Slovenija

'Brezigarjeva ne bo odstopila'

Ljubljana, 10. 09. 2009 11.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

O pravosodnem nadzoru zaradi zadeve Berglund bodo na skupnem sestanku razpravljale vodje tožilstev. Nadzor je opravilo tudi vrhovno tožilstvo, vendar "skrivnostnega" uhajanja dokumentov v javnost niso razvozljali.

"Generalna državna tožilka Barbara Brezigar ne bo odstopila," so zatrdili na vrhovnem tožilstvu. Ko bo prejela poziv vlade za predložitev mnenja glede zavrnitve nadzora na ljubljanskim okrožnim državnim tožilstvom zaradi nejasnosti v zadevi Berglund, ''bo mnenje podala v predpisanem roku petih dni''. Vlada je mnenje od nje zahtevala na današnji seji.

Barbara Brezigar
Barbara Brezigar FOTO: Blaž Garbajs
Tožilci uživajo podporo in zaupanje generalne državne tožilke za njihovo zahtevno in resno delo. Vrhovno državno tožilstvo

Nadzor je na okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani opravilo tudi vrhovno tožilstvo. Pokazal je, da je poslovanje vodstva tožilstva potekalo skladno z zakonom in strokovno pravilno. V tej fazi pa pregled ni zanesljivo pokazal, kako je prišlo do tega, da se je v javnosti znašel dokument iz tožilskega spisa v zadevi Berglund.

Na vrhovnem tožilstvu bo sicer jutri "potekal eden izmed rednih sestankov z vodji okrožnih državnih tožilcev, na katerem bodo med drugim obravnavali tudi problematiko nadzora s strani ministrstva za pravosodje in pritiska politikov na državno tožilstvo''. Seznanili se bodo še z obravnavo letnega poročila 2008 na odboru za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje.

Tožilstvo je julija letos zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda na preiskovalno sodišče vložilo zahtevo za preiskavo zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj žaljive obdolžitve, storjenih na škodo nekdanjega premierja Janeza Janše. Sledile so polemike, ali je poteza tožilstva upravičena, in nadzor s strani pravosodnega ministrstva.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dunc46
12. 09. 2009 16.24
Tonček Balonček
11. 09. 2009 16.55
Rdečuhi bi pa kar nadzorovali tožilko? A mislijo d aje predsednica vlade ali zdravnica? Ona je vendar bivša kandidatka za predsednico s podporo SDS, nadstrankarska, bivša sekrekarka OO ZKS Temeljnega tožilstav v Ljubljani! Takih sevendar ne nadzoruje! Pa naj vam bo že enkrat jasno, da tožilstvo ni del tretje veje oblasti, sodstva! Potemtakem je tudi policija četrta veja?!
CezDrnInStrn
11. 09. 2009 15.45
Rdečkarji, vaše dokaze boste pa vlekli do novih volitev ane? Vam paše to a? Enkrat nategneš ljudi, mogoče jih boste pa še en krat ?????
CezDrnInStrn
11. 09. 2009 15.43
Ne daj se BARBY !
strogoff
11. 09. 2009 13.15
Titus01
11. 09. 2009 12.19
@Bukefal Prvič, na to, da so Finci urejena država se ne sklepa po tem, da korupcije ni, temveč po tem, da se razišče in sankcionira. Kar Finci počno. Mi? Smo pač Balkanci. Korupcijo raziskujemo, ko je to politično oportuno. Drugič, ta o tem, da po enem letu niso pokazali dokaza, je iz trte izvita. Lepo so povedali, da se bo zadeva premaknila na sodišče najverjetneje to jesen in da se bodo tam pokazali dokazi. V katerem kazenskem postopku pa se dokazi obravnavajo še pred sojenjem javno, prek medijev? Da smo si na jasnem: Ne pravim, da je gotovo, da je Brezigarjeva ravnala narobe - niti da je Janša sprejel podkupnino, temveč da obstajajo razlogi za sum. Do zaključka zadeve na Finskem pač ne moremo vedeti. Potem bomo imeli dovolj materiala, da presodimo.
azagar
11. 09. 2009 11.00
bukefal 10.09.2009, 21:03 Pozabil si bistvo. Janeza Janšo je 'obsodil' finski novinar Berglund s pomočjo prevarantskih informacij, ki jih je dobil od rdečuhov Kosa, Cvikla, ..., ko je bil predsednik vlade. In ker je bil takrat premier, lahko Finca preganja državno tožilstvo. Aja... Ker je bil predsednik vlade. Pol se pa opravičujem. Čist sem pozabil. Potem takem pa edino prav, da mu država nudi vse možne pravice iz proračunskih sredstev! Pa glede na čustvenost tvojega komentarja, pazi malo, da ne boš na presenih pristal...
Krasinius
11. 09. 2009 09.55
alterego, zahvali se izdajalskemu Penkotu in grotesknemu Zdolšku, ki obvladuje pol države
johannbaue@gmail.com
11. 09. 2009 09.26
Seveda ne bo odstopila, saj bodo potem prišle na dan vse Janševe svinjarije!
johannbaue@gmail.com
11. 09. 2009 09.23
Vse česar obtožuješ "komunajzarje" Sherlock, so se naučili od RKC, ki to počne že drugo tisočletje!
SherlockH
11. 09. 2009 08.18
Zelo čudno, da levičarji venomer branijo čast vseh lopovov, tudi tistih največjih - komunistov, kajti komunajzerji upajo krasti samo na en način - podmuklo, podmizniško, zarotniško, sluzasto, prevarantsko. Gre še za neosvojeni stolček, ki ga je prejšnja tožilka zapustila z optimističnim pozdravom: " ni vsako kaznivo dejanje svinjarija..."; se strinjam z blanko. Čestitke tožilcem, da ne podležejo komunajzer kamarili.
puntova
11. 09. 2009 07.22
Vsak,ki prodaja laži pa naj bo tudi novinar mora za svoje trditev odgovarjat in dokazat. V nasprotnem primeru takoj za zapahe.
bukefal
11. 09. 2009 00.05
Titus01 10.09.2009, 23:15 O tem, da so Finci ena izmed bolj urejenih držav v Evropi, bi se dalo razpravljati. Minilo je že eno leto, odkar je finski novinar Berglund ‘obtožil’ Janšo, da je prejel podkupnino. In po celem letu niso bili v stanju pokazati niti enega dokaza! In verjetno ga še dolgo ne bodo. Verjetno nikoli! Poleg tega smo večkrat slišali, da na finskem praktično ni korupcije. Celo direktor Patrie je zatrjeval, da niso nikomur dali nič pod mizo. Pa se je kasneje izkazalo, da so se tudi Finci navzeli balkanskih metod in pridobili posel tudi na tak, nečeden način. In da o lažeh, ki so jih sejali ljudje iz Patrie sploh ne govorimo. Toliko o Fincih, ki jih postavljaš na tron poštenosti in urejenosti!!!
Buena Vita
10. 09. 2009 23.44
čestitam tožilstvu da ne podlega prevarantom
Titus01
10. 09. 2009 23.15
@Bukefal V bistvu ne. Ali so podatki prevarantski ali ne, še ne moremo vedeti, ker se postopek na Finskem še ni premaknil v fazo sojenja, vendar imajo po besedah finskih preiskovalcev dovolj materiala za obsodbo in primer samo še utrjujejo. Obenem pa ne morem verjeti, kako lahko ljudje spremejo tezo, da so naivni Finci nasedli našim izkušenim prevarantom. Kot da bi bili narod bebcev in ne ena izmed bolj urejenih držav v Evropi.
8JASMIN
10. 09. 2009 21.12
KAKO SO TI BOLŠEVIKI ZABIT NAROD ???????? ZATO PA NI ČUDNO, DA SO SI IZVOLIL ISTO TAKŠNO VLADO, DA MORAJO SEDAJ DOLGE VRSTE LJUDI ČAKAT PRED RDEČIM KRIŽEM. KAJ TAKEGA NI V CELI EVROPI !!!!
bukefal
10. 09. 2009 21.03
anze.zagar 10.09.2009, 18:59 Pozabil si bistvo. Janeza Janšo je 'obsodil' finski novinar Berglund s pomočjo prevarantskih informacij, ki jih je dobil od rdečuhov Kosa, Cvikla, ..., ko je bil predsednik vlade. In ker je bil takrat premier, lahko Finca preganja državno tožilstvo. Če pa boš ti koga tožill, boš jasno moral vložiti civilno ovadbo in jo plačati iz lastnega žepa! Ali ti to ni jasno???
alterego
10. 09. 2009 20.00
a je ovadba finskega novinarja največji dosežek tožilcev v času njenega mandata? zgleda že tako, tajkuni so še na prostosti, čista lopata je že zarjavela...
provideus
10. 09. 2009 19.37
Barbara-baraba!
azagar
10. 09. 2009 18.59
Lepo je biti Janez Janša v deželi tej. Le kdo bi se branil pravnih uslug državnega tožilstva, kritih iz davkoplačevalskega denarja? In za povrh si zato očitno še deležen simpatij omejene raje, ki to kot kaže na veliko odobrava. In to kljub temu, da gre tu za elemente tako zelo opevane in obsojane korupcije. Težko gremo mimo dejstva, da bi sleherni izmed nas (izvzemši dotičnega Janeza) v podobni situaciji moral zoper obrekovalca podati civilno ovadbo in za to plačevati drage odvetnike iz lastnega žepa.