Slovenija

FOTO: Bratuškova predala posle, Cerarjeva ekipa se je takoj lotila dela

Ljubljana, 18. 09. 2014 06.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

54 poslancev je odločilo, da s svojim glasom podpre ministrsko ekipo Mira Cerarja. S tem je bila izvoljena 12. slovenska vlada. Med razpravo je bilo slišati tako pohvale kot graje. Cerar na slednje odgovarja, da ministrska ekipa ni tako zelo razglašena, kot so ji očitali.

DZ je po devetih urah končal razpravo o predlagani ministrski ekipi, sledilo je glasovanje in tako je Slovenija dobila novo, 12. vlado. Za je glasovalo 54 poslancev, proti pa 25.

Vlada Mira Cerarja. Z današnjo izvolitvijo vlade se je dokončno izoblikovala izvršna veja oblasti, ki bo lahko s tem trenutkom začela delati v polni meri, je po izvolitvi nove vlade v izjavi za javnost povedal predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC). Ob tem upa, da bo vlada v največji možni meri spoštovala razmerja z zakonodajno vejo oblasti, kakor pritiče ustavi, je dodal Brglez, ki ga veseli, da je bila vlada danes izvoljena.
Vlada Mira Cerarja. Z današnjo izvolitvijo vlade se je dokončno izoblikovala izvršna veja oblasti, ki bo lahko s tem trenutkom začela delati v polni meri, je po izvolitvi nove vlade v izjavi za javnost povedal predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC). Ob tem upa, da bo vlada v največji možni meri spoštovala razmerja z zakonodajno vejo oblasti, kakor pritiče ustavi, je dodal Brglez, ki ga veseli, da je bila vlada danes izvoljena. FOTO: Miro Majcen
Novo vlado so podprli poslanci SMC, SD in DeSUS. Vlado sta podprla tudi poslanca obeh manjšin. Proti so glasovali poslanci SDS in večina poslancev ZL (Luka Mesec ni glasoval). Poslanci NSi in ZaAB pa so se glasovanja vzdržali ali pa niso prijavili prisotnosti.

Ministri so takoj izrekli zaprisego. Prva je bila ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar, sledili so ji njeni ministrski kolegi. "Prisegam, da bom spoštoval ustavni red, da bom ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije," so prisegli novi slovenski ministri.

V novi vladi je kar nekaj novincev, so pa v njej tudi štirje dosedanji ministri: prvak DeSUS Karl Erjavec ostaja na čelu zunanjega ministrstva, predsedujoči SD Dejan Židan bo še naprej vodil kmetijski resor, Anja Kopač Mrak (SD) je tudi v novem mandatu ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Gorazd Žmavc (DeSUS) pa minister brez listnice na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Iz kvote SMC je nov gospodarski minister Jožef Petrovič, finančni minister Dušan Mramor, pravosodni pa Goran Klemenčič. Resor javne uprave prevzema Boris Koprivnikar, infrastrukturnega Peter Gašperšič, zdravstvenega pa Milojka Kolar Celarc.

Nova notranja ministrica je Vesna Györkös Žnidar, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar, vodenje novoustanovljenega urada za razvoj, strateške projekte in kohezijo pa kot ministrica brez listnice prevzema Violeta Bulc.

Ministrica za kulturo iz kvote DeSUS je Julijana Bizjak Mlakar, Irena Majcen pa ministrica za okolje in prostor. Iz kvote SD je med ministri še Janko Veber, ki prevzema obrambni resor.

Primopredaja poslov med Cerarjem in odhajajočo premierko Alenko Bratušek.
Primopredaja poslov med Cerarjem in odhajajočo premierko Alenko Bratušek. FOTO: Miro Majcen

Alenka Bratušek je nekaj po 21. uri Cerarju predala posle. Cerarju je zaželela vso srečo in izpostavila, da se Sloveniji ni treba bati prihodnosti, če bo njegova vlada nadaljevala po poti, ki jo je začrtala že njena vlada. Izpostavila je, da danes z njenih ramen pada velika odgovornost do države in državljanov, v letu in pol pa da se je trudila delati po najboljših močeh za državo in državljane.

Cerarju, kot je dodala, pa državo v upravljanje predaja v bistveno boljšem položaju, kot jo je v upravljanje prevzela sama, kar pa "nikakor ne pomeni, da bo njegovo delo kaj lažje in da bo njegova odgovornost kaj manjša".

Pred letom in pol so bile namreč razmere v Sloveniji zelo drugačne, je dejala Bratuškova. Ob tem je poudarila, da jih takrat ni bilo veliko, ki so verjeli, da bo Slovenija svoje težave uspela rešiti sama. "V letu in pol nismo uspeli narediti vsega, uspeli smo pa Slovenijo postaviti nazaj na pravo pot," je pojasnila. Po njenih besedah namreč beležimo gospodarsko rast, brezposelnost se znižuje, zadolžujemo se lahko po "zgodovinsko nizkih obrestnih merah", naši otroci imajo še vedno brezplačno šolo, upokojenci pa še vedno dobivajo pokojnine.

Sanacija bančnega sistema, ki jo je opravila vlada Bratuškove, ni bila poceni, a je bila nujno potrebna, da so lahko gospodarstvo postavili nazaj na noge, je dejala donedavna premierka.

Cerar: Še vedno smo v krizi

Cerar se je Bratuškovi zahvalil za korektno primopredajo in za spodbudne besede. Dejal je, da tudi njegovo vlado čaka težka naloga. Res smo soočeni že z nekaterimi ugodnimi ekonomskimi pokazatelji, vendar smo še vedno v krizi, je opozoril. "Imamo proračunski in strukturni primanjkljaj in visok javni dolg, pred nami so izzivi na področju zdravstva, sociale in drugod," je navedel.

Po njegovih besedah si želijo ohraniti vse pridobitve, ki so jih vse dosedanje vlade pripeljale do sedanje točke. "Torej, nadaljevali bomo tam, kjer so se zadeve ustavile, povzeli dobre prakse, dogradili sistem in delovanje vlade tam, kjer je to nujno potrebno za izhod iz krize," je zagotovil.

Takoj so se lotili dela

Cerarjeva ministrska ekipa se je takoj odpravila na prvo redno sejo, na kateri je opravila nekatera najbolj ključna imenovanja in resno pristopila k delu. Cerar je večkrat poudaril, da se morajo seznaniti o stanju po nedavnih poplavah in plazovih, na prihodnjih sejah pa bodo naloge mnogo bolj posvečene javnim financam. Čaka jih, kot pravi, odločitev o tem, ali bo potreben rebalans proračuna, takojšnje delo na pripravi osnutka proračuna za leto 2015, so pa tudi izzivi na drugih področjih, "kjer ni časa in je treba takoj stopiti v akcijo".

Prva seja Cerarjeve vlade:

Preberite tudi: Gašperšič je javnost razburil z izjavo o drugem tiru. Erjavec meni, da gre za lapsus.

Kdo ni podprl Cerarjeve ekipe?

V SDS, ZL, NSi in ZaAB niso podprli Cerarjeve vladne ekipe. Poglejmo, kako so svojo odločitev utemeljili med današnjo razpravo.

SDS

Po besedah prvaka SDS Janeza Janše je sicer Cerar danes predstavil nekatere cilje, s katerimi se je mogoče strinjati, predvsem je ključna napoved o restriktivni fiskalni politiki. Ti cilji sicer po Janševih besedah niso nekaj novega in jih je mogoče najti že v programu SDS. V največji opozicijski stranki tako vladi ponujajo roko in bodo podpri vsak ukrep, ki bo šel v tej smeri. A hkrati je Janša prepričan, da si bodo koalicijski partnerji prizadevali, da takšnih sprememb ne bi bilo.

Zaslišanja ministrstvih kandidatov so po Janševih besedah pokazala, da gre pri vladni ekipi za "precej neuigran orkester" in da ni ravno tisto, kar bi Slovenija v tem trenutku potrebovala. "Mislim, da ambicije te vlade geografsko ne sežejo dosti dlje od ljubljanske obvoznice, konceptualno ne dosti dlje od splošnih priporočil iz Bruslja, etično pa do kakšnih dvakrat zaračunanih potnih stroškov," je predlagano vladno ekipo ocenil Janša.

ZL

Kot je dejal vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec, so ljudje na julijskih volitvah volili nove obraze, zato so njihova pričakovanja upravičeno velika. A po njegovem mnenju bodo po današnjem dnevu razočarani, saj nova ministrska ekipa ni pripravljena in ni sposobna na radikalen preobrat, s katerim bi država po razvitosti in družbenem standardu spet začela dohitevati razvitejši zahod.

NSi

Po besedah Ljudmile Novak (NSi) pa Slovenija potrebuje učinkovito vlado ter poštene in odgovorne ljudi. Kot pravi, je mandatar vse to napovedal, v NSi pa zaenkrat verjamejo, da ima resen namen tako politiko tudi uresničevati. Na predstavitvah ministrskih kandidatov so imeli po njenih besedah različne občutke – pri nekaterih so denimo ugotovili, da premalo poznajo svoja področja in imajo premalo političnih izkušenj. "A vendarle jim dajmo priložnost, saj vsak izmed kandidatov lahko postane tudi dober minister," je dejala. Poslanci NSi sicer ministrske ekipe niso podprli, saj imajo določene pomisleke, predvsem zaradi po njihovem mnenju premalo ambicioznega koalicijskega sporazuma. A potrditvi vladne ekipe tudi niso nasprotovali, pač pa ji dali priložnost, da naredi čim več dobrega za Slovenijo.

ZaAB

Vlade prav tako niso podprli v ZaAB, saj gre za vlado, v kateri zavezništvo ni vključeno, je pojasnil vodja poslanske skupine Jani Möderndorfer. Vlada ima sicer po njegovih besedah zadostno podporo v parlamentu. Kot poudarja, ljudje od nove vlade pričakujejo rezultate, kot so vzgon gospodarstva, zmanjšanje brezposelnih in konsolidacija javnih financ. Kot plus nove ministrske ekipe je Möderndorfer omenil sedem ministric.

SD in DeSUS opozarjata, da je treba spoštovati koalicijsko pogodbo

V predstavitvi stališč poslanskih skupin je vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer dejala, da verjamejo, da vladna ekipa in njeni predstavljeni programi odražajo lastnosti v trajnostni razvoj usmerjene države, ki gradi na javnofinančni stabilnosti ter dolgoročni gospodarski in socialni rasti. Opozorila je na kritične razmere v Sloveniji, in sicer na bančno in finančno krizo, korupcijo, nespoštovanje in izigravanje pravne države, krizo delovanja političnih institucij, nezaupanje ljudi v politiko, slabšanje konkurenčnosti gospodarstva in sistemov socialne varnosti.

V delo nove ministrske ekipe po besedah vodje poslanske skupine DeSUS Franca Jurše polagajo "veliko zaupanja in še več odgovornosti". V stranki verjamejo, da bodo v tej vladi lahko uresničevali svoj program, od katerega je Jurša izpostavil oblikovanje demografskega sklada, regres za upokojence, javno zdravstvo in šolstvo, spodbujanje socialnega podjetništva in gospodarske prioritete.

Po besedah vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana bo današnja odločitev v državi narisala nov politični zemljevid, nova vlada pa ima dobro priložnost, da se sooči z zahtevnimi in težkimi izzivi.

Cerar odgovarja

Stojim za svojo ministrsko ekipo in vanjo verjamem. Miro Cerar

Ob koncu razprave je mandatar Cerar odgovoril na nekatere očitke in vprašanja poslancev. Kot je poudaril, ministrska ekipa ni tako zelo razglašena, kot so ji očitali, res pa je, da nekateri posamezniki še niso popolnoma uglašeni s celoto.

Cerar se strinja z navedbami nekaterih poslancev, da jih čaka težko delo, pri tem pa si ne želi, da bi prišlo do razpada koalicije, kot so v razpravi napovedovali nekateri opozicijski poslanci. Zagotovil je, da bo naredil vse, da bo koalicija delovala enotno in prepričljivo. To, da nekateri posamezniki iz predlagane ekipe še niso popolnoma uglašeni s celoto, je po njegovem mnenju normalno. Z nekaterimi izmed njih je, kot je dejal, že opravil pogovore in so se uglasili.

Glede pripomb na račun posameznih ministrov Cerar pravi, da ni primerno odgovarjati na ta vprašanja. Če ne bi verjel v vsakega izmed njih in jih preverjal po najboljši moči, jih ne bi predlagal, je dejal. Mandatar se strinja, da so znanje in izkušnje za ministra pomembne. Toda po njegovih besedah je minister predvsem politik.

Cerar je vsem sodelujočim odgovoril, da ima njegova ekipa načrt, vizijo in voljo za izhod iz krize. Rad bi zaključil razpravo o tem, ali imajo pripravljene ukrepe za spopad s krizo. "Seveda jih imamo," odločno dodaja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1957)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Eviiiica
19. 09. 2014 13.32
+1
V trenutku ko je g. Cerar tej ne bodi je treba! pustil prosto pot do Bruslja in sklonil glavo pred Junckurjem, so šli vsi upi v novo vlado in boljšo Slovenijo v TRI PI*** MA****!!!!!!! PA ČLOVEK A RES NIMAŠ NITI ENGA JAJ*A AL KWA?!
Venividivici1
19. 09. 2014 10.14
-1
Me pbi zanimalo, kakšno moralo so imele naše politićarke, ko so bile mlade - naj se kdo javi.
Venividivici1
19. 09. 2014 10.15
-2
Venividivici1
19. 09. 2014 10.08
-2
Ćivilja je itak brez morale in osebne itregitete - važno, da je v Bruslju, pa še Jakića s seboj pa Janija pa bo tam cel ZAB orkester.
Bojan-F
19. 09. 2014 09.39
+1
V mimoletu ...
Bojan-F
19. 09. 2014 09.40
+3
... ma, kaj danes v puscavi nimajo elektrike?
Bojan-F
19. 09. 2014 09.43
+3
... nobenih manter, kodiranih sporocil in globokih misli, kot so "ko-leti-vredi-ko-vredi-leti-ko-ne-leti-ne-vredi"?
Bojan-F
19. 09. 2014 09.45
+3
Mimogrede ... a Alan Ford in ekipe v bezigrajski politicni stranki SDS se niso citirali ali lepili? Je prezahtevno?
+0
Mi se niti ne zavedamo ,kakšno težko delo je opravila notranja zadolžitev so prejšnje vlade presegle za caa 7.milijard €. Zardi trga so bile vse državne banke pred bankrotom.Država ni imela nobenih rezerve onemogočen je bil dostop na tuje finančne trge,...To da je vlak samo spravila nazaj na tračnice je veliko delo ,Na tačicah smo ,a z malo goriva,Nova vlada bo se moral zelo potruditi da vlak vozi čim uspešnejše ,a vsaj vrnili smo se in to po zaslugi sedaj že bivše predsednice vlade,hvala ji za opravljeno delo:Novi vladi pa obilo pametnih in državotvornih odločitev.
Bojan-F
19. 09. 2014 09.55
+3
Primer ... takoj, ko je ameriska nepremicninska financna kriza preskocila v svetovno gospodarsko krizo, je vlada ga. Merkel Angele injecirala v nemski bancni sistem (tudi zasebni!) 500.000.000.000 EUR ... to je, kot da bi slovenska Vlada dala slovenskim bankam 9.700.000.000 EUR. Seveda se to pri nas ni zgodilo, ker tega denarja nismo imeli. Umestitev v cas? Pozno poletje 2008.
Bojan-F
19. 09. 2014 10.01
+4
Je pa moja zanimiva evidentna in 100% dokazjiva domneva, da sta rezervni desetnik JLA g. Jansa Janez in plurilaureat g. Bajuk pok. Andrej (bolje receno komisar nad njim g. Sircelj Andrej) vedela kolika bi morala biti takojsnja injekcija ... 6.700.000.000 EUR. Kljub letom debelih krav Vlada ni imela virov za to prepotrebno opreacijo.
zemljemerec
19. 09. 2014 09.10
-1
Kot po navadi, so pričakovanja velika, a brez lepega obnašanja in višje storilnosti, ne bo uspeha...vsak pri sebi naj pospravi.
zemljemerec
19. 09. 2014 09.12
-1
in teh je trenutno 2049 kandidatov, brez ene same lepe besede...
Peter Kralj 1
19. 09. 2014 09.09
-3
Vlada Mira Cerarja samo poglejte sliko. Bog in partija v koordinaciji s hudičem naj nam pomagajo!
+2
Repinclpatatis
19. 09. 2014 08.56
+0
Ker nisi ne vroč ne hladen te izpljunem. Bednost in mlačnost si podasta roki. ADIJO pamet .
+5
Poštenje in zapornik ne gresta skupaj v politiki ki da kaj na politično higjeno.Zaradi zapornika na žalost se je s poštenjem skregala tudi SDS. Samo preberi življenjepis Zapornika od hudo zagrizenega malega partijskega funkcionarja ,do malega novinarčka pri mladini ,do nabodi ga treba malega politika ki skače iz stranke v stranko ,dokler ni izrinil g.Pučnika iz SDS in sam prevzel takrat so se začele uresničevati frustracije in sla po moči iz časov ko je še sanjal postati mali TITO.
enxx
19. 09. 2014 08.37
+2
Država je v bistveno boljšem položaju! Kje ta baba žvi?
maxsel
19. 09. 2014 08.49
+5
maxsel
19. 09. 2014 08.52
+3
+0
Kje pa ti živiš .Ni dobro je pa boljše kod v času vladanja arestanta
bukefal
19. 09. 2014 08.32
+0
Prašk se že slini, tokrat Cmerarju!!!
bukefal
19. 09. 2014 08.31
+0
Samo da smo se je rešili, uničevalke Slovenije!!!
napoleon3
19. 09. 2014 08.08
+8
Sedaj pa zavihajte rokave in uredite že to zavoženo državo.
prašekk
19. 09. 2014 07.52
+5
Država ima novo vlado, ki bo nekako danes prevzela posle ! Dr. Miro Cerarju želim veliko delovnih uspehov pri vodenju države ! In še ena majhna želja ; zapornika ven iz parlamenta !
prašekk
19. 09. 2014 07.54
+5
Lahko bi pa tudi celotno SDS nagnali iz parlamenta , saj delajo samo zgago !
MICLA
19. 09. 2014 08.48
-1
prašekk
19. 09. 2014 07.51
+1
En nadvse lep dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
maxsel
19. 09. 2014 08.51
+1
Tovarišev in tovarišic ni več ali pa na primer ti
maxsel
19. 09. 2014 08.56
+0
Tovarišev in tovarišic ni več ali pa, mogoče si tudi ti med njimi.
RitiProdaneLeve
19. 09. 2014 07.47
+0
Bratuškova je predala državo Cerarju v odličnem stanju, pa to ... keri levi nategi ... lol ... večina pa to še celo verjame ... hahahahaa ...
+0
+9
Vlado in Alenko podpira 80% Poštenih Slovencev in želi srečo in uspešno delo doma in v tujini.Vemo da to znate in zmorete . Ostalo je tako ali tako SDS o njih je škoda izgubljati besede So le frustrirani komunisti preoblečeni v črno z podkupninami v žepi po vodji se stranka pozna mar ne zapornik...
o22
19. 09. 2014 07.41
+0
RES je kar piše nemod v komentarju .Tudi Violeta se ni prav nič kulturno vedla v parlamentu.Se zanima bolj za zaščito živali ,mislim ,da bodo in ko bodo na položaju dobimo še tega ministra .
nemod
19. 09. 2014 07.33
+4
Luka Mesec....v vlado niste hoteli it, zakaj? zato ker bi mogli delat in nosit posledice,...nesposobneži...najlažje je sedet v opoziciji, blodit o konstruktivni opoziciji ki itak nikol nič ne more nrdit, in gret stolčlke ter vlečt plače in nadomestila...banda...ja za ostale velja isto...
piu
19. 09. 2014 07.32
-4
Ne razumem kaj bo Križanič iskal v parlamentu.....Blefer...
POŠTENO JEBENO
19. 09. 2014 08.03
-1
Dragi Isajlović preko njega lobira v politiki že leta in leta.