Slovenija

Bruselj pričakuje, da bo Bratuškova v uvodu zaslišanja pojasnila vse očitke

Bruselj, 29. 09. 2014 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Alenka Bratušek ima le še en teden časa, da se pripravi na zaslišanje pred odborom. Iz Bruslja so sporočili, da bo morala kandidatka za komisarko pojasniti vse dvome, ki so se pojavili v javnosti. Evropski parlament je medtem objavil njene pisne odgovore, ki bodo osnova za ustno zaslišanje.

Alenka Bratušek bo naslednji ponedeljek stopila pred Odbor za industrijo, raziskave in energijo.
Alenka Bratušek bo naslednji ponedeljek stopila pred Odbor za industrijo, raziskave in energijo. FOTO: Miro Majcen
Odbor za industrijo, raziskave in energijo (Itre) bo skupaj z odborom za okolje, javno zdravje in varnost hrane (Envi) 6. oktobra popoldne zaslišal slovensko kandidatko za evropsko komisarko Alenko Bratušek, ki ji je prihodnji predsednik komisije Jean-Claude Juncker dodelil položaj podpredsednice za energetsko unijo. Od nje pričakujejo vizijo o energetski uniji in pojasnila o vseh dvomih, je danes poudaril predsedujoči odboru Jerzy Buzek. Bratuškova lahko pričakuje tudi vprašanja o Južnem toku, pri čemer bodo odločilni njeni odgovori, ne zgodovina države, je še povedal Buzek.

Zaslišanje bo temeljilo na njenih pisnih odgovorih na šest vprašanj

Podlaga za ustno zaslišanje v Bruslju bodo pravzaprav njeni pisni odgovori Evropskemu parlamentu. Rok za oddajo teh je bil v petek opoldne, nato so v parlamentu odgovore tudi javno objavili. Bratuškova je na šest pisnih vprašanj odgovorila na približno šestih straneh.

Namen odporne energetske unije z daljnosežno podnebno politiko je zagotoviti dostopno, zanesljivo in trajnostno energijo tako podjetjem kot gospodinjstvom, je zapisala Bratuškova v odgovoru na vprašanje o prednostnih nalogah podpredsednice za energetsko unijo. Glavni elementi energetske unije so po njenih besedah jasni: zmanjšati porabo energije, okrepiti energetsko varnost ob ohranitvi konkurenčnosti, prehod v nizkoogljično gospodarstvo, povečati delež obnovljivih virov energije, zmanjšati energetsko odvisnost in okrepiti enoten glas v odnosih z mednarodnimi partnerji. Ključna sestavina energetske unije bo nov okvir energetskih in podnebnih ciljev do leta 2030, ki so pomembni v pripravah na mednarodno podnebno konferenco v Parizu, treba bo tudi nadgraditi strategijo za zmanjšanje energetske odvisnosti, ki jo je komisija predstavila maja, je še zapisala.

Alenka Bratušek
Alenka Bratušek FOTO: Reuters

Obljublja kratkoročni načrt za primere motene oskrbe s plinom

V bližnji prihodnosti bo glavna prednostna naloga zame ter za komisarja za podnebno ukrepanje in energijo Miguela Ariasa Caneteja "zagotoviti varno oskrbo z energijo to zimo, za primer pomanjkanja plina iz Rusije in Ukrajine", zagotavlja Bratuškova. Ob tem obljublja kratkoročni akcijski načrt za primer motene oskrbe s plinom, še posebej za najbolj ranljive države, v skladu s potrebo po solidarnosti in odgovornosti. Srednjeročni ukrepi pa bodo po njenih besedah morali vključevati pregled zakonodaje o varni oskrbi s plinom ter oceno možnosti skupnega nabavljanja plina.

Poleg tega Bratuškova v pisnih odgovorih zatrjuje, da bo komisija storila vse v pomoč članicam unije pri krpanju vrzeli v infrastrukturi, tako da bo omogočila zgodnje uveljavljanje energetskih projektov v skupnem interesu. Ob vrsti drugih ukrepov je Bratuškova napovedala tudi sveže ideje za povečanje energetske učinkovitosti, krepitev energetske diplomacije in več solidarnosti med članicami.

Bruselj zanimale tudi izkušnje in kaj jo motivira

Poleg vprašanja o prednostnih nalogah je slovenska kandidatka dobila še pet pisnih vprašanj. Prvo vprašanje o splošnih sposobnostih, zavezanosti Evropi in osebni neodvisnosti je vključevalo podvprašanji, katere njene profesionalne izkušnje so še posebej pomembne za komisarski položaj in kaj jo motivira.

Bratuškova je odgovor začela s stavkom, da je kariero začela v majhnem tekstilnem podjetju, nato pa je opisala svojo profesionalno pot, od prve zaposlitve na ministrstvu za gospodarstvo leta 1995 do prevzema premierskega položaja, pri čemer je izpostavila ponos, ker je njeni vladi v težkih časih uspelo premagati krizo brez zunanje finančne pomoči.
Izpostavila je tudi, da je "globoko motivirana in predana spodbujanju splošnega evropskega interesa", da je EU zanjo predvsem jamstvo za varnost v vse bolj nevarnem in negotovem svetu ter da je treba veliko stvari v uniji spremeniti, predvsem nameniti več pozornosti ljudem in njihovim potrebam ter obnoviti njihovo zaupanje v unijo.

Svojo vlogo vidi v obliki usmerjevalca

V odgovoru na drugo vprašanje o tem, kako bo upravljala resor in sodelovala z Evropskim parlamentom, je pojasnila, da vidi svojo vlogo v obliki "katalizatorja in usmerjevalca", ter zatrdila, da si bo vselej prizadevala za dejaven dialog in sodelovanje z vsemi političnimi skupinami v parlamentu.

Preostala tri vprašanja so se nanašala na kakovost in transparentnost zakonodajnih predlogov, usklajevanje in sodelovanje znotraj komisije ter sodelovanje s parlamentom v primeru pogajanj o mednarodnih sporazumih.

Zanima jih vizija o energetski uniji in konkretni ukrepi za uresničitev

Buzek je danes na brifingu v Bruslju v povezavi z zaslišanjem Bratuškove izpostavil dve pričakovanji glede zaslišanja naslednji ponedeljek. Najpomembneje je po njegovih besedah to, da Bratuškova predstavi vizijo o energetski uniji in konkretne ukrepe za uresničitev te vizije.

Pričakujejo pa tudi, da bo pojasnila, kako se bo s komisarji, pristojnimi za resorje, ki sodijo na njeno področje, usklajevala pri uresničevanju te vizije. Pri tem je po Buzkovih besedah ključno zagotavljanje varne oskrbe z energijo ter cenejše in dostopnejše energije, zaščite okolja ter boljše konkurenčnosti, več delovnih mest in rasti.

"Podrobnosti niso tako zelo pomembne. Nemogoče je poznati vse direktive in uredbe EU," je ponazoril Buzek, a dodal, da bi bilo seveda dobro poznati vsaj najpomembnejše med njimi. A ključna je vizija. Glede na to, da bomo morali sodelovati v prihodnjih petih letih, je pomembno, da imamo podobno vizijo, je dodal predsedujoči odboru Itre.

Roke Alenke Bratušek
Roke Alenke Bratušek FOTO: Miro Majcen

Buzek: Bratuškova predstavlja državo, ki je podpirala Južni tok, ki je v marsikateri točki v nasprotju z zakonodajo EU

Bratuškova lahko po Buzkovih besedah na zaslišanju pričakuje tudi vprašanja o Južnem toku in na sploh o odnosih EU z dobavitelji energije. "Seveda lahko obstajajo dvomi, ker je država, ki jo predstavlja Bratuškova, podpirala Južni tok, ki je v marsikateri točki v nasprotju z zakonodajo EU," je dejal Buzek, a obenem izpostavil, da bodo odločilni njeni odgovori, ne zgodovina države.

Pričakujejo tudi, da bo v uvodu pojasnila vse dvome, ki so se pojavili v javnosti

Poleg tega Buzek od Bratuškove pričakuje, da bo v uvodni 15-minutni izjavi pojasnila vse dvome, o katerih se je v minulih tednih poročalo v medijih ter razpravljalo v javnosti in tudi v Evropskem parlamentu. Buzek ni želel podrobneje opredeliti, katera pojasnila pričakuje od Bratuškove, dejal je le, da želi tehtna pojasnila o vseh dvomih.

Vodja odbora Itre sicer ne pričakuje dolgega govora s pojasnili, saj se mora kandidat v uvodnem govoru osredotočiti predvsem na vsebino svojega področja, pričakuje pa, da bo Bratuškova približno tri minute namenila zelo jasnemu pojasnilu "vseh dvomov, o katerih se je pisalo in razpravljalo".

Na vprašanje, kako bo na zaslišanje vplivalo dejstvo, da slovenski člani Evropske ljudske stranke (EPP) vnaprej odločno nasprotujejo njeni kandidaturi, in kako komentira do Bratuškove kritično pismo vodje SDS Janeza Janše Junckerju, je Buzek, ki tudi sam prihaja iz vrst EPP, najprej odgovoril, da smo odprta družba, v kateri je mogoče pošiljati razna pisma in izražati dvome.

"A po drugi strani bi morali zaupati Junckerjevi odločitvi in uradni odločitvi slovenskih oblasti," je še izpostavil Buzek. V odboru se po njegovih besedah sicer povsem zavedajo vzdušja glede nekaterih kandidatov, podobno je bilo pred petimi in desetimi leti, a ključno je najprej opraviti zaslišanje in preveriti kandidata.

Alenka Bratušek
Alenka Bratušek FOTO: Damjan Žibert

Odbor Itre bo sodeloval na zaslišanjih šestih komisarskih kandidatov: Nemca Güntherja Oettingerja, Portugalca Carlosa Moedasa, Španca Miguela Ariasa Caneteja, Poljakinje Elzbiete Bienkowske, Bratuškove in Finca Jyrkija Katainena. Kot pridruženi odbor, torej z manjšo vlogo, pa še na zaslišanjih Slovaka Maroša Šefčoviča, Madžara Tiborja Navracsicsa in Estonca Andrusa Ansipa.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (174)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rahan
01. 10. 2014 12.59
+4
želim si da bi o Bratuškovi nehal pisat kot o "Slovenski kandidatki" ona je lahko samo kandidatka Alenke Bratušek in nikakor ne Slovenije!!
sspsfrel
02. 10. 2014 11.34
Jasnovidec Cosmos
30. 09. 2014 22.25
+2
"A po drugi strani bi morali zaupati Junckerjevi odločitvi in uradni odločitvi slovenskih oblasti,"........Junckerju tako ali tako ni za zaupati kar je povsem jasno.Za uradno odločitev slovenskih oblasti je pa torej mišljeno,da Pahor nima nič proti njeni kandidaturi čeprav ve kako je na stvari ne ukrepa pa tudi ne Cerar kot je obljubljal za javnost temveč se v resnici strinja z vsem.Sedaj šele bo slovenija nasrkala saj je več kot očitno,da so parlamentarske volitve bile dogovorjene med sabo.Prav tako,je tudi dogovor med Cerarjem in Bratuškovico katera mu bo seveda dirigirala kako in kaj.
Rahan
01. 10. 2014 13.02
mislim da imaš čist prav! eno govorijo pred kamerami kot so vadili svoje nastope in čisto drugače je kako delujejo.. sedaj si počasi želim da pride Janša nazaj ker on očinto ni spoštoval njihovih dogovorov in pričakovanj kako si bodo "pomagal"
hillya
30. 09. 2014 13.14
+4
HA, HA, HA, - ta je dobra ...... omenjena gospa je napisala .... o njenih poklicnih dejavnostih zadnjih deset let. V angleščini je napisala, da je bila na ministrstvu za finance generalna direktorica za proračun, pred tem (besedo pred je napisala »befor«) pa da je bila glavna kuharica na oddelku za proračun. Beseda »chef« namreč v angleščini pomeni glavnega kuharja in ne šefa, to je angleško »chief«.
25letluzerjev
30. 09. 2014 12.30
+6
ŠE vedno ima fris lagat pred kamerami, da bo takoj ko bo mogoče dvignila pošto. Ne bom v nobenem primeru zavlačevala- RESNIČNA IZJAVA O NJENI LAŽI. Tak lažnjivec in sprenevedanec naj bi bil v evropskem parlamentu in to kot komisar- BRUHAM!!!!! Zakaj pa je pooblastila Čeferina ???? Za dvig pošte ne potrebuješ več kot minuto in brez odvetnikov, pravnikov, advokatov.......SVIN..JA
slovenc001
30. 09. 2014 11.19
+7
Šivala je deklica zvezdo... V Bruslju blef in opletanje s srpom in kladivom sila malo štejeta. Tudi Čeferin bo moral kar krepko pljunit v roke, da jo bo naučil angleščine. Sramotenje Slovenije se nadaljuje.
sspsfrel
02. 10. 2014 11.42
+1
No "Šivala je deklica zvezdo" je zelo lepa pesem in ne govori, da v Bruslju malo šteje. Seveda je pa druga pesem koliko šteje samooklicana lažnivka, ki s to lepo pesmijo res nima nič skupnega!!!
modelx
30. 09. 2014 10.47
+3
čeprav nisem desnoušnik, je prvo vprašanje, zakaj ni dvignila pošte kpkja. izgovora ni. dedec ti je doma in tako pošto lahko divgne s pooblastilo. zato se ne obnašaš nič drugače kot majer, ki se je tudi izogibal sodišču, sedaj pa joka, da mu ni bilo sojeno v razumnem roku. iin na levici taka dejanja obsojamo, zato svoje tudi kaznujemo. v tme smo različni od desmoušnikov. alenka, moraš biti kaznovana in leteti po hitrrem postopku iz bruslja za šporget.
evergrin
30. 09. 2014 10.53
-2
Janši se je pa ploskalo, ko ga poštar ni in ni mogel dobiti
BULDOH
30. 09. 2014 11.35
+2
V fris ti je lagala, da ona pa ne bo kot Janša in da bo pošto takoj dvignila, ko bo obveščena....
BULDOH
30. 09. 2014 11.39
+3
sspsfrel
02. 10. 2014 11.46
Möderndorfer ZaAB je dejal" Naša Alenka vendar ni Janša", če si politik lažeš lahko brez zadrška!!
evergrin
30. 09. 2014 10.39
-2
Tile desnosučni so pa res hecni. Naslednji teden se lahko prijavite za delavnico na DOB-u, kjer bo predaval IVAN JANEZ...o ekonomskem uspešnem vodenju države SLOVENIJE...in to v slovenščini
santamaura
30. 09. 2014 10.33
+4
V učenju angleškega jezika je menda že toliko napredovala, da bo sedaj rekla: i dont need time - I need money
chucknorris
30. 09. 2014 09.08
+6
Je že lepo napredovala, od šivilje do glavnega kuharja.
1xy
30. 09. 2014 08.42
+9
kaj je POP TV.......o ponovnih blamažah AB ne boste nič poročali.........kljub tečaju klati take, da človek ne more, da verjame...... V izjavi o interesih, ki je objavljena na spletni strani Evropske komisije, se ji je pripetila tako huda napaka, da je povsem spremenila pomen besede. Zaradi i-ja se je iz šefinje spremenila v glavno kuharico (zapisala je chef, kar pomeni glavni kuhar, če bi hotela zapisati šef, pa bi morala napisati chief)...Ponesrečilo se ji je tudi, ko je poročala o svoji lastnini. Zapisala je, da ima v lasti »1000 m2 zemlje, ki ni za gradnjo – sem lastnik 1/2.« Strokovni izraz za nezazidljivo parcelo pa je non-construction land. A Bratuškova se je v tem primeru odločila za opisno obliko...
I G N O R A N T
30. 09. 2014 09.57
+2
Saj pa je prav napisala ,v čem je problem?Mar ni to kuhinja vse skupaj?
Mamuth
30. 09. 2014 08.12
+13
Upam da do zaslišanje v živo ... to bo prvovrstna komedija.
JanZiska
30. 09. 2014 08.07
+16
Mater bo mokra pod pajsko...
nnanna
30. 09. 2014 08.07
+8
to bo pa težka naloga. tako daleč naprej pa lenčica ni gledala.
Gagg
30. 09. 2014 08.02
+8
Kako ne bi rad videl, niti slišal tega obraza, niti imena....sramota
majo2
30. 09. 2014 07.50
+16
ZA DOBRO SLOVENIJE SPAKIRAJ KOVČKE IN MESTO PREPUSTI DRUGEMU.OPERI SI SRAMOTO Z OBRAZA.
RitiProdaneLeve
30. 09. 2014 07.43
+8
Nabrcat hudiča nesposobnega, da se bo kar kadil, pa to ... sramota za celo EU ne sam za Slovenijo ...
mijavci
30. 09. 2014 07.09
+11
Da prilezeš od igle pa sukanca, do podpredsednika evrope za energetiko sej to se še sanjat ne more. Po moje ona ne zna ločiti niti nafte od plina.
Manu Cocker
30. 09. 2014 07.38
+6
fant z vasi
30. 09. 2014 03.31
+9
Mislim, da se sama ne ve v kaj se spusca. V glavi nasih vladarjev je nekaj cudnega. Ne zavedajo se kako majhni smo in ne poznajo sveta. Svet ni tisto, da bi poslusali pravljice in nakladanje, kar je vrlina moz in zena, ki nam vladajo, pac pa v svetu gledajo dejanja. a teh ni !
Samo.Jst
30. 09. 2014 07.51
+10
A je še kdo pri nas ali v Bruslju odgovarjal za kikse? Če bo res zagustilo bo odstopila, kljub temu pa bo do takrat pobasala kar nekaj zajetnih plač, dodatkov in obdržala vse privilegije visokega državnega uradnika (skupaj z nadomestili itd...). Ne zanima je v kaj se spušča, ker dejansko nima kaj izgubiti... če bodo prekini Rusi dobavo plina in bo pol Evrope zeblo "zaradi nje in njenih načrtov" bo šla pač z Bruslja do poletja na Kajmanske otoke... nakar jo lahko ponovno pričakujemo v domačih krajih na lepi ampak ne tako izpostavljeni poziciji.
Etienko
30. 09. 2014 02.12
+7
I du....ju du....wii du.......bomo imeli srečo če se naši otroci ne bodo učili njenega ingliš dialekta za deset let....
IvanZapornik
30. 09. 2014 00.26
+8
En problem imate, ta desni ....... tale poljski Buzek je član EPP-ja, Juncker je pa njihov mandatar. Pa ja ne verjamete, da bo Buzek sesul Junckerjevo bodočo vlado? Kot da bi Tanko na zaslišanju Janševega ministra glasoval proti .....
IvanZapornik
30. 09. 2014 00.34
+2
Tanja Fajon @tfajon · 5h 5 hours ago - "Oettinger zavrnil poziv, naj vsaj na eno vprašanje odgovori v angleščini. Različno spretni so kandidati danes ....."
Ope?enka
30. 09. 2014 00.35
+4
Saj ne sesuje Junckerja, zahtevajo zamenjavo kandidata, misliš, da bo Junker raj vrnil mandat, al zamenjal kandidata, če bojo to zahteval od njega.
IvanZapornik
30. 09. 2014 00.39
+6
A to pomeni, da Oettinger ni niti enega samega stavka povedal v angleščini na zaslišanju? Ponosni ljudje, tile Nemci ...... Fajonka - uči se!
JanZiska
30. 09. 2014 08.10
+2
A imaš ti fetiš na Ivana? Bojda na Brezju prodajajo njegove figurice z vgrajeno stekleničko žegnane vodice. Toplo svetujem!