Slovenija

Brez te opreme in ustrezne pripravljenosti nikar ne odhajajte v gore

Ljubljana, 08. 12. 2016 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Čeprav se največ nesreč v gorah zgodi julija, avgusta in septembra, je še posebej v zadnjih letih nesreč veliko tudi pozimi. Glavni razlogi zanje so zdrs, nepoznavanje terena in slaba telesna pripravljenost. Policisti gorske enote so letos izvedli 143 helikopterskih reševanj, lani 116, leta 2014 pa le 75. To kaže na zaskrbljujoč trend.

Planincev, ki v gore zahajajo tudi v zimskem času, je v zadnjih letih vse več, zato je več tudi nesreč. Da bi jih preprečili, morajo obiskovalci gora nujno upoštevati pravila varnega gibanja in poskrbeti za ustrezno opremljenost, so poudarili Planinska zveza Slovenije (PZS), gorski reševalci in policija. Vzrok za največ nesreč je še vedno zdrs. 

Zadnja leta je veliko nesreč v naših gorah tudi pozimi.
Zadnja leta je veliko nesreč v naših gorah tudi pozimi. FOTO: Planinska zveza Slovenije

Čeprav se največ nesreč v gorah zgodi julija, avgusta in septembra, je še posebej v zadnjih letih nesreč veliko tudi pozimi, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) Igor Potočnik. Glavni vzroki zanje so zdrs, nepoznavanje terena in slaba telesna pripravljenost.

Kot je pojasnil policist gorske enote policije Martin Drnovšek, so letos izvedli 143 helikopterskih reševanj, lani 116, leta 2014 pa le 75, kar po njegovih besedah kaže na zaskrbljujoč trend. Obiskovalci gora so vse bolje opremljeni, a je še vedno preveč takšnih, ki opremi posvečajo premalo pozornosti, je opozoril. Da bi stanje izboljšali, so policisti s sodelavci letos v slovenskih gorah izvedli 18 preventivnih akcij.

Ni dovolj zgolj oprema, pač pa jo je potrebno znati tudi uporabljati

Strokovni sodelavec PZS in inštruktor GRZS Matjaž Šerkezi je poudaril, da so lahko razmere v gorah povsem zimske tudi tedaj, ko narava v nižjih predelih kaže drugačno podobo. Ne glede na količino snega mora obiskovalec gora v zimskem času tako imeti s seboj lavinsko žolno, sondo in lopato. Življenje lahko v primeru plazu reši tudi nahrbtnik z zračno blazino, a vsa oprema po Šerkezijevih besedah ni veliko vredna, če je imetnik ne zna uporabljati.

Ne glede na količino snega mora obiskovalec gora v zimskem času tako imeti s seboj lavinsko žolno, sondo in lopato.
Ne glede na količino snega mora obiskovalec gora v zimskem času tako imeti s seboj lavinsko žolno, sondo in lopato. FOTO: Planinska zveza Slovenije

Na to je opozoril tudi predsednik komisije za reševanje iz plazov pri GRZS Klemen Volontar, ki je povedal, da so tudi letos za obiskovalce gora pripravili več usposabljanj, na katerih bodo lahko v praksi spoznali pravila varnega gibanja v gorah in uporabo opreme. Kot je poudaril, pa tovrstna prizadevanja pristojnih služb niso zares učinkovita, če ne dobijo povratnih informacij.

Tako so med drugim pripravili anketo o snežnih plazovih, s katero so preverjali znanje, opremljenost in izkušnje posameznikov. Rezultati so po Volontarjevih besedah koristni, a bi si jih želeli še več.

V primeru plazu vas lahko reši tudi nahrbtnik z zračno blazino.
V primeru plazu vas lahko reši tudi nahrbtnik z zračno blazino. FOTO: Planinska zveza Slovenije
Pred obiskom gorskega sveta pozimi je treba preveriti tudi odprtost planinskih koč. Med 164 oskrbovanimi kočami (od skupno 179 planinskih koč, zavetišč in bivakov) jih je v zimskih mesecih odprtih 121, večinoma ob koncu tedna in praznikih, stalno odprtih pa je 58, od tega 25 vse dni v zimskih mesecih, 33 pa vse dni razen ob ponedeljkih in/ali torkih.

Zavetje lahko planinci najdejo tudi v planinskih postojankah, ki pa so po opozorilih načelnika gospodarske komisije PZS Janka Rabiča v zimskem času v nekaterih primerih zaprte. Kot je poudaril, je ključno sprotno informiranje o odpiralnem času posameznih postojank. Aktualni podatki o odprtosti planinskih koč so ažurno objavljeni na spletnem mestu PZS.

Generalni sekretar PZS Matej Planko je spomnil na pomen ustreznega zavarovanja, brez katerega je lahko še posebej v tujini reševanje zelo drago. Obiskovalci gora ga lahko pridobijo tudi s članstvom v PZS, je pojasnil Planko.

Planinci lahko varnostne napotke in druge informacije sicer pridobijo na spletnih straneh PZS, na voljo pa so jim tudi različne zloženke in drugo gradivo. Kot so poudarili udeleženci konference, je treba biti pri informiranju prek družbenih omrežij zelo previden, saj so lahko tamkajšnje informacije zavajajoče ali celo napačne.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
09. 12. 2016 08.14
To je bolj obvezna oprema za turno smuko.
toukr
08. 12. 2016 19.25
+1
Ni pomemben samo lavinski trojček, ne pozabit tudi na planinski trojček, pir,vino in žganje.
wolfterier
09. 12. 2016 16.12
+1
Dolge gate pa dve flaše šnopca,minimalno,ejga !
jezek007
08. 12. 2016 18.47
+1
Pravijo, da so družabna omrežja pogosta zavajujoča... a tale prispevek pa ni? Hodim v hribe, tudi pozimi in se nikakor ne strinjam, da sedaj je pa vedno treba imeti komplet opreme. Prvo kot prvo, se je potreba pozanimati za razmere. Če je star, predelan sneg in da ga je malo, seveda ne boš nosil lopate sabo, ampak kvečjemu dereze in cepin, kar je v visokogorju res obvezno v zimskem času. Je pa zelo odvisno na kater hrib sploh greš in seveda v kakšnih razmerah. Ne pa na splošno zdaj odvračat ljudi od hoje v hribe...
sac81
08. 12. 2016 19.57
+1
oježeš
08. 12. 2016 18.35
-1
Zanimivo je brati komentarje "kavčarjev". Ko doživi nesrečo, so vsi krivi, da niso reševalci že pri njemu, da mu ni treba čakati na pomoč toliko časa, kar ga reševalci potrebujejo, da poberejo reševalno opremo in pridejo do ponesrečenca. Ni mus, da plaz vsakega zasuje 10 m globoko, lahko pa rešiš prijatelja. Seveda enim to nič ne šteje, nabijajo svoj namišljeni prav kot izredni strokovnjaki za vsa področja, za katera so slišali ali še ne slišali. Naj vam bo narava mila, pameti vam ravno ni namenila veliko! Ja, pa obstajajo ljudje, ki niso le egoisti sami vase zagledani, ampak pomagajo tudi drugim ko jih doleti nesreča. K sreči je še dovolj takih, nekaj pa tudi takih, ki tvegajo svoje življenje, da lahko pomagajo neznancem! In tem lahko rečemo ljudje in se jim tudi zahvalimo, če ne za posredovanje, pa za pripravljenost nam pomagati.
fafajonka
08. 12. 2016 18.00
+3
To je pa pametno vzeti s seboj lopato, če te plaz zasuje se sam hitro izkoplješ.......če pa pozabiš lopato imaš pa še sondo, da jo zapičiš kjer te je zasulo, da te hitreje najdejo.......če pa še sondo pozabiš imaš pa žolno, ki ti pomaga, če te nabije v drevo, da trka po njem......kako nas novinarji razsvetljujeo vsak dan, da ne hodimo po temi......:-D
fafajonka
08. 12. 2016 18.03
Pa ne pozabiti na oljni radiator s seboj vzeti.......:-D
wolfterier
09. 12. 2016 16.15
+1
Zakaj Gorenjci raje v hribe hodjo,kot na morje...če do večera ne pride dam,ga gre helikopter iskat,ejga !
?asjeza
08. 12. 2016 16.15
-5
zdej šev gribe ne smemo it brez opreme........kot da imamo nevem hude gore
piuski
08. 12. 2016 16.30
+5
ti še iz kavča teško prideš!!!!!!!!!!!!!
?asjeza
08. 12. 2016 16.35
-3
pej raje na mount everest si bil tam!! nisi ko boš se mi javi kaj pomeni bit na gori............ta triglav lahko preplezaš z natikači
NašDONALDO
08. 12. 2016 16.13
-2
to moram pa povedat mami, če bo šla na Šmarno goro kaj mora vzet.