'Slovenija v največji politični krizi v zgodovini; to agonijo je treba končati'

Poslanci PS so vložili konstruktivno nezaupnico vladi Janeza Janše, za mandatarko za sestavo nove vlade pa predlagajo Alenko Bratušek, ki so jo že pred tem podprle SD, DL in DeSus. Ta možnost se je odprla, potem ko je Zoran Janković ponudil t. i. bianco odstopno izjavo z vrha PS. Vodja poslanske skupine SD Janko Veber pa je bil predlagan kot kandidat za predsednika DZ.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Alenka Bratušek in Jani Möderndorfer

Möderndorfer je poudaril, da konstruktivne nezaupnice ne vlagajo zato, da bi dobili "slamnatega predsednika vlade", temveč da bi dobili vlado, ki bo Slovenijo potegnila iz politične krize in "končala agonijo Janeza Janše in te vlade", ki državo blokira. (Foto: Miro Majcen)

Poslanci PS so vložili konstruktivno nezaupnico vladi Janeza Janše, za mandatarko za sestavo nove vlade pa predlagajo Alenko Bratušek, je v izjavi za javnost povedal vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer. Poudaril je, da nezaupnice niso vložili zato, da bi dobili "slamnatega predsednika vlade", ampak zato, da dobijo vlado.

Kot je dejal Mödernorfer, se je Slovenija znašla v "največji politični krizi v zgodovini samostojne države". Poročilo Komisije za preprečevanje korupcije, obremenilno za Janšo ter ljubljanskega župana Zorana Jankovića, je namreč pripeljalo do točke, ko so koalicijski partnerji začeli odhajati iz aktualne vlade.

V PS so se odločili, da "to agonijo pripeljejo h koncu", je poudaril Möderndorfer. Kot je pojasnil, je namreč odgovornost največje parlamentarne stranke, da to krizo tudi zaustavi in najde pot k oblikovanju nove večine v DZ.

Bratuškovo Möderndorfer ocenjuje za "več kot kompetentno osebo za vodenje izvršne veje oblasti". "Svojo funkcijo bo opravljala z iskanjem širšega soglasja med različnimi političnimi strankami ter odgovorno in uspešno opravljala svoje zahtevne naloge," je prepričan.

Bratuškova je sicer po besedah Möderndorferja vsem skorajšnjim koalicijskim strankam predlagala, da se vlada, ki jo bodo oblikovali, po enem letu vrne v DZ po zaupnico.

Vodja poslanske skupine PS je še pojasnil, da pričakujejo od podpredsednika DZ Jakoba Presečnika, ki vodi DZ po odstopu Gregorja Viranta z mesta predsednika DZ, da bo sejo DZ sklical za sredo ob 10. uri. Na tej seji pa naj bi tudi že imeli novega predsednika DZ.

Znotraj dogovarjanja glede vložitve nezaupnice vladi Janeza Janše so se namreč dogovorili, da bi mesto novega predsednika DZ prevzel vodja poslanske skupine SD Janko Veber. V skladu z dosedanjimi načeli parlamentarne demokracije v Sloveniji običajno mesto za imenovanje predsednika DZ pripade drugi največji stranki, ki bo sodelovala v koaliciji. Poslanec SD Matjaž Han je v imenu poslanske skupine SD danes že vložil predlog v DZ.

"Zelo je pomembno, da ima DZ svojega predsednika," je ob tem poudaril Veber. Po njegovem mnenju namreč DZ brez predsednika ne deluje s svojimi polnimi pooblastili, zato je njegova kandidatura predvsem korak proti temu, da se predsednik DZ čim prej dobi.

"V tej fazi je bil naš interes, če že vstopamo v te pogovore, da dejansko čim prej rešimo problem delovanja DZ," je povedal Veber in dodal, da se bo ravno zato tudi najprej glasovalo o predlogu za predsednika DZ. Po njegovih besedah bo to na nek način tudi "prvi pokazatelj, ali je resnično dovolj velika pripravljenost za to, da se vsi postopki izpeljejo do konca".

Alenka Bratušek

Alenka Bratušek (Foto: POP TV)

Vrata proti novi vladi

Ta vrata so se sicer odprla, potem ko je Janković sprejel odločitev, da ponudi t. i. bianco odstopno izjavo z vrha PS. Svet stranke je tako lahko Bratuškovo tudi predlagal za mandatarko. Jankovićeva odstopna izjava bo sicer datum dobila, ko bo imenovana nova vlada, je pojasnil Janković.

Bratuškova se je že lotila dela in pogovorov s poslanskimi skupinami, ki so potencialne partnerice v novi vladi. Prvi so bili na vrsti poslanci stranke DeSUS, na sestanku pa sta bila tudi Möderndorfer in predsednik DeSUS Karl Erjavec.

Erjavec je po srečanju dejal, da ga je Janković s svojo napovedjo prepričal. Če bo vlada sestavljena, namreč Janković takrat ne bo imel več funkcije v stranki. DeSUS ima v ponedeljek sejo izvršnega odbora, a po Erjavčevih besedah je jasno, da bodo poslanci DeSUS podprli tako konstruktivno nezaupnico kot tudi Bratuškovo kot mandatarko. Tudi vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je potrdil, da z odločitvijo PS, da za mandatarko predlaga Bratuškovo, soglašajo.

Lukšiču bianco odstopna izjava Jankovića zadostuje

Z Bratuškovo so se že sestali tudi predstavniki SD. Predsednik SD Igor Lukšič je ocenil, da je Jankovićeva bianco odstopna izjava dovolj dobra popotnica za novo vlado, da gre naprej brez bremena poročila KPK.

Lukšič je dejal, da so se pogovarjali tudi o tem, kako Slovenijo popeljati iz "te agonije, v kateri smo danes". Tako so se dogovorili, da bo Bratuškova pripravila program vlade, govorili pa so tudi o morebitnih spremembah resorjev. Tako se strinjajo, da bo kultura spet pod ločenim ministrstvom, tožilstvo pa ne več v pristojnosti notranjega ministrstva, je dejal Lukšič. O sami razdelitvi resorjev pa po njegovih trditvah še niso govorili.

Prav tako so se pogovarjali o nekaterih za Slovenijo pomembnih zadevah – da se ustavi razprodaja državnega premoženja ter da se spremenita zakona o holdingu in slabi banki.

Lukšič je še dejal, da so predčasne volitve še vedno opcija, a vseeno je zdaj prva stvar na dnevnem redu konstruktivna nezaupnica in poskus, da se na tak način pride do močne vlade, je pojasnil Lukšič.

Pred sestankom z Bratuškovo je sicer vodja poslanske skupine SD Janko Veber dejal: "Nekaj je jasno. Očitno smo v Sloveniji talci, če lahko tako rečem, gospoda Janše in gospoda Jankovića, in to ni dobro."

Bratuškova, Janša in Lukšič

Potencialne partnerice se pripravljajo na konstruktivno nezaupnico. (Foto: Miro Majcen)

Ima tudi podporo DL

Bratuškova se je pogovarjala tudi s predstavniki DL. Predsednik DL Virant je dejal, da bodo tudi njihovi poslanci Bratuškovo podprli za mandatarko. Glede Jankovića pa je Virant dejal, da je bil skrajni čas, da je odstopil.

Kot je pojasnil predsednik DL, bo stranka podprla konstruktivno nezaupnico, s čimer bodo razrešili vlado Janeza Janše. O vstopu DL v novo vlado pa bodo znova odločali organi stranke. Ti pogovori se bodo začeli po imenovanju mandatarke, Virant pa napoveduje, da bo njegova stranka "trda" pogajalka. Zagotovil pa je, da bodo v pogajanja vsi stopili iskreno, kakšen bo rezultat, pa da bo pokazal čas. Virant je zatrdil tudi, da je svet DL Bratuškovo podprl z veliko večino, ob čemer je zavrnil nekatera namigovanja, da naj bi nekateri člani zapuščali stranko, če bi Bratuškovo podprli.

Nekateri potencialni partnerji nove vlade ocenjujejo, da bi o nezaupnici vladi lahko glasovali že prihodnji teden. Virant pa je pojasnil, da je to odvisno od PS, saj mora biti seja DZ sklicana najprej v 48 urah in najkasneje v sedmih dneh po vložitvi nezaupnice.

Če bo vlada imenovana, pa bi bilo po Virantovih besedah smiselno, da se natančno dogovorijo o roku, po katerem bi šla po zaupnico v DZ. Potem bi se odločili, ali gredo na volitve ali pa nadaljujejo delo. Smiselno bi bilo, pravi, da bi bile predčasne volitve skupaj z volitvami v Evropski parlament prihodnje leto.

Odstopna izjava

Jankovićevo odstopno izjavo je na Twitterju objavil poslanec PS Roman Jakič. (Foto: Twitter/Roman Jakič)

Kaj pa Janševa koalicija?

Gre za to, da se onemogoči dva najpomembnejša protikrizna ukrepa, ki ju podpirajo EU, EBRD, ECB in IMF, ter za dva najpomembnejša ukrepa za zavarovanje slovenske suverenosti. Državljankam in državljanom zato svetujemo, naj se primejo za denarnice.
Stranka SDS

V napovedi o vložitvi konstruktivne nezaupnice in oblikovanju nove vlade v največji koalicijski stranki SDS vidijo poskus, da bi onemogočili izvajanje zakona o holdingu in zakona o slabi banki. Kot opozarjajo v SDS, sta zaradi tega pod vprašajem dva najpomembnejša protikrizna ukrepa in dva najpomembnejša ukrepa za zavarovanje slovenske suverenosti.

Na Jankovićevo bianco odstopno izjavo se je odzvala tudi koalicijska stranka NSi. V stranki niso prepričani, da bo Janković držal obljubo, saj je večkrat marsikaj obljubil in dal besedo, potem pa jo je prelomil in iskal izgovore.

V NSi pričakujejo, da bo nova koalicija čim prej sestavila tudi vlado in ne zgolj izglasovala konstruktivne nezaupnice sedanjemu predsedniku vlade Janezu Janši. "Glede sestave vlade si ne znamo predstavljati, kako bodo stranke s tako različnimi programi lahko sodelovale v novi vladi, še zlasti kar zadeva gospodarstvo in finance," so še dodali v NSi.

Edina stvar, ki veže vse stranke, ki so šle iz naše vladne koalicije, je nasprotovanje tej vladi.
Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin pa je dodal, da v NSi nikomur ne želijo ničesar slabega. Bratuškovi je zaželel vso srečo, a opozoril, da "zagotovo ne bo imela lahke naloge". Programske razlike bodo poleg razlik v karakterjih namreč po njegovih besedah "tista točka, kjer se bo morda zlomila potencialna nova koalicija". Pri tem je spomnil zlasti na nesoglasja med strankama SD in DL.

Medtem Janševa vlada še naprej razpada. Iz nje namreč odhajajo še štirje funkcionarji DeSUS, stranke, ki je koalicijo zapustila že na začetku februarja. V SLS so medtem napovedali, da bodo njihovi ministri odstopili v ponedeljek, sami pa bi želeli čimprejšnje predčasne volitve. Več ...

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 7290
 
attack 27.02.2013 11:22:47
Ma kaj je ta revca kriva da jo tako neprimerno rinejo v ospredje??? Žrtveno jagnje ki tega ne razume. Okol pa sami gobčni deci ki si ne upajo prevzet odgovornosti...pfej! in taka politika...revca ne ve kam bi sama s seboj..kr smil se mi...NI ENGA SPOSOBNEGA da bi vodil politko v slo, od vseh tistih tam notri v brlogu nesposobnosti...
Več komentarjev