Bratuškova: Tisti, ki imamo več, bomo plačevali višje davke

Premierka Alenka Bratušek meni, da bo sprememba ustave otežila zlorabo referendumov s strani politike. Na Facebooku je še zapisala, da je treba ohraniti visok nivo socialne države, tudi na račun nekoliko višjih davkov.

Premierka Alenka Bratušek je na družbenem omrežju Facebook objavila svoj zapis. Spomnila je na čase, ko je bila Slovenija "zgledna država, ki je zagotavljala stabilnost v regiji in stabilno okolje za življenje njenih ljudi. Bolj ko se je umikala politika dogovarjanja in je v ospredje prišla politika enostranskih odločitev, več je bilo napak," razmišlja prva slovenska premierka, ki nato zapiše, da se časa ne da zavrteti nazaj in da se je "potrebno ozreti naprej in ustvarjati prihodnost".

"In točno tako ravnamo," pravi Bratuškova, ki potem podaja razloge za takšno trditev. Prva je sprememba ustave v delu, ki se nanaša na referendum. To naj bi onemogočilo različna politična preigravanja, tako Bratuškova, ki dodaja, da je referendumske pobude izrabljala predvsem politika, kar pa bo zdaj težje. "Poslanci in državni svetniki ne bodo mogli več razpisovati referendumov, razpis referenduma s strani ljudi pa ostaja enako urejen kot doslej – 40.000 državljanov lahko zahteva razpis referenduma. Ob tem pa je pomembno poudariti, da je za zavrnitev zakona potrebno na referendumu zagotoviti, da 20 odstotkov vseh volivk in volivcev glasuje proti. Tudi to je pomembna sprememba," razglablja premierka.

Alenka Bratušek

(Foto: Reuters)

Leto 2015 ni prelomno leto

Druga pomembna sprememba, o kateri želi predsednica vlade, deliti mnenje z narodom, pa je fiskalno pravilo. "Sprememba ustave, ki je bila potrjena v petek, pa ne pomeni, da moramo mi svoj proračun uravnotežiti v letu 2015, skratka da bomo že leta 2015 lahko porabili samo toliko, kot poberemo davkov, ampak da z letom 2015 stopi v veljavo formula – fiskalno pravilo, ki bo natančno določilo način in časovni okvir konsolidacije naših javnih financ," pravi Bratuškova, ki dodaja, da leto 2015 zato ni nobeno prelomno leto za našo državo.

Za konec pa postavi državljane pred dilemo: "Želimo v naši državi plačevati manj davkov, ampak na drugi strani imeti tudi manj socialne države, ali pa smo pripravljeni plačevati nekoliko višje davke in ob tem ohraniti visok nivo socialne države? Nemogoče je imeti nizke davke, visok nivo socialne države in hkrati izravnan proračun."

Premierka pa ponudi tudi svojo vizijo. "Sama sem seveda za drugo opcijo – za solidarno in socialno državo, kjer bomo tisti, ki imamo več, plačevali višje davke, zato da bo vsem omogočeno izobraževanje in zdravstvena oskrba, kjer bo solidarnost vedno visoko na lestvici naših vrednot in kjer bomo kot družba poskrbeli za tiste, ki ne morejo poskrbeti zase ter da bomo tiste, ki znajo poskrbeti samo zase na račun drugih in na račun kršenja zakonov, primerno obravnavali."

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 229
 
Samo.Jst 27.05.2013 19:08:43
Zaradi izravnave proracuna smo na poti ogromnih davkov in nobene sociale... Hvala vam drzavni zbor za 23let legalne kraje!
Več komentarjev