Slovenija

Kdo bo vodil finančno ministrstvo?

Ljubljana, 04. 03. 2013 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Pet ministrstev v novi vladi naj bi pripadlo PS, po tri naj bi dobila SD in DL, dve pa DeSUS. Najtežje bo doseči dogovor o reševanju bank in upravljanju državnega premoženja, saj SD in DL zagovarjata različne rešitve. Odprto pa je tudi mesto finančnega ministra.

Alenka Bratušek
Alenka Bratušek FOTO: Miro Majcen

Morebitni novi koalicijski partnerji te dni z mandatarko Alenko Bratušek iz Pozitivne Slovenije (PS) sestavljajo novo vlado. Po poročanju oddaje 24UR se še niso uskladili glede ključnih projektov, ministrska ekipa pa naj bi bila večinoma že sestavljena.

Največ ministrstev naj bi dobila PS (5), po tri SD in Državljanska lista, stranka DeSUS pa bo zadovoljna z dvema. Šolstvo naj bi prevzel Igor Lukšič, kmetijstvo Dejan Židan, obrambo pa Ljubica Jelušič. DeSUS naj bi ohranil zunanje ministrstvo in ministrstvo za zdravstvo, ki naj bi ga vodil Tomaž Gantar, zunanjega pa bi prevzel Karl Erjavec.

Prvak DL Gregor Virant naj bi imel znova v rokah javno upravo, Senko Pličanič bi dobil pravosodje s tožilstvom, ministrstvo za infrastrukturo in prostor naj bi vodil za zdaj še neznani kandidat, ki naj bi ga predlagal DL.

Večja neznanka so ministri Pozitivne Slovenije. Govori se, da naj bi nestrankarski pisatelj Vlado Žabot prevzel ministrstvo za kulturo, poslanec Stanko Stepišnik pa se omenja za gospodarskega ministra. A ključno ministrstvo, ki bo pogojevalo odločitev, ali bo v vlado vstopila Virantova stranka, je finančno ministrstvo.

Boštjan Jazbec in Mojmir Mrak sta ponudbo že zavrnila, Dušan Mramor pa je še sploh ni prejel. Najtrši oreh je tako za Bratuškovo koalicijski dogovor o reševanju bank in upravljanju državnega premoženja, saj sta SD in DL povsem na nasprotnih bregovih. SD zagovarja dokapitalizacijo bank oziroma nekakšno oblikovanje slabih bank znotraj posameznih bank, kot jo je že oblikovala NLB, DL pa zagovarja rešitev, ki jo poskuša uresničiti vlada Janeza Janše.

Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec
Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec FOTO: Damjan Žibert

DeSUS ne vidi težav za sodelovanje v novi vladi

Bratuškova se je danes ločeno sestala še s tretjo potencialno koalicijsko partnerico DeSUS. Predsednik stranke Karl Erjavec je po sestanku pojasnil, da glede sodelovanja v koaliciji s strani DeSUS ni težav. Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer pa je pojasnil, da je bilo to zadnje usklajevanje s potencialnimi partnericami, sledila pa bodo skupna pogajanja. Časa je po njegovem mnenju še dovolj, ob čemer zagotavlja, da "bo vse narejeno v roku".

Erjavec je povedal, da še ne gredo proti čistopisu koalicijske pogodbe, ker so nekatere zadeve še dodali, ob tem pa napoveduje nove sestanke za torek. Ti bodo potekali brez predsednikov strank, saj gre za ekspertne zadeve. Po Erjavčevih besedah je treba določene stvari bolj natančno doreči na področju zdravstva, prav tako v zvezi s slabo banko. Za DeSUS je primeren kompromis, ki "očitno bo med SD in DL v zvezi s tem".

Minister za zdravje v vladi Janeza Janše, ki opravlja tekoče posle, in član pogajalske ekipe DeSUS za sestavo nove vlade Tomaž Gantar je na vprašanje, ali se pogovarjajo tudi o predlogu za delno privatizacijo zdravstva, odgovoril le z besedami, da ni na mizi še nobenega predloga. Pojasnil je, da se bodo v torek pogovarjali o vsebini in odločali o tem, kaj je za koga sprejemljivo. Zato je danes prehitro o čemer koli govoriti, je dejal in dodal, da pa je njegovo stališče o tem znano.

Erjavec je spomnil, da se morajo natančneje dogovoriti tudi v zvezi s slabo banko. Za DeSUS je primeren kompromis, ki "očitno bo med SD in DL v zvezi s tem", je pojasnil. Če so v DL in SD "dobri politiki", se bodo po Erjavčevih besedah znali dogovoriti tudi glede teh vprašanj, med drugim slabe banke. "Če pa niso, bodo šli na predčasne volitve in bodo ljudje povedali, kakšni politiki so bili," je dodal.

Bratuškova, ki se je minuli teden že ločeno sestala z DL in SD, pa po današnjih pogovorih ni dajala izjav medijem.

Vrača se kulturno ministrstvo, ministrstva za Slovence po svetu pa ne bodo ukinili

Odbor DZ za pravosodje je danes pripravil predlog novele zakona o vladi za obravnavo na izredni seji DZ, ki bo v torek. Predlog vrača samostojno ministrstvo za kulturo, tožilstvo znova vključuje pod pristojnost pravosodnega ministrstva, po sprejetem dopolnilu pa ostaja minister brez listnice, pristojen za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Möderndorfer je v imenu poslancev PS, ki so predlog novele vložili v zakonodajni postopek, dejal, da se po predlogu področje kulture izloča iz dozdajšnjega ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, tako da bo ministrstvo za kulturo znova samostojno ministrstvo.

Pač pa z vloženim dopolnilom PS, SD, DL in DeSUS, ki so ga na seji tudi sprejeli, ostaja minister brez listnice, zadolžen za Slovence v zamejstvu in po svetu. Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu tako ne bodo pripojili ministrstvu za kulturo, kot je bilo predvideno sprva.

Jani Möderndorfer in Alenka Bratušek
Jani Möderndorfer in Alenka Bratušek FOTO: Miro Majcen

Ministrstvo za notranje zadeve se bo po sprejetem dopolnilu imenovalo ministrstvo za notranje zadeve in javno upravo, dozdajšnje ministrstvo za pravosodje in javno upravo pa bo le ministrstvo za pravosodje. Pač pa bo pod pristojnost pravosodnega ministrstva znova sodilo tožilstvo, je pojasnil Möderndorfer.

"Smiselno je, da tožilstvo sodi pod ministrstvo za pravosodje. Tudi iz dolgoletne prakse se je to pokazalo kot pozitivno," je dejal. "Če je tožilstvo na ministrstvu za notranje zadeve, se po nepotrebnem odpirajo nekatera vprašanja," je menil.

Dozdajšnje ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve bo po novem ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Gre le za novo poimenovanje, medtem ko ministrstvo že zdaj pokriva tudi področje enakih možnosti, je dejal Möderndorfer.

Jožef Jerovšek iz SDS je v razpravi ocenil, da gre pri slednjem za odpiranje možnosti za financiranje nekaterih skupin. "Bojim se, da bodo to skupine, ki bodo pripravljene blatiti bodočo opozicijo," je dejal. "Domnevam, da si puščate odprto, kako bi z državnim denarjem uničevali opozicijo, kar je naša stranka v preteklosti že izdatno izkusila," je dodal. Sicer pa je bilo na seji slišati odobravanje, ker bo ostal minister brez listnice, pristojen za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Židan bi postal minister za kmetijstvo.
Židan bi postal minister za kmetijstvo. FOTO: Miro Majcen

Potrdili mandat Branetu Goluboviću

Državni zbor je sicer danes ob začetku seje potrdil mandat nadomestnemu poslancu Branetu Goluboviću, ki je v poslanskih klopeh nadomestil Bratuškovo. Slednja je bila namreč v sredo izvoljena za mandatarko za sestavo nove vlade, zato dela poslanke ne more več opravljati. Golubović je že zasedel svoj poslanski sedež.

Golubović, rojen leta 1969, je magister upravnih ved. Leta 2011 je magistriral na podiplomskem študiju na fakulteti za upravo na temo socialnega podjetništva, je navedeno na njegovem predstavitvenem spletnem mestu. Od julija lani je podsekretar v državnem zboru. V času od februarja 2007 do februarja 2011 je bil podžupan občine Kamnik, nato pa je bil še tri mesece zaposlen na občini.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1447)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prpa24
05. 03. 2013 11.50
+2
Zanimiv predlog, da se MNZ in MJU združi v eno. Smiselno. Lažje bodo ločili javno upravo od javnega sektorja. In še več prednosti je lahko. Bi pa dal v razmislek, da se uvede notranjo policijo (preiskovalni urad), ki bo nadziral službe v enotnem ministrstvu. Po zgledu za NPU (nadzor nad gospodarskim, finančnim kriminalom) bi lahko pristojnosti novega preiskovalnega urada razširili iz javne uprave na celotni javni sektor. Imeli bi lepo kratico: PUJS: Preiskovalni urad javnega sektorja.
Terezinka
05. 03. 2013 15.34
+1
Ni slaba zamisel, toda kaj ko jo ne bodo podprli politiki. JU kot administacijo moraš namreč gledati kot poslušno deklico. Komando za res slaba dejanja daje politika
santamaura
05. 03. 2013 11.31
+2
Kot ministra za okolje predlagam Vilfana, ki bi vsem lahko pokazal, kako se odpadki na koš mečejo
blokirani
05. 03. 2013 11.22
+3
Najbolje da kar Jankovića dajo za finančnega...
Jaka 3.3.
05. 03. 2013 11.27
+2
On je bolj za organizacijo in koordiniranje, če bi se hotelo lih maksimum iztisnit iz njega.
Terezinka
05. 03. 2013 11.27
+3
Bistveno je, da se ga vzame iz rok tistega, ki nam napoveduje bankrot . S takimi napovedmi sigurno ne rešiš nič
Jaka 3.3.
05. 03. 2013 11.29
+2
ampak imaš pa ljudstvo v strahu in te lahko spoznajo za odrešenika
kratkovidni
07. 03. 2013 08.13
+1
Jaka 3.3.
05. 03. 2013 11.07
+2
Na sodišču sta bila nekdanji predsednik banke Šer Kan Farnud in nekdanji izvršni direktor Halilulah Ferozi obsojena na pet let zapora, medtem ko je okoli 20 drugih obtoženih prejelo zaporne kazni od šest mesecev do štirih let, piše STA. Farnud bo moral ob tem plačati še 278 milijonov dolarjev, Ferozi pa 530 milijonov dolarjev kazni. Tako se rešuje bančni sistem! Slaba banka ne vrača pokradenega!!
Ezekiell
05. 03. 2013 10.59
+4
Sami strokovni biseri! Alenka Bikar, Dragan Bosnić, Renata Brunskole, Roman Jakič, Mitja Meršol Gašpar Gašpar Mišič, Peter Vilfan, Barbara Žgajner Tavš, Melita Župevc
Ezekiell
05. 03. 2013 11.04
+3
9. marca, proti njej oz. njegovemu šefu Jankoviću in ostalim iz PS, ki se niso distancirali od njega!
Jaka 3.3.
05. 03. 2013 11.10
+0
takoj se moraš politično aktivirat in se dat Sloveniji na raspolago z vsemi raskošnimi znanji in sposobnostmi. Kot vidim, bi lahko imeli kr eno samo ministrstvo.... še Janša je bolj nadomestljiv
kratkovidni
07. 03. 2013 08.15
+1
Ezekiell
05. 03. 2013 10.56
+3
Pri tej strokovni eliti iz PS pa ja ne bo problem najti finančenga ministra! Modrndorfer etc.
vertex
05. 03. 2013 11.18
+2
Terezinka
05. 03. 2013 11.29
+1
Glede na napovedi JJ, ki jih daje in grozi že već kot eno leto ne more biti nič slabšega kot je on napovedal. Torej, upajmo na boljše
Volfek
05. 03. 2013 10.40
-6
Na,glej jo,Alenkico,še ni niti prav začela,pa bi že davke dvigovala,babnca nora. Kaj pa se tiče Kučana,pa ga kar na miru pustite.Bil je edini sposoben voditi državo.Kapo dol pred njim.Da je možnost,bi ga še enkrat volil za predsednika.Pa ne samo jaz,večina ZAVEDNIH Slovencev.
Shisui
05. 03. 2013 10.41
+4
Jaka 3.3.
05. 03. 2013 11.12
-2
al pa zbor za republiko? te so šele zvezde
blokirani
05. 03. 2013 11.21
+3
Terezinka
05. 03. 2013 11.32
-3
Pokopaql nas je Janša. Dokler so kradli pravi komunisti je za njimi zmeraj nekaj ostalo. Ti nas sedaj okradejo še za par rodov naprej Čudno pa je, da govorijo, da so komunisti kradli. Glede na zadnje rezultate tajkunov so nam še veliko pustili, da so RKC in tajkuni skupaj s politiki kradli še do danes in še bi želeli
Mb128
05. 03. 2013 10.03
+2
Mislim, neverjetno. Stolčke so si že razdelili. A vedo sploh kaj bodo tam počeli?! Kdaj, če sploh kdaj bo vpisan datum na ono odstopno izjavo? Brez nje je vse skupaj brzezpredmetno. Če je ne bo, in tako zgleda, da je ne bo smo samo enega koruptivneža zamenjali za drugega. Mimogrede. Finci so začeli sojenje glede Patrie že januarja. Smo že v marcu, kako to da glede tega ni nič novic?!
Jaka 3.3.
05. 03. 2013 11.19
-2
Vilili smo jih za 4 leta in vedno koalicijski partnerji razdelijo torto. Sorazmerno številu poslancev in potem delijo ministrstva in ostale funkcije po tem ključu. To se je počelo vedno in vedno se bo. Zdej je pa samo vprašanje kdo je zaradi svojih osebnih interesov v koaliciji in kdo zaradi programa in prepričanj.
dule100
05. 03. 2013 09.53
+3
Glede na to, da se pri levakih, spozna vsak na vse, je financminister lahko tudi kahlonosec !
ivan.z Doba
05. 03. 2013 09.56
+0
....je rekel Peterle:" Saj ni važno kaj zna! Samo, da je naš!"...toliko o "levih in desnih" "strokovnjakih"!
Shisui
05. 03. 2013 10.16
+0
A desni strokovnjaki so pa kaj boljsi? Sustersic je ze celo zivljenje zapufan, ustvaril pa ni se nicesar. Da dejstva, da je govoril, da je slaba banka dejansko SLABA, danes pa trobi obratno, sploh ne omenjam.
dule100
05. 03. 2013 09.40
+2
Politična in upravljalska sposobnost Zoranke, njena neizkušenost, resni sumi plagiatorstva, so trenutno drugotnega pomena ! En povožen stric, bi rekel drugorazredna tema !
dule100
05. 03. 2013 09.37
-2
Strici iz Murgelj so si našli novo politično marioneto ! Seveda pa cilj, prevzem oblast i, odtehta vse njene pomankljivosti !
ivan.z Doba
05. 03. 2013 09.59
+2
Kučan je kriv! (dule100, ti si.....ah,saj ne bi razumel!)
dule100
05. 03. 2013 09.34
-1
Da je nova mandatarka Zoranka, ni prvoaprilska šala, za Slovenijo je to naravna katastrofa !
vertex
05. 03. 2013 09.40
+1
kapetan09
05. 03. 2013 09.15
+5
OBVEZNO PREBERI IN DAJ SVOJ KOMENTAR ! Če ni kandidata za financ ministra bom pa to jaz . Takoj dam vsakemu Slovenskemu državljanu , ki nima OD večjega od 1000 eurov - netto - in kateri ima vsaj 10 let delovne dobe pri nas - 10 000 eurov pa navzdol . Ta denar bi bil prost bremena ! Takoj bi prodal državno lastnino - banke in ostalo , in sper razdelil denar ! ja kaj so pa Slovenci imeli od tega , da Banke že zdavnaj niso prodali , kaj ? samo sanirali smo jo skozi 20 let - smetano so pa nakradli bankirji , njihovi sveti , managerji oziroma kriminalci TAJKUNI , in bančni delavci in seveda Politika ZGODBA : Sam bog ve , kako so se obogateli Bankirji od provizij ki so si jih odobrili za v lasten žep - če so komu od Tajkunov ali sorodniku ali politiku odobrili kredit na lepe oči - neobremenjen s fazo vračanjem tega , če bo kdaj potrebno ! NPr: Pride tajkun na Banko se z managerjem dogovorita za večerjo - gresta z družinami na večerjo s privat letalom v PARIZ - še isto večer pa nazaj ! Drugo jutro pride Tajkun podpisat papirje - z Managerjem stopita na kavici z smetano - sanjarita o denarju oba srečna in zadovoljna - gresta nazaj na Banko pri tem manager še pokliče svoje ključne ljudi v DZ in nadzornem svetu Banke in zadeva je rešena . Posojilo je vredno 200 miljonov eurov ! O d tega Tajkun prejme 80 miljonov eurov , Bankir 60 miljonov Eurov , strošek kredita 1 miljon eurov ( mali uslužbenci banke , tajnice,večerja v Parizu najem letala ,...) 60 miljonov pa je namenjeno vplivnim ljudem v vladi , DZ , Nadornemu svetu Bank in še komu , ki niso našteti ,.....približno tako pri nas poteka popolnoma legitimno ropanje BAnk in državnega bogastva. Verjemite mi , dragi državljani , da se nisem ne vem kako zmotil ! - NAROD PA NI IMEL POPOLNOMA NIČ OD TEGA , DA JE TO DRŽAVNA LASTNINA ! Rečimo NE, NE in NE ! Prodat in razdelit po ključu sociale - pa se naj potem Bankirji obnašajo do novih lastnikov tako kot so se do zdaj nam !
Jaka Planinc
05. 03. 2013 09.09
+3
JANKOVIĆEVA PS OBTOŽENA KORUPCIJE JE SEDAJ SPREJEMLJIVA,TUDI ZA NAJPOŠTENJAKRJA VIRANTA,KI JE NAPOVEDOVAL KATASTROFO ČE JANKOVIĆ NE ODSTOPI IZ VSE FUNKCIJ. TUDI ŽUPANSKE.
prašek
05. 03. 2013 09.14
+5
Kdaj pa je bila proti njej vložena obtožnica ???? Samo približno , bi prosil !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
vertex
05. 03. 2013 09.34
+2
ivan.z Doba
05. 03. 2013 10.00
+0
kratkovidni
07. 03. 2013 08.17
+1
bus303
05. 03. 2013 08.58
+4
Tole ni nič drugega, kot ohranjanje lastnih stolčkov v parlamentu. PS, DL in DEsus se upravičeno bojijo za svoje ri*i.
MIG21
11. 03. 2013 14.47
stric iz ozadja
05. 03. 2013 08.54
+3
G::Plagiatorka...---priporočam vam finančnega ministra,,>>G...Poropat iz Desusa je primerna za vašo vlado..!
MIG21
11. 03. 2013 14.49
za janso ni dosti ostalo za ropat ja zdej bojo toti sds leteli gremo hhohohoohohohohho
sam196
05. 03. 2013 08.53
+2
>Isto sranje, drugo pakovanje!> Od istih ljudi ne moreš pričakovati, da bodo drugače delali! Svoje žepe bodo polnili! Trojka že trka na vrata!
inside1
05. 03. 2013 08.45
+3
Nič novega, v glavnem stara imena, ki niso v vladi naredila nič, razen vlekla svojo plačo. Še najmanj pripomb bi morda imel na Židana. Nesmiselno je pričakovati boljše čase in pametne rešitve od ljudi, ki so že imeli to možnost, pa so vse zasrali.
kapetan09
05. 03. 2013 08.41
-2
Če je kdo trenutno sposoben izvleč iz krize Slovenijo , je to zasigurno Jankovič ( ampak on je tajkun ). prej stavim na Jankoviča , ker se je že dokazal z Mercatorjem - kot pa za Janez Janšo , ki se je tudi dokazal za arogantno in nesposobno politično karikaturo ! Oba sta levičarja : enega ( janšo ) so vrgli iz stranke - drugi je še vedno goreč zagovornik sociale - saj Janša ima v naslovu stranke tudi social - dem- stranka , a le na papirju. Če nam ta vlak odpelje - bo pač prišel drugi in tretji ,............... ne strašit naroda ! In ne me zdaj pripenjat na križ - ker sem omenil svoje mišljenje . Še enkkrat ponavljam , če je kdo od te dvojice ( Jankovič - Janša ) sposoben pripeljati Slovenije iz krize je to zagotovo Janković. Janšo je pa itak narod vrgel iz premierskega stolčka .Med njima je taka razlika - da se izrazim po nogometaško - kot med Barcelono in Nafto !
sam196
05. 03. 2013 08.57
+0
Kapetan pa kje živiš? Jankovič je bil v Mercatorju, ko je ta imel popoln monopol, v ozadju pa še podporo države. Lidla, Hoferja, Spara, Tuša še takrat ni bilo. Lahko je biti direktor podjetja, ki ima monopol na tržišču! Zdaj naj gre v Mercator, pa da vidimo njegove sposobnosti!
kapetan09
05. 03. 2013 09.24
+1
mogoče res , ja,...upam pa da je kdo od neznanih fac sposoben tega dejanja,..
zims
05. 03. 2013 08.30
+5
Dejmo se zbuditi ta ženska Alenka Bratušk nam ne želi nič slabega treba je pogledati nekoliko globje za njo stojijo nekatere osebe kot so Zoran Jankovič,Milan Kučan strici iz ozadja.Pred kratkim je nemški Der spigel jasno dal vedeti .Kupiš Bratuševo ven pa skoči Zoran Jankovič,Neverjamem pa kot nekateri pišete da nas bo zadolževala krepko ste se zmotili prišla bo sveta trojka ta pa bo uvedla sankcije ki se jih ne morete niti zamisliti.Tale dvig DDV bo pospešil propad gospodarstveniki iz tujine se pa nas bodo v velikem loku ognili.bobo bo VESELICA PROPAD
kapetan09
05. 03. 2013 08.44
+0
Če so vsi imeli že priliko pa je dolg znova in znova naraščal nam pa znova in znova šlo na slabše , ja kaj imamo še za zgubit ? Ja zakaj je ona ne bi smela imeti ? En razlog ? Vem ga ,...... Janša !
zims
05. 03. 2013 09.22
+0
Admin sem prezgodaj objavu dogodek ajme da si me zbrisu ajme