Slovenija

Bratuškova o zaslišanju: Tako so mi svetovali. Poslušala sem jih. Neumno od mene

Ljubljana, 13. 10. 2014 09.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
S.S./N.D./STA
Komentarji
1483

Alenka Bratušek je o svojem videnju dogodkov spregovorila za nemški časnik Die Welt. Priznala je, da je razočarana, a da ni imela enakih možnosti kot nekateri drugi kandidati. Dodala je, da bi se stvari končale drugače, če bi bila članica druge stranke.

Alenka Bratušek
Alenka Bratušek FOTO: Reuters

Alenka Bratušek je po bruseljski katastrofi o svojem videnju dogodkov spregovorila za nemški časnik Die Welt. Po zelo slabem nastopu na zaslišanju in po negativni oceni pristojnega odbora je Bratuškova sama odstopila od kandidature za evropsko komisarko.

Dejala je, da je ponosna na svoje delo, ki ga je opravila kot predsednica vlade. Prav zato je bil Bruselj dober korak naprej v njeni karieri, a se je zalomilo, so zapisali.

Priznala je, da je jezna, hkrati pa tudi razočarana. ''Razočarana sem na del sebe. V ponedeljek nisem bila prava Alenka,'' je povedala in nadaljevala, da je bila zaslišana pred dvema odboroma - za okolje in energijo - ter da ni želela razočarati ne enega ne drugega. To je bila po njeni besedi napaka. ''Tako so mi svetovali,'' je dejala in dodala, da so bili njeni svetovalci iz Junckerjevega štaba, evropske komisije in njenega kroga. ''Poslušala sem jih. Neumno od mene.''

Njen nastop so parlamentarci, kot so zapisali pri Weltu, tako rekoč raztrgali, češ da je bil nejasen, nekorekten, brezbarven. Bratuškova je želela drugo priložnost, drugo zaslišanje, kot so ga imeli tudi nekateri drugi kandidati za komisarje - med temi tudi Britanec Jonathan Hill.

Predsednica ZaAB Alenka Bratušek se po daljši odsotnosti vrača v poslansko skupino, so pojasnili v ZaAB. Bratuškova ostaja poslanka, pričakovati jo je na torkovi seji poslanske skupine in na sredini izredni seji. V stranki ZaAB so pojasnili, da je Bratuškova v času kandidature za evropsko komisarko in pripravah na zaslišanje koristila dopust.

''Ni mi težko priznati napak. Ampak nisem bila edina, ki sem jih naredila. Ni bilo pošteno, da nisem dobila drugega zaslišanja,'' je dejala. Bratuškova je prepričana, da bi se izšlo drugače, če bi bila članica ljudske stranke (EPP) ali socialistov (S&D). Ti so namreč svoje kandidate, čeprav so bili sporni, spravili skozi zaslišanja.

''Jean-Claude (Juncker) je bil edini, ki me je podpiral od začetka do konca,'' je pojasnila za časnik, pri katerem so dodali, da Bratuškova nima podpore niti pri slovenski vladi. Bratuškova sicer meni, da bi bile stvari precej drugačne, če bi jo vlada Mira Cerarja podpirala. Ta je zdaj za komisarko predlagala Violeto Bulc, za katero Bratuškova upa, da bo imela boljše možnosti. ''Močno upam, da bo imela Violeta Bulc enake možnosti, kot so jih imeli vsi,'' je zaključila.

Kovačič in Magajna zaradi kandidatke za komisarko nad Cerarja

Vili Kovačič iz Društva Davkoplačevalci se ne damo in predsednik Krščanskih socialistov Slovenije Andrej Magajna sta na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) prijavila premierja Mira Cerarja zaradi glasovanja o komisarski kandidatki Violeti Bulc. Upoštevati bi se moralo, da je sedem ministrskih glasov proti več kot šest glasov za, menita. Podobna zgodba o preglasovanju se je zgodila tudi pri kandidaturi Bratuškove.

V kabinetu predsednika vlade pa pravijo, da je glasovanje potekalo povsem v skladu s poslovnikom vlade. Pravijo, da sicer o prijavi na KPK niso bili obveščeni.

Na KPK pa so potrdili, da so prijavo prejeli in da jo bodo tudi obravnavali. Niso pa pojasnili, ali bodo upoštevali poziv Kovačiča in Magajne, naj prijavo obravnavajo prednostno zaradi postopkov, ki že tečejo v EU.

Vlada je na dopisni seji minuli teden po odstopu Bratuškove od kandidature za evropsko komisarko izbrala ministrico Bulčevo, na predlog predsednika vlade. Sedem ministrov je bilo proti sicer edinemu predlogu na mizi, in je predlagalo sklic redne seje vlade, a se je Cerar odločil za poslovniško možnost in podaljšal dopisno sejo do končne odločitve. Na njej je prav tako sedem ministrov (iz vrst DeSUS in SD) glasovalo proti Bulčevi, šest jih je bilo za, dva nista glasovala, medtem ko se je Bulčeva iz glasovanja izločila.

Kot je v petek po dopisni seji vlade pojasnil zunanji minister in predsednik DeSUS Karl Erjavec, se po poslovniku šteje, kot da odsotni ministri glasujejo za. Tako je Cerar na petkovi novinarski konferenci dejal, da je za njegov predlog glasovalo devet ministrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1483)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Polly ß
15. 10. 2014 11.27
Edino pravilno je, da se pritožijo, ker res ni bilo pošteno od Cerarja, ko se ima za tako etičnega in pravičnega sodnika. Enako se je dogodilo, kot pri Bratuškovi.Čudno, da ona NE KOMENTIRA O NAPAKAH, SE BOJI CERARJA?
azimuth001
14. 10. 2014 13.12
-1
V PONEDELJEK NISEM BILA PRAVA ALENKA??????????? KAJ SI PA BILA ČE NE TO. NA LUČ JE KONČNO PRIŠEL TVOJ PRAVI JAZ IN TO KAJ SI. NULA - NIČ-ZERO- NIL-NIENTE- NICHT-NADA
PredsednikPepe
14. 10. 2014 18.56
+1
Če bi kaj vedela o energetiki, in če bi znala govoriti, čeprav slovensko, bi verjetno šlo v redu. Sramoten nastop je bil to, in kako zelo se je silila tja.
azimuth001
14. 10. 2014 13.07
+0
NI NEUMNO OD TEBE KER SI TI NEUMNA, VENDAR SE TEGA OČITNO NE ZAVEDAŠ.
dule100
14. 10. 2014 12.25
+1
Alenka, še Bulčeva je bolj pametna kot ti ! Te je kaj sram ?
solinpopoer
14. 10. 2014 10.17
+3
Vse od casa ko imamo zakon o varstvu podatkov se barabe skrivajo za njim. Napisan samo za elito kot se marsikater zakon. NEDOLGO TEGA JE BIL KOMUNIZEM SEDAJ PA KORUPCIJA Z RAZLIKO DA SE JE V KOMUNIZMU DOBRO ZIVELO
Smeile
14. 10. 2014 11.16
-1
Ja res je komunizem kot sistem ni dopuščal prevelike razlike, čeprav so posamezniki res imeli vse. Raja pa je imela skoraj enako in večkrat so bili pohvaljeni kot grajani, čeprav, je življenje bilo vsaj v 60-70tih dosti bolj revno kot danes. Ljudje so bili pa bolj povezani in skrbeli so eden za drugega kot bi to mogli tudi danes...
King_of_Gonzo
14. 10. 2014 09.58
+5
Slovenija nikoli ne sme in nemore bit liberalna vagina,ki jo lahko natucavajo iz vseh strani in se pasejo po njej..Slovenija zaradi svoje lege in velikosti če hoče bit uspešna in varna..lahko edino zelo konzervativna kaj se tiče poslovanja,obrambe in korupcije...gledat na vsak milimeter evrov,ki se gibljejo v slovenskem sistemu...in ustanovit organ pregona podoben ameriškim agentom za notranje zadeve..ki bi bili zadovženi nad kontrolo celotnega slovenskega državnega sistema...ampak ne spet fanatično konzervativna slovenija...marihuano legalizirat in določit sprejemljiva pravila,da se bo znalo stem obnašat in določene cone za kajenje le te...in seveda od vse te zgodbe lepo davk pobrat!! isto je z prostitucijo..danes preganjamo in nimamo od tega nič..pa še vse to je neobladljivo a preprečit nemoreste...legalizirat do neke normalne dopusljive meje in še enkrat od vsake žurke slovenija pobere DAVEK!!! Slovenija bi morala pomešat 2 svetovna modela..Nizozemskiga in Izraelskiga..
King_of_Gonzo
14. 10. 2014 21.33
deathbite
14. 10. 2014 09.32
+1
dobci! Kaj so storili slovenski desn/ levi EU poslanci v Bruslju dobrega za Slovenijo?!?! No dajmo malo pozitivne energije, da ne boste samo pjuvali! Igranje orglic ne šteje...
dule100
14. 10. 2014 09.18
+1
Bratuškova je Evropo, predvsem pa hrvaško poslanko poučila, da je bandiero rosso prepeval italijanski proletariat že leta 1908. Sveda pa je pozabila dodati, da je bil takrat na čeku laških socialrevolucionarjev Benito Mussolini, ki je 1922 rdečo barvo zamenjal s črno, torej bandiero nero !
deathbite
14. 10. 2014 09.26
+5
To ne zmanjša pomena pesmi in delavskega gibanja! Tudi ivan si je nabiral izkušnje kot komunist, levičar, pacifist, humanist......danes je pa kontra!
tirolec
14. 10. 2014 09.12
+1
hja, če bi poslušala druge, ne bi bila tam kje je pristala...In če ne bi bilo Jankovića ne bi bila tam, kjer je bila...A bila je običajno vedno na pravem mestu, v pravem trenutku...s svojimi pribočniki vred....No, če drugega ne pa je vsaj nekaj tisoč € pokasirala..., kar tako mimogrede....Želeli smo in to imamo....Ve se zakaj eni tam v Bruslju drgnejo klopi....za denar, ki je sveta vladar....Vse ostalo jim je prav malo mar....Zato pri nas cedita se med in mleko za vsakogar....
Thruma
14. 10. 2014 08.57
+4
Življenje teče in nič ne reče samo nasmeh je bilj grenak. .Ali ne tov. jakić?
Elias47
14. 10. 2014 08.23
+1
Bratovškovi se še sedaj ne sanja, da je bilo vse tole z Brusljom in komisarskim mestom le maščevanje EU-ja, ker je preprečila prihod Trojke v Slovenijo.Seveda so ji napačno svetovali, če so pa hoteli, da se osmeši in pade na "preizkušnji" - nastavljeni pasti...
POŠTENO JEBENO
14. 10. 2014 07.27
+13
Nezna angleško, nezna slovensko....a neumno od nje je pa ker je upoštevala navodila iz kabineta njenega "prijatelja" iz Bruslja.........pol pa svizec zavije čokolado.
roten
14. 10. 2014 07.31
-2
POŠTENO JEBENO
14. 10. 2014 09.58
dule100
14. 10. 2014 07.22
-3
Neverjeten vpliv ima Janša !
lnterReflections
13. 10. 2014 23.43
+5
EU in ZDA grozi nova recesija, morda celo ekonomski kolaps. Recesija zaradi sankcij proti Rusiji, ekonomski kolaps pa zato, ker bodo države BRICS (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska, Južna Afrika) ustanovile nov denarni sklad in mednarodno banko, ki bo alternativa IMF-u in Svetovni banki. Ta sklad bo imel denar vezan na zlato in ga ne bo možno ustvarjati iz nič tako kot to počneta IMF in Svetovna banka. Ravno zaradi tega, ker bo imel denar vrednost za razliko od dolarja in evra, EU in ZDA grozi ekonomski kolaps. Razmišljajo celo, da bi države BRICS naredile svojo unijo tako kot EU in ter vojaško v stilu NATO in konkurirale Zahodu. Zraven nameravajo privabiti še Indonezijo, Turčijo, Egipt, Argentino, Iran, Nigerijo, Sirijo in Bangladeš, torej vse, ki se hočejo znebiti ekonomske in vojaške nadvlade ZDA. Težki časi prihajajo za nas, saj se bliža nova hladna vojna.
dule100
14. 10. 2014 07.21
-1
Lepo te prosim, ne bluzi ! Recesijo zaradi embarga že močno občuti Rusija ! Cene na drobno so skokovito narasle, rubelj pa je po daljšem času doživel novo inflacijo !
Elias47
14. 10. 2014 08.55
+2
se popolnoma strinjam s tabo; in tudi zadnji čas je, da se končno zgodi to... da se enkrat za vselej zastavi to Vatikansko zionistično masonsko prostozidarsko antikristovo zlo, ki že tisočletju terorizira cel svet in ga pelje v pogubo... Antikristova EU in F'ZDA sta končno GOTOFI; Globalnemu Babilonu je končno prišel konec!!!
Primož Trubar 1
13. 10. 2014 23.29
+3
Ne dasta vedno 2 - +, Jakič in Bratovškova sta ostala na -.
Primož Trubar 1
13. 10. 2014 23.26
+14
Čuden, da ni izjavla, da ji je J.J. svetoval, Jakič pa itak nima pojma o nobeni stvari, tko kot ona.
Bruhalnica24
13. 10. 2014 23.12
+1
Šivat zna....
gangsterist
13. 10. 2014 23.16
+4
Ku?ko pod pru?ko
13. 10. 2014 22.36
+7
Šoping in lajdranje po Bruslju ji gresta bolje od rok kot pa piflanje!!!
kvaternik
13. 10. 2014 22.28
+1
Res smo Slovenci pregovorno nevoščljivi. Vendar zgrešeno politiko, ki hara tukaj že od leta 45set in ne popušča nam k sreči pomaga in zaustavlja Evropa, zahod. Glavne osamosvojitelje bodo počasi odstranili
Peter Kralj 1
13. 10. 2014 22.25
+15
Ja, ja, vsega so krivi drugi. Nič novega v Butalah!