Slovenija

FOTO in VIDEO: Polomija Bratuškove: Če že o energetski uniji ne veste prav veliko, povejte kaj o vaših težavah s KPK ...

Bruselj, 06. 10. 2014 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
2755

Slovenska kandidatka za evropsko poslanko Alenka Bratušek je bila v Evropskem parlamentu zaslišana pred odboroma ENVI in ITRE. Ali je zaslišanje tudi prestala, zaenkrat ni znano, prevladuje pa mnenje, da je bila vse prej kot prepričljiva, na kar so jo med zaslišanjem opozarjali tudi poslanci, ki so zahtevali tudi odgovore glede njenega imenovanja.

Odgovor o usodi Bratuškove naj bi prinesel šele torkov večer. Zakaj odlašanje? Evropski poslanec Lojze Peterle je na Twitterju zapisal, da je po neuspešnem zagovoru očitno nastala velika zadrega.
Evropski poslanci, člani parlamentarnih odborov ENVI in ITRE so zaslišali evropsko komisarko Alenko Bratušek. 

Dve uri dolgo zaslišanje je bilo za Bratuškovo težka preizkušnja, na njeno predstavo pa je večinoma slišati negativne kritike. Člani obeh odborov so ji že med samim zaslišanjem očitali, da na vprašanja ne odgovarja, da le premetava besedne zveze in naučene stavke. Prav tako so številni izpostavili njeno (samo)kandidaturo, želeli so odgovore o njenih težavah s protikorupcijsko komisijo in odgovore o tem, ali sploh deli evropske vrednote, glede na to, da je znano, da je poudarjala, da je Slovenijo "rešila pred EU", na proslavi v Stožicah pa pela pesem, ki so jo v tujini razumeli kot komunistično.

Ali jo bodo člani odborov podpri ali bodo od nje zahtevali še dodatne odgovore, naj bi bilo znano jutri zvečer. Zaenkrat gredo ugibanja večinoma v smer, da jo bosta odbora zavrnila, predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker pa da bo moral spremeniti seznam komisarjev. V Junckerjevem kabinetu zaslišanja Bratuškove ne komentirajo, saj pravijo, da se do posameznih zaslišanj ne opredeljujejo. 

Alenka Bratušek
Alenka Bratušek FOTO:

Vzponi in padci Bratuškove na zaslišanju

Evropski poslanec Krišjānis Kariņš je na Twitterju zapisal, da dvomi, da je Bratuškova dovolj proevropska, da bi bila sposobna postaviti energetsko unijo. Številni uporabniki Twitterja pa, da ob Bratuškovi drugi sporni kandidati sploh niso tako slabi.

Zaslišanje se je sicer za Bratuškovo začelo precej obetavno. Vodja zaslišanja je na začetku razložil, da bodo člani odborov poleg znanja Bratuškove o področju, ki bi ga naj pokrivala, ocenili še njeno zavezanost evropskim načelom, osebnostno primernost in komunikacijske spretnosti.

Bratuškova je zaslišanje začela z 12 minut dolgo prestavitvijo v angleščini. Njena izgovorjava je bila tokrat občutno boljša kot smo vajeni iz njenih preteklih nastopov. Kot svoje prioritete je izpostavila energetsko unijo, evropsko energetsko (samo)zadostnost EU in globalno konkurenčnost evropske energetske industrije.

Dejala je, da je vajena delati v visoko stresnih situacijah, ter da se včasih za rešitev potrebuje "ženski pristop".

Dotaknila se je tudi svojega imenovanja in poudarila, da je končno odločitev o slovenskem komisarju sprejel predsednik EK Jean Claude Juncker.

Bratuškova je v nadaljevanju izpostavila težave glede na področju energetske odvisnosti evropskih držav, kjer je šest držav popolnoma odvisnih od enega tujega energetskega vira. Poudarila je nujnost širitve nabora energetskih virov držav članic EU, nujnost razvoja okolju prijaznih tehnologij, izboljšanje energetske infrastrukture, temu primerno politiko vlaganj, zavzemanje za zeleno rast in podporo prehodu na nizkoogljično družbo.

Kot je dejala, bo za dosego teh ciljev potrebnega veliko dela, a se pomena sprememb zavedajo tudi evropski državljani. Za svojo predstavitev je požela aplavz.

Prvo vprašanje - prvi napad od mnogih

A že prvo vprašanje je bilo napad - kako bo Bratuškova, ki je Slovencem razlagala o morebitni evropski okupaciji Slovenije, če bi bili potrebovali zunanjo pomoč, ustvarjala energetsko unijo, ki bo morala pri tem poseči v nekaj suverenosti držav članic, je zanimalo člana odbora. Bratuškova je v odgovoru zgolj poudarila, da je s sodelovanjem držav članic mogoče doseči skupne cilje.

Alenka Bratušek se pripravlja na zaslišanje.
Alenka Bratušek se pripravlja na zaslišanje. FOTO: Facebook

Na vprašanje, kako bo dosegla, da Evropska unija postane vodilna na svetu po uporabi obnovljivih virov energije, je Bratuškova dejala, da obnovljivi viri energije zmanjšujejo izpuste toplogrednih plinov, zmanjšujejo odvisnost od uvoza energentov in ustvarjajo zelena delovna mesta ter krepijo gospodarsko rast, kar pomeni, da je torej prav od njih odvisno  doseganje še nekaterih drugih ciljev EU. Vendar pa – kot je poudarila Bratuškova – so skladno z evropsko pogodbo države članice same odgovorne za to, kakšen "energetski miks" uporabljajo v državi. Da pa se morajo vse članice zavedati tudi tega, kakšni so skupni evropski cilji. Če bo temu tako, je mogoče doseči cilj glede obnovljivih virov energije. Kot je dejala, bo sama, brez sodelovanja držav članic, težko kaj storila. Da bi naredili obnovljive vire energije cenejše, bolj dostopne za industrijo, pa je po mnenju Bratuškove treba nadaljevati z vlaganji v inovativne rešitve. Bratuškova je še poudarila pomen močnega notranjega energetskega trga Evropske unije.

Z nejasnimi odgovori razjezila člane odborov

Žal naša kandidatka nima odgovora na nobeno konkretno vprašanje. Franc Bogovič, evropski poslanec ELS/SLS

Že kmalu je postalo jasno, da odgovori Bratuškove ne navdušujejo ne prisotnih poslancev, ne tistih, ki so dogajanje komentirali na Twitterju.

Najprej so se očitki o slabih in nejasnih odgovorih razpisali na Twitterju, nato pa so se dobesedno razjezili še poslanci, katerih vprašanja so postala vse bolj napadalna in so jo opominjala, da odgovori niso dobri. Ena od evropskih poslank ji je zabrusila, da v nedorečenih odgovorih na vprašanja ni povedala še nič, kar ni bilo že v predstavitvi. Od Bratuškove je želela konkreten odgovor na vprašanje, kako bo dosegla zavezo iz predstavitve, da bi z inteligentno obdavčitvijo dosegli, da onesnaževalci plačajo, če pa so davki v pristojnosti držav članic. Bratuškova ji je v odgovor dejala, da bo s sodelovanjem in dialogom mogoče tudi to, bolj konkretnega odgovora pa ni podala.

Zaradi nedorečenosti Bratuškove se je nato oglasil še en evropski poslanec, ki je dejal, da naj ne govori o splošnem stanju, ker vsi vemo, da je slabo, od nje pa se pričakuje rešitve, saj je to njena naloga, oziroma "stvar kuharja", je dejal in s tem namignil na jezikovni spodrsljaj iz pisne predstavitve. V odgovoru je Bratuškova dejala, da izpostavlja sodelovanje držav, ker drugače pač ni mogoče uvesti nujnih rešitev.

Bratuškova je tekom odgovarjanja na vprašanja dejala, da za bolj konkurenčno energetiko potrebujemo investicije, veliko tega denarja bo moralo priti iz zasebnega sektorja, ker se vsi zavzamemo za zeleno rast pa meni, da bodo znotraj EK našli dogovor in videli, da so investicije v zelena delovna mesta in zeleno rast nujna.

Kako primeren je za komisarja nekdo, ki poje komunistične pesmi, pošto mu pošilja KPK (a je ne dvigne), kot največji dosežek pa navaja ubranitev Slovenije pred EU?

Evropska poslanka, ki je Bratuškovi zastavila naslednje vprašanje, je dejala, da upa, da bo "to storila z žensko mehkobo" in Bratuškovi navrgla, da iz njenih dosedanjih odgovorov v dvorani ni nikomur jasno, kakšna komisarka bo. Dodala pa je, da je ironično, da je ženska, ki je Slovenijo "rešila pred Evropsko unijo", zdaj kandidatka za posel na področju, kjer prevladuje mnenje, da je potrebne več Evrope. Bratuškova je na to dejala, da je bolj kot Slovenijo, rešila Evropsko unijo pred novim problemom.

"Če že o energetski uniji ne veste prav veliko, povejte kaj o vaši težavah s KPK ...," je bil piker naslednji izpraševalec, ki jo je še vprašal, ali se ji ne zdi, da bi bilo prav, da bi poslanci lahko videli dokumente KPK, saj bi se tako lažje odločili o njeni primernosti.

Bratuškova je na to dejala, da je bil postopek izbire kandidata takšen, kot je bil, le zato, da bi Slovenija pravočasno poslala svojega kandidata in ne povzročala težav. Dejala je, da dosledno spoštuje zakone, doslej je prejela le parkirno kazen in kazen za prehitro vožnjo. Zanikala je, da bi se izogibala KPK in da bi imel postopek njenega imenovanja znake korupcije.

Vem, da se v kratkem času ne da strokovno in politično pripraviti na tako zahtevne teme, vendar sem pričakoval bolj konkretne in verodostojne odgovore. Ta predstava ni dvignila podobe kandidatke in Slovenije. Lojze Peterle, evropski poslanec NSi/ELS

Na očitke o tem, da je na proslavi v ljubljanskih Stožicah pela komunistično pesem, je Bratuškova dejala, da nikoli ni bila članica kakšne komunistične stranke. In dejala, da doma posluša obratne očitke, da je preveč evropsko usmerjena, da je preveč poslušala navodila iz Bruslja. Dejala je, da meni, da je EU prava pot za Slovenijo in je ponosna, da je del povezave.

Izrekla podporo obnovljivim virom energije

Med bolj vsebinskimi vprašanji je poslance zanimalo, ali bi podprla višje cilje na področju klimatskih sprememb. Bratuškova je dejala, da jih je pripravljena zagovarjati, ker meni, da so potrebni, a dodala, da je treba biti tudi realen, saj nič ne pomaga, če si Evropske unija zastavi še tako ambiciozne cilje, ki ne bodo uresničeni.

Eden od izpraševalcev je Bratuškovo opozoril na "industrijski masaker gospodarstva zaradi drage energije, k čemur da prispevajo tudi dragi obnovljivi viri energije" in jo vprašal, če bi iz EU izgnala energetsko intenzivne panoge in dovolila, da se preselijo v države z nižjimi okoljskimi standardi. Bratuškova je na to dejala, da je odgovor boljši notranji trg in večja konkurenca. Kot primer je navedla Slovenijo, kjer so se cene po zaslugi vstopa novih igralcev na trg energije, znižale tudi za 30 odstotkov. Je pa Bratuškova poudarila, da je obnovljiva energija ne glede na vse, prihodnost, če želijo Evropejci zanamcem predati zdravo okolje.

Španski evropski poslanec je izpostavil težavo najstarejše nuklearke v Španiji, ki je v okolici gosto poseljenega območja in jo želi upravljavec ponovno odpreti, čeprav so v Belgiji podobne elektrarne zaprli. Bratuškova je dejala, da konkretnega primera ne pozna, da pa so po njenem vedenju glede na stresne teste evropske nuklearke varne. Se pa zaveda, da imamo v EU stare nuklearke, zato bodo potrebna vlaganja v raziskave in razvoj na področju jedrske energije, premisliti bo tudi treba, ali bi lahko jedrske odpadke brez nevarnosti uporabili še kje. Poudarila je, da jo bo na področju jedrske energije zanimala predvsem varnost.

Evropske poslance je zanimal tudi odnos Bratuškove do kontroverznega projekta Južni tok. Kot je dejala Bratuškova, morajo biti pri pri projektu Južni tok upoštevana vsa evropska pravila.

Bo, če KPK ugotovi nepravilnosti, odstopila?

Člani odborov so se pogosto vračali na najbolj sporne teme glede njenega imenovanja, saj so menili, da so pojasnila, ki jih je ponudila sama, preskopa.

Na vprašanje, kakšne so njene kompetence za uspešno delo, je dejala, da je v zadnjem letu in pol, ko se je morala boriti in prepričevati mednarodne finančne trge, da Slovenija ne bo bankrotirala, čeprav so bili o tem prepričani politiki in mediji, s konkretnimi ukrepi pokazala, da ne samo govori, ampak kar obljubi tudi naredi, in enako bo delovala kot podpredsednica Evropske komisije. "Tukaj pa nisem sama, kolegi komisarji in predsednik bomo delovali skupaj in enotno in bolj kot to, kdo se bo o čem pogajal, je pomembno, da znotraj komisije govorimo isti jezik in mislim, da bo nova organizacija komisije kot jo je predlagal Juncker, to omogočila."

Investicije, investicije, investicije - odgovor Bratuškove na to, kako bo dosegla evropske energetske cilje.

Poslance je tudi zanimalo, kaj se bo zgodilo, če se bo morala zaradi ugotovitev KPK umakniti iz komisarskega mesta in bo s tem vrgla slabo luč na celotno komisijo. Bratuškova je dogajanje v Sloveniji označila za notranje politična preigravanja. Dejala je, da jo je izbral Juncker, ki se je imel možnost odločiti tudi drugače, saj je bila na seznamu še ena ženska. Dejala je tudi, da v Sloveniji pred njenim primerom 20 let ni bila težava, če si želel iz ene politične funkcije kandidirati na drugo.

Na vprašanje, ali bo kot komisarka odstopila, če KPK potrdi nepravilnosti, ki ga je ponovila evropska poslanka Elisabeth Kostinger, Bratuškova ni želela odgovoriti z "da" ali "ne". Dejala je le, da kot nekdo, ki je želel s svojim delom olajšati delovanje KPK, ve, kaj je storiti politiku v takšnem primeru.

"Ali verjamete, da ste pravi za komisarko, vaši osebni nazori pa so v skladu z nekom, ki naj bo podpredsednik Evropske komisije?" je nato spet zanimalo izpraševalko. "Nisem nikoli zapisala ali rekla ničesar, kar bi me naredilo Neevropejko. Sem ponosna, da sem Slovenka in Evropejka, sem pa ponosna tudi, da sem Slovenijo rešila brez pomoči in na to bi morala biti ponosna tudi Evropa, saj reševanje neke države, veliko stane," je v odgovor dejala Bratuškova in dodala, da ni pela nobenih pesmi, za katere bi se morala opravičevati.

Sklenila z nekaj konkretnimi cilji

Predsedujoči zaslišanju je Bratuškovo pred njenim sklepnim govorom opozoril, da so člani odborov pričakovali kakšen bolj konkreten odgovor.

Bratuškova je v sklepnem govoru dejala, da EU po začetku krize ni storila dovolj za svojo energetsko varnost. Dejala je, da želi doseči že predvidene okoljske cilje za leto 2020, za leto 2030 želi 30 odstotno znižanje porabe energije, kar bi povezali z ustvarjanjem novih delovnih mest, za 27 odstotkov želi povečati delež obnovljivih virov energije, kot cilj do leta 2050 pa je postavila za 80 zmanjšati izpuste CO2.

Glavni element energetske unije je za Bratuškovo boljše delovanje notranjega trga, za kar se potrebuje boljša in bolj povezana infrastruktura, boljši notranji trg bi prinesel večjo konkurenčnost, meni Bratuškova.

Prehod na nizkoogljično gospodarstvo bi dosegli z več obnovljivimi viri energiji in večjo energetsko učinkovitostjo, pravi Bratuškova in oboje postavlja za dva stebra, kako zmanšati energetsko odvisnost EU. V tem kontekstu je izpostavila tudi pomen skupnega nastopa pred tujimi parnerji, saj bi tako EU imela večjo moč.

Kot prvo stvar, ki jo bo storila, če bo potrjena, pa je izpostavila pripravo kriznega načrta za primer pomanjkanja ruskega plina. Zaslišanje je sklenila z besedami, da ima vizijo, cilje, pozna pa tudi pot, kako priti do vsega tega.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2755)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

šmajser1
06. 10. 2014 22.13
....Jez antipaticen si...sp...o.ka..j se nekam
CandySkull
06. 10. 2014 22.13
Slovenska transparentnost in energetika: TEŠ 6 naj bi imel moč obratovanja 600MW pri ceni čez miljardo € + cena premoga! PV sistem stane za 10KW približno 10000€. Torej: 10KW =10000€, 6000KW = 60000000€; 6000KW = 600MW. Pa še sonce je zastonj :)
Spawn
06. 10. 2014 22.12
Seveda ne gre, če jo pa napačna vprašanja sprašujejo. XD
BandaKomunisti?na
06. 10. 2014 22.10
+1
Slovenci ... če mislite, da ste dosegli dno ... se motite ... zaslužite si še večji podn ... nedvomno ... prihaja ... počakte še mal, pa to ...
Multipratik
06. 10. 2014 22.08
+5
Preprosto ne morem verjeti, da je vse to res. Vedno, ko mislim, da je že dosegla dno, in da nižje res več ne gre, me znova in znova preseneti. Pa ne samo ona, ampak tudi naša politika, ki dovoljuje takšno blamažo naše države. Sploh ne najdem več kulturnih besed, da bi na civiliziran način komentiral njeno mlatenje prazne slame. Ta ženska je tipičen primerek nekoga, ki so ga poslali na tečaj retorike, oz. PR-a, o temah, o katerih bi rada debatirala, pa nima pojma o pojmu. Ko sem danes poslušal to bedo, nisem podvomil le v njen magisterij, temveč če je sploh končala 4 leta osnovne šole brez protekcije. Ona na oblast ni prišla nikoli zaradi svojih sposobnosti, temveč zato, ker je znala najbolj neusmiljeno udrihati po tistih, ki so bili pred tem na njenem mestu. Običajna retorika takih stremuhov je že klasika v naši politiki. Danes se zopet počutim osramočenega, ker sem Slovenec...
BandaKomunisti?na
06. 10. 2014 22.08
+1
Mah ... loh bi jo kritiziral do novih volitev non-stop ... pa bi blo še premal, pa to ...
realtime
06. 10. 2014 22.08
+2
A je to komedija ali drama? Kaj če bi drugo leto kakega* mal u Bruselj poslal:)
CandySkull
06. 10. 2014 22.09
+1
pe?navodo
06. 10. 2014 22.08
+3
Ma pa naša Alenka dobre ideje. Ona bi reciklirala jederske odpadke. Malo bi preučila in že bi meli novega Einsteina. Bomo pa nardili poleg nuklearke še en blok za pridobivanje obogatenega urana, pa bomo hujš ko Iranci , bomo bržava z jedrskim orožjem.
Koffetka
06. 10. 2014 22.07
+3
Končno je Evropa dojela,kaj je Kučan, Levica in zakaj je Slovenija Bankrotirala in gospodarsko propadla...Tudi to je jasno kam rinejo levi, na Balkan..nazaj 45 let nazaj v NOB ....Drugi ponujajo prihodnost mlado svežo kri..naši pa mračno preteklost, bluzenje in rdečo katastrofo..ki se ji reče ( DEMOKRATIČNI SOCIJALAJZM ) Luke Marsovca, FDV ja in Hanžeku podobnih..
LLxx
06. 10. 2014 22.07
+3
kaj pa alenka sama kako je ocenila svoj nastop
CandySkull
06. 10. 2014 22.07
+3
+10 brez ponavljanja in perfektna angleščina :)
Koffetka
06. 10. 2014 22.09
+3
Tako visoke ocene v Evropi nimajo, njo lahko oceni sam BOG...
Xit
06. 10. 2014 22.06
+3
Pridruzujem se tistim, ki zahtevajo javno opravicilo od Alenke. Predlagam, da ji obe najvecjih televizijski hisi v sloveniji omogicita brezplacnih 5 minut za opravicilo. Pa PROSIM ne 6 ali 7 minut, da se ne bo prevec ponavljala...
IvanZapornik
06. 10. 2014 22.06
+1
A veste kaj je prva novica na nemškem ZDF? Ni Bratuškova, ampak prvi primer Ebole .... v Španiji.
RožleX
06. 10. 2014 22.07
+1
IvanZapornik
06. 10. 2014 22.08
+1
Malce nižje pa: Trese se stolček Junckerjevemu komisarskemu kandidatu .... iz Madžarske.
IvanZapornik
06. 10. 2014 22.10
Kwa pa ovce doma pišete, pa ni pomembno za EU ....
Xit
06. 10. 2014 22.10
-2
RožleX
06. 10. 2014 22.06
+3
Poslanci so pa tolk šokirani...,da bodo rezultati šele jutri znani okoli 19h.......
baroso
06. 10. 2014 22.05
fotka na naslovnici pa ''kdor se zadnji smeje..''
Mr.
06. 10. 2014 22.05
+2
Dober dan žalost!
King_of_Gonzo
06. 10. 2014 22.05
+2
Pahor nas je 2krat spravu v amerske videosmesnice...tale alencica pa osramotila pred celo evropo...miro..sedaj si ti na potezi haha
jani75
06. 10. 2014 22.05
+2
če ste bili malo pozorni je vsakemu poslancu ki je ni napadel z vprašanjem za konkretna vprašanja želim konkretne odgovore ga je naslovila hvala spoštovani poslanec ali poslanka........tiste ki pa so jo takoj spregledali in jo začel trgat na koščke pa je komaj zmomljala hvala za vprašanje.....že tle je pogrnila kajti če enga dva ali tri z spoštovani poslanec pol vse al pa nobenega............
BandaKomunisti?na
06. 10. 2014 22.03
+1
Vsaka stvar je za neki dobra ... opozarjanje očitno ni zaleglo ... bo pa tole dober dokaz kdo je vodil in kdo vodi SLovenijo ... brez indicev, pa to ...
belaovca
06. 10. 2014 22.06
King_of_Gonzo
06. 10. 2014 22.03
+0
Stanovnika bi gor poslal..bi ga se bol razumeli...bi mislili,da gledajo dokumentarec o churchilu haha levaki...vasa bistroumnost je popovno presenetila evropo in slovenijo katapultirala ob bok svici..kak francosko nemski vlak neki...mi smo kar zdrvel mimo njega...severna koreja styl pa to :-) :-) :-)
Schnitzel
06. 10. 2014 22.13
Samo za informacijo, pametnjakovič: Stanovnik je bil 15 let izvršni sekretar Ekonomske komisije OZN za Evropo
_guest
06. 10. 2014 22.03
-1
Predstavitev ni bila tako slaba kot se zdaj piše. To da strokovno ne pozna področja pa so tako vsi vedeli.