič: Bratuškovi manjka politična vizija

Po mnenju političnega analitika in dekana Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici Mateja Makaroviča je iz včerajšnjega nastopa Bratuškove razvidno precejšnje pomanjkanje politične vizije in idej za konkretne ukrepe, "to pa glede na situacijo ni ravno spodbuden znak".

"Iniciativo pri sestavljanju vlade je prevzela stranka, ki na predčasnih volitvah, kot kažejo meritve javnega mnenja, ne bi imela zagotovljene niti ponovne uvrstitve v parlament," ugotavlja Makarovič.
"Iniciativo pri sestavljanju vlade je prevzela stranka, ki na predčasnih volitvah, kot kažejo meritve javnega mnenja, ne bi imela zagotovljene niti ponovne uvrstitve v parlament," ugotavlja Makarovič. FOTO: Dare Čekeliš

Makarovič ocenjuje izvolitev Bratuškove predvsem kot "trenutno razmerje sil, ki je odraz kombinacije želje po odstranitvi Janše, boja za politično obvladovanje ostankov državnega premoženja in strahu pred predčasnimi volitvami".

Na vprašanje, ali bo glede na programsko neenotnost potencialnih koalicijskih partneric lahko sestavila novo vlado, odgovarja, da bo "zmagal strah nastajajoče koalicije in posameznih poslancev pred predčasnimi volitvami". Vlada bo zato sestavljena kljub razlikam med strankami, je prepričan.

Po njegovi oceni je kratkoročno le majhna možnost za predčasne volitve. "Iniciativo pri sestavljanju vlade je prevzela stranka, ki na predčasnih volitvah, kot kažejo meritve javnega mnenja, ne bi imela zagotovljene niti ponovne uvrstitve v parlament," ugotavlja. Po njegovem mnenju se bo taka stranka skupaj z nekaterimi partnerji, zlasti s predsednikom Državljanske liste Gregorjem Virantom in predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem, "gotovo maksimalno trudila, da predčasnih volitev ne bo".

Dozdajšnja koalicijska stranka SDS bo imela v opoziciji "precej udoben položaj". "Vlada, ki nastaja, bo imela namreč že brez nje nešteto težav s situacijo v državi in sama s sabo," je prepričan. Po njegovih besedah bodo tako vsaj z vidika prihodnjega uspeha SDS kot stranke izhodišča zanjo ugodna. "Bo pa zato večina tega, kar se bo dogajalo v naslednjih mesecih pod najverjetnejšo novo vlado, toliko bolj slabo za državo," je še dejal Makarovič.

Jože P. Damijan: Nova vlada ne bo zdržala več kot šest mesecev

Ekonomist Jože P. Damijan od nove levosredinske vlade, ki bi jo sestavljale PS, SD, DeSUS in DL, ne pričakuje nič dobrega. Ne verjame, da bo nova vlada zdržala več kot šest mesecev, saj so notranja nesoglasja in programska razhajanja med strankami prevelika. "Programsko so stranke nove nenačelne koalicije tako nasprotne, da je možnost za dosego velikega skupnega imenovalca na področju reform minimalna," je ocenil.

Damijan zato pričakuje, da bo nova vlada zaustavila projekt sanacije bank prek slabe banke in celo reformo trga dela. "Zaradi politične negotovosti in reformnega omahovanja pa je treba pričakovati tudi negativen odziv finančnih trgov in povečanje stroškov zadolževanja," je dodal.

Lahovnik: To je šele prvi polčas

"To je šele prvi polčas," pravi Lahovnik.
"To je šele prvi polčas," pravi Lahovnik. FOTO: Aljoša Kravanja

Matej Lahovnik je poudaril, da ne gre zanemariti dejstva, da je to dogajanje šele prvi polčas in da bomo šele v naslednjih dneh videli, ali bo mandatarki sploh uspelo sestaviti vlado, zanjo dobiti podporo v parlamentu in s tem postati predsednica vlade. "Če bo nova vlada sestavljena iz PS, SD, DeSUS in DL, potem bo programsko neusklajena ob vseh ključnih ekonomskih vprašanjih. Če pa bodo vlado sestavljale le tri leve stranke – PS, SD in DeSUS –, pa vlada ne bo imela trdne večine v parlamentu in bo odvisna od vsakokratne podpore poslancev manjšin," je poudaril.

Glede na to, katere stranke naj bi sestavljale prihodnjo koalicijo in vlado, je v tem trenutku po Lahovnikovem mnenju težko predvideti, s katerimi ukrepi dosedanje vlade bodo nadaljevali in na katerih področjih bodo sprejeli povsem drugačne rešitve. "Mislim, da se bo marsikdo od oblikovalcev nove vlade moral soočiti z realnostjo, da država nima več manevrskega prostora za takšno zadolževanje, kot je bilo to še mogoče v času prejšnje leve vlade. Upam, da ukrepi nove vlade ne bodo šli v smeri povečanja javne porabe in dviga davkov, saj bi to še dodatno poslabšalo konkurenčnost slovenskega gospodarstva in bi bil korak v napačno smer," je prepričan Lahovnik.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (217)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Important notice
01. 03. 2013 16.52
+2
Lahovnik naj se vrne - čeprav mlad, ima zrelo razmišljanje. Edini! Reinkarnacija Drnovška??? Morda. V tem trenutku bi nam prav prišel.
Jasnovidec Cosmos
28. 02. 2013 23.07
+3
Odstop Janše je edina dobra stvar v tej zadevi.Nažalost pa je katastrofa katera nas bo dokončno pahnila v propad hinavska hlinasta Bratuškova.Zapomnite si dobro da je tale druga Katarina Kresal oziroma ji Kresalka ne seže niti do kolen.Tesna povezava z Jankoviči prej z Bajukom dokler je Janša ni nagnal prav tako z njim.Ponarejena spričevala enake kraje kot vsi ostali in še se lahko našteje.In take vi nekateri smatrate za rešitelje in vodje slovenije? Nemudoma nagnati takoj iz parlamenta ne samo nje ampak od prvega do zadnjega z Pahorjem Erjavcem oziroma vsemi na čelu.Ali ste še vedno slepi,da ne vidite,da se norčujejo iz vas eni in isti kateri se samo menjavajo? Komaj sedaj smo popolnoma gotovi.Kot je bilo za pričakovati se bodo sedaj izvlekli vsi Jankoviči Tovšaki,Bavčarji skratka vsi kateri so poprej sodelovali ter kradli skupaj z Bratuševo vas večina pa tava v temi in še vse skupaj podpira. E na žalost moji slovenci si drugega tudi ne zaslužite kot,da ste tam kjer ste saj ste si sami krivi,ker to podpirate.Nekateri ste obžalovanja vredni in to boste šele v kratkem spoznali na vašo žalost.
muhabc
03. 03. 2013 09.08
Zelo dobro napisano Jasnovidec. Ugotavljam, da se brisalci na tej strani nagibajo k resnici in to je dobro za vse nas.
Peter Ma?ek
28. 02. 2013 19.16
+5
sedaj pa borcem za nob 2000 evrov penzije,rodili so se pa tak vsi po letu 40 in bili proti samostojni sloveniji
tinbin
28. 02. 2013 17.43
+5
Ali je podpis še vedno bianko???
FAUSTOS1
28. 02. 2013 16.36
-6
VSA SLOVENIJA JE SREČNA KAJTI ODŠEL JE ZADNJI EVROPSKI DIKTATOR
stric iz ozadja
28. 02. 2013 16.50
+7
BARCA 2014
28. 02. 2013 16.53
-4
Srčno upam, da bo Alenka bolj sposobna, kakor sta bila Pahor in Janša.
wizeman
28. 02. 2013 17.21
+2
No, ni ravno odšel. Amputirali so ga, kot odmrli ud.....
Drago Kurnik
28. 02. 2013 16.35
+3
Zelo sem razočaran na stranko SLS že tako nima nobenega ugleda so pa še k sebi vzeli tega bedaka, ki ga je Janša nagnal to je Franc Pukšič, zaradi njega in njegovih ispadov bo stranka še bolj na dnu lestvice !!
nesramnez
28. 02. 2013 16.22
+3
slovenija! srečno novo leto 1940
BARCA 2014
28. 02. 2013 17.14
+0
wizeman
28. 02. 2013 17.17
+0
Uf, ti pa si zalutal. Tiste ki so nas silili v preteklost je včeraj odplavilo. Upam, da za vedno.
papaaa!
28. 02. 2013 15.56
-1
ste pričakovali kaj drugega?
wizeman
28. 02. 2013 17.16
+0
liskub
28. 02. 2013 14.50
+8
Če hočete kaj novega kar so se drli protestniki potem je treba zamenjat cel parlament.to da so zrušili Janšo niso naredili čisto nič kajti punca je samo Jankovičeva lutka.Da pa ne govorimo o Karlu in Virantu in njihovih načelih ki pa niso nikakršna je pa sramota da sploh upata pred ljudi.Pa prebežniki ki niso niti malo verodostojni taki nam hočejo sedaj pamet solit kaj je dobro za nas Slovence.Dobro bi bilo edino da se vsi umaknejo iz politike ker so nesposobni saj gledajo za lastne interese drugo jih pa ne briga.
wizeman
28. 02. 2013 17.19
+3
Za vas bo itak vsak, ki ni Janševa lutka (ali Janša sam) - Kučanova lutka. V tem je vaš izvirni greh.
goveja juha
28. 02. 2013 13.52
+10
samo da smo na položaju......to je njihov moto....ko j.eb.e SLOVENIJO IN NAROD
wizeman
28. 02. 2013 13.59
+13
Saj, zato jih bilo pa potrebno vreči s prestola.
Gosposvetski
28. 02. 2013 13.38
+6
Pronicljiv, resnično dober naslov, seveda ne za Državo, zase je to njihovo "glasovanje !
wizeman
28. 02. 2013 17.20
-2
Da se znebimo Janše je predpogoj za karkoli, kar ne vodi v smeri pogube.
Pivojevoda
28. 02. 2013 13.24
-5
Narodni heroj Ivan Janša - Janez in Alenka sta šla pač čelno, in Janez je cviknil, zato je zmagala. Za reve pač ni mesta v politiki.
Maruša Šuštar
28. 02. 2013 13.55
-3
NImaš pojma o dvajsetletni zgodovini Slovenije!
Pivojevoda
28. 02. 2013 19.27
+0
mamarusa, to bo najbrž to, ker nisem nikoli študiral Bedem 1 in Bedem 2 ter ostale manevre na Zahodnem balkanu.
ArkaMast
28. 02. 2013 13.05
+8
Spoštovani levi in desni, in VSI kmetje, intelektualci, geji, lezb., romi, metalci, govedarji, 60 +, izbrisani, ... in vsi s problemi: drogeraši, verski fanatiki... Če Vam kaj ni prav..... Lepo vabljeni na 4. VseSlovensko vstajo 9.marca. :) Peli bomo slovenske pesmi (sicer pa nismo zaprtega tipa, za to lahko pojete tudi pesmi sosednjih držav bivše Juge recimo, saj Prešeren pravi "Vsi narodi, pa to"... star slovenski pregovor "kdor poje, slabo ne misli"... glasba združuje... Lahko prinesete harmonike, vsaka druga bajta na vasi jo ima, na shodu pa nisem videl še nobene, razen nekaj profesionalnih harmonikašev s klavirkami. Zahteve VSTAJ veljajo še vedno od 1. shoda. Ena je bila sinoči dosežena: to je padec vlade Janeza Janše. Da boste na realnem in tekočem, poslušajte in berite daleč najmanj ideološko obremenjena medija: ************* RADIO ŠTUDENT in MLADINO **************** Postani tudi ti aktiven državljan.....SEDAJ JE PA ŽE ČAS, DA PONOVNO STOPIMO SKUPAJ " NI ŠE GOTOVO "
ArkaMast
28. 02. 2013 13.05
+10
PS: Prevoz ni organiziran. Nič na državne stroške.
KopulacijskiO
28. 02. 2013 15.02
+2
Kofetar 1
28. 02. 2013 12.53
+9
V kolikor se dokaže plagijat, kar ona sama pri sebi gotovo ve ali je ali ni, me zanima, če bo odstopila. V kolikor bo dokazano, da je ,je zame potem navadna avša. V nasprotnem pa se naj dokaže z delom in ne govorenjem, ker tega ne potrebujemo
šejest
28. 02. 2013 12.39
+4
Ko nekdo, ki početje njenega "ex" šefa ni označil kot moralno sporno in ga ne samo pozval k odstopu temveč z metlo pometel čez prag vesolja in na ta način priznal verodostojnost uradnega organa in hkrati pokazal, da je morala in etika danes še vedno vredna več kot profit in osebna korist, se mi zastavlja vprašanje po zdravi pameti tovrstnih ljudi, še posebej, če se vidijo kot mandatarji. Očitno je od Slovenije in njenega naroda ostal samo še parlament, kjer je pa itak narobe svet. Potem je res vseeno, če za mandatarja postavijo kar Jankoviča, saj očitno tetka meni, da z delom njenega kapota ni nič narobe, pa še odmrznil se bo lahko. Reveža verjetno že grozno trese od abstinence moči. Kaj ni krasno dobiti svežo sapico v obliki pohlevne dekle napiflane ideologije ki je niti pod razno ne razume? Ja, čez egotrip redki sežejo...
Maxatnes 1
04. 03. 2013 18.37
Transformerji
28. 02. 2013 12.12
+1
Včerajšnji večer sem izkoristila zelo konstruktivno - za terapijo samoobvladovanja. Izmenično sem gledala zasedanje parlamenta in četrto ponovitev filma Vesoljski bojevniki.
Terezinka
28. 02. 2013 12.30
+5
piton-1
28. 02. 2013 11.31
+16
Slabo se nam piše!
Terezinka
28. 02. 2013 12.30
-1
politik70
28. 02. 2013 11.30
+8
Slabše res ne more biti. Sedaj prihajajo časi dogovorov in kompromisov. Najprej se morajo vsi ki so včeraj zrušil Janšo zavesti da so dobili bitko vojne pa še ne . Imajo dve možnosti: Da se zmenijo za vlado pospravijo vsa ministrstva (res jih morajo temelito počistiti ) in začnejo usklajeno delati lahko pa tudi poskrbijoi za predčasne volitve. Toda volitev ne smebiti toliko časa dokler javno mnenje ne bo kazalo da bo šlo na volišča vsaj 70% volilcev. Ker obstaja nevarnosta da na predčasnih volitvah pridejo na volišče samo SDS volilci in se nam zgodi Madžarska. Tudi to je mogoče v Sloveniji. NA nas volilcih pa je da jih kontroliramo. Sam osebn od trenutka ko se sestavi vlada zapuščam tale forum ker ne mislim se več obremenjevati z žaljivimi desničarji ki bojo zaradi padca Ivana padli v totalno depresijo in zlivali smrdeče besede in poizkusili še bolj spreti slovenijo. Ne bom nasedal obljubim . Čas je da začnemo delati ne pa šparati stiskati varčevati in crknti. Upam da se bo kultura pogovora dvignila za 1000%. Ja užival bom ko se bojo morali v zadnjem času nastavljeni ljudje z sklonjeno glavo umakniti. Zakaj užival? Zato ker sem bil zadnjih 4 leta teroriziran s strani Ivana vsak dan. Dovolj mi je poslušanja o stricih iz ozadja o bankrotu o Grškem scenariju o temu da nas je Pahorjeva vlada zapufala .iii Dovolj mi je ŽALJENJA vsakega ki je proti Ivanu Janezu Janši..... Skeptičen pa sem do razmišljanja o zamenjavi celega parlamenta. Ne moremo čez noč zamenjati vseh. In tudi kdo bo pa prišel? Kakšen dober gospodarstvenik ki bo spet delal za svojo rit in samo študiral ka ko bi iz delavca ki je danes Hlapec narediti še večjega hlapca??????? Kakšen dober bančnik ki bo gledal samo na banke in nas spravil na beraško palico? Kakšen dober obrtnik ki mu je isto bistvo samo zmanjšanja davka na dobiček in tlačan brez pravic? Kakšen nor Sindikalist ki bo po drugi strani Tlačana hotel spremeniti v gospoda ki mu tudi v službo ne bo treba ? Zavedam se da bo potrebno delovno dobo podaljšati. To je posledica daljšega življenja. Potrebno pa bo naredditi razliko med rudniškim delavcem ki je v rudniku od 15 leta naprej in Doktorjem ki naredi doktorat pri 50 letih in gre z 60 letom v penzijo. Zavedam se da bomo morali nekaj narediti z plačanim odmorom za malico. PA da imajo nekateri delavci po 45 dni in več dopusta..... Ne strinjam pa se z ukinitvijo dela prostih dni. Pa še bi lahko naštevali. Najbolj pomembno pa je da bi začela Policja in tožilstvo delati po cele dneve vsaj eno leto in pozapreti vse kvazi tajkune iz LEVE in DESNE opcije. Sodišča naj te primer obravnavajo prednostno. Pa naj sosedski spori malo počakajo. Te zadeve morajo zapustiti parlamentarne razprave. Z njimi naj se res ukvarja policija tožilstvo in sodniki. In še nekaj bi bilo potrebno. Prepovedati Twitter v Parlamentu.
alfaman88
28. 02. 2013 11.34
-4
lepo si ga pejt zdrkat na koledar od titota da se pomiriš ! :))
Feinstein
28. 02. 2013 11.51
+4
hehehe...teroriziran si bil? Političar. Kaj pa, ko so za časa komunizma zapiral disidente, oporečnike..nekateri še zdaj slišijo krike, ki so se razlegali iz zapuščenih kleti na Gorenjskem.Kljukec, ne seri....
kvajezdejpolživijo
28. 02. 2013 11.54
+2
Politik,pričakujem enako vnemo še naprej... Vedno si pisal o krivicah... In popravi krivic... a zdaj boš pa kar nehal? a misliš,da se bosta od zdaj naprej cedila le med in mleko? Ne zapusti nas... Rada sem brala tvoje poste... Ker sem ocenila,da si dober in pošten človek in nisi politični hujskač... "da ti gre za stvar"...
Terezinka
28. 02. 2013 12.34
+4
Zaprti so bili v letih tja okrog 5o, potem tega strahu in raznih golih ni bilo več Zato ne strašite in se enkrat za vselej zavedajte, da tistega komunizma z bivše Juge niveč. Jasno pa naj vam bo, da mi Slovenci, razen nekaj izjem med vami, nočemo tudi desne teme. Nobena skrajnost ni dobra za večino naroda. V vseh skrajnostih zmagujejo in uživajo le elite. In glej ga vrata elite so si enake ali pa zelo podobne
Andreja Springer
28. 02. 2013 11.29
+5
Tako kot pravi naslov!!!! Pa čisto nič drugače...
lotmerzanec
28. 02. 2013 11.28
+9
To,da bodo volitve šele po letu ali dveh je voda na mlin SDS-a! Med tem časom bodo levi pokazali svojo sposobnost,ki pa vemo kakšna je,dvigovanje davkov in najemanje kreditov!! Hitro jih bomo Slovenci siti vendar nas bo to drago stalo!! Evropska trojka je že pripravljena!!
.eu.
28. 02. 2013 11.30
-4
mislim da bodo morali američani spet koga malo za ušesa.