Slovenija

Po prvem sestanku Bratuškova optimistična

Ljubljana, 28. 02. 2013 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Neda Došenović/V.L./STA
Komentarji
3137

Alenka Bratušek se je z voditelji strank SD, DL in DeSUS dogovorila, kako bodo potekala pogajanja glede sestave koalicije. Od uspešnosti teh pogajanj je odvisno, ali ji bo uspelo sestaviti novo vlado. Sama v svoj uspeh verjame.

Pozitivna Slovenija je objavila fotografijo Bratuškove in zapisala, da mandatarka že dela.
Pozitivna Slovenija je objavila fotografijo Bratuškove in zapisala, da mandatarka že dela. FOTO: Pozitivna Slovenija

"Ura je 23.13 in predsednica vlade RS je začela z delom. Sedaj ni čas za slavje," je po končani izredni seji državnega zbora, na kateri so poslanci za novo mandatarko izvolili Alenko Bratušek, na Twitterju zapisala njena stranka Pozitivna Slovenija. Bratuškova si je po napornem dnevu v DZ le privoščila "mini praznovanje", saj je s sodelavci nazdravila v bližnjem lokalu.

Že danes se je morala resno lotiti dela. Dopoldne se je sestala z voditelji strank SD, DL in DeSUS, pogovarjali pa so se le o formalnih stvareh oz. o tem, kako bodo pogajanja sploh potekala. Popoldne sta se sestali pogajalski skupini PS in DL.

"Današnji pogovor ocenjujem kot zelo konstruktiven," je po srečanju povedala Bratuškova, ki jo kot mandatarko že spremlja varnostnik. Po njenih besedah je pogovor potekal v prijateljskem vzdušju, vsi prisotni pa so ugotovili, "da bomo morali stopiti kakšen korak nazaj" in predlagati kompromise. Verjame pa, da so sposobni kompromise najti.

Dogovorili smo se tudi, da do konca usklajevanj ne bomo dajali izjav o vsebinskih dogovorih ali celo morebitnih problemih. Bratuškova o sestanku z Lukšičem, Virantom in Erjavcem

Sestanek je kot dober ocenil tudi Karl Erjavec. Stranka DeSUS ima jutri kongres, na katerem bo volila novo vodstvo, tako se bo šele v ponedeljek začela pogajati za oblikovanje nove vlade. A Erjavec pri pogajanjih ne pričakuje zapletov in tako napoveduje, da bi koalicijsko pogodbo lahko dorekli že do 10. marca. Prav tako bi se do takrat lahko dogovorili glede ministrskih mest.

Glede Erjavčeve napovedi, da bi se lahko vse dogovorili do 10. marca, je predsednik SD Igor Lukšič dejal, da bodo sami naredili vse, da bo vse dogovore tudi znotraj stranke mogoče čim prej potrditi.

Gregor Virant je komentiral, da je bilo vzdušje konstruktivno. "Dobro ozračje je, 'fajn' občutek," je dejal. Povedal je, da so ustavno roki znani in da ima mandatarka 15 dni časa, da vloži sestavo vlade. "Mislim, da je to ta rok, znotraj katerega moramo iskati rešitve," je povedal. Virant je dodal, da ima za zdaj dober občutek.

Pogajalsko skupino DL sestavljajo Senko Pličanič, vodja poslanske skupine DL Rihard Braniselj in član sveta DL Alojz Selišnik. Janez Šušteršič, do pred kratkim še finančni minister, bo pri pogajanjih sodeloval, ko bo šlo za področje financ, ali pa bo sam izbral nekoga, ki se bo udeležil pogajanj na to temo.

DL bo po napovedih vztrajal pri zmanjševanju javnofinančnega primanjkljaja, slabi banki in slovenskem državnem holdingu ter vrnitvi tožilstva na pravosodno ministrstvo. Prav pri stališčih DL pa se lahko pogajanja zataknejo, saj se program DL v določenih točkah povsem razlikuje od programa drugih strank. Zgovoren primer je slaba banka, ki jo DL zagovarja, PS in SD pa imata velike pomisleke. Bratuškova je včeraj poudarila, da upa, da koalicijski partnerji v to novo zgodbo niso šli s figo v žepu, kajti časi za politična preigravanja so preresni. Bratuškova je obljubila drugačno vlado za drugačne čase.

Po napornem dnevu je Bratuškova s sodelavci nazdravila svojemu uspehu.
Po napornem dnevu je Bratuškova s sodelavci nazdravila svojemu uspehu. FOTO: Miro Majcen

Žerjav o izvolitvi mandatarke: Za uresničitev velikih besed so potrebna dejanja

Med strankami, ki se s PS pogovarjajo o koaliciji, pa ni SLS. Ta stranka je izstopila iz vlade Janeza Janše, a se za vstop v novo koalicijo ni odločila. Predsednik SLS Radovan Žerjav si želi, da bi se "velike besede", ki jih je ob izvolitvi povedala Bratuškova, uresničile, a dodal je, da za zdaj ni povedala še nič vsebinskega.

Žerjav je dejal, da Bratuškova ni povedala, od kod vzeti sredstva in kam jih dati, da bi v Sloveniji zagnali gospodarsko rast ob hkratni konsolidaciji javnih financ. "V vsakem primeru pa si v SLS želimo, da se ti cilji dejansko uresničijo, ker bo to dobro za vse nas, slovenske državljanke in državljane," je še dodal Žerjav.

Bratuškova je danes za hrvaški Večernji list komentirala ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU. Dejala je, da ne pričakuje nobenih problemov, ko bodo uredili spor o Ljubljanski banki. Ponovila je, da ratifikacija ni le hrvaški, temveč tudi slovenski strateški interes.

Nova koalicija že prihodnji teden?

Bratuškova ima za sestavo vlade 15 dni časa. Neuradno naj bi pet od 12 resorjev pripadlo Pozitivni Sloveniji, dve ministrstvi naj bi dobili socialni demokrati, Državljanska lista, ki je na volitvah dobila manj poslancev, pa celo enega več, torej tri. DeSUS naj bi ohranil zunanji resor s Karlom Erjavcem in zdravstvo, kjer bi ostal Tomaž Gantar.

A scenarijev je ta hip več. Lahko se zgodi, da bo članstvo upokojenske stranke na jutrišnjem volilnem kongresu namesto zunanjega ministrstva zahtevalo ministrstvo za delo. Razlog je očiten: pokojnine. V SD si medtem menda ne želijo nazaj na ministrstva, ki so jih nekoč že vodili, kar pomeni, da Lukšič ne bi vodil ministrstva za izobraževanje, Dejan Židan pa ne kmetijskega.

PREBERITE ŠE: Predsednik Pahor meni, da je izvolitev Bratuškove in Vebra upravičeno upanje, da smo na koncu politične negotovosti.

Janša opozarja na "virtualno realnost"

Včerajšnji razplet dogodkov je bil veliko razočaranje za dosedanjega predsednika vlade Janeza Janšo. Vendar Janša ni razočaran glede dela svoje vlade, ki je padla še hitreje kot vlada njegovega predhodnika Boruta Pahorja. Meni namreč, da je njegova vlada v enem letu dosegla premike, ki jim prejšnja v treh letih ni prišla niti blizu.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Miro Majcen

Ob tem je opozoril tudi na "virtualno realnost". Dejal je, da je bila ustvarjena virtualna realnost, kako je vse v redu, "kako je treba samo še vsako leto nekaj 100 milijonov davkoplačevalskega denarja preliti v državne banke, pa bo". Po njegovih besedah je virtualna realnost nekakšen neobstoječ svet, "kot smo ga lahko spremljali v letih 2009, 2010 in 2011". V takem svetu po Janševih besedah milijardna bančna luknja ne obstaja, ne obstaja niti odgovornost zanjo. Je pa ta svet poln "notranjih sovražnikov, predvsem iz SDS pa verjetno iz cerkve," in "poslancev, ki zlorabljajo svoj položaj, prepisujejo diplome, magistrske naloge ali izpite, seveda", je povedal Janša.

Janševa vlada mora do imenovanja nove vlade opravljati tekoče posle.

KOMENTARJI (3137)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dolzvlado115
01. 03. 2013 16.44
+0
poteka še zadnja faza privatizacije.zato taka zagnanost politične zalege
nightangel
01. 03. 2013 14.23
+0
Alenka je lahko optimistična saj ima za kaj,kaj pa mi,ki so nas taki spravili na beraško palico?
DrugaŠvica
01. 03. 2013 11.54
+3
Anketa - vsi tisti, ki imajo vsako dopoldne (med delovnim časom) pisarit po forumih, so: 1. Upokojenci 2. Nimajo službe 3. Poklicni forumaši Obkroži pravilen odgovor!
DrugaŠvica
01. 03. 2013 11.55
+4
prašek
01. 03. 2013 12.21
+2
johanca123
01. 03. 2013 12.26
-1
prašek je definitivno upokojenec in to invalidski (ima možgansko protezo ki ne meče ven rdečih smeti)
stric iz ozadja
01. 03. 2013 13.59
+1
stric iz ozadja
01. 03. 2013 14.06
+2
Jaklič se bo zoped rešil...rušitev ne pride v poštev...! Jankoviča KPK.--ne bo vzgajala,pri 60 letih..!
srebrnibreg
01. 03. 2013 16.57
+2
Imeli so sedaj čas in naj bi Jakliču porušili. Za to ne more biti krivec bodoča vlada.
24vohomurckov
01. 03. 2013 11.26
-1
...kdo bo kriv za popušiono navonastale vlade in zaribanje slovenije ?? ...ja,janša!!...kdo pa??....zakaj pa je odstopil??...bukselj!!
kameltrajbar
01. 03. 2013 11.54
+0
..janša ni odstopil....zbrcal so ga....:)))
prašek
01. 03. 2013 12.23
+1
Janša je bil odstopljen ! Tako kot pri ZK !!!!
stric iz ozadja
01. 03. 2013 14.03
+3
Bomo ga pa zelo pogrešali,,čez nekaj časa..!!!
Maxatnes 1
02. 03. 2013 00.00
24vohomurckov
01. 03. 2013 11.24
+3
...in politiko čistih rok bodo spocali skupaj, z umazano umazanimi tacami!!!
Maxatnes 1
02. 03. 2013 00.01
Feinstein
01. 03. 2013 11.23
+0
Če je Alenka optimistična, še ne pomeni, da smo mi optimistični...
24vohomurckov
01. 03. 2013 11.25
+10
....nič je ni strah,ker so murgeljčki z njo!!!
Maxatnes 1
02. 03. 2013 00.08
+3
Jasno! Pa še z vsemi žavbami namazan veliki stric Zoki Jankovićev, ki mu bo hvalećžna do smrti in po njej!. Kaj jo briga poročilo KPK, kadar gre za "dobrotnika Ljubljančanov", Zokija s ciprskimi računi in podobnimi zvitimi triki! On je največji, najboljši, najbolj pošten in sploh krasen, in Alenčica, naša vrla nova mandaarka, to še predobro ve. Zvestoba do groba, pa pika! dol s KPK v tem primeru. AMPAK SAMO V TEM!
tref
01. 03. 2013 11.13
+1
Barroso je Alenki Bratušek čestital ob današnji izvolitvi za mandatarko. V svojem pismu je poudaril, da se Slovenija in EU nahajata v času, kjer bosta soočeni z zahtevnimi izzivi. V imenu poslanske skupine EPP in v svojem imenu je Alenki Bratušek čestital tudi Daul. Poleg tega je čestital SD, DL in DeSUS za uspešno sodelovanje in oblikovanje vlade. "To je zelo spodbudna novica iz Slovenije, saj je sklenjena levosredinska koalicija izrazito proevropska in se bo prioritetno zavzela za to, da Slovenijo popelje iz krize, ki se je v času desne vlade močno poglobila," je zapisal Daul. Ob tem je prepričan, da bodo PS,SD,DL in DeSUS sposobne ponovno povesti Slovenijo na pot rasti in blaginje. "Reforme, ki jih Slovenija potrebuje za delovanje, ne bodo lahke, ampak verjamem, da se Slovenci zavedajo nujnosti in dolgoročnih koristi, ki jih bodo reforme prinesle," je ocenil.
O?e naš
01. 03. 2013 11.14
+0
O?e naš
01. 03. 2013 11.14
+2
Feinstein
01. 03. 2013 11.22
+0
Niso vsi tako obsedeni z njim. O čem bi ti razmišljal, če ga ne bi bilo? Janez Janša je edino kar se ti je zgodilo v lajfu..hehehe
O?e naš
01. 03. 2013 11.28
+2
Kdo pametuje o obsedenosti z Janšetom........
vinko pivec 1
01. 03. 2013 10.36
+8
STROKOVNJAKINJA,KI JE V DZ PODPRLA PRORAČUN----------NAPOVEDALA REBALANS VPRAŠANJE: A TA SPLOH VE KAJ GOVORI????
Maxatnes 1
02. 03. 2013 00.10
+1
vinko pivec 1
01. 03. 2013 10.16
+13
KAJ JE KPK ŽE DAL MEDALJO ZA ZASLUGE JANKOVIĆU??????
stric iz ozadja
01. 03. 2013 10.38
+5
Je noče sprejeti,( ono ga že ne bodo vzgajali..!)
Maxatnes 1
02. 03. 2013 00.12
+1
Hahahahaha, dobro, super, "zabredel sem" in "srtic iz ozadja"! Hihihihihi!
BULDOH
01. 03. 2013 10.02
+3
Bliža se Gregorjevo-ptički se ženijo.....
vinko pivec 1
01. 03. 2013 09.58
+7
človek,ki je kršil človekove pravice---preganjal rome--PREDSEDNIK DZ plagiatorka,oseba ki je finančno izčrpavala državo--SESTAVLJA VLADO VESELIMO SE!!!!!!!!!!!!
Maxatnes 1
02. 03. 2013 00.14
+1
Ja, katastrofa. Ob GREGORJEVEM se bodo še ptički nehali ženiti, ker se jim bo uprlo. Ali pa bodo spremenili naziv svojega dneva in ne bo več GREGORJEVO! Ubogi ptički.
Jaka Planinc
01. 03. 2013 09.23
+12
S KORUPCIJO OKUŽENA PS STRANKA ,ZORANA JANKOVIĆA ,BO IMELA 3 ALI 4 MESTA. KJE SI VIRANT,DA OPRAVIČIŠ SVOJO OBLJUBO,DA S PS NE BO SODELOVANJA,KER JE TO KATASTROFA. KOKS ,Lubej,Keber,Taufer,Spomenka in kvazi filozofi,POGLEJTE KAKO KUPČKAJO,KAKO SO KREDIBILINI (izgleda da so bolj DEBILNI) ,KER VSI TI POŠTENJAKARJI SO OKUŽENI S KORUPCIJO,PS,JANKOVIČAVA STRANKA JE POD KPK OBTOŽBO. KJE JE ULICA,KI JE SANJALA O NEPOSREDNI DEMOKARCIJI, O BOLJŠI DRŽAVI IN PDOBNIH FLOSKULAH.
Zdomec53
01. 03. 2013 09.40
-2
Malo manj hodit v cerkev in malo manj branja kapitalnega dela JJ \"Moj boj\" in pa malo vec hodit na svezi zrak ter zamenjati rjave srajce, hlace in crne skornje za kaj bolj zivahnega in mladostnega. Pomlad se zacenja in kot vsaka pomlad je na zacetku se malo hladno ker je SDS zima bila predolga in prehladna. Sonce pa le prihaja in toplo ratuje tudi barve so se ze spremenile. Zacetek je zelo spodbuden. Le malo vec globokega dihanja in po potrebi 3 - 4 Persena na dan dokler se simptomi ne odpravijo. Lep dan se naprej
Zdomec53
01. 03. 2013 09.43
-2
Da se spremembe dogajajo po volji narave je dokaz tudi odhod papeza s prestola. tudi tam nenehno pritiska pomlad le da se cerkvenjaki upirajo na vse kriplje in zastrupljajo taksne kot ste vi. Bo ze bolje tudi tam, saj se tudi cerkev umika pred znanostjo. Se bo svetlo, se bo lepo, samo da se ti crni oblaki zaostalosti in primitivizma umaknejo. 2000 let je bilo vec kot dovolj a ne? Se vedno lep dan
nightangel
01. 03. 2013 14.31
+2
Ne komentiraj situacije v Sloveniji,če je ne poznaš,ker očitno živiš v tujini.Me zanima,kaj bi čivkal,če bi tebe čakalo umiranje na obroke,tako kot čaka zdaj nas.
Maxatnes 1
02. 03. 2013 00.17
JAka PLANINC, VSE SI POVEDAL; NI KAJ DODATI! TUDI TI, nichtangel. PODPIŠEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jaka Planinc
01. 03. 2013 09.11
+7
KOKS ,Lubej,Keber,Taufer,Spomenka in kvazi filozofi,POGLEJTE KAKO KUPČKAJO,KAKO SO KREDIBILINI (izgleda da so bolj DEBILNI) ,KER VSI TI POŠTENJAKARJI SO OKUŽENI S KORUPCIJO,PS,JANKOVIČAVA STRANKA JE POD KPK OBTOŽBO. KJE JE ULICA,KI JE SANJALA O NEPOSREDNI DEMOKARCIJI, O BOLJŠI DRŽAVI IN PDOBNIH FLOSKULAH.
El Koronito
01. 03. 2013 08.28
+10
Če ste mislili, da bo konec civilne pobude in vstaj, ste se zelo zmotili. LJUBLJANA – Jutri se obeta nov protest zoper banko NLB. Na facebooku je bila ustanovljena skupina Izpraznimo NLB, ki vse, ki menijo, da politiki in banke potrebujejo opozorilo, da »obstajajo oni zaradi nas in ne mi zaradi njih«, poziva k dvigu sredstev z računov omenjene banke. Ali bodo to storili na bankomatu ali pri bančnem okencu, je organizatorju vseeno.
tritripet
01. 03. 2013 11.23
Levibedaki
01. 03. 2013 08.21
+5
Saraorčan in Gajšek že preprodajata kmetijska zemljišča v centru Ljubljane, Maribora, Ptuja, Kranja, Kopra, Novega mesta, Murske Sobote - VLADA ČISTIH ROK IN PRELUKNJANIH RITI!
tedisis
01. 03. 2013 08.17
+5
Janša naš pastir, pogrešali te bomo... ane mali_M
mali_Möderndorfer
01. 03. 2013 08.28
+0
O?e naš
01. 03. 2013 08.02
-1
Jutranje jalovo natrkavanje majeristov z namenom,da se preštejejo in ugotovijo dnevni osip v svojih vrstah......kr neki.....
mali_Möderndorfer
01. 03. 2013 08.08
-4
O?e naš
01. 03. 2013 08.13
+5
mali_Möderndorfer
01. 03. 2013 07.58
+2
gašpar gašpar mišić a je murkonov partner he he he
dule100
01. 03. 2013 07.53
+0
Ni lepo če je človek škodoželjen, vendar telim kar privoščim tole vlado !
tedisis
01. 03. 2013 07.50
+0
Morgn Janšisti.
mali_Möderndorfer
01. 03. 2013 07.59
-2

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.