Slovenija

'Slovenija v največji politični krizi v zgodovini; to agonijo je treba končati'

Ljubljana, 22. 02. 2013 06.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
N.D./Ni.J./STA
Komentarji
7290

Poslanci PS so vložili konstruktivno nezaupnico vladi Janeza Janše, za mandatarko za sestavo nove vlade pa predlagajo Alenko Bratušek, ki so jo že pred tem podprle SD, DL in DeSus. Ta možnost se je odprla, potem ko je Zoran Janković ponudil t. i. bianco odstopno izjavo z vrha PS. Vodja poslanske skupine SD Janko Veber pa je bil predlagan kot kandidat za predsednika DZ.

Möderndorfer je poudaril, da konstruktivne nezaupnice ne vlagajo zato, da bi dobili <i>"slamnatega predsednika vlade"</i>, temveč da bi dobili vlado, ki bo Slovenijo potegnila iz politične krize in <i>"končala agonijo Janeza Janše in te vlade"</i>, ki državo blokira.
Möderndorfer je poudaril, da konstruktivne nezaupnice ne vlagajo zato, da bi dobili <i>"slamnatega predsednika vlade"</i>, temveč da bi dobili vlado, ki bo Slovenijo potegnila iz politične krize in <i>"končala agonijo Janeza Janše in te vlade"</i>, ki državo blokira. FOTO: Miro Majcen

Poslanci PS so vložili konstruktivno nezaupnico vladi Janeza Janše, za mandatarko za sestavo nove vlade pa predlagajo Alenko Bratušek, je v izjavi za javnost povedal vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer. Poudaril je, da nezaupnice niso vložili zato, da bi dobili "slamnatega predsednika vlade", ampak zato, da dobijo vlado.

Kot je dejal Mödernorfer, se je Slovenija znašla v "največji politični krizi v zgodovini samostojne države". Poročilo Komisije za preprečevanje korupcije, obremenilno za Janšo ter ljubljanskega župana Zorana Jankovića, je namreč pripeljalo do točke, ko so koalicijski partnerji začeli odhajati iz aktualne vlade.

V PS so se odločili, da "to agonijo pripeljejo h koncu", je poudaril Möderndorfer. Kot je pojasnil, je namreč odgovornost največje parlamentarne stranke, da to krizo tudi zaustavi in najde pot k oblikovanju nove večine v DZ.

Bratuškovo Möderndorfer ocenjuje za "več kot kompetentno osebo za vodenje izvršne veje oblasti". "Svojo funkcijo bo opravljala z iskanjem širšega soglasja med različnimi političnimi strankami ter odgovorno in uspešno opravljala svoje zahtevne naloge," je prepričan.

Bratuškova je sicer po besedah Möderndorferja vsem skorajšnjim koalicijskim strankam predlagala, da se vlada, ki jo bodo oblikovali, po enem letu vrne v DZ po zaupnico.

Vodja poslanske skupine PS je še pojasnil, da pričakujejo od podpredsednika DZ Jakoba Presečnika, ki vodi DZ po odstopu Gregorja Viranta z mesta predsednika DZ, da bo sejo DZ sklical za sredo ob 10. uri. Na tej seji pa naj bi tudi že imeli novega predsednika DZ.

Znotraj dogovarjanja glede vložitve nezaupnice vladi Janeza Janše so se namreč dogovorili, da bi mesto novega predsednika DZ prevzel vodja poslanske skupine SD Janko Veber. V skladu z dosedanjimi načeli parlamentarne demokracije v Sloveniji običajno mesto za imenovanje predsednika DZ pripade drugi največji stranki, ki bo sodelovala v koaliciji. Poslanec SD Matjaž Han je v imenu poslanske skupine SD danes že vložil predlog v DZ.

"Zelo je pomembno, da ima DZ svojega predsednika," je ob tem poudaril Veber. Po njegovem mnenju namreč DZ brez predsednika ne deluje s svojimi polnimi pooblastili, zato je njegova kandidatura predvsem korak proti temu, da se predsednik DZ čim prej dobi.

"V tej fazi je bil naš interes, če že vstopamo v te pogovore, da dejansko čim prej rešimo problem delovanja DZ," je povedal Veber in dodal, da se bo ravno zato tudi najprej glasovalo o predlogu za predsednika DZ. Po njegovih besedah bo to na nek način tudi "prvi pokazatelj, ali je resnično dovolj velika pripravljenost za to, da se vsi postopki izpeljejo do konca".

Alenka Bratušek
Alenka Bratušek FOTO: POP TV

Vrata proti novi vladi

Ta vrata so se sicer odprla, potem ko je Janković sprejel odločitev, da ponudi t. i. bianco odstopno izjavo z vrha PS. Svet stranke je tako lahko Bratuškovo tudi predlagal za mandatarko. Jankovićeva odstopna izjava bo sicer datum dobila, ko bo imenovana nova vlada, je pojasnil Janković.

Bratuškova se je že lotila dela in pogovorov s poslanskimi skupinami, ki so potencialne partnerice v novi vladi. Prvi so bili na vrsti poslanci stranke DeSUS, na sestanku pa sta bila tudi Möderndorfer in predsednik DeSUS Karl Erjavec.

Erjavec je po srečanju dejal, da ga je Janković s svojo napovedjo prepričal. Če bo vlada sestavljena, namreč Janković takrat ne bo imel več funkcije v stranki. DeSUS ima v ponedeljek sejo izvršnega odbora, a po Erjavčevih besedah je jasno, da bodo poslanci DeSUS podprli tako konstruktivno nezaupnico kot tudi Bratuškovo kot mandatarko. Tudi vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je potrdil, da z odločitvijo PS, da za mandatarko predlaga Bratuškovo, soglašajo.

Lukšiču bianco odstopna izjava Jankovića zadostuje

Z Bratuškovo so se že sestali tudi predstavniki SD. Predsednik SD Igor Lukšič je ocenil, da je Jankovićeva bianco odstopna izjava dovolj dobra popotnica za novo vlado, da gre naprej brez bremena poročila KPK.

Lukšič je dejal, da so se pogovarjali tudi o tem, kako Slovenijo popeljati iz "te agonije, v kateri smo danes". Tako so se dogovorili, da bo Bratuškova pripravila program vlade, govorili pa so tudi o morebitnih spremembah resorjev. Tako se strinjajo, da bo kultura spet pod ločenim ministrstvom, tožilstvo pa ne več v pristojnosti notranjega ministrstva, je dejal Lukšič. O sami razdelitvi resorjev pa po njegovih trditvah še niso govorili.

Prav tako so se pogovarjali o nekaterih za Slovenijo pomembnih zadevah – da se ustavi razprodaja državnega premoženja ter da se spremenita zakona o holdingu in slabi banki.

Lukšič je še dejal, da so predčasne volitve še vedno opcija, a vseeno je zdaj prva stvar na dnevnem redu konstruktivna nezaupnica in poskus, da se na tak način pride do močne vlade, je pojasnil Lukšič.

Pred sestankom z Bratuškovo je sicer vodja poslanske skupine SD Janko Veber dejal: "Nekaj je jasno. Očitno smo v Sloveniji talci, če lahko tako rečem, gospoda Janše in gospoda Jankovića, in to ni dobro."

Potencialne partnerice se pripravljajo na konstruktivno nezaupnico.
Potencialne partnerice se pripravljajo na konstruktivno nezaupnico. FOTO: Miro Majcen

Ima tudi podporo DL

Bratuškova se je pogovarjala tudi s predstavniki DL. Predsednik DL Virant je dejal, da bodo tudi njihovi poslanci Bratuškovo podprli za mandatarko. Glede Jankovića pa je Virant dejal, da je bil skrajni čas, da je odstopil.

Kot je pojasnil predsednik DL, bo stranka podprla konstruktivno nezaupnico, s čimer bodo razrešili vlado Janeza Janše. O vstopu DL v novo vlado pa bodo znova odločali organi stranke. Ti pogovori se bodo začeli po imenovanju mandatarke, Virant pa napoveduje, da bo njegova stranka "trda" pogajalka. Zagotovil pa je, da bodo v pogajanja vsi stopili iskreno, kakšen bo rezultat, pa da bo pokazal čas. Virant je zatrdil tudi, da je svet DL Bratuškovo podprl z veliko večino, ob čemer je zavrnil nekatera namigovanja, da naj bi nekateri člani zapuščali stranko, če bi Bratuškovo podprli.

Nekateri potencialni partnerji nove vlade ocenjujejo, da bi o nezaupnici vladi lahko glasovali že prihodnji teden. Virant pa je pojasnil, da je to odvisno od PS, saj mora biti seja DZ sklicana najprej v 48 urah in najkasneje v sedmih dneh po vložitvi nezaupnice.

Če bo vlada imenovana, pa bi bilo po Virantovih besedah smiselno, da se natančno dogovorijo o roku, po katerem bi šla po zaupnico v DZ. Potem bi se odločili, ali gredo na volitve ali pa nadaljujejo delo. Smiselno bi bilo, pravi, da bi bile predčasne volitve skupaj z volitvami v Evropski parlament prihodnje leto.

Jankovićevo odstopno izjavo je na Twitterju objavil poslanec PS Roman Jakič.
Jankovićevo odstopno izjavo je na Twitterju objavil poslanec PS Roman Jakič. FOTO: Twitter/Roman Jakič

Kaj pa Janševa koalicija?

Gre za to, da se onemogoči dva najpomembnejša protikrizna ukrepa, ki ju podpirajo EU, EBRD, ECB in IMF, ter za dva najpomembnejša ukrepa za zavarovanje slovenske suverenosti. Državljankam in državljanom zato svetujemo, naj se primejo za denarnice. Stranka SDS

V napovedi o vložitvi konstruktivne nezaupnice in oblikovanju nove vlade v največji koalicijski stranki SDS vidijo poskus, da bi onemogočili izvajanje zakona o holdingu in zakona o slabi banki. Kot opozarjajo v SDS, sta zaradi tega pod vprašajem dva najpomembnejša protikrizna ukrepa in dva najpomembnejša ukrepa za zavarovanje slovenske suverenosti.

Na Jankovićevo bianco odstopno izjavo se je odzvala tudi koalicijska stranka NSi. V stranki niso prepričani, da bo Janković držal obljubo, saj je večkrat marsikaj obljubil in dal besedo, potem pa jo je prelomil in iskal izgovore.

V NSi pričakujejo, da bo nova koalicija čim prej sestavila tudi vlado in ne zgolj izglasovala konstruktivne nezaupnice sedanjemu predsedniku vlade Janezu Janši. "Glede sestave vlade si ne znamo predstavljati, kako bodo stranke s tako različnimi programi lahko sodelovale v novi vladi, še zlasti kar zadeva gospodarstvo in finance," so še dodali v NSi.

Edina stvar, ki veže vse stranke, ki so šle iz naše vladne koalicije, je nasprotovanje tej vladi. Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin pa je dodal, da v NSi nikomur ne želijo ničesar slabega. Bratuškovi je zaželel vso srečo, a opozoril, da "zagotovo ne bo imela lahke naloge". Programske razlike bodo poleg razlik v karakterjih namreč po njegovih besedah "tista točka, kjer se bo morda zlomila potencialna nova koalicija". Pri tem je spomnil zlasti na nesoglasja med strankama SD in DL.

Medtem Janševa vlada še naprej razpada. Iz nje namreč odhajajo še štirje funkcionarji DeSUS, stranke, ki je koalicijo zapustila že na začetku februarja. V SLS so medtem napovedali, da bodo njihovi ministri odstopili v ponedeljek, sami pa bi želeli čimprejšnje predčasne volitve. Več ...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7290)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

attack
27. 02. 2013 11.22
+2
Ma kaj je ta revca kriva da jo tako neprimerno rinejo v ospredje??? Žrtveno jagnje ki tega ne razume. Okol pa sami gobčni deci ki si ne upajo prevzet odgovornosti...pfej! in taka politika...revca ne ve kam bi sama s seboj..kr smil se mi...NI ENGA SPOSOBNEGA da bi vodil politko v slo, od vseh tistih tam notri v brlogu nesposobnosti...
tritripet
26. 02. 2013 10.02
+2
Če ste za tele skurjene čevapčiče stavkal, potem so vas strici pošteno nategnal...
Roman Hren
25. 02. 2013 11.22
-2
Janša ostaja na oblasti, kljub temu, da z njim sodeluje le še NSi in ima v parlamentu 2/3 opozicijo? Očitno so popolnoma nesposobni!
politik70
24. 02. 2013 17.06
+3
Le kaj se Ivanu plete po glavi.... Neki pripravlja .... Ne bo kar tako pustil da ga naženejo iz vlade kot potepuškega cucka. neki bo še ušpiču tok ga pa poznamo vsi tako levii kot desni in to mi je danes prišepnil zavzet Janšist ki je drugače čisto uredu človeak se pa boji tudi on... Pravi da se ne bo to dobro končalo.....
Bojan-F
24. 02. 2013 18.30
+0
vinko pivec 1
24. 02. 2013 17.01
+3
kura bo vodila kokoš??????????halo
politik70
24. 02. 2013 16.56
-1
sreda 28.2.2013. Odhajata dva o katerih se bo še dolgo pisalo. Več ali manj negativno....
vinko pivec 1
24. 02. 2013 17.12
+7
JJsuckz
24. 02. 2013 16.05
+0
janez pa v jok pa na drevo... čudno, da ni še nič začel s ˝političnimi konstrukti tranzicijske levice˝...
Milan Koleznik
24. 02. 2013 13.04
-1
nekomu ni mar kdo bo vodil naprej,meni je ker bo isti paket kot SDS,le v drugi obliki,delujeta pa oba isto,mogoče ta še slapši ,ker bo hotel Jankovič še in še v ozadju,to bo deber stric,saj ne pusti raniti Bratuševo,zakaj.
prašek
24. 02. 2013 09.46
+4
A JežekJokaJoka tudi danes police fila ?
politik70
24. 02. 2013 17.04
-1
prašek
24. 02. 2013 09.43
+2
Tudi rdeča zvezda pod katero smo bili osvobojeni, bo spet zasijala ! V polnem sijaju !
politik70
24. 02. 2013 16.55
+0
prašek
24. 02. 2013 09.42
+2
Se mi samo zdi , ali je na desni res panika ?
politik70
24. 02. 2013 16.58
-1
Čak da se začne še sneg topit pol bo šele panika....
vinko pivec 1
24. 02. 2013 09.26
+0
"PS kot lazanja - na ovitku piše Zoki, ven pa skoči Bratušek"
vinko pivec 1
24. 02. 2013 09.31
+0
korintos1
24. 02. 2013 09.34
-3
oResnicA
24. 02. 2013 08.58
+2
Slovenski glasbenik JAN PLESTENJAK je zaskrbljen nad kulturniki, ki se udeležujejo t. i. vseslovenskih ljudskih vstaj, poroča politikis.si. "Rad bi vedel, kdo so tisti, ki vodijo in koordinirajo upore, in kaj so do zdaj v življenju naredili. Moram reči, da me moti, ko vidim, da so zelo glasni ljudje, ki so bili vso kariero prisesani na državno dudo. Zdaj ko se ta žila oži, je pa panika," je po poročanju politikis.si dejal Plestenjak. Plestenjak nadaljuje, da med protestniki ni videl skoraj nobenega kulturnika, ki je bil v svoji karieri odvisen izključno od sebe. "Ko pa vidim na protestih ljudi, ki so s kulturnega ministrstva dobivali na leto 300.000 evrov ali več, se mi zdi pa malo neokusno in si rečem: 'Odklopite se z dude, fantje, in plavajte – naredite nekaj, kar bo ljudem všeč, da boste zaslužili. In ne igrajte velikih umetnikov, ki jih nihče ne razume, davkoplačevalci pa plačujemo.' Ko vidim na protestih takšne ljudi, me zaskrbi," je še dejal.
O?e naš
24. 02. 2013 09.02
+0
Plestenjak je seveda eden bolj kvalificiranih za debato o kulturi.......njegov doprinos le tej je namreč brez primere.....soba 102 .....pa to......
korintos1
24. 02. 2013 09.12
+7
prašek
24. 02. 2013 09.44
+5
Me zanima , kaj bi Dora Plestenjak povedala o pridnosti svojega sinčka !
VolkBrenin
24. 02. 2013 11.22
+2
o resnica.... omenjeni jan je izjavil...da se je na obalo preselil samo zato...ker v miru lahko spi do 11. ali 12. ure....ali celo dopoldne poležava...to je njegova izjava.... on osebno je prisesan na dudo svoje mame.... o njej ne bi...ker jo spoštujem , kot slikarko..... in takšen tip naj razlaga kaj ga moti....???
vinko pivec 1
24. 02. 2013 08.57
-3
v katero stran danes piha???????
korintos1
24. 02. 2013 09.12
+4
Proti Šentilju, sneg bo ponehal in pričelo bo zmrzovati! Čaka nas velika poledica katera se bo okrepila in dosegla vrhunec v sredo!
vinko pivec 1
24. 02. 2013 09.16
-2
korintos1
24. 02. 2013 09.38
+1
vinko pivec 1
24. 02. 2013 08.52
-1
v skladu z vprašanjem na 24ur Se vam zdi Alenka Bratušek dobra kandidatka za mandatarko? ne 7152 da 5074 vseeno mi je 1662 Skupaj odgovorov: 13888
korintos1
24. 02. 2013 08.56
+1
SDS-ovci so res bili pridni in zgodaj vstali! 28% je dobila njena stranka na zadnjih volitvah, so vas povozili!
vinko pivec 1
24. 02. 2013 08.59
-2
premočno povozili sds je dobila27,80%..........premočno----za enega ambrožića al meršolja.....
korintos1
24. 02. 2013 09.06
+1
O?e naš
24. 02. 2013 09.07
+0
..........glede na širokoustenje o 50%+ je bil to popoln fiasko kanarčkov........Victory ,Janez in Urška.....nepozabno.......Janez je zgledal kot lastnik firme Blue Star po prvi vožnji Titanica.......
vinko pivec 1
24. 02. 2013 09.10
+3
pa mandatar JANKOVIQI in gašpar in 49+-------da počiš od smeha----zgodovina PRVA NESPOSOBNA LEVA STRANKA V ZGODOVINI,KI NI BILA SPOSOBNA NITI VLADE SESTAVIT!!!!!!!!!!! ZDAJ PA MISLIŠ,DA ZNA???????'
korintos1
24. 02. 2013 09.15
+3
In ravno nesposobni Jankovič je Janšetu zadal smrtni udarec in ga politično ohladil! Fertik je, ne bo ga več v politiki!
vinko pivec 1
24. 02. 2013 09.17
+1
DrugaŠvica
24. 02. 2013 08.33
+0
JezekTekaTeka, VOY. Witch, caps1. Hondica, kosir_maks...........čas je, da si poiščete službe. SDS ne bo imel več denarja za plačevanje vaših "forumskih storitev "....
vinko pivec 1
24. 02. 2013 08.55
-1
v skladu z vprašanjemna 24ur Se vam zdi Alenka Bratušek dobra kandidatka za mandatarko? ne 7152 da 5074 vseeno mi je 1662 Skupaj odgovorov: 13888
korintos1
24. 02. 2013 08.57
+3
In še kazen bodo dobili ker jin ni uspelo Janšeta na oblasti obdržati!
DrugaŠvica
24. 02. 2013 08.25
+1
Janša si še vedno lahko najde delo v Afriki, kot dealer z orožjem.....
vinko pivec 1
24. 02. 2013 08.29
+1
NAMENJENO ZEITTGAISTU uživam pa vtem kako nekateri bolj pljuvajo,nekateri manj je pa tudi res,da nekateri to počnejo žaljivo,drugi spet ne so primitivci,in so naivneži in ker je vse skupaj čisto navadna borba za oblast,vas vozijo okoli......... saj ni stvar nikoli bila v tem da vlada dela dobro ali slabo stvar se je začela konstantno ponavljat,kot janša mora it......ne tudi janković dvojna merila v iluziji,ob zapravljanju časa in menjanu oblasti,si ne misli,da bo bolše sds je močna,pa reči kar hočeš ps in dl--muhi enodnevnic desus--umetna tvorba,ki dela vse za stolčke,ubogi upokojenci so jim zadnja stvar----razen pred volitvami ko jim kahel reče bom jaz vse zhihtu..... pa še malo strankarsko si poglej sestavo in delo KPK-za vse enako(figo) moj ni niti janša niti janković,ne pa ti meni govorit kdo mora s položaja,kdo pa ne pa še nekaj,ne glede na vae od srede naprej se začne še hujša borba za oblast,če nisi opazil,že vsi nekaj zahtevajo in pogojujejo za si razdelit,ministrstva,se bodo kot je pokojnik dejal pobili med sabo in pa v času recesije in krize je vseeno v katerem ministrstvu je kultura-----ampak zaradi privilegijev posameznikov,bo resor samostojen spet sodstvo in tožilstvo sta bila kolikor toliko neodvisna,ne računaj več na to.. pa če ne bi tako enosmerno razmišljal,bi se
dule100
24. 02. 2013 08.24
+0
Minister za zdravje pa naj bo Möderndorfer ! Je doma v zdravstvu ! Včasih je v bolnici nosil kahle !
DrugaŠvica
24. 02. 2013 08.26
+5
Približno isti čas, ko je Alenka Koren Gomboc talala kredite......
dule100
24. 02. 2013 08.22
+0
Škoda, ta dečva bi veliko bolje obvladala ministrstvo za okolje in prostor ! Se zelo dobro spozna na brezplačno urejanje vrtov !
korintos1
24. 02. 2013 09.08
+3
dule100
24. 02. 2013 08.20
-1
Levaki veselje je preuranjeno ! Zrušili smo Pahorja, tele kekce bomo pa še precej lažje ! V vladi boste imeli novega prijatelja, kako ste mu že rekli levaki - preVirant ? Torej, česa se veselite ?
vitof2
24. 02. 2013 08.22
+1
veselimo se odhoda vašega rožleta z oblasti
DrugaŠvica
24. 02. 2013 08.24
+3
korintos1
24. 02. 2013 08.33
+2
Lepo si napisal dule da ste zrušili Pahorja, sedaj pa Janša gre in ne bo več nič rušil, se bo zrusil sam!