Slovenija

Brez vojaške parade

Ljubljana, 22. 05. 2006 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vojaške parade na dan državnosti ne bo, bo pa vojska sodelovala s častno četo in pokazala svoje veščine.

Državna proslava na predvečer dneva državnosti leta 2005.
Državna proslava na predvečer dneva državnosti leta 2005. FOTO: Dare Čekeliš
Kadar je treba ubraniti slovensko državo, pokličemo vojake na pomoč, kadar jih želimo pokazati, kakšni so, se jih sramujemo in pravimo, naj ostanejo v vojašnicah. To se mi ne zdi ustrezno, razumem pa, da smo še vedno pod vtisom tistega, kar smo pred desetletji doživljali z nastopom JLA v Sloveniji, v državi, ki se je imenovala Jugoslavija. Morda je ta spomin še živ in s paradami ne vemo, kaj početi, čeravno so najbolj običajen protokolarni način v zahodnoevropskih demokracijah na državnih proslavah. Gržavni sekretar v kabinetu predsednika vlade Aleksander Zorn

Vojaške parade ob letošnjem dnevu državnosti ne bo, bo pa Slovenska vojska na osrednji državni proslavi na predvečer praznika 24. junija sodelovala s častno četo, dvignila bo zastavo, sprožila salve z ljubljanskega gradu in pokazala svoje veščine, je na novinarski konferenci povedal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Aleksander Zorn.

"Tako smo se odločili po premisleku tudi zato, da polemike, ki so se sprožile ob vojaški paradi, ne bi preglasile slovesnosti tega praznika in tega trenutka in bi se potem ukvarjali samo s tem, ne pa s tem, da smo odlična mlada država, ki ima odlično pot v prihodnost in se nima česa sramovati," je dejal Zorn po seji koordinacijskega odbora za državne proslave, katerega predsednik je.

Zorn je dejal, da bo proslava na ljubljanskem Trgu republike "velika replika osamosvojitvene proslave", ki je potekala pred 15 leti na Trgu republike. Pri proslavi bo šlo "za celo serijo artističnih zadetkov, visoke in popularne kulture, mešanico vseh mogočih umetnosti in pri njih obilno sodeluje tudi vojska", je pojasnil Zorn.

Poudaril je, da želijo ob proslavi doseči čim širše soglasje, zato je "nesmiselno riniti s tistim, kar pač zbuja nelagodje, ne glede na to, ali je to upravičeno ali ne". Kljub temu pa si državni sekretar ob 20. obletnici osamosvojitve predstavlja "velikansko parado v Ljubljani", je odgovoril na novinarsko vprašanje, ali bo v naslednjih letih morda parada spet aktualna.

Zorn: Vrhovni poveljnik se do vojske vede izjemno korektno

Aleksander Zorn je sporočil, da vojaške parade ob dnevu državnosti ne bo.
Aleksander Zorn je sporočil, da vojaške parade ob dnevu državnosti ne bo. FOTO: POP TV
Za osrednjo državno slovesnost bo iz proračuna namenjenih 65 milijonov tolarjev (lani je bilo porabljenih 49 milijonov, predlani 83 milijonov, ob desetletnici osamosvojitve pa 116 milijonov tolarjev).

Glede nasprotovanja paradi s strani predsednika republike Janeza Drnovška pa je Zorn dejal, da je predsednik nekatere od polemik res sprožil. "Po drugi plati pa se do Slovenske vojske vede izjemno korektno," je dejal Zorn in ob tem omenil, da je bil predsednik prisoten na nedavnem postroju vojakov v Cerkljah. "Na nek način je kot vrhovni poveljnik svoje stvari zaenkrat tudi že odslužil."

Sicer pa je Zorn dejal, da parade potekajo "kar naprej, čeprav se imenujejo drugače". Omenil je nedavni postroj 6.000 pripadnikov SV v Cerkljah in "veliki prikaz" Slovenske vojske, ki bo v Slovenj Gradcu potekal 10. junija kot ena od 160 prireditev iz koledarja slovesnosti ob dnevu državnosti, ki jih je sprejel odbor za državne proslave.

Zorn je še ponovil stališče, da je odpor zoper parado na Trgu republike na nek način nerazumljiv. "Zdi se nam, da za pomemben slovesni trenutek protokolarno ni boljšega mesta in bolj primerne prireditve, kakor je ravno parada. Navsezadnje SV deluje v mirovnih misijah po celem svetu in nas tudi postavlja na zemljevid sveta."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

knes
25. 06. 2006 01.01
dobro, parade ni bilo in to je kot kaze se najbolje. sam sem sicer za parado, vendar ne za ceno novih razprtij in delitev tega ubogega ljudstva. mislim, da je vlada ravnala preudarno in parado sprico nasprotovanj umaknila. nima smisla zaostrovati in poglabljati delitev, ki jih je med Slovenci ze tako dovolj. cestitke vsem, samo eno Slovenijo imamo in lepo delajmo z njo :). lep praznik vam zelim!
Jumping Jack
25. 06. 2006 00.44
Od kod ideja, da smo proti sedanji vladi? Smo proti nepotrebnemu trošenju denarja katerekoli vlade, od karantanskih knezov naprej. Ne vem, zakaj bi bilo eni vladi dovoljeno zapravljati, drugi pa ne. Nakup vladnega letala prejšnje vlade je bila sploh ena največjih tovrstnih cvetk. Če hoče trenutna vlada biti boljša, naj pač to dokaže z bolj racionalno porabo denarja. Mimogrede, parada gotovo ni tako poceni. Podatka o ceni sicer nimam (ga ima kdo drug?), ampak že ognjemet, kakršen je bil, stane nekje ranga 15 milijonov SIT, kar je cena ene operacijske mize ali opremitve ene šole z računalniki ali povprečna Slovenska bruto plača za 4 leta. Se pa že bolj splača nameniti denar za kaj od tega. In parada bi stala gotovo še bistveno več. Njena praktična kotist pa bi bila... kakšna že?
Vegos
25. 06. 2006 00.30
Parade so imeli radi vsi ta hudi diktatorji da so razkazovali svojo moč. Ja, tud tisti ta grdi grdi komunisti, ki jih tako zelo sovražite vsi po vrsti. Zdaj bi jih pa radi oponašali. Jaz pa bi vojsko raje spoznal v praksi, spoznal kako deluje, na kakem sejmu ali kaj podobnega....ne pa da samo korakajo mimo mene...
caroll
24. 06. 2006 23.50
Dejte,dejte,vedno ste eni in isti proti katerikoli stvari,ki jo sedanja vlada želi ali organizirati ali na novo uvesti...se strinjam,da bo vedno tako...koliko denarja je šlo že v nič:razni referendumi,propadla podjetja...parada ni stran vržen denar...saj ne bodo nič preveč zapravljali...pokazali bodo kaj imamo...denar bo šel sam za organizacijo parade.to pa ni tak hud strošek...sem za parado!
Jumping Jack
24. 06. 2006 23.36
Ne gre za to, da se kdorkoli sramuje vojske ali da je nočemo imeti, pač pa za to, da je Slovenija kljub vsemu napredku še vedno revna država z ogromnim dolgom in lahko denar veliko koristneje porabi drugače kot za vojaške parade in ostale ceremonije. Od parade jutri razen spominov ne bi ostalo nič. Če gre denar npr. za nakup zdravstvene ali šolske ali tudi vojaške opreme, ali ljudem za plače, pa se bo to nekje konkretno poznalo. Tisti, ki ste tako za parado, malo pomislite, kaj vam bo več pomenilo, ko boste imeli hude zdravstvene težave: spomin na neko parado ali dobre operacijske mize, s katerimi vam bodo lahko rešili življenje? Tudi ranjenim vojakom pridejo operacijske mize še kako prav. Če imate vojsko radi, se verjetno strinjate, da je za vojake bolj pomembna dobra zdravstvena oskrba kot pa možnost razkazovanja. Ne pravim, da je naša vojska slaba in nepotrebna ter da si ne zasluži vseh pohval za tisto, kar je naredila pred 15. leti. Tudi parada bi bila krasna stvar in nihče ji ne bi nasprotoval, če bi bila zastonj. Pa ni. In tudi vojska ni edina, ki ima zasluge za to, kar Slovenija danes je. Zasluge imajo ravno tako politiki, novinarji, učitelji in nenazadnje vsi ljudje, ki so na plebiscitu glasovali Za in ki s svojim delom nenehno prispevajo k napredku države in njenega gospodarstva. Torej zakaj naj bi imela po 15. letih obstoja države parado samo vojska, ne pa tudi ostali? Smo mar ponosni samo na vojsko, ostalih ljudi pa se sramujemo?
Vegos
23. 05. 2006 17.20
Pr' d'narju se pa use začne pa neha, k'nede?
jsmazarot@email.si
23. 05. 2006 08.44
Pa bo denar od parade sedaj dobila vojska, če je bil že za njo namenjen?
kgb@akcija.net
22. 05. 2006 22.05
men se tud zdi ta varjanta boljša kot pa parada
Vegos
22. 05. 2006 19.18
Heh. Problem parad je to da zgodovina kaže da so jih najraje imeli samodržci, ki so s tem razkazovali svoje mišice. Parada se mi ne zdi nujna, ker, jsmazarot, kot sam praviš, vojska ima veliko dela, zakaj je ne bi spoznavali skozi njena dela? In jaz nisem toliko proti paradi kot sem proti vsemu temu kar bi potegnila za sabo...
jsmazarot@email.si
22. 05. 2006 19.13
Ne vem če je kje bolj butast narod kot so vsi ljudje ki so proti paradi! Da se sramujete lastne vojske in si je ne želite videti ko ponosno koraka, potem ne vem kaj je z vami!? Če mislite da je vojska le za bojevanje, potem tavate v temi, od koder vam ni rešitve!
jungle@email.si
22. 05. 2006 18.58
raje naj namenijo denar za operacijske mize,za nerazvita področja Slovenije, kot pa za razkazovanje moči, mislim, da je predsednik Drnovšek razmišljal zelo konstruktivno in pametno kot vedno......
Biofrutekk
22. 05. 2006 18.42
Zanima me ali se gospod drnovsek sramuje slo. vojske. Glede na to da so se v vojni za osamosvojitev borili vojaki ter nam priborili svobodno drzavo,mislim da bi jim morali izkazati spostovanje in cast ne pa da se jih sramujemo.