Slovenija

FOTO in VIDEO: Za zdaj lahko računajo le na agregate

Ljubljana, 06. 02. 2014 07.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.Š./N.D./STA
Komentarji
216

Delavci elektro podjetij se še vedno trudijo, da bi vsi prebivalci spet imeli elektriko. Največ težav je še vedno na območju Postojne, kjer je jasno, da za zdaj lahko računajo le na agregate. V nedeljo pa bi lahko elektriko dobili prek podeželskega voda.

Zaradi vremenskih razmer je na številnih območjih države še naprej motena oskrba z električno energijo. Kot pravijo v elektro podjetjih, so ponoči zabeležili dodatne okvare na že popravljenem omrežju. Zaradi drevja, ki je padlo na ceste, se do okvar težko prebijajo, kar upočasnjuje lokalizacijo in odpravo okvar.

Najhuje je na območju Logatca in Postojne, ki ga oskrbujeta dva daljnovoda. V Logatcu pričakujejo, da bodo luči spet zasvetile v soboto, v Postojni pa bodo po besedah tamkajšnjega štaba civilne zaščite v 20 urah dobil dva 800-kilovatna agregata iz Bratislave. Pričakujejo tudi, da bodo v 24 urah prispeli še trije agregati iz Italije.

V štabu postojnske civilne zaščite pravijo, da je župan Postojne Jernej Verbič v pomoč civilni zaščiti, gasilcem in ostalim dodatno povečal kadrovsko zasedbo kriznega štaba. Po informacijah civilne zaščite je prioriteta zagotavljanje dodatnih agregatov za oskrbo mesta in okolice z električno energijo. Na podlagi uradne informacije Elektra Primorska namreč ni več tehnične možnosti, da bi se električna energija za oskrbo mesta Postojna zaradi poškodb zagotovila preko daljnovoda, so pojasnili.

To po navedbah civilne zaščite pomeni, da se bo Postojna z okolico dalj časa napajala izključno z uporabo agregatov. Zaradi tega iščejo možnosti za nakup dodatnih agregatov, ki bodo v Sloveniji v roku nekaj dni. "V tem času bo podjetje Elektro Primorska poskušalo s preklopi občasno zagotavljati posameznim delom mesta električno energijo," so pojasnili in dodali, da zaradi tega prosijo za varčno rabo električne energije. Zagotovitev osnovnih pogojev bivanja bo po oceni civilne zaščite trajala še nekaj dni.

Prebivalcem Postojne bodo preko lokalnih medijev dali navodila o nadaljnjem ukrepanju, v roku 24 ur pa bodo skušali na vsako hišno številko dostaviti letak z navodili in nujno potrebnimi informacijami. Če bo treba, bodo vzpostavili tudi obveščanje javnosti z avtomobili preko zvočnih obvestil.

Obrambni minister Roman Jakič pravi, da bi v Sloveniji potrebovali še 475 manjših in 150 velikih agregatov, saj bo oskrba z elektriko v manjših krajih še naprej predstavljala težavo.

Občane ob tem pozivajo, naj primerno zaščitijo svojo lastnino, saj so opazili, da so v nočnih urah na pohodu tatovi. Občane opozarjajo tudi na previdnost zaradi lomljenja ledu.

Tudi v Postojnski jami si pomagajo z agregatom. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so jamo po dveh dneh v sredo ponovno odprli za obiskovalce, obiske po rednem urniku pa zaradi izpada elektrike omogoča lasten agregat. Tega imajo že skoraj trideset let zaradi težav, ki bi v jami lahko nastale ob prekinitvi električnega toka.

Postojnska jama je bila sicer dva dni zaprta zaradi nevarnosti poškodb, ki so ob ledolomu pretile na obiskovalce na cesti, parkirnem prostoru in na pešpoti proti vhodu.

Možna rešitev je podeželski vod

Družba Elektro Primorska je ponoči vzpostavila vod v dolžini kilometra in pol. Še preden so ga zagnali, pa se je zrušil še v dolžini 3,7 kilometra.

V družbi Elektro Primorska pravijo, da bodo do sobote poskušali usposobiti 20-kilovoltni daljnovod od Pivke do Postojne, s katerim bi lahko zagotovili elektriko mestu Postojna. To je nova rešitev za Postojno, potem ko so se minulo noč podrli stebri na drugem daljnovodu, ki so ga skušali začasno usposobiti, da bi mestu zagotovili elektriko. Na današnjem kriznem sestanku so se odločili, da skušajo iz Pivke čez Prestranek v Postojno pripeljati elektriko prek podeželskega voda. Tudi ta vod je poškodovan, da ga usposobijo, bodo njihove ekipe predvidoma delale do sobote zvečer, je pojasnil direktor sektorja za distribucijsko omrežje na Elektro Primorska Radko Carli.

Razmere na območju severne Primorske so se po dolgem času precej izboljšale. Gasilcem in civilni zaščiti so se pridružili tudi vojaki, prevzeli pa so tudi nove agregate. A delo še zdaleč ni končano.

Če jim to uspe, bodo v nedeljo dopoldne začeli postopoma odklapljati agregate v mestu in posamezne transformatorske postaje priklapljali na omrežje. Elektriko bodo tako dobili prebivalci v mestnem jedru. Podeželje bo še naprej na agregatih, dodaja Carli. Po njegovih besedah v Elektru Primorska računajo, da bi se njihove ekipe prihodnji teden do Postojne prebile še z Razdrtega.

Elektrika, ki bo v mesto prišla prek podeželskega daljnovoda od Pivke do Postojne, ne bo mogla napajati industrije v mestu, dodaja Carli. Za postojnsko družbo Liv so sicer že pred dnevoma zagotovili 2000-kilovatni agregat, tako da v omenjeni družbi lahko teče vsaj del proizvodnje.

Na območju Elektra Primorska je še vedno brez napajanja 281 transformatorskih postaj oziroma 4.886 odjemalcev. 5.410 odjemalcem so začasno oskrbo z elektriko zagotovili s pomočjo agregatov.

Zmanjšuje se število tistih, ki so še brez elektrike

Število odjemalcev brez oskrbe z elektriko se na območju Elektro Ljubljana počasi zmanjšuje. Potem ko jih je bilo zjutraj brez nje okoli 30.000, so do večera njihovo število zmanjšali na 14.500.

Preskrba z elektriko, ki je zaradi zmrzali zadnje dni veliko težav povzročila tudi na Štajerskem, se je popoldne občutno izboljšala. Če je bilo še sredi dneva brez napajanja okoli 5000 odjemalcev, je bilo takih po podatkih Elektra Maribor ob 17. uri le še 1915. Nenapajanih je trenutno še 100 transformatorskih postaj.

Največ težav je še vedno na območju Slovenskih Konjic, in sicer v Oplotnici, Poljčanah, Vitanju in Zrečah, kjer je brez elektrike še vedno 574 odjemalcev. Podobna slika je tudi na območju Slovenske Bistrice, in sicer v Planini in Šmartnem na Pohorju, kjer elektrike še naprej nima 540 odjemalcev.

Na območju Ruš je 293 odjemalcev brez napajanja v Lovrencu na Pohorju, Rušah, Kamnici in Selnici ob Dravi, 492 odjemalcev je brez toka na vodu proti Pohorju, 108 na območju Sladkega Vrha proti Velki, 56 odjemalcev na območju Podvelke.

Predsednik uprave Elektra Maribor Boris Sovič je povedal, da si njihove ekipe prizadevajo za čim prejšnjo odpravo preostalih napak, a prehajajo v vedno bolj zahtevne in višje predele z razgibanim terenom in je zato sanacija vse težja. Kdaj bodo vsi odjemalci imeli elektriko, za zdaj še ne more natančno napovedati.

Danes si je razmere na območju Elektra Maribor ogledala tudi predsednica vlade Alenka Bratušek z obrambnim ministrom Romanom Jakičem. Po sredini tragični delovni nesreči, v kateri je v Tinju umrl mladi 20-letni delavec, je opozorila, da je na prvem mestu vselej varnost tistih, ki odpravljajo posledice po hudi naravni katastrofi.

Vlada bo za prve ukrepe namenila 317.000 evrov, denar bo šel za nakup 40 agregatov, popravilo telekomunikacij in za nove protipoplavne vreče.
Na območju Elektra Celje so se popoldne razmere v oskrbi z električno energijo nekoliko poslabšale, saj so se pojavile nove okvare na Koroškem in na območju Krškega. Brez elektrike je bilo tako ob 16. uri 635 odjemalcev na Koroškem, v Šaleški in Savinjski dolini 770 odjemalcev in na območju Mokronoga 267 odjemalcev, so sporočili z Elektra Celje.

Na območju Gorenjske je motena oziroma prekinjena oskrba z električno energijo še pri približno 1500 odjemalcih, so sporočili iz Elektra Gorenjska. Kot dodajajo, se vse razpoložljive ekipe na terenu v nevarnih razmerah neprestano trudijo odpravljati napake. Obenem opozarjajo, da bo do motenj pri oskrbi z elektriko prihajalo tudi v prihodnjih dneh.

Ob udaru elektrike umrl delavec

Pri sanaciji srednje-napetostnega omrežja v naselju Rep v bližini Tinja na Pohorju je včeraj prišlo do nesreče, v kateri je zaradi zastoja srca ob udaru elektrike umrl 20-letni delavec. Neuradno naj bi se dotaknil žice, v katero naj bi prehitro spustili elektriko.

Ne dotikajte se poškodovane napeljave

Delavci elektro podjetij so na terenu vse od začetka ledene ujme, saj se trudijo, da bi prebivalci, ki so ostali brez elektrike, čim prej normalno zaživeli.

V številnih krajih pa imajo delavci težave zaradi težko dostopnega terena. V elektro podjetjih prebivalce opozarjajo, naj se ne zadržujejo na območjih, kjer so v žled ujeti daljnovodi in električni kabli. Prebivalci naj prav tako ne poskušajo odstranjevati poškodovanih žic, kablov ali drogov.

Milijonska škoda

Škoda na omrežju je sicer milijonska, pravijo prve ocene elektro podjetij. Samo na področju Elektra Primorska je na podlagi prve ocene škode poškodovanih ali uničenih približno 300 kilometrov omrežja. Za sanacijo okvar bodo potrebovali približno 12,5 milijona evrov. Na Elektro Ljubljana pa so v torek ocenili, da je na njihovem distribucijskem omrežju nastalo vsaj med pet in deset milijonov evrov škode.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (216)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

5ra04
07. 02. 2014 13.10
Veliko se sliši kako so delavci ELEKTRA,GASILCI spoštovani...AMPAK MENE ISKRENO ZANIMA, ČE BODO DELAVCI DELEŽNI KONEC LETA KAJ OD DOBIČKA???????LEPO SE JE HVALIT Z DELAVCI, AMPAK DELIT Z NJIMI USPEŠNO DELO PA JE ŽE TEŽKO!!! IZGLEDA DA SO MANJKALI V ŠOLI PRI DELJENJU :-)))
Biofanatik
07. 02. 2014 07.07
Čigave agregate, tavelike smo dobili iz tujine ker jih doma enostavno nimamo??
clox
07. 02. 2014 07.37
bandit1
07. 02. 2014 07.05
-1
Ja pa kako naj nekoga zaprosiš za pomoč če mu prepoveš uporabo njegove zemlje (vojaško strelišče poček). Napuh, aroganca lakot so značilnosti vodstva PO občine, sicer pa imajo spomenik \"LAKOTE\" (obnovljen park ki je kot bi padla atomska bomba) v centru mesta za katerega smo dali vsaj 200.000€ ki nas bo opominjal na naslednje volitve
iGURT
07. 02. 2014 04.44
+3
NUJNO OBVESTILO VSEM OBČANOM IN DRŽAVLJANOM! Obvestilo o prepovedi dotikanja generatorjev ali njihovih delov Spoštovani! Pozivamo vas, da vse enote, ki opravljajo operativne naloge na terenu, ter tudi širšo javnost, seznanite, da naj se ne dotikajo generatorjev ali njihovih delov, ker je to smrtno nevarno. Lep pozdrav, PODPORA ŠTABU CIVILNE ZAŠČITE RS Uprava RS za zaščito in reševanje
Rossi 46
07. 02. 2014 04.21
-1
Če me spomin ne vara je pred ca.5 leti želel Elektro primorska na kritičnih delih potegniti daljnovode umakniti ter potegniti el. energijo po tleh a jim pametni Primorci takrat tega niso dovolili, saj bi morali na silo podirati drevesa in še odškodnine so zahtevali sedaj pa ponovno jamrajo kako je hudo brez elektrike. To so pač rdečkari radi bi imeli vse nič pa ne bi dali oz. sami NAREDILI.
nan?iban?i
07. 02. 2014 01.03
+0
HITRA IN UČINKOVITA AKCIJA,DA PO ENEM TEDNU DODELIJO300.OOO,00 EU.SAM BOG JIM NE MORE POMAGATI.
nan?iban?i
07. 02. 2014 01.01
+1
Nša vlada tako pomaga,da se hodita Alenčica in Jaklič kazat namesto,da bi z Štaba vodila akcijo za reševanja.To je sramota,da po enem tednu pridejo do nekaterih domačij.Sedaj bodo šele odobrili 300.000,00 EU za nakup generatorjev namesto pred enim tednom.,če bi nas kdo napadel,bi se začeli organizirati,ko bi sovražnik obkolil Ljubljano kakor se obnašajo pri tej katastrofi.Ljudje kar ste volili to pa sedaj žanjete.Upam,da vas bo že enkrat srečala pamet in ne boste več volili teh levih potuhnjencev,ki vedno obljubljajo blaginjo za vse.Ustvarjajo pa jo le za sebe in svoje podložnike.Volite desne levi pa naj grejo v rusijo k svojim idejnim vodjem in zopet bo Slovenija lepa in čista Država.
iGURT
07. 02. 2014 04.41
+3
..ker je neka razlika a? Kot da vsi ne delajo samo za sebe ...
ginem
07. 02. 2014 06.20
gooti
07. 02. 2014 00.39
+3
Danes sem v službi malo razmišljal no kdo še ne ve ,delam na bencinskem servisu in v ponedeljek spreminjam cene .Kar je zanimivo iz srede na četertek sem jih spet ...dizel smo v državi pocenili za 3,6 cen zaradi vladnega ukrepa in agregatov ki ustvarjajo elektriko ljudem katerim je ta ledena ujma uničila dobavo električne energije do domov.In kaj naj k temu dodam ...agregati niso transportna sredstva ,torej bi lahko trošila tudi kurilno olje .strošek je majnši.Vlada pa,da je ne vem kaj naredila... koga vi imate za norca ,da ste znižali ceno diezela .Vam povem prevelike trošarine in davke si jemlete ,pa še nekaj je BIO DIZEL je še cenejši kot vaša pocenitev za 3,6 cen.Ampak sedaj Slovenci pač očitno ploskamo vsem tem rešiteljem ,ampak vedite če bi goriva znižali za 0,2 eur bi bilo premalo pa lep večer želim
York
07. 02. 2014 00.16
+7
Gasilcem lahko pomagamo vsi - z enim SMSom. Hvala vsem gasilcem, ki v teh dneh brez prestanka pomagajo na vseh koncih. Tudi vi jim lahko pomagate nazaj - pošljite SMS s ključno besedo GASILEC na telefonsko številko 1919. Donirali boste 1€ za prostovoljne gasilske enote in tako prispevali k večji varnosti vseh nas. Če si SMS-a ne morete privoščiti delite vsaj to obvestilo med vaše prijatelje. Gasilski pozdrav \"Na pomoč!\" in hvala!
Volimo Janšo
07. 02. 2014 00.14
+1
ZELO ZELO slaba novica za Zemljarića in Conpany, danes je bil v nemčiji udbaški plaćenec Hanzi ali Milan Dorić zaslišan in odredil se mu je pripor, Zemljariču so štete zadnje URE, TIK - TAK, TIK - TAK,
gooti
07. 02. 2014 00.45
+3
nan?iban?i
07. 02. 2014 01.09
+3
čE JE PA TO RES SEM PA RES VESEl,DA ZAČNEJO TO TERORISTIČNO ORGANIZACIJI SDV-UDBO LOVITI PO EVROPI.V SLOVENIJI SE JIM TAKO NE UPAJO SKRIVITI NITI LASA NA GLAVI.
iGURT
07. 02. 2014 04.38
+1
Pettau
07. 02. 2014 00.06
+2
Lepo nas perejo !! vsi portali in dnevniki poročajo le o ŽLEDU !! ker to si sedaj IN in oni so IN !! pa ne zmanjšuje to dejstva, ali karkoli za vse prizadete v tej naravni nesreči. Ki pa ni naravna ampak umetna !! + tega spoštovani, v Tuzla je ves teden kot bojišče v Ukrajini, pa noben medij po naročilu naše ud-bo ma-fije ne sme poročat, da se ja ne bi kje mi slovenceljni zbudili iz mokrih sanj in slučajno pomislili, ali pa se streznili...sedaj pa se morem upret !! + tega pa preverite, koliko je država namenila ma-fijskim bankirjem, koliko pa za prostovoljce 0 !!! sramota !! kje ste Slovenci ??? Admin niti ne briši tega posta ! hvala lep večer!
1nsAn3
06. 02. 2014 23.47
+0
Na živce mi grejo vsi ti poslanci ki nosijo svoje gobce okoli in delajo nič drugega kot gužvo, ker res ne vidim smisla da se kažejo tam za brezveze, pa še pametne se delajo tale Bratuškova bi mogla res bit odvisna od agregatov da bi videla kako je to. Res mi grejo na živce če bi me kdo prišel obiskat bi jih poslal tja od koder so prišli. Namesto da hodijo okoli in se delajo pametne naj raje pogledajo če se da kje dobiti kak dinar za te prostovoljce. Tudi sam sem pomagal pri čiščenju za vikend ko doma ni bilo elektrike in vam povem da je grozno, ni konca temu žledu, vejam po tleh, itd. Potrkam na les, sreča da imamo elektriko in vse, ker vem da marsikdo tega nima. Pa lep večer še naprej.
nan?iban?i
07. 02. 2014 01.13
+2
Nisem videl nobenega poslanca samo Alenčico in Jakliča kako po blatu hodita in resnično delata gužbo,druge korist pa tako ni od njiju.
simple_mind
06. 02. 2014 23.43
+1
Mogoče bi se vendarle kaj prikazal minister za energetiko ? Aja, ... nimamo ministrstva za energetiko,... Mogoče pa minister za infrastrukturo,... ali pa celo za kulturo ? Ali pa minister za gospodarstvo, če bi bil ?
Volimo Janšo
06. 02. 2014 23.01
+7
Dva nova dalnovoda ki sta se zgradila v času komjunarskega socializma sta se popolnoma zrušila, dalnovod katerega so zgradili Italjani leta 1937 pa je popolnoma nedotakliv, še zmeraj stoji trdno kod leta 1937,
Generation X
06. 02. 2014 23.32
+3
zgleda da moramo počakat spet na kako drugo'novo' državo da spet kaj naredi,....ker ta samo krade,...
Biofanatik
07. 02. 2014 07.11
+1
Kolkrat sem že napisu; ponovno osamosvojit novo ustavo in zakonodajo itd...
exdetektiv
07. 02. 2014 07.29
+1
Ej...VOLIMO jANŠO...SEVEDA TOČNO TAKO JE AMPAK TI SPLOH NE VEŠ DA SO TEM DALJNOVODOM DODAJALI VIAGRO
veseli_lojzek
06. 02. 2014 22.17
+9
Na bolha.com se naprodaj nahaja cca 500 gospodinjskih agregatov. Tu bi jih lahko vlada na hitro dobila. Mesečni dohodek direktorjev slabe banke bi zadostoval za nakup vseh teh agregatov, ki v tej elektro krizi stojijo.
totototoo
06. 02. 2014 22.01
-24
ah ka da je problem brez štroma bit...mi u ljubljani smo najbol trdožiu narod !
chadmaster1
06. 02. 2014 21.50
+4
ZAKAJ SE LOMIJO DALJNOVODI...................1 m kabla je držalo za 3 plastenke ledu, to je 1,5kgx 3 -4,5kg potem pa je en kabel dolg 100m in znese skoraj pol tone,.....dodaj še 5-10 kablov in imaš 5 ton + veter+ voda se zažre med člene...šravbe in se ob zamrznitvi razširi in voolaa pade stolp
lars1102
06. 02. 2014 21.36
+9
nakraden dnar vrnit pa sanirat škodo.......!!!!!!!!!!!!!!!!!......še ostalo booooooo!!!!!
exdetektiv
07. 02. 2014 07.33
romeob
06. 02. 2014 21.35
+1
e slovenia.....
mogerad
06. 02. 2014 21.29
-1
ma rode je jezen ki so teji na vladi pa ker je skoruptiran kot vsi slovenci se je zmenil z onim tam zgoraj, ker ima zveze, da se malo poigra z nami