Znanost in tehnologija

Tuji prevaranti do nas prek malih oglasov: mamljivi ponudbi sledijo izsiljevanja in grožnje

Ljubljana, 02. 10. 2014 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
61

Naša bralka, ki je na spletu prodajala klaviaturo, je iz velike Britanije prejela odlično ponudbo. Kmalu je posumila, da gre za poskus prevare, nakar so se začela izsiljevanja in grožnje. Ne gre za edinstven primer, zato vedno preverite, s kom imate opravka!

Zlobnež na internetu
Zlobnež na internetu FOTO: Thinkstock
Spletni prevaranti so očitno spoznali, da bodo morali zaradi številnih filtrov zoper neželene pošte, ubrati drugačno pot do nas in naših denarnic. Eden od načinov, ki je v zadnjem času vse bolj pogost, je, da goljufi svoje žrtve najdejo med prodajalci v malih oglasih na spletu.

"Na slovenski spletni strani sem objavila oglas za prodajo klaviature. Takoj naslednji dan sem prejela elektronsko pošto iz tujine, v kateri je pisalo, da se zanimajo za nakup," o svoji nedavni izkušnji pripoveduja naša bralka. Kot pravi, so ji preko storitve Paypal nakazali kupnino in dodatnih 110 evrov, ki naj bi bili namenjeni plačilu poštnine. Zadeva ji je postala sumljiva, ko je izvedela, da mora sama nakazati 110 evrov na račun nekega prevoznega podjetja, šele nato pa bo dokončno izvedeno nakazilo kupca iz Velike Britanije. Kupca je nato vprašala, čemu mora klaviature poslati v ZDA, vprašala pa jih je tudi o nakazilih in drugih podrobnostih, sledile pa so grožnje, da mora plačati, sicer bodo zoper nje uvedeni postopki. "Tako imenovana Mary je začela groziti, da bo proti meni sprožila uradni postopek in da mi priporoča, da naj raje nakažen denar," je sporočila. 

V nekem drugem primeru, ki smo ga zasledili na spletu, zaskrbljena Slovenka opisuje podoben primer. "Odločila sem se oddati avto in objavila oglas na internetu, nakar me je v pičlih parih urah kontaktirala ženska iz Amerike, češ da se zelo zanima zanj," je zapisala. Nadaljuje, da sta se v enem samem dnevu zmenili, da bo nakazala denar preko Paypala. To je tudi naredila, zraven cene pa je dodala tudi 550 evrov za odvoz vozila. To je utemeljevala z razlago, da bo po avto prišla vlečna služba z ameriškim poreklom. "Jaz do tega denarja nimam dostopa, dokler ne nakažem teh 550 evrov tej vlečni službi. Zanima me, če je možno, da gre za kakšno prevaro?"

spletno nakupovanje
spletno nakupovanje FOTO: Thinkstock

Da, to so nove taktike prevare!

Da gre za poskus prevare, so nam potrdili strokovnjaki na Slovenskem centru za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT. K sreči je naša bralka, ki je prodajala klaviaturo, pravočasno spoznala slabe namene, a tovrstnih poskusov je veliko, nemalokrat pa so tudi uspešni, pravijo. "V zadnjem času opažamo povečanje poskusov goljufij preko malih oglasov na internetu. Na ta način se goljufi izognejo antispam filtrom, ki bi blokirali dostavo takšnega elektronskega sporočila prek običajne elektronske pošte. Goljufi se namreč poslužujejo vedno novih taktik, kako priti do spletnih uporabnikov in tudi njihove krinke so vedno bolj prepričljive oziroma verodostojne," so nam pojasnili.

"Prejeli ste elektronsko sporočilo kupčeve banke ali Paypala, da je kupec že nakazal denar, ta pa bo nakazan na vaš račun šele, ko jim boste posredovali sledilno številko paketa. Pazljivo, lahko gre za prevaro, pri kateri vam goljuf pošlje lažno sporočilo Paypala ali banke. Če niste povsem prepričani, da je potrdilo o plačilu pravo oziroma legitimno, se lahko obrnete po pomoč  na info@varninainternetu.si. En sam e-mail vam bo mogoče pomagal, da se izognete precejšnjemu denarnemu oškodovanju," jasno sporočajo.

Ostala brez denarja in poročne obleke, za nameček pa so ji še grozili

Spomnili so se podobnega primera, ko je neka ženska na enem od slovenskih spletnih oglasnikov prodajala svojo poročno obleko. Ostala je brez denarja, brez obleke, na koncu pa so jo še izsiljevali in ji grozili. "Na slovenskem spletnem oglasniku sem oddala oglas za poročno obleko v vrednosti 150 evrov. Na oglas se je odzvala gospa Roselyn iz Kanade in prek mailov sva se dogovorili, da bo kupila poročno obleko za 200 evrov, vendar pa bi jaz morala kupiti darilno škatlo, jo dekorirati in plačati stroške pošiljanja za pošiljko v Veliko Britanijo," jim je zaupala svojo zgodbo. Že tu bi morala pomisliti, da je nekoliko sumljivo, da se kupec ne pogaja o ceni, da je pripravljen plačati več in da mu ni odveč plačati še celotne poštne stroške. "Gre za tipičen poskus goljufije. A začetno navdušenje, kako dobro in hitro smo zadevo prodali, se kaj hitro poleže, ko ugotovimo, da smo paket poslali, denarja pa ni od nikoder," pravijo na SI-CERT.

"Roselyn je rekla, da je preko svoje banke, ki se imenuje Scotia Bank, nakazala denar (200 evrov) in da jih bom jaz na svoj račun prejela takoj, ko bom odposlala pošiljko v Veliko Britanijo in potrdilo o poslani pošiljki skenirala ter poslala na Scotia Bank," pripoveduje oškodovanka. Strokovnjaki pri tem opozarjajo, da v skoraj vseh primerih spletnih goljufij prevaranti prosijo, naj artikel pošljemo v neko drugo državo “kot darilo”.

Preverite podatke kupcev! Samo nekaj minut vam vzame, da v katerega od spletnih iskalnikov vpišete ime kupca, njegov elektronski naslov, morda njegovo telefonsko številko. Čisto možno, da boste na katerem od forumov ali blogov našli kakšne informacije, npr. slabe izkušnje drugih uporabnikov, ki vas bodo odvrnili od prodaje temu kupcu. SI-CERT

Oškodovanka je obleko odposlala, skenirala potrdilo in v roku enega dneva dobila sporočilo od Scotia Bank, da lahko posluje v višini najmanj 350 evrov. Roselyn ji je napisala, da je ona na Scotia Bank nakazala dodatnih 150 evrov, vendar da dobi ta denar takoj, ko pošje 150 evrov prek pošte njenemu prijatelju Richardu. Ker ji je zadeva postala sumljiva, je pričela brskati po internetu in ugotovila, da se najverjetneje nekdo izdaja za banko. "Ko sem si preko interneta pogledala stran od te banke, so bili vsi maili sestavljeni v takšni obliki: ime.priimek@scotiabank.com. Maili, ki sem jih dobivala pa imajo naslov scotiapaymentservice@accountant.com," je še zapisala oškodovanka. Spoznla je, da so elektronski naslovi, ustvarjeni na spletnem mestu accountant.com, brezplačni, torej jih lahko odpre vsak. Na SI-CERT ob tem svetujejo, da vedno preverite elektronski naslov pošiljatelja. "Se elektronski naslov ujema z naslovom uradne institucije, s katero naj bi komunicirali? Banka prav gotovo ne bi uporabljala brezplačnega poštnega predala (gmail.com, hotmail.com, blumail.org, yahoo.com, financier.com, accountant.com)!" pravijo.

Njena zgodba se je nadaljevala z grozilnim sporočilom prej zelo prijazne Roselyn, da bo v primeru, če ne bo poslala denarja v roku 24 ur, posredoval njen odvetnik, FBI in celo CIA.

Klaviatura
Klaviatura FOTO: Thinkstock

Goljufi pogosto pričnejo z izsiljevanjem, žrtve nemalokrat nasedejo

Strokovnjaki pravijo, da si po njihovih izkušnjah goljufi izmišljajo vedno nove izgovore in da če želenega denarja ne dobijo, hitro pričnejo z izsiljevanjem in grožnjami. "Velikokrat se zgodi, da žrtve dejansko pošljejo izdelek ali nakažejo denar, saj se ustrašijo," pravijo.

Leta 2013 v Sloveniji beležili 525 primerov spletnih goljufij

Ravno z namenom izobraževanja spletnih uporabnikov o tovrstnih goljufijah na SI-CERT izvajajo tudi program ozaveščanja Varni na internetu (www.varninainternetu.si). Prek različnih kanalov opozarjajo na nevarnosti, ravno danes pa pričenjajo tudi s kampanjo Evropski mesec kibervarnosti. Osrednja tema bodo spletne prevare, ki povzročijo tudi resno finančno škodo.

"Vodimo tudi evidenco prejetih prijav, npr. v letu 2013 smo zabeležili 525 primerov spletnih goljufij, pri čemer jih ne klasificiramo na Payal ipd., ampak je evidenca enotna," pravijo. Ob tem še pozivajo ljudi, da jim je na voljo prijavna točka, prek katere jim lahko sporočijo težave. Pomoč strokovnjakov centra SI-CERT je za vse, tako domače uporabnike kot podjetja, brezplačna.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gogy82
04. 10. 2014 11.56
Pozdravljeni, jaz tedensko dobim sporočila preko svoje spletne strani kako prenesti sredstva iz paypal na TRR in hitro prepoznam da bi šlo morda lahko za goljufijo. V več primerih smo uspeli preprečit goljufijo, v nekaterih pa žal nismo. Ali obstaja kakšna možnost, da bi to novico (ki ste jo napisali) plasirali tudi na 24ur TV novice, saj gre za množične prevare, ki bi jih bilo potrebno preprečit. Lp Goran
BŠK
03. 10. 2014 17.43
+8
Čim kliče tujec ali govori kdo v polomljeni slovenščini ga pošljem v 3 krasne Na mejle in SMS sploh ne odgovarjam, če pa že piše pa ga samo blokiram
Našvasan_zob
03. 10. 2014 08.05
+4
Točno ista stvar se je zgodila meni 3 dni nazaj... Tako imenovana Mary Joes iz Britanije bi rada nekaj kupila od mene in zahteva da odprem Paypal račun ter ji pošljem podatke... So precej vztrajni, odgovarjajo na vsa vprašanja in vztrajajo pri plačilu preko Paypala.. Gotovina jih ne zanima :))
gnu
02. 10. 2014 23.27
+2
Kupovanje prek neta je toliko ceneje (da ne omenjamo ogrooomne izbire), da se splača tu pa tam tudi izgubiti 20€. Nikakor pa ne 200, 500 ali 1000€! Za tako drage stvari pa se je potrebno prej prepričati. In uporabljati znane točke kot je e-bay, paypal, itd. Oglas na bolhi->London , ne hvala.
pankration
02. 10. 2014 20.34
+12
Jaz sem nekoč prodajal fotografski objektiv na bolhi. Javila se je gospa iz Velike Britanije. Pisala mi je, da jo objektiv zanima, da živi v Londonu, objektiv pa naj bi poslal, kar njenemu nečaku v Nigerijo :) Prosila me je za podatke, da mi nakaže denar preko Paypala. Ker je bil objektiv vrednosti 2,5k € sem ji napisal, da pridem kar jaz v London na eno kavico. Iz Italije že letiš v London in nazaj za 50€. Če objektiva ne bi kupila bi pa izkoristil dan za potepanje po Londonu :) Ženska se ni več javila.
mastablasta
02. 10. 2014 16.25
-2
če so nakazali preko paypala, enostavno rečeš da nič ne bo. in oni potem dobijo od Paypala denar nazaj (če so ga seveda res nakazali preko Paypala). se mi j eže zgodilo da sem od firm kupil zandji kos in ker pošiljke ni bilo do nikoder, oni pa je niso mogli izslediti, mmi je paypal vrnil denar. pa tudi sam sem ga že vrnil svojim kupcem, ki niso mogli do digitalnega "izdelka".
xmp125
03. 10. 2014 00.02
+0
Iz teh zgodb izpade, kot da je paypal tule nekdo, ki omogoca goljufije. To sploh ni res. Paypal je precej bolj varen kot vsi drugi nacini poslovanja (ceprav se ti se vedno lahko zalomi), ce drugega ne, ti povrnejo denar, ce si sledil njihovim pravilom prodaje. Seveda bi morali biti kakrsnikoli odzivi iz tujine na oglas na bolhi takoj znak za alarm, ne pa da ljudje nasedajo. In kaj ti imajo ljudje trditi, da so denar poslali preko paypala, ce nisi niti objhavil paypala kot nacina placila? Te zgodbe so malo sumljive, verjetno so prodajalci naredili se kaksno bedarijo, ne samo to kar pisejo.
lawlgmae
07. 10. 2014 14.09
+2
Ne vidim problema, če ti nakažejo denar na paypal ga preprosto zapraviš in to je to :) Pa naj potem jokajo, saj ti nič ne morejo.
xmp125
07. 10. 2014 22.16
Paypal bo denar terjal nazaj od tebe, a mislis da so po zupi priplavali? Ce zapres racun in nikoli ne dobis nanj nobenega priliva, bo mogoce se slo... drugace pa, zgodba mi je cudna, ker ne vem, kako je kar nek X nekomu iz bolhe nakazal denar preko paypala. Ljudje na bolhi ne objavljajo paypal naslovov, vsaj kar sem jaz kupoval (in sem v 10 letih kupil ze blizu 30 stvari tako) je vedno slo po povzetju ali pa osebno in v gotovini. Od kje je torej posiljatelj izvedel njen paypal racun?
+5
Moraš bit res naiven da pošlješ paket / denar brez plačila... Jaz še v Sloveniji nikoli ne nakažem najprej denar in ne sprejemam pošte z odkupnino (razen tistih za katere vem da so varne - Enaa, Mimovrste)... Najprej paket, potem nakažem denar ali pa se nekje dobimo... Druge možnosti ni...
ffet
02. 10. 2014 13.48
No, izsiljevanje sem hitro prekinil s tem, ko sem poslal prijavo in poizvedbo na uradni Paypal, pa v vednost izsiljevalcu - javil se je za knjigo, ki sem jo prodajal preko malih oglasov
Žužica
02. 10. 2014 13.04
+5
sem kupoval mobi rabljeni,pred 3meseci....vse se lepo zmenil za 60€,čakam 4-5dni telefona od nikogar,kličem-zvoni v prazno,pol mi pošlje sms,da hvala lepa,da je on dobil paket nazaj vrnjen iz pošte,sem mu zabrusil tud po sms nazaj,da nisem nobenega paketa prejel in če bo sedaj prišel bo res zavrnjen....sevedaa se gospodič ni hotel se pogovarjat po tel.,sam to hočem rečt da so eni zelo zelo nesramni
Eraserus
02. 10. 2014 14.48
+0
Ponavadi ko naj bi bilo izvedeno plačilo,čakaš denar zamanj!!
antayla
02. 10. 2014 12.45
-4
A kdo ve kako je z enimi spletnimi anketami na spanskem webu, kjer za vsako prejmes 3 eur? Pogledas oglas, izpolnis anketo (14 vprasanj) in dobis 3 eur na racun. To delas vsak dan po pet anket. Ko presezes 300 eur, ti Paypal 6. v mesecu nakaze na tvojo kartico. A kdo ve kaj o tem?
+4
3€ je že sumljivo... Vem za eno spletno stran ki dejansko na PP izplača denar za reševanje anket ampak to je ponavadi 0.30€ na anketo, letno pa nekje zaslužiš max. 5€...
brusilec
12. 10. 2014 21.02
+1
mah ne se ehecaj stem... vse kar se prelepo sliši, ni res.. tistih 300€ dosežeš, pol pa začnejo komplicirat da si neki ti goljufal al pa kej podobnega..
kranjica 1
02. 10. 2014 12.34
+2
Poštenost R.I.P.
Lex11
02. 10. 2014 12.04
+23
Najbolj varno je poslovati po sistemu PNS
Lex11
02. 10. 2014 12.08
+42
Žužica
02. 10. 2014 13.05
+6
Mb128
02. 10. 2014 11.35
+7
Ne samo to, partnerica je včeraj dobila sms z vsebino pokliči me. Sms pa je bil poslan iz tel. št. katere prefik je 225 tj. Slonokoščena obala. Poklicala naj bi nekoga, katerega prefiks je 220 tj. Gambija. Obe državi pa se nahajata v Afriki.
t2manc
02. 10. 2014 11.17
+8
Sem hotu kupit en stroj prek neta v Angliji,full ugodno.Preveril podjetje prek VIES VAT,poslal kolega preverit,ki zivi v Angliji,vse klapal.Prek telefona full prijazen moski,lahko nakazete denar lahko ga osebno prinesete.Se mi je zdelo sumljivo in sem poklical se na policijo v tistem mestu,da niso stroji slucajno ukradeni.Drug dan bi rad se par dodatnih info.je pa izginilo vse skupaj,telefon ne obstaja vec,internetna stran ukinjena.Sem mel sreco,da nisem kej nakazoval,oz.se vozil gor.
brusilec
12. 10. 2014 21.09
pa dobr,... kr klical na policijo, policaji so naredil racijo v tisti firmi jim mel kot kriminalce. najbrž so te pe narobe razumel in so prišli z izjavo da si ti povedal da je ukradena roba. Sem v biznisu kjer se tudi prodajajo rabljeni stroji,.. ampak kej takšnega še nisem slišal. ..
oxy.elite
02. 10. 2014 10.40
+10
Da so slovenski potrošniki "zabiti", govori že dejstvo, da kupujejo slovenske izdelke (in to v Sloveniji) po polovico višji ceni, kot jih recimo lahko kipite v Avstriji ali Nemčiji, isti izdelek! Glede na to da smo v EU, ki prav tako izvaja določene raziskave na trgu, bo teh primerov in zlorab čedalje več, žal.
rinolopus
02. 10. 2014 14.53
+6
gledal sem hladilnik gorenje bil je v avstriji z poštnino ceneje kot v sloveniji,avtoradijo alpine sem isto naročil iz avstrije ceneje kot v slo pa še na dom ti prinesejo elektronicforyou
Maxster
02. 10. 2014 10.34
+8
Sam sem registriran in aktiven na Paypalu.de preko 11 let. Ni mi jasno ampak sam Paypal je "najvarnejše orodje" za internetno plačilo - nakazilo - prejem denarja na svetu. Tukaj veljajo zelo stroga pravila tudi pri sami prijavi se prav zaradi varnosti zahteva precej osebnih in tudi bančnih podatkov, ter seveda IP naslov, ker se denar dejansko pošilja na Elektronski naslov prejemnika, ki je prav tako znan tako tvoji banki kot Paypalu in je mimogrede zelo zavarovan tudi s strani Paypala. In če pride do suma zlorabe enostavno obvestiš Paypal in Paypal ti če je že medtem prišlo tako daleč denar v točno določenem času vrne. Res pa je, da obstajajo lažni paypal računi ampak to vsak, ki je uradno registriran na Paypalu takoj ugotovi. Nasedejo res tisti, ki še niso delali z Paypalom in se nevede pustijo zapeljati.
norinapoli
02. 10. 2014 10.20
-2
dobr da ne znam dobr anglešk in nimam s takikimi rečmi opravka.Kupujen samo preko preverjenih registriranih in meni sodeč o.k. prodajalcev oz trgovin.
Gavrane20
02. 10. 2014 10.05
+2
jst sm mel pa prek neta zaenkrat kr dobre izkusnje enkrat sem res da cakal na paket 3 mesece pa se mal je bil poskodovan ampak sm dobil denar nazaj in to kr od prodajalca tko da morm potrkat na les hehe
mamicaaaa
02. 10. 2014 09.27
+16
to morš bit pa res mal zaostal da nasedeš takim traparijam.
User468584
02. 10. 2014 09.41
+6
Tako je in prevod je iz googla, tako, da moraš biti res cvet, da nasedeš na te fore. Jaz osebno ne odpiram nobene pošte, za katero nisem 100 %, da je prava in ne klikam na nobene oglase, ki mamijo z dobitki, itd.
luckyss..
02. 10. 2014 09.11
+64
Prodam novga "ajfona" za 200 €. Dostavil ga bom osebno - zato mi prej pošljite 100€ za bencin, pa še 20€ za pivo, da ne bom vozil žejen....;)
rogerrabbit
02. 10. 2014 20.34
+6
In če se malce več zamotiš ti pripada še prenočišče... :D