Brecljeva ne bo sekretarka

Direktorica službe za razvoj sodne uprave na vrhovnem sodišču Tina Brecelj ne bo postala državna sekretarka za pravosodje in javno upravo. Po pojasnilih ministrstva kandidatki ministra Senka Pličaniča nasprotujejo koalicijske stranke.

Po poročanju Dela je direktorica službe za razvoj sodne uprave na vrhovnem sodišču Tina Brecelj potrdila sprejem ponudbe ministra za pravosodje in javno upravo Senka Pličaniča za prevzem enega od položajev na pravosodnem ministrstvu.

Po informacijah Dnevnika naj bi njenemu imenovanju nasprotovali v koalicijskih vrstah oziroma predvsem v SDS. Uradne razlage za nasprotovanje ni. Menda pa ni pravih "političnih barv", saj je bila pred odhodom na vrhovno sodišče sekretarka takratnega predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča Aleša Zalarja.

Vlada

Minister Senko Pličanič je še edini v Janševi vladi brez državnega sekretarja. (Foto: Damjan Žibert)

Tako Pličanič ostaja edini minister v vladi brez državnih sekretarjev, saj mu ni uspelo dobiti niti državnega sekretarja za javno upravo. Po poročanju Dela pa nekateri zavrnitev Brecljeve razumejo kot namig, da se je zaradi nekaterih svojih stališč v zvezi s prenosom tožilstva na notranje ministrstvo znašel v nemilosti največje vladne stranke SDS.

Po informacijah Večera pa je Pličaničev predlog za imenovanje Brecljeve na mesto državne sekretarke v torek na kadrovski komisiji vlade padel, ker so se "spremenile okoliščine". A naj bi Brecljeva ne bila prvo zavrnjeno Pličaničevo ime. Očitno predlogi ne ustrezajo SDS, piše časnik.

V ožjem krogu je na izbiro več kandidatov

Pličanič zaenkrat ne želi komentirati zadeve, zato ni odgovoril na vprašanje, ali je že opustil predlog za imenovanje Brecljeve na mesto državne sekretarke ali bo vztrajal pri njem. Prav tako ni komentiral koalicijskega dogovora, da si lahko minister izbere svoje sodelavce.

Je pa dejal, da načrtuje dva državnega sekretarja. Po njegovih pojasnilih že od nastopa funkcije išče primerne ljudi, vendar ni preprosto najti ljudi z ustreznimi strokovnimi referencami, ki bi želeli v takšno službo v državni upravi.

Z ministrstva so sporočili, da je Brecljeva ena izmed strokovnjakov, ki jih je minister Pličanič povabil k sodelovanju. "Koalicijske stranke se z njenim imenovanjem niso strinjale," so pojasnili. Poudarili so, da medtem ostaja nespremenjeno izhodišče ministra pri izbiri državnih sekretarjev, ki je, da gre za imenovanje kadrov z visoko stopnjo strokovnega znanja.

Dodali so, da je v ožjem krogu na izbiro več kandidatov, "o konkretnih imenih pa bo javnost obveščena po njihovem imenovanju na seji vlade, ki imenuje državne sekretarje na predlog ministra".

Iz DLGV, ki je tudi predlagala Pličaniča za ministra, so sporočili, da se še niso ukvarjali z zadevo. Dodali pa so, da "stojimo na stališču, da si vsak minister sam izbira državne sekretarje brez kakršnega koli vmešavanja drugih strank".

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 11
JezekTekaTeka32 29.03.2012 10:22:52
JJ že ve kaj je dober ... kadrirati s pametjo ... popucat vso levo nesnago ... cm po cm ... brez popuščanja in temeljito ... BRAVO VLADA !!!
Več komentarjev