Slovenija

Bruselj v nekaj minutah odločil o usodi terana

Bruselj, 16. 01. 2017 14.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Evropska komisija kljub pomislekom Slovenije ne vidi razloga, da ne bi nadaljevala načrtov za dodelitev omejene izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran, saj je to po njihovem mnenju v skladu s pravnim redom EU. Karl Erjavec ne izključuje tožbe, če bo stališče komisije ostalo enako, saj bi bila dodelitev načrtovane izjeme Hrvaški pomemben presedan in enostransko ukrepanje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Slovenija izgublja boj za teran
    02:43
    Iz 24UR: Slovenija izgublja boj za teran
  • Iz SVETA: Sestanek o teranu trajal 15 minut in se za Slovenijo končal slabo
    01:33
    Iz SVETA: Sestanek o teranu trajal 15 minut in se za Slovenijo končal slabo
  • Iz 24UR: Katastrofalna statistika v sporih s sosedi Hrvati
    01:43
    Iz 24UR: Katastrofalna statistika v sporih s sosedi Hrvati

Razprava v Bruslju o uporabi imena teran je bila kratka, trajala je približno 15 minut. Slovenija je predstavila svoje pomisleke, Evropska komisija je ocenila, da ne vidi razlogov, da ne bi izvedla svojih načrtov. Med članicami se je odzvala le Hrvaška, ki se je strinjala s komisijo, so povzeli viri pri EU. Slovenija je po navedbah evropskih virov med drugim izpostavila, da bi bila dodelitev načrtovane izjeme Hrvaški pomemben presedan in enostransko ukrepanje, kar so v komisiji zavrnili.

V komisiji namreč poudarjajo, da je bil že sprejet delegirani akt, ki Hrvaški dodeljuje enako vrsto izjeme za tri druge sorte grozdja, ki sovpadajo z zaščitenimi označbami porekla v drugih državah, a je komisija tedaj pustila vprašanje terana odprto, da bi Slovenija in Hrvaška našli skupno rešitev. Poudarjajo tudi, da je bilo pod določenimi pogoji že odobrenih več kot 50 takšnih izjem, največ v Italiji, Franciji, Španiji, na Portugalskem in v Nemčiji.

Slovenija ima podobno izjemo v primeru francoskega burgundca, in sicer lahko uporablja skupaj z več drugimi članicami ime Weisser Burgunder, ali v primeru nemške frankinje, ko lahko uporablja ime modra frankinja ali frankinja. Evropska komisija je skratka sklenila, da ne vidi razlogov, zakaj ne bi izvedla svojih načrtov in zakaj bi vprašanje terana obravnavala drugače kot vse druge izjeme pred tem.

Evropska komisija ne vidi razlogov. da Hrvaški ne bi dovolila izjeme.
Evropska komisija ne vidi razlogov. da Hrvaški ne bi dovolila izjeme. FOTO: POP TV

Evropska komisija je  v pisni izjavi pojasnila stališča glede terana. V tej izjavi kljub pomislekom Slovenije vztraja, da je dodelitev omejene izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran pod strogimi pogoji glede etiketiranja v skladu s pravnim redom EU.

"To ne spreminja ekskluzivne pravice slovenskih proizvajalcev do uporabe imena teran na oznakah za vino za opis zaščitene označbe porekla teran," je komisija pojasnila v pisni izjavi.

Vino teran naj bi bilo torej še naprej zaščiteno le v Sloveniji, Hrvaška pa bi lahko uporabljala ime sorte grozdja pri označevanju vina Hrvatska Istra. Kot so že decembra pojasnili viri pri komisiji, bi moralo v tem primeru teran pisati z manjšimi črkami kot Hrvatska Istra in oboje bi moralo biti na istem vidnem polju.

Vino teran naj bi bilo torej še naprej zaščiteno le v Sloveniji, Hrvaška pa bi lahko uporabljala ime sorte grozdja pri označevanju vina Hrvatska Istra. Kot so že decembra pojasnili viri pri komisiji, bi moralo v tem primeru teran pisati z manjšimi črkami kot Hrvatska Istra in oboje bi moralo biti na istem vidnem polju.

V komisiji so ob tem v pisni izjavi še izpostavili, da se z načrtovanim ukrepanjem dejansko odzivajo na vlogo Hrvaške za odobritev omejene uporabe imena sorte grozdja teran pri označevanju vina z zaščiteno označbo porekla Hrvatska Istra, in to pod strogimi pogoji. Ta vloga je bila po navedbah komisije podana pred pristopom Hrvaške k EU. S svojimi dejanji komisija potrjuje pravice hrvaških proizvajalcev in želi končati trenutno pravno negotovost. Komisija tako deluje v skladu z obveznostmi iz pogodbe, po kateri mora ukrepati.

Ob tem komisija v izjavi še izpostavlja stališče, da ni razloga, da bi primer terana obravnavali drugače od drugih primerov, ko je v eni članici zaščitena označba porekla, v drugi članici ali tretji državi pa se pri označevanju vin z zaščiteno označbo porekla uporablja homonim, ki označuje sorto grozdja. Trenutno je 53 takšnih izjem, od katerih ima koristi večina vinogradniških članic unije, tudi Slovenija. Podobna izjema velja za Slovenijo po navedbah komisije v primeru francoskega burgundca in nemške frankinje.

Za to vprašanje je po navedbah komisije ključna zakonodajna podlaga tretji odstavek 100. člena uredbe o skupni ureditvi kmetijskih trgov, po katerem je komisija pristojna za sprejetje delegiranih aktov za upoštevanje obstoječih praks označevanja in dovoljuje izjeme od pravila, da se ime sorte grozdja, pri katerem gre za zaščiteno označbo porekla, ne sme pojaviti na oznaki kmetijskih proizvodov. Odziv komisije na vlogo Hrvaške in načrtovana odobrena izjema sta popolnoma v skladu s pristopom, ki ga je komisija sprejela v primeru podobnih vlog in odobrenih izjem v preteklosti, še poudarja komisija v pisni izjavi.

Zunanji minister Karl Erjavec od Dejana Židana pričakuje ustrezno ukrepanje.
Zunanji minister Karl Erjavec od Dejana Židana pričakuje ustrezno ukrepanje. FOTO: Thinkstock

Erjavec o teranu: Treba bo uporabiti pravna sredstva

Zunanji minister Karl Erjavec je o razvoju dogodkov v povezavi z vprašanjem uporabe imena teran menil, da bo treba uporabiti pravna sredstva. "Moje stališče je, da bo treba uporabiti pravna sredstva, ki so na voljo. To je povsem legitimen način," je odgovoril minister na vprašanje, ali vidi še kakšno drugo možnost za rešitev tega spora razen tožbe Slovenije proti Evropski komisiji. Na dodatno vprašanje, katera pravna sredstva naj bi uporabila Slovenija, je odgovoril: "To je tožba na sodišču."

Ob tem je ponovil, da je precej nenavadno, da predlaga Evropska komisija v tej zadevi delegirani akt, saj se ta po njegovih besedah ponavadi predlaga za zelo enostavne, administrativne zadeve, ne za tako občutljive politične zadeve.

Zunanji minister je sicer ponovil prepričanje, da bo minister Židan postoril vse potrebno, da bo zaščitil slovenski teran. "To je stvar pravnih strokovnjakov in Židana, da oceni, kako bo zaščitil interese kraškega terana," je še poudaril Erjavec.

Strniša potezo komisije označila kot problematično

Državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tanja Strniša je potezo komisije označila za zelo problematično. "Menimo, da če je komisija reševala druge izjeme z aktom, sprejetim avgusta 2013, bi morala absolutno takrat dati na mizo tudi vprašanje terana. Slovenija ni vedela za nobeno vlogo s strani Hrvaške, kar se tiče terana," je poudarila.

Dodala je, da je šlo celo za nasprotno situacijo. "Prav zaradi tega, ker je pri teh izjemah reševala samo dve drugi izjemi, za vse ostale zaščitene označbe pa določila triletno prehodno obdobje za odprodajo starih zalog, je bilo s tem še potrjeno, da je zadeva teran absolutno zaprta in ni predmet nobenih pogajanj," je pojasnila Strniša.

Komisija je po navedbah virov za zdaj podala le ustna pojasnila. Slovenski kmetijski minister Dejan Židan je sicer minuli četrtek izrazil pričakovanje, da bo podala pisna pravna pojasnila.

Slovenija je po navedbah virov zahtevala tudi razpravo o vprašanjih v povezavi s teranom pod točko razno na zasedanju kmetijskih ministrov unije prihodnji ponedeljek, a za zdaj ni znano, ali bo to vprašanje res uvrščeno na dnevni red.

O tem je bilo danes govora v okviru sestanka posebnega odbora za kmetijstvo, v katerem sodelujejo strokovnjaki članic unije in predstavniki komisije. Gre za pripravljalni sestanek na zasedanje kmetijskih ministrov unije prihodnji ponedeljek.

Komisija naj bi postopek za sprožitev delegiranega akta, s katerim naj bi Hrvaški pod določenimi pogoji glede etiketiranja Hrvaški dodelila omejeno izjemo pri uporabi imena teran, sprožila 24. januarja.

Dodelitev načrtovane izjeme Hrvaški bi bila velik presedan.
Dodelitev načrtovane izjeme Hrvaški bi bila velik presedan. FOTO: Jure Rejec

Sprejetje delegiranega akta posamezna članica zelo težko zavrne, saj so za zavrnitev potrebni glasovi 55 odstotkov članic, ki predstavljajo najmanj 65 odstotkov prebivalstva unije. Strniša je poudarila, da so možnosti za zavrnitev odvisne od tega, kako bodo korektnost postopka in tolmačenje pooblastila komisije ocenile druge države članice, ter ali bodo v tem, tako kot Slovenija, videle nevaren presedan.

Po njenih besedah so z dogajanjem na tem področju sicer v preteklih mesecih seznanili številne kmetijske ministre in pri vseh naleteli na "razumevanje naših stališč in dvome, ali je takšno ravnanje komisije ustrezno". "Še vedno pa nas izkušnje učijo, da se pri takšnih odprtih vprašanjih med dvema državama ministri običajno težko postavijo na eno ali drugo stran," je dejala Strniša.

Že pred sestankom je bilo sicer znano še eno pojasnilo komisije - odgovor na trditev Slovenije, da bi bilo treba izjemo urediti med pristopnimi pogajanji Hrvaške in EU. Komisija poudarja, da v ključnem kosu evropske zakonodaje za to področje, v uredbi o skupni ureditvi kmetijskih trgov, ni nobenega roka. Sklicuje se na tretji odstavek 100. člena te uredbe, ki opredeljuje področje homonimov.

Obstaja sicer še en del zakonodaje, uredba komisije 607/2009, ki kot časovni okvir za dodelitev izjeme omenja pristopna pogajanja, a v komisiji poudarjajo, da je prva uredba pomembnejša. Ob tem izpostavljajo še dve stvari: da je Hrvaška zahtevo podala pred pristopom in, kot že omenjeno, da je bil po pristopu Hrvaške že sprejet en delegirani akt, ki državi dodeljuje enako vrsto izjeme za tri druge sorte grozdja, ki sovpadajo z zaščitenimi označbami porekla v drugih državah. Glede možnosti tožbe proti komisiji je Strniša pojasnila, da jo je mogoče vložiti šele po objavi akta v uradnem listu EU.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (500)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
17. 01. 2017 17.17
No toliko o teži Slovenistana v EU !
johanca123
17. 01. 2017 18.02
+1
Toliko o širokoustenju prekmurskega luipetala!
Mejduš
17. 01. 2017 15.35
+1
Teško bo to dosečti sem bil Hrvaškem ki je bila še JUG.so že imeli teran IzoleHrvadsctka.
Frane Šajn
17. 01. 2017 17.18
Ja od sedaj naprej pošiljajte študirat svoje otroke v Zagreb!
brabusednet
17. 01. 2017 15.14
+3
Me zanima,če bosta tožbo plačala Židan in Arjavec,ker jo bomo tako zgubili.Naši pravniki tako niso niti za po-sc-at.Kako so se šopirili pri elektriki iz Krškega in drugje, kaj je sedaj.Naši se še niso naučili s Hrvati češnje zobat ni dobro.
NiVseRes
17. 01. 2017 15.05
+3
Hrvati naj ponudijo par evrov nasim politikom..teran bo takoj njihov.....kolk se nam gre naenkrat za neko glupo znamko...uspesna in produktivna slov. podjetja so pa prodali za drobiž..banda
Manu Cocker
17. 01. 2017 14.23
to so problemi v kozarcu vode - dobro da je erjavec pravnik.....chigasumadre
mallonge
17. 01. 2017 14.00
+2
Cerar, Erjavec in Židan so pametni samo toliko časa, dokler so tiho..
mallonge
17. 01. 2017 14.03
+1
Slovenska pravna stroka v celoti ne dosega pozitivne ocene. Ves denar, ki ga zapravljamo zanjo je vržen stran.
ROMELS
17. 01. 2017 13.39
+1
Erjavec: Kar se tiče terana povsem zaupam židanu. No pa smo tam, kjer osel ne gre samo enkrat na led. V slovenski politiki so osli, ki radi hodijo na led, predvsem zaradi hrvatov.
Diškor
17. 01. 2017 13.37
+1
Pahor Istro, Židan Teran, Lipicanca, Tokaj, pri SD eju veliko poklanjajo Hrvatom, se bodo tja preselil.
ivan.z Doba
17. 01. 2017 13.36
Druge države članice ne zanima par litrov vina, pa naj bo "hrvaški" ali pa "slovenski" teran! Pokadilo se nam bo pod nos!
HOLAJ SLOVENIJA
17. 01. 2017 12.41
+3
Drugega tako ni bilo pričakovati! Dokler bomo imeli takšnega zunanjega ministra in v vladi nobenega pravega diplomata,temveč samo strankarske parazite,toliko časa nas bodo Hrvati lahko po mili volji zafrkavali na vseh področjih! Erjavec pa s svojimi butastimi izjavami smeši sebe in državo!
ROMELS
17. 01. 2017 11.43
+5
Dokler bomo imeli to vrsto politike na oblasti, jih bomo od EU in hrvatov še večkrat dobili po nosu.
ivan.z Doba
17. 01. 2017 13.38
In rešitev je.....?????? NI JE politike in politika v Sloveniji, ki bi ne slekel gate pred Zahodom!
Karantanija
17. 01. 2017 11.30
+0
Tudi vnaprej že vemo, da bomo ob Piranski zaliv. Zunanji minister pa nam še kar trobi, da bodo Hrvati popustili. Nikoli! Vročo juho so skuhali politiki in tako bodo tudi pojedli.
SDS_je_poden
17. 01. 2017 10.52
+1
Ko je EU komisija težila Avstrijcem, ki v svojo lesno industrijo vlagali sredstva, so Avstrijci lepo rekli tako bo, ali pa gremo ven iz EU. Komisija je obmolknila.
HOLAJ SLOVENIJA
17. 01. 2017 12.42
Samo s to razliko,da vedo,da mi iz EU ne bomo šli,ker bi pocrkali!
Transformerji
17. 01. 2017 14.15
Saj ne bi, če ne bi spoštovani direktir EU - tako še lastnega sladkorja nimamo!
franz1988
17. 01. 2017 10.48
+8
Naši so nas pokradli in še zraven prodali (tudi Hrvatom), pa nas ne bodo tudi drugi očerupal?
SDS_je_poden
17. 01. 2017 10.41
+0
Ja v EU imaš kot večja država večjo veljavo.
jg57
17. 01. 2017 10.34
+4
Karl bo ob naslednjem obisku v Zagrebu dobil flaško terana in še tisto bombonjero, ki jo je poslal nazaj. Imamo pač samovšečne kvazi politike, ki stojijo v prevelikih škornjih in delajo škodo Sloveni. Janez jih je nekoč poimenoval glodavci in ni se zmoti.
SDS_je_poden
17. 01. 2017 10.41
-1
Karantanija
17. 01. 2017 11.28
+2
... dobil bo tudi kranjsko kloboso, orehovo potico, prekmursko gibanico in lipicanca.
Mejduš
17. 01. 2017 10.34
-1
Ni pomemno če je ime teran pomemno je kvalita saj lahko ima vsaka drržava teran, če je Slovenija ima najbol teran kvaliteten saj se napiše katere države,naši politiki se radi samo prepirajo in delajo državi škodo če pogledamo Račan Drnovšek ki sta se dogovorila za mejo in je hitro Jelinčič javnosti pizdorija delač češ Hrvati nebodo po naši državi sranje deelali in iz tega ni bilo nč so se pač uprli ki je Jelinčič nasramne jezikoval.
butalistan
17. 01. 2017 10.21
+2
komunistov nihče ne mara. rezultat bo viden kmalu! Balkanska beda se vrača
vertex
17. 01. 2017 11.39
-1
Je że viden dolgo časa,balkanskega dr komunista zelo maraš,pišeš eno misliš drugo
HOLAJ SLOVENIJA
17. 01. 2017 12.45
-1
Ma kakšni komunisti,nesposobneži! Tisti,ki naj bi vodili zunanjo politiko in kmetijski resor,sploh niso nikoli bili komunisti-vsaj tako pravijo. Drugače pa imaš na desni komunistov,ki so sedaj oblekli črne suknje,kolikor hočeš,pa ko so vladali,tudi ni bilo haska!
den456
17. 01. 2017 10.03
+2
Suši je tudi hrvaški. Sploh če pogledamo hrvaške pacifiste "HRVAŠKA DO PACIFIKA"
brado
17. 01. 2017 09.39
+4
Ko se bo odločalo o meji na morju moramo zahtevati,da tudi tukaj naredijo izjemo in da je ves Piranski zaliv naš in vse do Črne gore.....