Po prvem sestanku Bratuškova optimistična

Alenka Bratušek se je z voditelji strank SD, DL in DeSUS dogovorila, kako bodo potekala pogajanja glede sestave koalicije. Od uspešnosti teh pogajanj je odvisno, ali ji bo uspelo sestaviti novo vlado. Sama v svoj uspeh verjame.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Alenka Bratušek

Pozitivna Slovenija je objavila fotografijo Bratuškove in zapisala, da mandatarka že dela.

"Ura je 23.13 in predsednica vlade RS je začela z delom. Sedaj ni čas za slavje," je po končani izredni seji državnega zbora, na kateri so poslanci za novo mandatarko izvolili Alenko Bratušek, na Twitterju zapisala njena stranka Pozitivna Slovenija. Bratuškova si je po napornem dnevu v DZ le privoščila "mini praznovanje", saj je s sodelavci nazdravila v bližnjem lokalu.

Že danes se je morala resno lotiti dela. Dopoldne se je sestala z voditelji strank SD, DL in DeSUS, pogovarjali pa so se le o formalnih stvareh oz. o tem, kako bodo pogajanja sploh potekala. Popoldne sta se sestali pogajalski skupini PS in DL.

"Današnji pogovor ocenjujem kot zelo konstruktiven," je po srečanju povedala Bratuškova, ki jo kot mandatarko že spremlja varnostnik. Po njenih besedah je pogovor potekal v prijateljskem vzdušju, vsi prisotni pa so ugotovili, "da bomo morali stopiti kakšen korak nazaj" in predlagati kompromise. Verjame pa, da so sposobni kompromise najti.

Dogovorili smo se tudi, da do konca usklajevanj ne bomo dajali izjav o vsebinskih dogovorih ali celo morebitnih problemih.
Bratuškova o sestanku z Lukšičem, Virantom in Erjavcem

Sestanek je kot dober ocenil tudi Karl Erjavec. Stranka DeSUS ima jutri kongres, na katerem bo volila novo vodstvo, tako se bo šele v ponedeljek začela pogajati za oblikovanje nove vlade. A Erjavec pri pogajanjih ne pričakuje zapletov in tako napoveduje, da bi koalicijsko pogodbo lahko dorekli že do 10. marca. Prav tako bi se do takrat lahko dogovorili glede ministrskih mest.

Glede Erjavčeve napovedi, da bi se lahko vse dogovorili do 10. marca, je predsednik SD Igor Lukšič dejal, da bodo sami naredili vse, da bo vse dogovore tudi znotraj stranke mogoče čim prej potrditi.

Gregor Virant je komentiral, da je bilo vzdušje konstruktivno. "Dobro ozračje je, 'fajn' občutek," je dejal. Povedal je, da so ustavno roki znani in da ima mandatarka 15 dni časa, da vloži sestavo vlade. "Mislim, da je to ta rok, znotraj katerega moramo iskati rešitve," je povedal. Virant je dodal, da ima za zdaj dober občutek.

Pogajalsko skupino DL sestavljajo Senko Pličanič, vodja poslanske skupine DL Rihard Braniselj in član sveta DL Alojz Selišnik. Janez Šušteršič, do pred kratkim še finančni minister, bo pri pogajanjih sodeloval, ko bo šlo za področje financ, ali pa bo sam izbral nekoga, ki se bo udeležil pogajanj na to temo.

DL bo po napovedih vztrajal pri zmanjševanju javnofinančnega primanjkljaja, slabi banki in slovenskem državnem holdingu ter vrnitvi tožilstva na pravosodno ministrstvo. Prav pri stališčih DL pa se lahko pogajanja zataknejo, saj se program DL v določenih točkah povsem razlikuje od programa drugih strank. Zgovoren primer je slaba banka, ki jo DL zagovarja, PS in SD pa imata velike pomisleke. Bratuškova je včeraj poudarila, da upa, da koalicijski partnerji v to novo zgodbo niso šli s figo v žepu, kajti časi za politična preigravanja so preresni. Bratuškova je obljubila drugačno vlado za drugačne čase.

Alenka Bratušek - 3

Po napornem dnevu je Bratuškova s sodelavci nazdravila svojemu uspehu. (Foto: Miro Majcen)

Žerjav o izvolitvi mandatarke: Za uresničitev velikih besed so potrebna dejanja

Med strankami, ki se s PS pogovarjajo o koaliciji, pa ni SLS. Ta stranka je izstopila iz vlade Janeza Janše, a se za vstop v novo koalicijo ni odločila. Predsednik SLS Radovan Žerjav si želi, da bi se "velike besede", ki jih je ob izvolitvi povedala Bratuškova, uresničile, a dodal je, da za zdaj ni povedala še nič vsebinskega.

Žerjav je dejal, da Bratuškova ni povedala, od kod vzeti sredstva in kam jih dati, da bi v Sloveniji zagnali gospodarsko rast ob hkratni konsolidaciji javnih financ. "V vsakem primeru pa si v SLS želimo, da se ti cilji dejansko uresničijo, ker bo to dobro za vse nas, slovenske državljanke in državljane," je še dodal Žerjav.

Bratuškova je danes za hrvaški Večernji list komentirala ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU. Dejala je, da ne pričakuje nobenih problemov, ko bodo uredili spor o Ljubljanski banki. Ponovila je, da ratifikacija ni le hrvaški, temveč tudi slovenski strateški interes.

Nova koalicija že prihodnji teden?

Bratuškova ima za sestavo vlade 15 dni časa. Neuradno naj bi pet od 12 resorjev pripadlo Pozitivni Sloveniji, dve ministrstvi naj bi dobili socialni demokrati, Državljanska lista, ki je na volitvah dobila manj poslancev, pa celo enega več, torej tri. DeSUS naj bi ohranil zunanji resor s Karlom Erjavcem in zdravstvo, kjer bi ostal Tomaž Gantar.

A scenarijev je ta hip več. Lahko se zgodi, da bo članstvo upokojenske stranke na jutrišnjem volilnem kongresu namesto zunanjega ministrstva zahtevalo ministrstvo za delo. Razlog je očiten: pokojnine. V SD si medtem menda ne želijo nazaj na ministrstva, ki so jih nekoč že vodili, kar pomeni, da Lukšič ne bi vodil ministrstva za izobraževanje, Dejan Židan pa ne kmetijskega.

PREBERITE ŠE: Predsednik Pahor meni, da je izvolitev Bratuškove in Vebra upravičeno upanje, da smo na koncu politične negotovosti.

Janša opozarja na "virtualno realnost"

Včerajšnji razplet dogodkov je bil veliko razočaranje za dosedanjega predsednika vlade Janeza Janšo. Vendar Janša ni razočaran glede dela svoje vlade, ki je padla še hitreje kot vlada njegovega predhodnika Boruta Pahorja. Meni namreč, da je njegova vlada v enem letu dosegla premike, ki jim prejšnja v treh letih ni prišla niti blizu.

Izredna seja - 12

Janez Janša (Foto: Miro Majcen)

Ob tem je opozoril tudi na "virtualno realnost". Dejal je, da je bila ustvarjena virtualna realnost, kako je vse v redu, "kako je treba samo še vsako leto nekaj 100 milijonov davkoplačevalskega denarja preliti v državne banke, pa bo". Po njegovih besedah je virtualna realnost nekakšen neobstoječ svet, "kot smo ga lahko spremljali v letih 2009, 2010 in 2011". V takem svetu po Janševih besedah milijardna bančna luknja ne obstaja, ne obstaja niti odgovornost zanjo. Je pa ta svet poln "notranjih sovražnikov, predvsem iz SDS pa verjetno iz cerkve," in "poslancev, ki zlorabljajo svoj položaj, prepisujejo diplome, magistrske naloge ali izpite, seveda", je povedal Janša.

Janševa vlada mora do imenovanja nove vlade opravljati tekoče posle.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 3140
dolzvlado115 01.03.2013 16:44:27
poteka še zadnja faza privatizacije.zato taka zagnanost politične zalege
nightangel 01.03.2013 14:23:26
Alenka je lahko optimistična saj ima za kaj,kaj pa mi,ki so nas taki spravili na beraško palico?
 
JesusChrist 01.03.2013 11:54:50
Anketa - vsi tisti, ki imajo vsako dopoldne (med delovnim časom) pisarit po forumih, so:

1. Upokojenci
2. Nimajo službe
3. Poklicni forumaši

Obkroži pravilen odgovor!
JesusChrist 01.03.2013 11:55:14
Js sm št. 1.
prašek 01.03.2013 12:21:27
Spadam v tvojo kategorijo !
johanca123 01.03.2013 12:26:36
prašek je definitivno upokojenec in to invalidski (ima možgansko protezo ki ne meče ven rdečih smeti)
stric iz ozadja 01.03.2013 13:59:21
Tudi jaz spadam štev..1
stric iz ozadja 01.03.2013 14:06:40
Jaklič se bo zoped rešil...rušitev ne pride v poštev...!
Jankoviča KPK.--ne bo vzgajala,pri 60 letih..!
srebrnibreg 01.03.2013 16:57:47
Imeli so sedaj čas in naj bi Jakliču porušili. Za to ne more biti krivec bodoča vlada.
 
24vohomurckov 01.03.2013 11:26:42
...kdo bo kriv za popušiono navonastale vlade in zaribanje slovenije ??

...ja,janša!!...kdo pa??....zakaj pa je odstopil??...bukselj!!
kameltrajbar 01.03.2013 11:54:15
..janša ni odstopil....zbrcal so ga....:)))
prašek 01.03.2013 12:23:51
Janša je bil odstopljen !
Tako kot pri ZK !!!!
stric iz ozadja 01.03.2013 14:03:05
Bomo ga pa zelo pogrešali,,čez nekaj časa..!!!
Maxatnes 02.03.2013 00:00:53
Že prej kot čez nekaj časa :-))
 
24vohomurckov 01.03.2013 11:24:27
...in politiko čistih rok bodo spocali skupaj, z umazano umazanimi tacami!!!
Maxatnes 02.03.2013 00:01:36
Bravo! Natanko tako!
 
Mustafić 01.03.2013 11:23:01
Če je Alenka optimistična, še ne pomeni, da smo mi optimistični...
24vohomurckov 01.03.2013 11:25:02
....nič je ni strah,ker so murgeljčki z njo!!!
Maxatnes 02.03.2013 00:08:21
Jasno! Pa še z vsemi žavbami namazan veliki stric Zoki Jankovićev, ki mu bo hvalećžna do smrti in po njej!. Kaj jo briga poročilo KPK, kadar gre za "dobrotnika Ljubljančanov", Zokija s ciprskimi računi in podobnimi zvitimi triki! On je največji, najboljši, najbolj pošten in sploh krasen, in Alenčica, naša vrla nova mandaarka, to še predobro ve. Zvestoba do groba, pa pika! dol s KPK v tem primeru. AMPAK SAMO V TEM!
 
tref 01.03.2013 11:13:32
Barroso je Alenki Bratušek čestital ob današnji izvolitvi za mandatarko. V svojem pismu je poudaril, da se Slovenija in EU nahajata v času, kjer bosta soočeni z zahtevnimi izzivi.

V imenu poslanske skupine EPP in v svojem imenu je Alenki Bratušek čestital tudi Daul. Poleg tega je čestital SD, DL in DeSUS za uspešno sodelovanje in oblikovanje vlade.

"To je zelo spodbudna novica iz Slovenije, saj je sklenjena levosredinska koalicija izrazito proevropska in se bo prioritetno zavzela za to, da Slovenijo popelje iz krize, ki se je v času desne vlade močno poglobila," je zapisal Daul.

Ob tem je prepričan, da bodo PS,SD,DL in DeSUS sposobne ponovno povesti Slovenijo na pot rasti in blaginje. "Reforme, ki jih Slovenija potrebuje za delovanje, ne bodo lahke, ampak verjamem, da se Slovenci zavedajo nujnosti in dolgoročnih koristi, ki jih bodo reforme prinesle," je ocenil.
Oće naš 01.03.2013 11:14:25
A Janeza pa ni nihče omenil?
Oće naš 01.03.2013 11:14:55
Nič o tem ,da brez njega ne gre?
Mustafić 01.03.2013 11:22:10
Niso vsi tako obsedeni z njim. O čem bi ti razmišljal, če ga ne bi bilo? Janez Janša je edino kar se ti je zgodilo v lajfu..hehehe
Oće naš 01.03.2013 11:28:12
Kdo pametuje o obsedenosti z Janšetom........
vinko pivec 01.03.2013 10:36:24
STROKOVNJAKINJA,KI JE V DZ PODPRLA PRORAČUN----------NAPOVEDALA REBALANS


VPRAŠANJE: A TA SPLOH VE KAJ GOVORI????
Maxatnes 02.03.2013 00:10:52
Nima pojma o pojmu, bi se lahko reklo.
vinko pivec 01.03.2013 10:16:23
KAJ JE KPK ŽE DAL MEDALJO ZA ZASLUGE JANKOVIĆU??????
stric iz ozadja 01.03.2013 10:38:29
Je noče sprejeti,( ono ga že ne bodo vzgajali..!)
Maxatnes 02.03.2013 00:12:00
Hahahahaha, dobro, super, "zabredel sem" in "srtic iz ozadja"! Hihihihihi!
MiškaMiškaGašperGašperMišič 01.03.2013 10:02:27
Bliža se Gregorjevo-ptički se ženijo.....
Več komentarjev