Slovenija

FOTO: Ponoči na delu kar 700 gasilcev

Ljubljana, 19. 09. 2010 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.Z./D.L./M.R.
Komentarji
116

Elektro Ljubljana je spet priklopil večino transformatorskih postaj, brez elektrike je 'le' še 600 odjemalcev. V ponedeljek bodo zaprti nekateri vrtci. Pod vodo je trenutno ljubljansko Barje. Na pomoč prihajajo tudi vojaki.

Poplave še vedno pestijo Slovenijo. Največ padavin je na območju Ljubljane padlo med 2. in 3. uro ponoči. Glavni naval vode je bil na Gradaščici pri Dvoru ob 4.30, zjutraj pa se je na poplavnem območju ob Malem grabnu voda pričela umikati.

Na Barju razmere vse hujše

Poplave na Rudniku
Poplave na Rudniku FOTO:

Na barjanskem območju Ljubljane se dotok poplavne vode še vedno stopnjuje, poplavno območje se veča. Med drugim je poplavljeno območje med obvoznico, Peruzzijevo ulico in Ljubljanico, je sporočil namestnik poveljnika Civilne zaščite Mestne občine Ljubljana Robert Kus. Prebivalcem so še vedno na voljo vreče in pesek na Litijski cesti 261. V Črno vas pa so pesek in vreče pripeljali tovornjaki civilne zaščite.

Voda, tako površinska kot podtalnica, še vedno močno pritiska z ljubljanskih vzpetin: Šišenski hrib, Rožnik, Golovec. Prebivalci na tem območju naj še naprej ščitijo svoje objekte pred vdorom vode in naj dvignejo predmete na višjo raven, še svetuje Kus.

Do večera so na območju Ljubljane razdelili 700 ton peska in 30.000 vreč.

Poplave na Rudniku
Poplave na Rudniku FOTO:

V nekaterih delih Ljubljane se voda umika

Vsi, ki potrebujete pomoč v oblačilih, hrani, vodi in drugo humanitarno pomoč, pokličite Rdeči Križ, Območno združenje Ljubljana, na tel. št.: 01 241 43 00.

V nekaterih delih prestolnice se je že zjutraj voda toliko umaknila, da so pripadniki civilne zaščite pričeli s pomočjo občanom pri črpanju vode.

Z delom so že končali na naslednjih območjih: Gameljne, Vrhovci, Kosovo polje, Murgle, Rakova Jelša. Robert Kus pravi, da bodo na vrsto prišli prav vsi, vendar ko bodo na vrsti. Ocenjujejo, da bo črpanje potekalo najmanj 24 ur.

Ponoči na delu več kot 700 gasilcev

Ponoči ne bodo počivali, prav nasprotno, delali bodo s polno paro. Kot so sporočili z Uprave za zaščito in reševanje, bo na terenu več 700 gasilcem. 500 ljubljanskim se je zvečer pridružilo 90 kolegov iz Gorenjske in 145 iz Pomurja, pridružilo se jim bo tudi 150 vojakov. Če bo treba, pa jim bo v ponedeljek na pomoč priskočilo še okoli 240 gasilcev iz širšega območja Gorenjske, Maribora, Celja in Pomurja.

Potek odtekanja poplavne vode
Potek odtekanja poplavne vode FOTO: mestna občina Ljubljana

Popis škode

Samovoljno kopanje kanalov za odvodnjavanje poplavne vode je prepovedano. Z dejanjem, ki le malo pomaga enemu objektu, lahko povzročite poplavljanje velikega števila objektov in se izpostavite odškodninski in kazenski odgovornosti. Robert Kus

V prihodnjih dneh bodo prebivalce pozvali k prijavi škod zaradi poplav, pri čemer se stanovanjska oprema pri tem popisu ne upošteva. Nato bo oškodovance obiskala popisna komisija. Kasneje se bo vlada odločila, ali bo zagotovila pomoč ali ne, komu in v kakšni višini. Natančnejša navodila bodo posredovali v ponedeljek dopoldne.

Uničeno opremo na kosovni odpad

V poplavah uničeno stanovanjsko opremo naj prebivalci odložijo na mesta za zbiranje kosovnih odpadkov. Odvoz na poplavnem območju na Viču bo v torek zjutraj. Ostale poplavne odpadke ločujte in odlagajte v svoje zabojnike, kot je to običajno. Če je nujno potreben odvoz poplavnih odpadkov, pokličite Snago na telefonsko številko 041 341 800. Odpadke lahko občani jutri in naslednje dni tudi sami odpeljejo v zbirni center na Barje. To še posebej velja za nevarne snovi (barve, laki), svetujejo.

Poplave zajele 28 občin

Namestnica poveljnika civilne zaščite za ljubljansko regijo Elza Majcen je pojasnila, da so poplave zajele 28 občin na njihovem območju. Najhuje je na območju Mestne občine Ljubljana, drugje – na območju Vrhnike, Ivančne Gorice, Grosupljega, Litije in Iga – pa je stanje po njenih besedah obvladljivo. Zaradi nadaljnjega naraščanja rek na območju Ljubljane Majcnova opozarja, da se utegnejo preko dneva razmere poslabšati še v krajih Črna vas, Gameljne ter Zgornji Kašelj in Spodnji Kašelj.

Oskrba s pitno vodo v Ljubljani za zdaj še ni ogrožena, poglejte pa si, v katerih krajih je!

Zaradi poplav zaprti trije vrtci

Nekateri otroci v ponedeljek ne bodo mogli v svoje domače vrtce. A brez skrbi, na začasnih lokacijah jih bodo pričakale znane vzgojiteljice.
Nekateri otroci v ponedeljek ne bodo mogli v svoje domače vrtce. A brez skrbi, na začasnih lokacijah jih bodo pričakale znane vzgojiteljice. FOTO: Damjan Žibert

V Ljubljani bodo zaradi poplav do nadaljnjega zaprte enote Vrtca Viški gaj:

– enota Kozarje, Hacetova ulica 13,
– enota Bonifacija, Ulica Malči Beličeve 20,
– enota Zarja, Reška ulica 31.

Prvi dve enoti sta poplavljeni, zato bo potrebna daljša sanacija prostorov vrtca, do enote Zarja pa zaradi stoječe vode ni mogoče priti. Odprt bo takoj, ko se višina vode zniža in bo mogoče prečrpati okoliško vodo, kar bo prioriteta gasilske službe.

Starše pozivamo, da če lahko zagotovijo domače varstvo, naj nekaj naslednjih dni otrok v vrtec ne vozijo.

"Za vse otroke iz navedenih enot Vrtca Viški gaj bomo poskrbeli z nadomestnimi začasnimi lokacijami v bližnjih vrtcih in šolah,“ so sporočili iz Mestne občine Ljubljana. Otroke bodo tam pričakale domače vzgojiteljice iz njihovih oddelkov. Vrtec bo odprt do 17. ure, prejemali pa bodo tudi vse obroke. Poglejte razpored selitev.

Dodatne informacije lahko dobite na spletni strani Vrtca Viški gaj, pri ravnateljici Ivanki Jaušovec (telefon 041-645-039, elektronska pošta ivanka.jausovec@siol.net) ter pri pomočnici ravnateljice Dragici Ropret Žumer (telefon 051-374-249, elektronska pošta vvg-pom.ravnatelja@guest.arnes.si).

Sicer so v ljubljanskih šolah in vrtcih imeli le manjše težave, ki so jih že odpravili, tako da bodo delali normalno. Voda je vdrla v zaklonišče vrtca Otona Župančiča, enota Čebelica, ter v kletne prostore vrtca Črnuče. V osnovni šoli Bičevje je poplavilo kurilnico, ponekod so imeli manjše težave z zamakanjem.

Poplava na Viču v Ljubljani.
Poplava na Viču v Ljubljani. FOTO: Damjan Žibert

V najbolj kritičnem trenutku brez elektrike ostalo 3600 odjemalcev, trenutno še 600

Zaradi naraščajoče vode je podjetje Elektro Ljubljana že včeraj na poziv odjemalcev in gasilskih enot izvajalo preventivne izklope nizkonapetostnih vodov in transformatorskih postaj (TP), in sicer tam, kjer je voda dosegla nivo razdelilnih omaric in nizkonapetostnih priključkov.

Trenutno je izklopljenih 15 transformatorskih postaj, in sicer dve na področju Viča, šest v Kočevju, ena na območju Vrhnike ter šest na območju Novega mesta, kjer so se težave pojavile šele v večernih urah. V Elektru Ljubljana ocenjujejo, da je brez električne energije približno 600 odjemalcev.

Tako kot včeraj ostajajo izklopljene sledeče transformatorske postaje: 

Ponoči je bila na terenu celotna izmena Gasilske brigade Ljubljana, sedem gasilskih društev, delavci Javnega podjetja Vodovod-kanalizacija ter podjetje KPL. Vso noč so polnili protipoplavne vreče. Do 11. ure danes so prebivalcem razdelili 24.000 vreč in 600 ton peska. Še vedno jih lahko dobite na Litijski cesti 261, v podjetju KPL.

Ljubljana mesto:
TP Avtoline Tržaška (predvsem negospodinjski – ostali odjem)
TP Tržaška 287 (izklopljen samo en TR)

Ljubljana okolica:
TP Podpeč GTP Hoja – Vrhnika.

Kočevje:
TP Dom ostarelih Videm,
TP Pri cerkvi Struge,
TP Raplovo,
TP Raplovo Sever,
TP Tržič,
TP Podtabor.

 

Novo mesto:
TP Roje,
TP Drama,
TP Hrvaški Brod,
TP Hudorovič,
TP Mršeča vas,
TP Zameško.

Previdno z električnimi aparati!

Če se vam je razlilo kurilno olje, to javite na 112 in pooblaščeno podjetje za odstranjevanje nevarnih snovi. Seznam teh podjetij najdete tukaj.

Prizadeti odjemalci naj izključijo vse varovalke prizadetih tokokrogov ter izklopijo vse električne aparate iz vtičnic. Z njimi naj ravnajo tako, kot da so pod napetostjo. Vse električne aparate, ki so bili poplavljeni, je treba pred ponovnim vklopom temeljito očistiti in osušiti, še opozarjajo na Elektro Ljubljana in dodajajo, da naj odjemalci po vrnitvi elektrike postopoma ponovno priklopijo posamezne tokokroge.

V primeru izpada varovalke prizadetega tokokroga je treba dodatno osušiti prizadete prostore, predvsem na mestih, kjer potekajo inštalacijski vodi. Če se bodo izpadi varovalk po osušitvi ponovili, pa naj pokličejo svojega vzdrževalca električne inštalacije.

Začasne lokacije za vrtec Viški gaj
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (116)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tupo 3
20. 09. 2010 22.27
+1
LJUDJE!!!! KOT GASILEC SEM V AKCIJI ŽE OD PETKA OD 15.30 URE IN ŠE DELAMO SAMO DEJTE SI DOPOVEDAT TUDI DA ČE JE VODA TAKO VISOKA NIMAMO KAM PUMPATI KER TA VODA KI BI JO SPUMPALI TEČE NAZAJ. PA NE MISLT DA NE DELAMO NM SKOS GROZJO Z NOŽI PIŠTOLAMI MI SMO PA PROSTOVOLCI PA SAM SKUŠAMO ČIM BOLJ POMAGAT PROBITE POMISLT NA VSE NE MISLT SAM NASE K POL NEBOTE NČ NRDIL. ČE PA GASILCEV NI KLIČTE 112 DOKLER NE PRIDEJO, PA BOMO PRŠLI MOTE PA VEDT DA NISTE POD VODO SAMO VI AMPAK CELO BARJE IN VIČ KJER SMO MI ZAČEL ŽE V PETEK OB POL ŠTIRIH POPOVDNE. LAHKO JE BIT GASILC 5 UR NI PA LAHKO BIT GASILC 5 DNI !!!!!!!!
Tili96
20. 09. 2010 22.13
ižanka je grozna k pridš u naselje k je ws folk tm :(
srutek666
20. 09. 2010 07.26
važen da ma on mercedeza čerpav je na lizing on pa v baraki živi
normalno!
20. 09. 2010 07.12
na ižanki ni bilo še NITI ENEGA gasilca!!!! celo naselje je pod vodo!!!
Frane Šajn
20. 09. 2010 06.36
700 gasilcev vsaka čast fantom. Družba jim bo vrnila ob prvi priliki z "davkom" ,ko bodo fantje naredili kakšno gasilsko veselico, da si popravijo proračun.
soola
20. 09. 2010 02.04
Voda še kar počasi narašča.....
djdj
20. 09. 2010 01.41
Tip je pral podvozje.
soola
20. 09. 2010 00.27
Jaz danes dežuram že drugo noč, upam, da bo mirno minila.....
InterReflectlons
20. 09. 2010 00.26
Še dobro, da živim v Šiški, če ne bi še jst plaval!
Danijela Joši?
19. 09. 2010 23.50
pa je bil danes pri nas na ižanki okoli 16. ali 17. ure nek hidrolog pa je reku da nivo vode že pada ubistvu pa že ceu cajt narašča...hidrolog pa tak..aja pa gasilcev tut nobenih niti blizu nikjer čeprou smo že 100x klical..
alesst
19. 09. 2010 23.05
rajko203- sem mislil, da si eden od lokal patriotov, ki misli, da smo ljubljančani tisti , ki mislimo, da smo nekaj več. vse nas zanima samo, če bodo naša stanovanja ostal (kolikortoliko) cela. upam da je pri vas vse ok.
alesst
19. 09. 2010 23.02
rajko203 potem pa se opravičujem in vzamem svoje pisanje nazaj. oprosti.
upornik18
19. 09. 2010 22.37
alesst ne sem mislu na nekej druzga
malipandit@email.si
19. 09. 2010 22.37
na barju sem "ursicev stradon" se vedno narasca voda. Se malo
soola
19. 09. 2010 22.32
Pa tudi Ilovški štradon je že poplavilo....ko bi se vsaj ustavilo naraščanje podtalnice....
Tili96
19. 09. 2010 22.32
lejte folk žwim na igu jutr mam šolo na wiču (oš wič) in grem wn pogledat kakšn je stanje in widm gasilce u bifeju ej zakon to k se hvaljo kok majo enot ukol da pomagajo p take fore a popiwajo uresnic !!!!!!!!!!! nasrečno nm na igu ni nč zalil bajto tkoda morm potrkat aja pa folk to k jamrate kok wm zaliwa lejte wedl se je že prej d bo moćn dž in se bi loh prej prprawl ne pa da zdej jokate a mogoče we gdo a se da pridt z iga na wič po mestu k po autocesti se neda k je tržaška pod vodo ????
normalno!
19. 09. 2010 22.29
voda na Barju še kar narašča.. in to ful! in to tukaj, pri tabli konec Lj - proti Igu!
soola
19. 09. 2010 22.29
Bandit_ka19.09.2010, 22:25 Tudi na Ižanki, proti mestu se dviguje, še ena neprespana noč...upajmo na najbolje...
alesst
19. 09. 2010 22.22
rajko203, če je to letelo na naše dopisovanje v zvezi z barjem t isporočam, da pejt na skret pa ga vtakni v sifon pa poskrbi da ti ga tako scuza, da boš šel lahko spat, če pa ni letel na nas, pa oprosti vnaprej. bnam 2707 THX
BagrMacola
19. 09. 2010 22.17
Mene zanima, kakšno je trenutno stanje na viču? ali je še voda? jutri moram priti na faks (FE)