Slovenija

Ljubljansko okrožno tožilstvo pod drobnogledom

Ljubljana, 01. 09. 2009 16.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
J.B./Š.Z.
Komentarji
23

Ministrstvo za pravosodje ne uvaja nadzora nad generalno državno tožilko, temveč nad ljubljanskim okrožnim državnim tožilstvom zaradi nejasnosti v zadevi Berglund.

Barbara Brezigar
Barbara Brezigar FOTO: Dare Čekeliš

Po objavi novice, da naj bi pravosodno ministrstvo uvedlo nadzor nad delom generalne tožilke Barbare Brezigar, so nam na ministrstvu pojasnili, da to ne drži. So pa uvedli pravosodni nadzor nad ljubljanskim okrožnim državnim tožilstvom, ker od "vrhovnega nismo mogli pridobiti podatkov, za katere smo zaprosili na podlagi poslanskega vprašanja Zaresa."

Zares zanima, zakaj Slovenija kazensko preganja finskega novinarja

Kot je znano, so v stranki Zares na generalno državno tožilko naslovili vprašanje, kakšni so razlogi, da Slovenija kazensko preganja finskega novinarja. Ker od Brezigarjeve niso dobili odgovora, so vprašanje naslovili še na Aleša Zalarja, da kot pristojni minister to zahteva od generalne tožilke.

V Zaresu namreč pravijo, da namesto, "da bi generalna državna tožilka odgovorila na naše vprašanje, nas je obtožila za poskus demontaže tožilstva in vprašanje okarakterizirala kot grob in primitiven pritisk na državno tožilstvo."

"V poslanski skupini Zares obžalujemo, da se je generalna državna tožilka namesto odgovora zatekla v grobo politično diskvalifikacijo in nam pripisala nekaj, kar nikoli ni bil naš namen."

Tožilstvo preiskuje Berglunda

Tožilstvo je julija letos zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda na preiskovalno sodišče vložilo zahtevo za preiskavo zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj žaljive obdolžitve, storjenih na škodo nekdanjega premierja Janeza Janše. Sledile so polemike, ali je poteza tožilstva upravičena. Zdaj pa bo poskušalo pravosodno ministrstvo pod vodstvom Aleša Zalarja priti do dna nejasnostim v zadevi Berglund, smo izvedeli neuradno.

Vpogled v tožilske dokumente?

Po zakonu o državnem tožilstvu pravosodno ministrstvo uvede nadzor nad opravljanjem zadev tožilstva. Pri pravosodnem nadzoru pa ni dopustno posegati v zakonitost in strokovno pravilnost dela državnih tožilstev v zvezi s predkazenskim postopkom, sodnimi postopki in upravnimi postopki pred drugimi državnimi organi. Ministrstvo izvaja nadzor nad vrhovnim tožilstvom preko generalnega državnega tožilca, lahko pa tudi neposredno. Državni tožilec ali vodja državnega tožilstva lahko zavrne izvajanje pravosodnega nadzora, če meni, da gre za nedovoljen poseg v samostojnost državnega tožilca. O tem mora takoj obvestiti generalnega državnega tožilca in vlado, ki odloči, ali naj se pravosodni nadzor izvrši.

Pravosodni minister nato s podzakonskim aktom podrobneje določi način in oblike pravosodnega nadzora, pooblastila za opravljanje nadzora in druga vprašanja, pomembna za učinkovito opravljanje nadzora. Pooblaščeni uradniki ministrstva lahko izvršujejo vpogled v spise, vpisnike in drugo dokumentacijo tožilstva v navzočnosti tožilstva, pri čemer so dolžni varovati tajnost vseh pridobljenih podatkov. Posredujejo jih lahko le ministrstvu ali drugim državnim organom, ki imajo z zakonom določeno pristojnost za njihovo uporabo.

Če je zoper tožilca uveden kazenski postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja, ga lahko doleti suspenz, če se tako odloči generalna tožilka. O njenem morebitnem suspenzu pa odloči vlada na predlog pravosodnega ministra. Če je zoper tožilca uveden disciplinski postopek zaradi disciplinske kršitve, lahko generalni državni tožilec zoper državnega tožilca odredi suspenz. Zoper odločbo o suspenzu ni pritožbe. O morebitni razrešitvi generalne tožilke pa odloča državni zbor na predlog vlade.

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

matilda09
02. 09. 2009 12.31
Tudi pri nas naj bi bilo potrebno nekatere novinarje preganjati. Pa jih ne moreš, ker vedno napišejo: naj bi,...
jorko
02. 09. 2009 12.01
Vstranki zares so namreč zaskrbljeni,da bi moral finski novinar razkriti kje je tobil vse te informacije. potem bi bilo tudi uredno potrjeno, kdo blati slovenijo
benjamin.cerce
02. 09. 2009 11.30
V KAKŠNI FAZI PREISKAVE JE ROP SKB BANKE V LJUBLJANI !!!!!!!
ninja.subversion
02. 09. 2009 11.21
hm, a ce napisem komentar o TRGOVINI Z OROZJEM ter o ROPU SKB, to pomeni da mi boste spet brisali ???!
8JASMIN
02. 09. 2009 11.20
Zakaj se aktualna politika vtika tako veementno v visoko državno tožilstvo, tu imajo nekaj, kar bi hoteli preprečiti, da se razčisti. Ograužmova Cveta, se obnaša, kot da je na nekem "ličkanju", kar njej paše mora veljati, če pa kdo drug kaj pove oz. izrazi svoje mnenje pa vik in krik. Ta oseba sploh nima mandata za poslanko, ampak je skozi zadnja vrata prišla v parlament in sedaj hoče uveljavljati "svoja" pravila, ki jih naj bi visoko državno tožilstvo moralo udejaniti. Ja kje pa smo? A lahko oseba, ki ščiti kazniva dejanja, takole ruši "pravni red države" ? Res se je treba uprašati kam pelje ta "koalicija", da pošteni državljani res nevemo kaj je belo ali kaj je črno. G.Pahor je naredil veliko napako, ko je uzel to "zares" stranko pod svoje okrilje, s tem si po celi črti dela same minuse. Težko je gledati prenos, ki ta moteča oseba samo gleda in zagovarja svoja stališča, zato razumem Domžalčane, da jo niso hoteli več za županjo, ker so pač spoznali njeno "politiko" oz. njen pogled na "demokracijo in pravno državo", če sploh sedaj obstaja.
Jethro
02. 09. 2009 11.04
Čemu BB ne odgovori vprašanju ZARESa? A je tako težko odgovoriti? Aja, saj res...razlog je samo eden, pa ga ne sme povedati...bo vojskovodja jezen!
breezer
02. 09. 2009 10.06
in če je slovenija kazensko ovadla berglunda , nej pokaže kva ma o tem ko se je na polno govorilo, pa bo mir .... če je pa interes ministrstva da zaustavi primer , potem pa vemo kje zajc tiči . lp B.
wsharky
02. 09. 2009 09.58
... seveda so pod drobnogledom, ce pa sem jim posodil daljnogled...
flamengo
02. 09. 2009 09.47
Vse kar ni njhovo je pod drobnogledom. Če nič ne najdejo pa pokličejo svoje računsko sodišče, da si kaj izmisli. Zelo lepo bi bilo, da bi končno dali sebe pod drobnogled, ker bo Slovenija ostala brez denarja.
gepl
02. 09. 2009 08.52
Svi koji su člni bilo koje političke stranke nemogu biti neodvisni u svome poslu. Zato smatram da glavna državna tužiteljica nije neodvisna u svome poslu. Pahor bi jo trebao zamenjat u samom početku mandata,jer smatram da bi Janša na vlsti i da je glavni tužilac iz druge stranke odma bi ga odstranio. Glavna tužiteljica,zanjom se vuku rane afere od samostalnosti SLOVENIJE.
hakihak
02. 09. 2009 08.49
še mal pa bo cela slovenija pod drobnogledom, gledamo že čist drobno
slo_veter
02. 09. 2009 08.48
od leta 45 let je sodstvo samo poslušalo partijce in pisalo sodbe v imenu ljudstva... edino kar si je upalo na svojo pest je kakšnga tatiča spravit za pol leta na hladno , pa še tist ni smel biti atov sincek al pa imet tardeče knjižice. Po letu 91, ko se definirali sodstvo kot neko samostojno vejo oblasti, pa so se vsi trudili, da bi bilo čim bolj nesposobno, z namenom, da nihče ne more nikogar tožiti, da nihče ne bo nikoli odgovarjal .. namen, da se vse pokrade do zadnje dlake. (se spomnim, da si lahko čist vsakemu rekel toži me, če me moreš, itak se bo vleklo 15 let in nato zastaralo) rezultat ... sodnija je danes ko kura brez glave, kar bezlja po dvorišču, še tatičov ne zapira zares, le pogojno. In ker so zakoni prilagojeni EU, še postranskih honorarjev ni več tako da kmalu ugotoviš zaključiš, da so besedo podkupovanje kar sodniki iznašl. Le pohleven slovenski karakter, je razlog, da "pravice" ne vzamemo v svoje roke in se dobesedno postrelimo.
andrejyyy
02. 09. 2009 08.05
BANDA SDS-jevska!
Tonček Balonček
02. 09. 2009 08.02
Prej ali slej bo šla gospa Brezigarjeva na daljši bolniški dopust!
SherlockH
02. 09. 2009 07.44
V zadnjih desetih in več letih, ko so bile razmere, ob zanemarjanju in odsotnosti pravne države, za razrast korupcije in kriminala belih ovratnikov tako ugodne, kot so za razrast plevela v zanemarjenem in vlažnem rastlinjaku, so se oblikovali takšni vedenjski in miselni vzorci, ki jih bo mogoče odpraviti samo dolgoročno, če sploh. Narodno “srebrnino” se je kradlo in odnašalo kot blago iz blagovnic v času potresov in razpada vsakršnega reda. Dobil ga je tisti, ki je bil ob pravem času na pravem mestu, z zlorabo pravnih institutov, ki niso namenjeni temu, za kar so bili uporabljeni! V glavah še vedno odmeva izjava nekdanje vrhovne državne tožilke “da ni vsaka svinjarija kaznivo dejanje”? Vzporednica s trditvijo, da je bilo “vse zakonito”, se povleče kar sama od sebe. Če nočeš in če tega ne uzakoniš, svinjarija pač ni kaznivo dejanje, pa če je še tako velika svinjarija! Biti tiho in nič narediti pomeni pripomoči, da ostane stanje takšno, kakršno je, in da bo v tem smislu slovenski narod tonil vedno globlje. Lahko se sprenevedamo, se gremo akademske debate, iščemo opravičila. Račun je že izdan in bo še! Neizprosno in konkretno!
littleSister
02. 09. 2009 07.29
jah, vsak more tm pa tm na "zdravniškega" ;)
prigovornik
02. 09. 2009 07.01
Daleč, daleč je za nas pravna država. Politična skupina, ki je po naključju dobila pičlo večino, hoče zdaj zamenjati vse neodvisne organe, ki ne trobijo v isti rog. Ljudje pa volijo lep nasmeh, ker se na drugo ne razumejo dovolj. Lep nasmeh, besede o strokovnosti, drugačnem načinu vladanja in podobno. Dejanja pa katastrofalna.
29350
02. 09. 2009 05.53
Na zalost nase sodstvo in tozilstvo misli, da se lahko izzivlja nad tujimi drzavljani kot nad nami smrtniki. Na zalost smo v Evropi samo na papirju.
29350
02. 09. 2009 05.51
Sodstvo in tozilstvo mislijo, da se lahko nad tujimi drzavljani tako izzivljajo kot nad nasimi smrniki. Na zalost smo v Evropi samo na papirju.
3atlon
02. 09. 2009 00.01
Čistka na vseh nivojih se nadaljuje...