Slovenija

Cerar: Hrvaška dejanja so obžalovanja vredna

Ljubljana/Zagreb, 31. 07. 2015 08.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Hrvaški premier Zoran Milanović našemu premierju Miru Cerarju predlaga sestanek, na katerem bi razpravljali nadaljnje korake pred novim mednarodnim forumom. Cerar povabilo sicer sprejema, a vztraja, da je edina pravna podlaga arbitražni sporazum.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Milanović poslal pismo Cerarju
    02:24
    Iz 24UR: Milanović poslal pismo Cerarju
  • Iz 24UR: Vukas: Jaz sem neodvisni sodnik
    02:16
    Iz 24UR: Vukas: Jaz sem neodvisni sodnik
  • Iz 24UR: Ostri toni s Hrvaške
    01:52
    Iz 24UR: Ostri toni s Hrvaške
  • Iz 24UR: Šesta obletnica prvega srečanja
    02:48
    Iz 24UR: Šesta obletnica prvega srečanja
Zoran Milanović
Zoran Milanović FOTO: Reuters

Hrvaški premier Zoran Milanović je danes slovenskemu premierju Miru Cerarju poslal pismo, v katerem ga je obvestil o zadnjem dogajanju, da odstopajo od arbitražnega sporazuma, ker je postopek kompromitiran.

A da ''te poteze ne smejo biti nepremostljiva ovira v iskanju rešitve za mejno vprašanje,'' je še, kot so objavili na spletni strani hrvaške vlade, zapisal Milanović.

Cerarju je predlagal sestanek, na katerem bi razpravljala o ''skupnih korakih'' v reševanju bilateralnega spora na nekem drugem mednarodnem forumu. Milanović je pripravljen tako organizirati sestanek kot nanj tudi priti v Slovenijo.

Cerar: Arbitražni sporazum je in ostaja edina veljavna pravna podlaga za reševanje vprašanja meje

Cerar je na pismo tudi že odgovoril. Poudaril je, da so ta hrvaška dejanja ''obžalovanja vredna, saj so v nasprotju z arbitražnim sporazumom in zanje ni nikakršne mednarodnopravne podlage''. Dodal je, da ''Vlada Republike Slovenije v celoti zavrača argumente, s katerimi Republika Hrvaška utemeljuje ta dejanja. Arbitražni sporazum je in ostaja edina veljavna pravna podlaga za reševanje vprašanja meje med državama''.

Miro Cerar ob imenovanju ministrske ekipe - 3
Miro Cerar ob imenovanju ministrske ekipe - 3 FOTO: Miro Majcen

Cerar še pričakuje, da bo v kratkem imenovan novi hrvaški arbiter in da bo tribunal nato kmalu odločal o nadaljnjem poteku arbitražnega postopka.

''Drži, da sta Slovenija in Hrvaška zaveznici in partnerki v EU in NATO, pri čemer moram pripomniti, da prisluškovalne afere in enostransko odstopanje od dogovorov in ratificiranih mednarodnih pogodb niso v prid temu zavezništvu in partnerstvu,'' je še sporočil Cerar, ki upa, ''da bo Republika Hrvaška ponovno razmislila o svojih stališčih glede arbitražnega postopka in uskladila svoje ravnanje z mednarodnim pravom, sprejetimi sporazumi in načeli dobrososedskih odnosov''.

Cerar se bo z veseljem odzval na povabilo na sestanek, a ne zato, ''da bi – kot v svojem današnjem pismu navaja hrvaški premier – razpravljala o bodočih skupnih korakih v predložitvi našega bilateralnega problema pred ustrezen mednarodni forum''. To smo namreč že storili, je v svojem odgovoru navedel slovenski premier in pojasnil, da je ta forum ''arbitražni tribunal, ki nadaljuje z delom in je edini forum, ki bo o tem vprašanju sprejel odločitev, pravno zavezujočo za obe strani, v skladu z arbitražnim sporazumom in mednarodnim pravom''.

Cerar je hrvaškemu kolegu še predlagal, da, ne glede na to, kje se sestaneta, to storita takoj po tem ko bo arbitražni tribunal odločil o nadaljnjem poteku arbitražnega postopka.

Kosorjeva ostro nad Pahorja

Hrvaška poslanka in nekdanja premierka Jadranka Kosor je danes očitala slovenskemu predsedniku in nekdanjemu kolegu Borutu Pahorju, da v četrtkovi poslanici ni omenil, da je vzrok za neuspeh arbitražnega postopka na slovenski strani. Med drugim je ocenila, da Pahor po nepotrebnem dramatizira.

"Glede na to, da je Borut Pahor na položaju predsednika Slovenije, mi je razumljivo, da zaradi notranjepolitičnih potreb ne omenja dejstva, da so prav oni vzrok propada arbitraže, kar je velik problem. Ni povedal ene same besede glede tega in se sprašujem, kako bi bilo, če bi hrvaška stran storila enako. Prepričana sem, da bi se odzval zelo ostro, ker ga kot takšnega tudi poznam," je izjavila Kosorjeva za hrvaški novičarski tportal.hr.

Jadranka Kosor je prepričana, da Borut Pahor po nepotrebnem dramatizira.
Jadranka Kosor je prepričana, da Borut Pahor po nepotrebnem dramatizira. FOTO: Reuters

Soglašala pa je s Pahorjevo oceno, da so odnosi med Hrvaško in Slovenijo znova na križišču, a poudarja, da "nihče ne more prisiliti Hrvaške, naj gre po razriti poti, za katero upravičeno domneva, da je minirana in da ne vodi nikamor".

Pahor je v četrtkovi poslanici na predvečer šeste obletnice njunega srečanja na dvorcu Trakošćan, s katerim so odprli pot podpisu arbitražnega sporazuma, dejal, da arbitražno sodišče nima boljše alternative.

"Edina rešitev je spoštovanja pravnega redu in mednarodnega prava ter neodvisno sodišče," navaja danes besede Kosorjeve tportal.

Ob tem spomni, da sta Hrvaška in Slovenija enakopravni članici Evropske unije in se kot taki lahko dogovorita za reševanje spora na Meddržavnem sodišču v Haagu.

"Malo je znano, da je Hrvaška hotela na to sodišče od samega začetka, a je Slovenija vztrajno zavračala in nas izsiljevala z vstopom v EU. Medtem so se razmere spremenile," je dejala bivša predsednica hrvaške vlade, ki je s Pahorjem leta 2009 podpisala arbitražni sporazum in s tem dosegla umik slovenske blokade hrvaških pogajanj z EU.

Podpredsednica hrvaške vlade in zunanja ministrica Vesna Pusić je v današnjem pismu arbitražnemu sodišču sporočila, da je Hrvaška izstopila iz arbitražnega postopka za reševanje spora o meji s Slovenijo. Pojasnila je hrvaško stališče, da arbitražno sodišče ne more odločiti nepristransko, ne glede na spremembe v svoji zasedbi. Pusićeva je v današnjem sporočilu za javnost ponovila, da je arbitražni postopek nepovratno kompromitiran. Hrvaški MZZ je sodišče tudi obvestil, da je Hrvaška v skladu z dunajsko konvencijo o pravu mednarodnih pogodb v četrtek obvestila Slovenijo, da so izpolnjeni pogoji za prekinitev sporazuma o arbitraži, ki sta ga vladi obeh držav podpisali v Stockholmu novembra 2009. O vsem so obvestili tudi generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Ki Muna, je še zapisano v sporočilu hrvaškega MZZ.

Kosorjeva meni, da so Pahorjeve besede o sprožitvi "procesa negativne spirale z nepredvidljivimi in neželenimi posledicami ne le za dvostranske odnose, temveč za mir in stabilnost v tem delu Evrope", brez potrebe dramatične in ostre. Pojasnila je, da članici EU in zaveznici v Natu zagotovo ne bosta v vojni.

"Izgubili smo zaupanje, ki smo ga trudoma gradili. Edini izhod je v slovenskem priznanju krivde za tisto, kar se je zgodilo, ter skupna pot na Meddržavno sodišče," je še povedala Kosorjeva.

Med sredino razpravo o izstopu Hrvaške iz arbitražnega sporazuma v saboru je med drugim dejala, da so bila pogajanja med Pahorjem in njo leta 2009 pogosto zelo težavna in negotova, za razliko od idilične slike o njunih srečanjih, ki je bila predstavljena v javnosti.

Kot nesprejemljivo žaljive je kritizirala tudi številne izjave slovenskih uradnikov, češ da ne prispevajo k vnovični vzpostavitvi zaupanja.

"Nove grožnje z blokadami kažejo, da se v Sloveniji marsikdo ni naučil, kaj je to evropsko obnašanje. Ne morejo nam groziti," je še izjavila Kosorjeva, ki je dodala, da so Slovenci z izsiljevanjem Hrvaške na poti v EU "šli vsem v Bruslju na živce".

Vukas: Sodišče je hotelo Hrvaški vzeti del morja

Po tem, ko je tako odločil že sabor, je včeraj še hrvaška vlada enoglasno sprejela odločitev, da začne postopek za prekinitev sporazuma. Odstopil pa je tudi član sodišča Budislav Vukas. Svoj odstop je v četrtek zvečer pojasnil za hrvaško radiotelevizijo HRT. Povedal je, da je to storil zaradi celotne situacije okoli arbitraže.

O podrobnostih ni mogel govoriti. "Lahko povem le, da je imelo sodišče namen Hrvaški vzeti del morja, proti čemur sem se najodločneje upiral," je povedal.

Vukas je dejal, da sodišče še ni sprejelo nobene dokončne odločitve, ter da je bilo predvideno, da bodo arbitražni sodniki do konca poletja podali mnenja o novem načrtu predsednika arbitražnega sodišča Gilberta Guillauma.

Menil je, da med poletno razpravo lahko vpliva na določene zadeve, ki mu niso bile všeč, a se je potem odločil odstopiti, posebej po sredini odločitvi hrvaškega sabora, da bodo prekinili arbitražni postopek. Kot je dejal, je svoj odstop na sodišču pojasnil tudi z ravnanjem slovenske strani, ki je nezakonito komunicirala med arbitražnim postopkom.

"Sodišču sem napisal, da je vedenje slovenskega arbitra in predstavnice ministrstva za zunanje zadeve v nasprotju s pravili arbitražnega postopka. Jaz kot sodnik, imenovan s strani hrvaške države, se umikam. Moja država, ki me je imenovala na to mesto in katere državljan sem, se umika in to na nek način narekuje tudi moj umik," je povedal.

Kako se bodo zadeve nadaljevale, je vprašljivo, a je bilo predvideno, da bi decembra objavili odločitev, je še povedal. Po neuradnih podatkih, ki jih ima Vukas, naj bi arbitražno sodišče objavilo sodbo 17. decembra.

Vukas je presenečen tudi nad slovensko odločitvijo o imenovanju novega člana arbitražnega sodišča, predsednika Meddržavnega sodišča v Haagu Ronnyja Abrahama. Meni, da je nenavadno, da je Slovenija izbrala tujca. "Državljanstvo sicer ne določa vedno obnašanja pravnika, a ni elegantno, da bosta zdaj dva od petih sodnikov Francoza," je dejal.

Hrvaška mora imenovati novega arbitra

Haško arbitražno sodišče je potrdilo informacije o Vukasovem odstopu z mesta predstavnika Hrvaške v arbitražnem svetu. Zdaj poziva Hrvaško, kakor je prejšnji teden Slovenijo, ko je zaradi prisluškovalne afere odstopil slovenski arbiter Jernej Sekolec, da v roku 15 dni imenuje novega arbitra, ne glede na to, da je Hrvaška vložila zahtevo za izstop iz arbitražnega postopka.

Če tega ne stori, bo to v njenem imenu storil Guillaume.

"Glede na mednarodno pravo je postopek izstopa iz mednarodne pogodbe zelo zapleten, tako da bo postopek prekinitve arbitražnega sporazuma verjetno potekal precej časa in nisem prepričan, da bo arbitražno sodišče ugasnilo, posebej glede na stališča EU," meni Vukas. Zato verjame, da bo Hrvaška novega arbitra vseeno imenovala. "Kdo pa to bo, se mi niti ne sanja," je še dejal.

"Raketa na temelje mednarodnega prava"

Davor Vidas, strokovnjak za mednarodno pravo, pa je v izjavi za HRT povedal, da je nekdanja agentka Simona Drenik "na temelje mednarodnega prava v imenu Slovenije izstrelila raketo".

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je sicer na seji vlade pokomentirala možnost, da bi Slovenija Hrvaški zaradi tega povzročala težave pri vstopu v schengensko območje . "Glede na to, da je Slovenija šla v to območje z identično težavo, kakor jo imamo mi, v tem pogledu formalnih preprek očitno ni. Še več, Hrvaška lahko, zmore in mora priti v schengensko območje", je sklenila.

Predsednik DZ Milan Brglez je povedal, da bo arbitražno sodišče nadaljevalo z delom, saj ko z njim enkrat začne, iz postopka ni možno več izstopiti.
Predsednik DZ Milan Brglez je povedal, da bo arbitražno sodišče nadaljevalo z delom, saj ko z njim enkrat začne, iz postopka ni možno več izstopiti. FOTO: Državni zbor

Arbitražno sodišče deluje naprej

Slovenja pa medtem nadaljuje svojo zastavljeno pot. Predsednik DZ Milan Brglez je povedal, da bo arbitražno sodišče v vsakem primeru nadaljevalo svoje delo, tudi če Hrvaška v njem ne bo sodelovala. Sicer bo hkrati potekal postopek za prekinitev arbitražnega sporazuma, a ta postopek samega sporazuma ne razveljavlja, je povedal. Namreč ko se arbitražno sodišče vzpostavi, deluje in države kasneje ne morejo sporazuma razvezati ali ne spoštovati njegovih odločitev, če jim ne odgovarjajo. To ni skladno s spoštovanjem do mednarodnega prava, zato bo sodišče nemoteno nadaljevalo svojo pot.

Nedovoljena komunikacije zdaj že bivšega slovenskega arbitra Jerneja Sekolca in agentke Simone Drenik pa ne bo pometena pod preprogo. Arbitražno sodišče bo glede afere namreč zaslišalo slovensko in hrvaško stran.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3436)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Montekristo
03. 08. 2015 19.32
+1
Najbolje prekiniti vse pogovore in razgovore s Hrvaško, o tej temi, dokler ne bo znana končna odločitev arbitraže! Kakršenkoli dodatni komentar naše vlade bojo Hrvati iskoristili v svoje namene!
tinitoni
01. 08. 2015 16.01
+3
Tanke na mejo...
Biofanatik
01. 08. 2015 19.53
+1
Nightyfly
01. 08. 2015 13.36
+0
Lukeeeeeeec 01.08.2015 13:24:11 Ler kako se imenuje tisti ki živi nad breznom? kapiŠ!******************************* ekvilibrist , zelo sposoben clovek ,ki iz zivljenja iztisne vse in gre do roba .Zivljenje mu je dragoceno in v njem uziva . Ve kaj je zivljenje ,zato spostuje tudi druge, ki zivljenje ne zapravljajo za mascevanje , sovrastvo in podobne bedne navade posameznikov . Vsak si izbere kako bo zivel .
Seby1980
01. 08. 2015 13.24
+8
Cerar dobro igra šah! :P
prašek
01. 08. 2015 13.41
-1
Nightyfly
01. 08. 2015 13.43
+2
hahahaha , mat v eni potezi ............ in proteza hrvatu dol padla . Capisci ---bi rekel lukec ....ne zamerit , sem napisal tudi jaz , da izpadem bolj ucen .Pa se usb kljucavnico moram nabaviti ....... sem videl ono ,ki se zaklene 4 x . Zelo varen usb . Kaj mislis ?
Nightyfly
01. 08. 2015 13.47
+1
prašek...........a verjames , da vsaj v EU nisem se videl toliko nasprotnikov vlade ene drzave ,po kateri ´´opozicija´´ tolce z vsemi topovi , stem , da se vlada bori z vsemi stirimi v obrambi interesov drzave . Noro . Ze hrvati so zakopali vse sekire -dokler tolcejo po Slovencih . Cudno , bizarno .
prašek
01. 08. 2015 13.23
+0
Nightfly .... Oprosti moji nekulturi ; dober dan ti želim :-)
seljaaak
01. 08. 2015 13.29
+1
a regres ti je se ostal......al si tud njega spravil v tekoče stanje?
Nightyfly
01. 08. 2015 13.34
-2
hahaha , Medko , lepo te prosim .... vem ,da je v poplavi deviantnih postov tezko vse videti . Tudi ce ne napises vem , da mislis na to .............. ;)
seljaaak
01. 08. 2015 13.39
-1
no videm da je fajn razumeta in cartata .....sam se gate do i guzunje
prašek
01. 08. 2015 13.40
-1
Night ..... Poglej naslovnico in se pridi smejat na sosednjo stran !
+8
Hrvati imajo decembra volitva. Pri niih dobi največ glasov tisti, ki najbolj pluva po Sloveniji. Pri nas so tisti, ki so se metali v jarke, že na pokopališču zgodovine. To je vse hrvaška predvolilna godla. Mirno in ne jim nasedat.
prašek
01. 08. 2015 13.20
+1
prašek
01. 08. 2015 13.21
+2
komar marko
01. 08. 2015 13.12
+2
Baje spet merijo zagorelot 60 dnevnih počitnikarjev. baje morajo na nekem faksu dokazovati da niso plagiatorčki! Kpaiš!
prašek
01. 08. 2015 13.18
+1
»Kpaiš« ... Kaj je to ? Nekaj za na kruh namazat ?
prašek
01. 08. 2015 13.22
+3
Kaj je zdaj Lukica ? A ti mamica več ne dovoli na čarunalnik ?
NoviceResnice
01. 08. 2015 13.12
+2
A Korl je še....... Diletant aroganten...Cerar nima jajc razen v pismu mu ga napiše svetovalec vlade
prašek
01. 08. 2015 13.12
-1
Začel se je kapiš show.
komar marko
01. 08. 2015 13.12
-3
Le kdo je zaheblal TRST in KOROŠKO in kasneje v PIJANOSTI še ostali del v ISTRI! Sedaj se zgodovina ponavlja. Levaki pač! Kapiš!
komar marko
01. 08. 2015 13.11
+0
Le kdo VEDNo prodaja SLo zemljo TUJCEM! Kapiš!
prašek
01. 08. 2015 13.08
+5
Cerar se je dokazal, kos je hrvatom ! Inteligenca proti neinteligenci !!!!!
prašek
01. 08. 2015 13.09
+4
Milanoviču je dal šah-mat v eni potezi !
seljaaak
01. 08. 2015 13.09
+1
matr si izviren...tale sah mat ze popas 1 teden
prašek
01. 08. 2015 13.10
+1
Najprej se strezni, pa se potem spravi debatirat !
komar marko
01. 08. 2015 13.10
-2
prašek
01. 08. 2015 13.11
-1
prašek
01. 08. 2015 13.11
+3
Ooo , lukica. A si tudi ti včeraj uničeval alkohol ?
Nightyfly
01. 08. 2015 13.11
+1
Medko ......dober dan .! Res je pa tudi res . Predvsem inteligenca . Tisto najboljse ,kar ima clovek v sebi . ::)))
seljaaak
01. 08. 2015 13.12
+0
dej ne ti men strezni se .....je znano da ti cel penzijon stece po grlu
Nightyfly
01. 08. 2015 13.13
+1
uniceval alkohol ? AHHHHHH ,dobra je ta . Kvalitetne kapljice se ne unicuje -se uziva v njej , ce ni brozga .Ampak tega eni ne vedo ,kajne Medo ? Tezko jim je dopovedati .
Nightyfly
01. 08. 2015 13.13
seljak ............. je njegov penzion .....
prašek
01. 08. 2015 13.13
-1
seljaaak
01. 08. 2015 13.14
+0
Nightyfly
01. 08. 2015 13.15
+3
forum ,komentiranje , pravica , mnenja ,imenjava mnenj ............. je pretezko ?
prašek
01. 08. 2015 13.16
+2
A tu lahko komentirajo samo tisti, katerim daš ti vprašanje ????? Streznitev bo boleča !
seljaaak
01. 08. 2015 13.18
-1
ajd sej vas razumem derpije....sam ne razume zakaj ste proti paradi ponosa
prašek
01. 08. 2015 13.19
+3
Proti paradi si ti in vsi ostali desnosučni ruralni marginalci !
komar marko
01. 08. 2015 13.24
-2
Ler kako se imenuje tisti ki živi nad breznom? kapiŠ!
prašek
01. 08. 2015 13.07
-5
En lep dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
NoviceResnice
01. 08. 2015 13.10
+1
igyigy
01. 08. 2015 13.10
+2
@zaprasen. Ravno ta je se manjkal. Pa na tako prijetno soboto je kazalo.
seljaaak
01. 08. 2015 13.03
-10
po letu 91. je hrvat in slovenc isto sranje!
Ajmomali
01. 08. 2015 13.04
+6
to je tvoje razmišljanje, ker imaš obe državljanstvi.
seljaaak
01. 08. 2015 13.08
+0
se oproscam hrvati so bol posteni ...njihov premier sedi v arestu!!!
catman
01. 08. 2015 13.12
+5
seljaaak, bodi srečen, da lahko sploh odžiraš slovenski zrak. Če ti kaj ne paše, spokaj.
Nightyfly
01. 08. 2015 13.14
+1
tudi slovenski je sedel - ampak deviantnezi so povsod .
seljaaak
01. 08. 2015 13.15
-3
Ajmomali
01. 08. 2015 14.40
+2
seljaaak, dokler si hodil vedrit na Trstenjakovo pa si opeval samo SDS. Kaj se ti je tam tako zamerilo ? So te nagnal ?
ROMELS
01. 08. 2015 12.09
+2
hrvatje so šele razvezali vrečo, kaj je pa globlje v njej, pa si slovenci niti misliti ne moremo.
Montekristo
01. 08. 2015 12.05
+8
Se je CyberWorm99 sam naveličal ali se je administrator zbudil po prekrokani noči??? Zdaj upam, da mu bo še uspelo vse objave zadnjih ur CybeWorm-a izbrisati; ali že preveč zahtevamo??
marsikajve
01. 08. 2015 12.04
+6
Zaradi volitev so Hrvati padli v nemilost na evropski in svetovni sceni Vsem je jasno , da si ne želijo sprave s sosedi še več nadaljujejo s svojo nacionalno agresivnostjo po sosednjih ozemljih ne glede na posledice. Pokazali so , da so nacioidna država in se tako niso izneverili svoji zgodovinski tradiciji mržanje do drugih narodov , še posebej sosednjih Srbov , Slovencev, Italijanov in Madžarom. To so spoznali Srbi že mnogo pred nami, to občutimo Slovenci in Madžari že stoletja.To zgodovinsko resnico spoznava Europe odkar so v EU.
marsikajve
01. 08. 2015 13.16
+2
Lažepazatri_ nisem mislil narcisoidni ampak nacioidni državi. Nacioidna države so bile Hitlerjev Nemčija, Muslin. Italija, Hrvaška NDH .TEm državam je značilno, da ne priznavajo drugih narodov in jih skušajo iztrebiti T o so delali Hrvati v NDH, to so naredili z Madžari ,muslimani in Srbi v drugi svetovni vojni to so naredili s Srbi v zadnji vojni. So edina država na svetu, ki je to delala poleg Nemčije, Rusije in Japonske v drugi svetovni vojni in v zadnji osamosvojitveni vojni.
LLLEPI
01. 08. 2015 12.03
+5
Najbol so obzalovanja vredna dela nasih politikov ki razprodajajo Slo po vsaki ceni,najemajo nove in nove kredite,kradejo kjer se le da unicujejo delovna mesta si izmisljajo nove in nove davke.V mednarodni diplomaciji pa so totalna nula in se jim ze ves svet smeji in se dela norca iz njih,saj si sami izberejo se slabse pogoje kot so jim ponujeni.
Montekristo
01. 08. 2015 12.02
+11
Sramota za administratorja 24UR; takoj odpustiti!!!
mišnica
01. 08. 2015 12.00
+5
MORDA PA SE ŽELI VPISATI V GUINESOVO KNJIGO REKORDOV, PUSTITE MU NAJ ŠE CEL DAN PIŠE.