Slovenija

Bratuškova ob odstopu: Upala sem, da bo slovenska politika stopila skupaj. Žal je bila moja ocena napačna

Bruselj, 09. 10. 2014 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Natalija Švab/V.L./STA
Komentarji
2421

Alenka Bratušek je odstopila kot kandidatka, Juncker pravi, da njeno odločitev spoštuje. Bratuškova je ob odstopu ponovila, da je za njen spodrsljaj kriva situacija okoli njenega imenovanja, bruseljski viri pa - ni ji uspelo, ker je bila najslabša.

Bratuškova je odstopila kot kandidatka.
Bratuškova je odstopila kot kandidatka. FOTO: Reuters
Alenka Bratušek je odstopila kot slovenska kandidatka za evropsko komisarko, potem ko je na glasovanju v Evropskem parlamentu izgubila s skoraj neverjetnim rezultatom 112 proti 13, 2 pa sta se vzdržala.

"Predsednika komisije gospoda Junckerja sem obvestila, da odstopam od kandidature za komisarko in podpredsednico Evropske komisije. Zahvaljujem se mu za vso podporo, vendar ne želim oteževati postopkov imenovanja komisije. Sprejemam svojo odgovornost za nastali položaj, a se hkrati tudi zavedam celotne konstalacije okoli mojega imenovanja. Upala sem, da bo Slovenija dobila močan položaj znotraj komisije in da bo domača politika stopila skupaj pri tako pomembni kandidaturi. Žal je bila moja ocena napačna. Odstopam danes, saj želim, da nova slovenska vlada čim prej izbere novo kandidatko in predlog pošlje v Bruselj," je na Facebooku zapisala Bratuškova.

Odstopna izjava Bratuškove
Odstopna izjava Bratuškove FOTO: Facebook

Šef Evropske komisije Jean Claude Juncker je njeno odločitev na Twitterju pospremil s komentarjem, da "spoštuje njeno odločitev". V izjavi za javnost pa je zapisal, da "njena odločitev kaže na njeno zavezanost Evropski uniji, Sloveniji in demokratičnemu procesu."

"Njena odločitev mi bo pomagala dokončati sestavo Evropske komisije," je zapisal Juncker in dodal, da je v tesnem stiku s premierjem Mirom Cerarjem glede bodočega slovenskega kandidata. Sicer pa se po informacijah oddaje SVET v Bruslju že govori o tem, da se Juncker Bratuškovi le ne bo popolnoma odrekel in da jo čaka služba v njegovem kabinetu.

Predsednik vlade Miro Cerar naj bi želel v Bruselj poslati svojega kandidata, namesto preostalih dveh z zloglasnega seznama treh, na katerem je bila tudi Alenka Bratušek in je nastal v izjemno sumljivih okoliščinah. Na njem sta še prvak stranke DeSUS Karl Erjavec in evropska poslanka iz vrst SD Tanja Fajon. Po informacijah 24UR je na seznamu ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijsko politiko Violeta Bulc, ki je kandidatka SMC.

Juncker za Bratuškovo lobiral do konca

Juncker je po debaklu Bratuškove vse do njenega odstopa modro molčal. Viri pravijo, da je bil med peščico tistih, ki so se do zadnjega zavzemali, da bi Bratuškovi dali še eno priložnost in jo zaslišali ponovno, a je s svojim predlogom pogorel celo v lastni skupini EPP, kjer niso uslišali niti Bratuškove osebno, ki naj bi se prav zato sestala s predsednikom te poslanske skupine Manfredom Webrom. V Evropskem parlamentu je namreč prevladalo mnenje, da je bil triurni nastop Bratuškove tako slab, da ni možnosti, da bi bil popravni izpit dovolj dober, da bi bil uspešen.

Juncker bi bil lahko pri imenu Bratuškove sicer vztrajal, sam mnenje odborov zanj ni zavezujoče, a bi bil s tem postavil pod vprašaj zeleno luč evropskih poslancev za svojo komisijo.

"Sesuli" bodo tudi naslednjega kandidata z napako

Bruseljski viri pravijo, da je Bratuškova s svojim polomom v precej neprijeten položaj postavila tudi predsednika vlade Mira Cerarja in prihodnjega slovenskega kandidata ali kandidatko. Evropski poslanci naj bi namreč bili zdaj precej bolj pozorni tako na kompetence kot osebna proevropska prepričanja slovenskega kandidata.

Če torej ta ne bo verodostojen, politično spreten, dovolj strokovno podkovan in izrazito proevropsko usmerjen, brez večjih škandalov ali celo težav s protikorupcijsko komisijo, bi se utegnila zgodba ponoviti še drugič, svarijo bruseljski viri.

Alenka Bratušek je bila najbolj enostavna kolateralna škoda, da so se v Evropskem parlamentu dogovorili, naredili nenavadne, neobičajne koalicije ter zaščitili pet komisarjev tako, da so se znebili tiste kandidatke, ki je v resnici še lastna država ne podpira in se je na nek način sramuje. Vodja poslancev ZaAB Jani Möderndorfer

’Bratuškova je odstopila prepozno’

V opozicijskih SDS, ZL in NSi ocenjujejo, da je Bratuškova odstopila prepozno. Kot je pojasnil poslanec SDS Anže Logar, bi bilo namreč Sloveniji prihranjeno "marsikakšno posmehljivo mnenje", če bi Bratuškova že po zaslišanju pred pristojnima odboroma Evropskega parlamenta videla, da ni prepričala evropskih poslancev in v skladu s tem sprejela ustrezno odločitev.

Poslanec ZL Franc Trček meni, da se je že vedelo, da je bila Bratuškova "v konfliktu interesov in delala po navodilih Bruslja". Če je že stopila v "te nekoliko prevelike čevlje", bi jo morali vsaj ustrezno pripraviti, je opozoril in dodal, da je šlo pri vsem skupaj za "šlamastiko in nenazadnje sramotenje države".

Poslanec NSi Jožef Horvat je dejal, da bi Bratuškova morala odstopiti še pred glasovanjem odborov Evropskega parlamenta. Zdaj v stranki pričakujejo, da bo nova vlada upoštevala njihove predloge oz. izide majskih evropskih volitev v Sloveniji, kjer je večino poslancev dobila desnica. Kot primerne komisarske kandidate je Horvat navedel evropskega poslanca Lojzeta Peterleta, nekdanjo evropsko poslanko Romano Jordan in tudi nekdanjo pravobranilko sodišča EU Verico Trstenjak.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je pričakoval, da bo Alenka Bratušek odstopila od kandidature za evropsko komisarko. Podobno meni tudi vodja poslancev SD Matjaž Han, ki pa je ob tem izrazil obžalovanje, da je Slovenija izgubila pomemben resor. Oba sta izrazila upanje, da se bo vlada Mira Cerarja čim prej odločila, kdo bo nov komisarski kandidat.

Tokrat ni mogoče okriviti EPP in slovenskih evropskih poslancev, proti so bili skoraj vsi

V taboru Alenke Bratušek se medtem nadaljuje iskanje vzrokov in krivcev za polomijo, večinoma zunanjih. Medtem ko je Bratuškova včeraj na Facebooku zapisala, da se zaveda, da bi lahko bila pri nekaterih odgovorih bolj konkretna, je njen svetovalec Roman Jakič sinoči v oddaji 24UR ZVEČER hitel pojasnjevati, da si kandidat pred dvema tako različnima odboroma kot sta ITRE, v katerem sedijo industrialci in ENVI, v katerem so okolju in zdravju naklonjeni poslanci, in ki imata že v osnovi pogosto povsem različna stališča, bolj konkretnih odgovorov pravzaprav niti ne more privoščiti, saj da gre za "hojo po jajcih".

Jakič je krivdo za neuspeh pripisal slovenskim evropskim poslancem v EPP, ki da so uspeli s ponavljanjem mantre Janeza Janše, da je Bratuškova komunistka in skorumpirana, pri čemer pa je po Jakičevem mnenju komunist prav Janša, ki povrh vsega še "sedi" zaradi korupcije.

Naši viri v Bruslju pravijo, da je takšna tolažba precej daleč od resnice. Slovenski evropski poslanci iz vrst EPP (Milan Zver, Lojze Peterle, Romana Tomc, Franc Bogovič in Patricija Šulin) sicer resda niso pretirano skrivali svoje nenaklonjenosti Bratuškovi, a njihov vpliv ni tako velik, da bi na hitro prepričali pravzaprav vse politične skupine z izjemo ALDE.

Bratuškovo je poleg neznanja s področja, ki bi ga naj pokrivala, odnesel njen odnos do Evropskega parlamenta in nerazumevanje "kulturne razlike" med Slovenijo in Evropsko unijo, pravi več virov. Tako kot so za stenami Evropskega parlamenta nekoč menda okrcali Milana Kučana, ker je govoril o le dveh totalitarizmih, čeprav EU med njih prišteva tudi komunizem, je za Evropejce (ne le tiste v EPP), prepevanje pesmi tipa Bandiera Rossa pač problem, ki ga del slovenske politike očitno ne razume, pravi vir. Svoje pa je menda naredila še popotnica, ki si jo je Bratuškova pred zaslišanjem ustvarila s "turnejo" po pisarnah poslanskih skupin, kjer naj bi na vprašanja, namenjena njej, odgovarjal kar njen asistent.

Očitki, da so večinoma leporečili tudi številni drugi kandidati, so sicer na mestu. Navsezadnje gre za politično funkcijo, politiki pa niso najbolj konkretni govorci. A viri ocenjujejo, da so (večinoma prekaljeni politični mački) vsaj samozavestno dajali vtis, da vedo o čem govorijo, da svoja stališča znajo zagovarjati, da so "material za komisarja".

Juncker je zapisal, da spoštuje odločitev Alenke Bratušek.
Juncker je zapisal, da spoštuje odločitev Alenke Bratušek. FOTO: Reuters

Kolateralna škoda

Tako po mnenju bruseljskih virov tudi ne bo držalo, da je Bratuškova kolateralna škoda bruseljskega kupčkanja, ki bi naj bilo krivo, da so preživeli drugi kandidati "dvomljivih sposobnosti in slovesa" - med njimi Španec in Britanec.

Bratuškova je namreč že vnaprej vedela, da ima težko nalogo, ker za seboj nima nobene od največjih skupin, zaradi česar bi se morala še posebej dobro pripraviti, po drugi strani pa bi bila– če bi bila na zaslišanju prepričljivejša in tja ne bi odšla, obdana s kopico dvomov, veliko manj ranljiva. Za bruseljskimi zidovi tako ostaja prepričanje, da na koncu ni bil izločen kandidat z najmanj "političnimi strici", ampak enostavno tisti, ki je bil najslabši.

Kot so te dni ugotavljali tudi slovenski komentatorji, so pravila igre izven naših meja, kjer je v parlamentu sprejemljivo marsikaj, pač drugačna, meja, do katere se lahko "prodaja meglo" pa precej višja.

Grehi preživelih

Bratuškova sicer ni bila edina, ki je bila sporna že pred ali med zaslišanjem. Bilo je nekaj kandidatov, na katere so leteli očitki o njihovi dvomljivi nepristranskosti in vprašljivi kompetentnosti, vendar je bil pri njih seštevek očitkov nižji kot pri Bratuškovi. Kljub temu očitki, da bo v novi komisiji, če bo ostala v sestavi, ki se zdaj nakazuje, sedelo nekaj ne ravno najboljših izbir, ostajajo.

Španec Miguel Arias Cañete, ki bi naj bil pristojen za vprašanja energije in podnebno ukrepanje, se otepa očitkov, da ne bo mogel zagovarjati okoljskih interesov, če pa je lastniško povezan z naftno industrijo. Prav tako z evropskimi poslanci ni bil najbolj iskren. Najprej je zanikal delnice v naftnih podjetjih, nato priznal, da to vendarle je "dejavnost širše družine", nato pa pojasnjeval, da ni bil nikoli del "naftnega sveta", saj naj bi se dotična podjetja ukvarjala z logistiko in drugimi obrobnimi dejavnostmi. Lotili so se ga tudi zaradi nekaj neposrečenih izjav med volilno kampanjo.

Francoz Pierre Moscovici, nekdanji francoski finančni minister, se je moral otepati očitkov, da je nesposoben. Evropski poslanci, še posebej tisti iz Nemčije, se namreč sprašujejo, kako bo obvladoval evropske finance, če mu je to že v Franciji popolnoma spodletelo. Očitali so mu, da je v Franciji dopuščal visok javnofinančni primanjkljaj in izražali bojazen, da bo podobno napako storil z evropskimi financami.

Na ponovno zaslišanje je moral Britanec Jonathan Hill. Ta naj bi bil pristojen za finančne storitve, znan pa je po tem, da je imel finančno svetovalno podjetje, povezano z londonskim Cityjem, kjer so znani po tem, da ne pristajajo na nobeno novo bančno regulacijo, zaradi česar se ga je prijel vzdevek "bančni lobist". Če so Bratuškovi očitali neznanje o energetski uniji, je Hill padel na izpitu iz unije kapitalskih trgov in poznavanju finančne regulacije. Očitno je bil v drugo dovolj prepričljiv, oziroma so največje skupine sklenile, da je dokazal zadovoljivo znanje, da njegovo imenovanje ne bo sprožilo prevelikega medijskega viharja.

Da je primeren za komisarja, a za kakšen drug resor pa so evropski poslanci povedali tudi Tiborju Navracsicsu, ki ga bremeni delovanje v za mnoge sporni vladi Viktorja Orbana. Madžaru se je tako izmaknil resor za izobraževanje, kulturo, mlade in državljanstvo. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2421)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Xit
10. 10. 2014 19.42
+5
Da bi stopili skupaj in podpirali laz!!? Kaj tej zenski ni jasn?
Adolph
10. 10. 2014 18.45
-3
Ja, Alenka fousija gre cez vse,koga pa briga kako mocna bi bila Slovenija v Europi,ce ne more biti sam na stolcku . .. . .
Terezinka
10. 10. 2014 14.38
+0
Kateri bruseljski viri pravijo, da je bila najslabša? A s tem mislite slovenske bruseljske vire? Jaz Bruseljske vire, ki niso samo slovenski poznam in povem vam, da je bila primerljivo slaba. Nekateri niso bili nič boljši, Madžarski kandidat pa sigurno slabši. Podpora drugih držav lastnim kandidatom pa je bila bistveno drugačna kot naša. Kratko, ne vemo kaj pomeni državotvornost in resnično domoljublje
dule100
10. 10. 2014 14.55
+2
Lepo te prosim !!!! Domoljubje je podpreti levo neznanje !
BULDOH
10. 10. 2014 13.41
+6
Sem pa zadovoljna, da se je predstavila Evropi-drugače bi še vedno eni v Sloveniji mislili, da je najsposobnejša....
Terezinka
10. 10. 2014 14.39
-3
Miška tvoj dolgi jezik je sigurno manj realen pri poročanju kot njeno znanje.
BULDOH
10. 10. 2014 13.37
+5
Bratuškova v Evropi si vse pokazala,kaj znaš, kaj zmoreš-še dobro, da si zmogla odstop....
silberblack
10. 10. 2014 13.21
+3
Haha, odstopila, ta pa zna manipulirati, zdaj, ko je pokazala svojo nesposobnost za eu poslanko. Ni tam enakokot v slo parlamentu, kjer ni važno kaj delaš in govoriš. Super, da je odšla, naj gre nazaj v službo. Se je kdo kdaj vprašal pri katerih zavoženih projektih in propadlih bankah je bila ona nadzornica??? Ćas bi bil, da bi preverili vse nadzornike, ki so bili prisotni pri propadlih poslih in bi jih tudi kot tajkune pozvali k odgovornosti, saj niso pritisnili STOP rdečega gumba in preprečili nameravanega, s tem pa so soodgovorni za Kordeža, Aidarje in podobne prostozidarje.
Razumnež
10. 10. 2014 12.59
+3
Lenko za slovenko leta, saj je združila slovenski narod !!!!
deathbite
10. 10. 2014 10.50
+4
Kloaka se še kar razliva iz greznice s Trstenjakove. In nikakor ne more prikriti bedo slovenske politike!
arivatanen
10. 10. 2014 12.58
+2
Saj je prav tako. Na kogarkoli, ki bi takole blamiral Slovenijo, bi se moral vsuti plaz kritik. Ti bi se pa tudi lahko naučil uporabljati rodilnik.
saj nebi odstopila, da ni prišel KPK Štefanec s svojim ugotovljenim navskrižjem interesov in grobih zlorab položaja , Saj bi jo eu poslanci glede na to odločitev KPK, še dodatno zmleli in odvrgli kot stare čevlje!!
ulrich_snow
10. 10. 2014 10.32
+4
Ki, ko, ker, da, če? Vejica ne skače?
strel?ek
10. 10. 2014 10.23
-1
politiki v Sloveniji,je še sploh kdo dober politik,vsi ta najbuljši so že obsojeni,bo treba uvoziti,takrat smo enotni,a ne...
bojseme
10. 10. 2014 09.04
+16
Afrika ima ebolo, EU Junckerja, Slovenija pa Bratuškovo. Kdo je naredil največjo škodo presodite sami!!!
User792410
10. 10. 2014 10.59
+4
Sem za nov slogan,za čistejše okolje ebolo v EU parlament !
Aleš N.
10. 10. 2014 08.54
+6
Po uvodnem stavku in po vejici, bi mogla začeti s malo začetnico?
Ku?ko pod pru?ko
10. 10. 2014 09.20
+2
Sej še datum ni prov napisala. Pravilno je "V Bruslju, ..."!!!
Brabus
10. 10. 2014 08.45
+5
Kar delajte se norca, ampak , Juncer in Alenka se nista brez veze objemala in eden drugemu v --- lezla. Jo bo pač zaposlil v svojem štabu, pa če tudi samo za tajnico. Pa šinfajo Severno Korejo.Kaj pa je tle drugače???
+21
Tri napake v par stavkih v angleščini in manjko treh vejic v kratkem pismu v slovenščini. To je oseba, ki je vodila vlado RS.
dule100
10. 10. 2014 07.57
+2
prašekk, Spet si uganil, neverjetno !
vrtojb
10. 10. 2014 07.53
+6
Odstopna izjava v slovenščini? Dej baba spokaj se ze.
funi
10. 10. 2014 07.47
+8
Na bruhanje mi gre ,ko vidim poljube starega slinarja
Peter Kralj 1
10. 10. 2014 07.36
+7
KAKŠNA FARSA IN ENO SAMO NAKLADANJE - NE ZA TOVORNJAK, AMPAK ZA CELO LADJO!
janijankov
10. 10. 2014 07.41
+6
Ne skrbi nič, saj bomo vse to mi plačali. .... grrrrr
zoobkozob
10. 10. 2014 07.35
+8
uboga alenka,ti,ti,ti janša ki si kriv da je padla na zaslišanju
vedeževalec
10. 10. 2014 09.25
+4
Ja, po mojem je vsa vprašanja ravno Janša sestavil. Ko je pa odgovarjala je pa najbolj gledala v uro, kdaj bojo minile 2 minute.