Slovenija

Uvajanje brez plačila, neplačan odmor in delo na črno

Ljubljana, 30. 06. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
156

Z začetkom poletnih počitnic se številni dijaki in študenti odločijo za opravljanje študentskega dela, ki jim omogoča nove delovne izkušnje in dodaten zaslužek. Ob tem se številni dijaki in študenti ne zavedajo svojih pravic, delodajalci pa to spretno izkoriščajo.

Pričele so se poletne počitnice in s tem obdobje, ko se številni dijaki in študenti v želji po dodatnem zaslužku prvič preizkusijo na trgu delovne sile. Namen začasnega oziroma občasnega dela dijakov in študentov je predvsem nabiranje izkušenj in dodaten zaslužek, delodajalcem pa na drugi strani omogoča selekcijo potencialnih prihodnjih kadrov in fleksibilno delovno silo za pokrivanje kadrovskih potreb.

A pri izbiri študentskega dela morajo biti dijaki in študenti pozorni, pravi Sabina Leben iz sindikata Mladi plus. Delodajalci velikokrat pravila postavljajo kar sami, študenti in dijaki pa zaradi strahu ali pa nevednosti nepravilnosti ne prijavijo. Pred začetkom dela morajo biti iskalci počitniškega dela tako pozorni že na sam oglas za delo. 

Iz oglasa je namreč dostikrat že razvidno, da ne gre za kratkotrajno delo, ampak za prikrito delovno razmerje. Delodajalec v takem primeru ponuja 8-urni delovnik od ponedeljka do petka, dolgotrajno sodelovanje, pogosto pa obljublja tudi kasnejšo zaposlitev.

Kot je povedala Lebnova, se naj študenti izogibajo tudi del, kjer v oglasih piše, da delodajalec ponuja neplačano uvajanje. Študentsko delo namreč ne pozna tako imenovane dobe uvajanja. To pomeni, da mora biti vsaka ura plačana. Poskusna doba oziroma uvajanje je institut, ki pripada delavcem in delavkam po Zakonu o delovnih razmerij, študenti in dijaki pa opravljajo delo preko napotnice, ki mora biti izdana najkasneje prvi dan opravljanja dela. Tudi delavci in delavke, ki imajo v pogodbi o zaposlitvi poskusno dobo, za ta čas prejmejo plačilo in vse pravice, ki izhajajo iz delovnega razmerja, obrazloži Lebnova. 

Namen študentskega dela je predvsem nabiranje prvih delovnih izkušenj in dodaten zaslužek.
Namen študentskega dela je predvsem nabiranje prvih delovnih izkušenj in dodaten zaslužek. FOTO: Shutterstock

Delodajalci v podpis študentom oziroma dijakom pogosto ponudijo dokument, v katerem piše, da uvajanje ni plačano in da se študent oziroma dijak zavezuje, da bo delo opravljal vestno po delodajalčevih pravilih. "Vsi taki dokumenti so nični in nimajo nobene veljave. Edini pogoj za opravljanje dela je napotnica, ki jo izda študentski servis," pove Lebnova. 

Pozornost je potrebna tudi na razgovoru za delo. "Predvsem dijakinje in študentke naj bodo pozorne na delodajalčeva vprašanja oziroma anketne vprašalnike, ki jih delodajalci pogosto radi ponudijo. Osebna vprašanja o načrtovanju družine, družinskih članih, spolni usmerjenosti, verski pripadnosti in celo vprašanja o finančnem in zdravstvenem stanju študenta niso relevantna za opravljanje dela in so prepovedana," opozarja Lebnova. 

Pri tem še doda, da je vsako opravljanje dela brez napotnice delo na črno, zato mora študent ali dijak napotnico pred začetkom dela poslati delodajalcu ali pa mu jo prinesti prvi delovni dan. Pred prijavo na delo se je prav tako dobro pozanimati o podjetju ali instituciji, ki je objavila razpis. 

'Študentsko delo ne pozna odpovednega roka'

Ena izmed ključnih pravic, ki se jih zaveda le malo študentov in dijakov, je pravica do plačanega odmora. To v praksi pomeni, da po osmih urah dela dobijo plačilo za vse opravljene ure dela in ne le za sedem ur in pol. Čas za malico mora biti plačan, sicer gre za kršitev delodajalca. Pozorni naj bodo tudi študenti in dijaki, ki delo opravljajo na vročini. Ti gredo lahko večkrat na krajše odmore, na katerih lahko poskrbijo za hidracijo. 

Lebnova poudarja, da se morajo študenti in dijaki zavedati, da lahko delo opustijo kadar koli. "Študentsko delo ne pozna odpovednega roka, zato lahko dijak ali študent v primeru spora z delodajalcem odide brez posledic. Na enak način lahko delodajalec prekine sodelovanje s študentom/dijakom."

 V primeru, ko študent/dijak opravlja delo pod nadzornimi kamerami (gostinstvo, trgovina) mora biti o tem predhodno obveščen. Prav tako mora podpisati soglasje za delo pod nadzornimi kamerami. 

Študenti in dijaki, ki opravljajo delo na vročini, si morajo vzeti več krajših odmorov za hidracijo.
Študenti in dijaki, ki opravljajo delo na vročini, si morajo vzeti več krajših odmorov za hidracijo. FOTO: Shutterstock

Neplačano uvajanje, neplačan odmor in delo na črno

Žal so pri študentskem delu pogoste kršitve, največkrat je to neplačano uvajanje, neplačan odmor za malico in delo na črno. V sindikatu Mladi plus se srečujejo tudi s primeri, ko delodajalec trdi, da je uvajanje brezplačno in zato študent ne potrebuje napotnice. "To je delo na črno in popolno izkoriščanje študentskega dela," pravi Lebnova. Večji problem so prikrita delovna razmerja. V tem primeru študenti opravljajo delo, ki ima elemente delovnega razmerja (prostovoljna vključitev študenta v delovni proces, kontinuirano delo, plačilo za opravljeno delo, izvajanje dela po navodilih in nadzorom ...). 

Kršitev veliko, študenti pogosto tiho

Študenti pri tem svojih pravic ne poznajo dovolj dobro, še posebej to velja za dijake, pravi Lebnova. Do največ kršitev pride pri dijakih in študentih, ki se s trgom študentskega dela srečajo prvič ali ko še nimajo dovolj izkušenj. Velikokrat se zgodi, da sledijo spornim navodilom ali praksam delodajalca, ker s pravicami niso seznanjeni ali pa jih poznajo, pa se bojijo izgube dela.

Študenti, ki so želeli biti anonimni, nam v pogovoru povedo, da so kršitve študentskega dela njihov vsakdan. Kot nam razloži ena od študentk, ji je delodajalka pri 8-urnem delovniku dovolila le triminutni odmor. Še do nedavnega medtem pri enem večjih trgovcev pri nas študentom niso plačevali odmora za malico, po "njihovih pravilih" pa bi se morali študenti iz sistema za štetje ur odjaviti tudi takrat, ko so morali na stranišče. Nekateri so nam povedali, da so njihovi delovniki precej daljši od običajnega, 8-urnega, pogosto delajo tudi po 10 ali 12 ur na dan.

Ena izmed študentk nam pove, da jo je med delom v proizvodnji delodajalec silil, da malico uživa v menzi podjetja, tako pa so ji vsak dan od plače odšteli okoli sedem evrov. Pri tem Lebnova pove, da gre za nedopustno ravnanje delodajalca. 

"V primerih, ko študent ne želi izkoristiti možnosti malice pri delodajalcu, svetujemo, naj malico, za katero mu sredstva odbijejo od plačila, zavrne. Svetujemo tudi, da si dijaki in študentje redno beležijo opravljene ure dela in si redno pišejo urnike. V primeru spora z delodajalcem pa se študentje in dijaki vedno lahko obrnejo na Sindikat Mladi plus, kjer članom in članicam med drugim nudimo tudi brezplačno pravno pomoč in svetovanje," še pove Lebnova. 

Kršitve študentskega dela so pogosto povezane z neplačanim uvajanjem, neplačanim odmorom za malico in delom na črno.
Kršitve študentskega dela so pogosto povezane z neplačanim uvajanjem, neplačanim odmorom za malico in delom na črno. FOTO: Shutterstock

Kmalu višja minimalna urna postavka za študente in dijake? 

Trenutna minimalna urna postavka je 4,89 evra bruto oziroma 4,13 evra neto. V Levici so pred kratkim predlagali zvišanje minimalne urne postavke iz trenutnih 4,89 na 6,34 evra bruto. V začetku naslednjega leta bi to še zvišali na 6,73 evra na uro. Predlog določa, da se minimalna urna postavka za študente usklajuje z minimalno plačo na način, da se postavka zvišuje istočasno in v enakem deležu kot minimalna plača. Poleg tega v Levici predlagajo, da bi bili študenti za nočno in nedeljsko delo ter za delo na dela proste dni plačani več, enako kot velja za redno zaposlene delavce. 

Kot so še zapisali v predlogu novele, se žal študentsko delo pogosto uporablja za nižanje stroškov dela in kot obvodni mehanizem, ki delodajalcem omogoča, da se izognejo določilom kolektivnih pogodb ter tudi nekaterih zakonskih omejitev.

V sindikatu Mladi plus omenjenega predloga niso želeli komentirati, saj ga še niso obravnavali, je pa, kot so zapisali, dvig minimalne urne postavke vedno dobrodošel. Študentski servisi so medtem zapisali, da je treba urne postavke zviševati previdno, saj je "študentsko delo že sedaj visoko obdavčeno in bi ga lahko dodatna podražitev hitro potisnila v območje sive ekonomije ter povzročila velik upad ponudbe študentskih del, še posebej v ekonomsko in socialno šibkejših področjih Slovenije".  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (156)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kranški sin, ki pije vin
01. 07. 2019 09.50
+13
podpiram delo na črno
Tomaz1980
01. 07. 2019 09.11
+6
Študent naj ŠTUDIRA-prihodek naj bo štipendija. Delavec pa naj DELA in naj ima DOSTOJNO plačilo za pošteno opravljeno delo!!! Kaj se pa to pravi???!!!!
asdfsd
01. 07. 2019 09.25
+26
Po tem takem se naj štipendija dodeli VSEM,ki hodimo v šolo,poleg tega bi pa lah bli veseli da študenti hočemo sploh kej delat pa ne želimo doma socialne vlečit ;)
Tomaz1980
01. 07. 2019 09.36
-15
Saj ni čudno, da je vse skupaj "narobe svet". Študentje se mi zdi, da imajo kar veliko privilegijev. Od napotnic, do raznih servisov in popustov pri mesečnih vozovnicah. Aja pa zaradi študentov tudi avtobusi ne vozijo... Kretenizem!!!
Sputnik
01. 07. 2019 07.13
+36
inšpekcija pa na tržnicah teži branjevki za račun za šopek peteršilja
franky24
01. 07. 2019 07.02
+14
Tudi pri nas direktroji niso zadovoljnji z denarjem ki jim ga ostaja in pritiskajo na vse ostale za zniževanje stroškov. Morajo imeti milijon EUR v žepu da bodo mogoče delavci dobili 3 % višjo plačo. Pohlep ne pozna meja.
CestniKolesar370Wattov
30. 06. 2019 21.05
+11
Uvajanje brez placila? Da. Brez placane malice? Da. Brez placanega dopusta? Da. Brez placane bolniske? Da. Dobrodosli v svet podjetnistva. Ko ti bo pa po 10 letih uspelo in ti bo en Mesec brez dneva delovne dobe v realnem sektorju govoril, da si pokvarjen bogat kapitalist in da bi moral placat 2/3 v davke.. O ne, to pa ne.
Okužen z razumom
30. 06. 2019 20.24
+39
Študentski servisi so podjetja (d.o.o.) prek katerih najemaš delovno silo. Kaj ima tukaj tisti, kateri najeme delovno silo (v prispevku delodajalec), če se krovno podejtje ne zmeni za svojega delavca? Ukinit študentske servise pa da vidimo kdo služi na račun malih podjetnikov. So poiskusili pa se ni izšlo, ker bi potem premalo denarja steklo k določenim strankam in posameznikom.
Okužen z razumom
30. 06. 2019 20.19
+16
Študenstki servisi pa delajo kaj?! Oni so podjetje (d.o.o.), katero posoja delovno silo. Delodajalec in inšpekcije niso nič krivi, če krovno podjetje ne zaščiti svojih delavcev.
Pametnjakovic
30. 06. 2019 19.09
+10
Glavn da se Šarac Serpentinšek pa parlamentraci rdijo na račun obdavčenega študentskega dela. davek na davek, pa čeprav na študente reveže.
Kristina Marki?
30. 06. 2019 19.06
+41
Pošten delodajalec že brez dodatnih zakonov študentu plača nedeljsko/praznično delo boljše kot navadno tedensko delo. Ampak take iščeš z lupo in ponavadi že imajo dovolj vračajočih se študentov.
xyxyxyxyxyxyxy
30. 06. 2019 18.33
+22
Takemu takoj bife zapret, pa se bo hitro nehalo.
lumpimonster
30. 06. 2019 16.09
-17
Mladina je pa res boga ja.....prisiljeni da delajo šolo+delat čez dan+zvcer se učot vsak dan po 4 ure+ se ro k delas te ne placajo .......in pol se slovenija čudi zakaj je tok marihuane in psiho problemov v mladini
CestniKolesar370Wattov
30. 06. 2019 21.07
-10
V 13. stoletju so jokali, ker je prisla kuga. V 16. stoletju so jokali, ker so bili tlacani. V 20. stoletju so jokali, ker je blo treba v vojno. Danes jokajo ker nimajo za 10g skunka in ker morajo vstat ob 7. zjutraj.
KVAJSTABO
06. 07. 2019 15.59
+2
lumpimonster
30. 06. 2019 16.07
+24
Mene pa se nikol niso nategnil :((( nimam take srece,so pa 2 kolegici pa smo hitr postimal je na koncu dvojno placal :) sam zobke morte ppkazat
Skunk Works
30. 06. 2019 16.05
+16
JA vi kar filajte ljudi s pravicami, višajte mnimalne urne postavke, podjetnikom pa davke....Kot da si lahko kar izmisliš neko urno postavko ne glede na na input, ki ga ima podjetnik oz. podjetje...Kot da to dvoje sploh ni povezano in si lahko izmisliš po mili volji. Zakaj pa ne, tukaj v butalah?..Zraven je potrebno še stigmatizirati podjetnike kakšni iskoriščevalski pra..ci da so, pa bo sigirno bolje,....ali pa tudi ne, kot se vedno bolj kaže v praksi. Tej državi je uspelo, da postajajo mali podjetniki navadni reveži. Še v 90 letih je bilo biti privatnik nekaj, pomeino je kar lep status, tecimo lastniki bifejev in gostiln so kar lepo služili, res so se vozili z lepimi avti, zaposlovali in bili direktorji ter se ŠIRILI!!....To je bila prava pot, potem pa so začeli to dušiti, saj so se ustrašili normalizacije te države, ustrašili so se, da vi ljudje postali preveč premožni in neodvisni in država bi se za vedno zasukala v desno. Tako pa imamo danes lastnike bifejev in gostiln (in ostalih podjetnikov na domačem trgu), ki dobesedno dihajo na škrge, sami kelnarijo, čistijo, nabavljajo in vse ostalo, in ostane jim tako malo, da več od minimalca ne morejo plačati zaposlenim....Težave imajo tudi izvozniki. Objavljen podatek zadnjič, da 20% njih odpoveduje naročila, ker ne dobijo delavcev.. Seveda, judje s polnimi glavami pravic, in razvajena lena mladina zakaj bi delali, če pa je socialka skoraj enaka....pa ne boš se menda cel mesec ubijal za tazliko okoli 100 eur in hodil na šiht, če lahko ležiš doma na kavču.....Ampak tako dragi moji gre država lepo počasi po poti navzdol....Po drugi strani, ker nimamo bogate domače podjetniške elite, vse lepo prevzemajo tujci in uvajajo svoja pravila.....Postajamo počasi bolj balkanski od balkana...Skratka zahebali ste, res druga Švica ne bomo nikoli, bomo samo prva Slovenija ampak vedno bolj revna in podjetniško zaostala.....
Uporabnik8879
30. 06. 2019 16.28
+21
area...veliko sem hodil po svet in ni nič drugače, še slabše je. Delal sem v fabriki, ustvaril kasneje svojo firmo. Sam glih tko hudo pa ravno ni. Res je, da moraš delati, se prilagajati, iskati trge, res pa je tudi, da to mora delavec toliko doprinesti, da plačaš njega, stroške in da še firmi kaj malega ostane. Bifeje omenjaš, ja kako pa naj bi bilo drugače, če je na vsakem vogalu, pač zmanjka gostov. Samo če pa ponudiš zraven še kaj dodatnega, bodo pa tudi gosti prišli. Premalo je le stati za šankom in gledati, kdo ti bo nos not pomolil.
xyxyxyxyxyxyxy
30. 06. 2019 18.39
+20
Tako si naložil, da tudi nositi ne moreš. Če firma ne gre, sta dve stvari nimaš osebja, ker ga ne plačaš ali pa slabo delaš s strankami. Tak naj raje zapre, kot pa jamra. Stara resnica pa je, vzemi tistemu ki stoka in joka.
flojdi
30. 06. 2019 15.45
+7
.nič novega. / enim to ful paše že od 91 / očitno obojestransko
diocles
30. 06. 2019 15.30
+27
diplomanti delajo leta in leta brez plačila še najbolj v javnih zavodih
diocles
30. 06. 2019 15.27
+11
večina študentov (tiste največje karierne zgodbe o uspehu v sloveniji) dela kar večino študija in ne samo poleti kot govorijo holivudski filmi in pol tm tut dobijo šiht tut če ne končajo študijo oz bolje od unih k dejansko študirajo in končajo študij
brezveze13
30. 06. 2019 15.05
+15
vidim pa da še Lebnova ni slišala da v slučaju ko dijaka štipendira ta isti delodajalec , je študent dolžan pri njemu opravljati enomesečno počitniško prakso in to iz naslova štipendije ker tudi delodajalec bi načeloma moral izplačati letno 12 štipendij ne 10 kolikor je šolsko leto,seveds pa lahko delodajalec tudi da nagrado za opravljeno počitniško prakso ni pa obvezna vendar v kolikor želi delodajalec oskrbeti svoje podjetje s kvalitetno delovno silo oz kadri bi mu to s takšno stimulacijo nagrajevanja zagotovo uspelo. saj vemo denar vspodbuja marsikaj
razocarani
30. 06. 2019 14.17
+8
da,da, čudna je morala naših delodajalcev ,,pohlep in pokvarjenost jim je edina vrlina ,,malo je takih ki bi mu lahko rekel da je človek ,,še posebej so pokvarjeni v gostinstvu ,,le kateri študent se še odloči za to delo ,,če pa se kaj hitro to zapusti in nikoli več ,,
kawboy
06. 07. 2019 10.29
+3
Pohlepnih in pokvarjenih delodajalcev ne manjka niti v gradbeništvu.
anonimniG185
30. 06. 2019 13.41
+45
Vsaka ura mora biti placana. Bodoce medicinske sestre pa delajo brezplacno po bolnicah in klinicnih centrih, brez placanega prevoza in malice. Delajo pa vse kar delajo diplomirane medicinske sestre in se bolj umazana dela od nizje izobrazenih kolegic. Ampak to je drzava kjer so merila postavljena za vsakega posebej.
yokerxdinterfan
30. 06. 2019 12.42
+35
Ali pa delodajalec igra na žogo češ da je še dosti takih ki iščejo delo če ne sprejmeš zahtev