Slovenija

Brezdomci iščejo zatočišče

Ljubljana, 28. 12. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Ljubljani naj bi po nekaterih podatkih živelo okrog 300 brezdomcev, ki iščejo takšno ali drugačno pomoč pri nevladnih organizacijah, socialnih centrih in zatočiščih.

Brezdomec
Brezdomec FOTO: Reuters

V Ljubljani je za brezdomce poskrbljeno v enem samem zatočišču in nekaterih centrih, ki jim zagotavljajo hrano in oblačila. V ljubljanski območni enoti Rdečega križa Slovenije je pomoč brezdomcem redna dejavnost, ki traja že nekaj let.

Eno zatočišče je premalo

Začeli so z razdeljevanjem oblačil, v skladišču na Središki ulici v Ljubljani pa brezdomcem vsak petek delijo oblačila in suhe obroke hrane. Brezdomcem je tam na voljo tudi zdravnica, upokojena aktivistka Rdečega križa, ki jim redno meri krvni tlak in sladkor ter deli najosnovnejša zdravila.

Brezdomci, ki v center zahajajo, so v povprečju stari nad 40 let, 80 odstotkov je moških, petina žensk, večinoma pa imajo zdravstvene težave, predvsem povišan krvni tlak in želodčne težave. Vsako leto prihaja približno enako število brezdomcev, nekaj je sicer novih, a jih v tem obdobju tudi nekaj umre, pravi Marjeta Stopajnik, sekretarka ljubljanskega Rdečega križa.

Sicer pa bi v Ljubljani potrebovali več postelj in zatočišč za brezdomce, pravi Stopajnikova. V Ljubljani namreč deluje samo eno zatočišče Rdečega križa, in sicer na Poljanski cesti, ki pa s 26 posteljami nikakor ne zadostuje potrebam.

Denarne prispevke zberejo v cerkvi

S problematiko brezdomcev se že približno osem let ukvarjajo tudi v škofijski Karitas, in sicer v župnijski karitas Štepanja vas. Vrata njihovega centra so za brezdomce odprta vsak torek, nudijo pa jim sveža oblačila, možnost umivanja, frizerja, zdravnika, socialno svetovanje in topel obrok, je povedal Miro Medin iz župnijske Karitas Štepanja vas. Poleg tega pa nekaj hrane namenijo dvema samostanoma v Štepanji vasi, kjer se brezdomci vsak dan prehranjujejo.

V centru župnijske Karitas so letos zabeležili 1300 obiskov brezdomcev, kar pomeni približno 25 obiskov na teden, in 350 obiskov zdravnika.

Delovanje Karitasa na področju pomoči brezdomcem delno financirajo Mestna občina Ljubljana, ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, škofijska Karitas in ostale župnijske Karitas, ki prispevajo predvsem odvečno garderobo. Nekaj prispevajo tudi ljudje, ki prinesejo rabljena oblačila, denarnih prispevkov pa je zelo malo, večino denarja naberejo v cerkvah med prispevki za humanitarne namene, pravi Medin. Poleg župnijske karitas Štepanja vas pa brezdomcem nudijo pomoč tudi frančiškani, ki jim pripravijo dopoldanski obrok, in salezijanci na Rakovniku.

Nova ambulanta za brezdomce

V prihodnjem letu namerava župnijska Karitas preseliti zdravstveno svetovalnico na drugo lokacijo, v zdravstveni dom v Ljubljani, v prirejeno ambulanto za brezdomce. Ambulanta pa ne bo na voljo samo brezdomcem, temveč tudi vsem ostalim ljudem, ki nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja (socialno ogroženi, begunci), projekt in njegovo vzdrževanje pa bo financirala ljubljanska občina, je še povedal Medin.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou